Anda di halaman 1dari 9

Zikir Munajat Pembersih jiwa Doa dipohon menjana taqwa bagi memberkati majlis kita pada pagi ini,

marilah kita sama-sama menadah tangan penuh kehambaan kepadaNya...., untuk itu, majlis mempersilakan fadhilatul ustaz ___________________________untuk memimpin bacaan doa.....dipersilakan Amin..ya rabbal alamin majlis mengucapkan terima kasih atas pimpinan bacaan doa itu tadi..semoga majlis kita mendapat keberkatan dan lindungan Allah SWT. (ustaz) lembut bicara mengucapkan salam tangan dihulur penuh kemesraan majlis bermula bersulamkan kalam ahlan wa sahlan kami ucapkan >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Yang berusaha En. Markus Sungkiam, YDP PIBG SK Sahabat 16. Yang Berusaha, En. Jeniar bin Subeh, Guru Besar SK Sahabat 16.

2.

3. Turut berusaha - Pn. Aisyah Wong Abdullah (Guru Penolong Kanan Ko-Kurikulum merangkap Pengerusi bagi Jawatantankuasa Majlis Khatam Al-Quran En Khaironi Jazuli (Guru Penolong Kanan Kurikulum) - En. Jaiti Adian (Guru Penolong Kanan HEM)

4. Yang dihormati Ustaz ustazah Guru guru AJK PIBG Ibu bapa

Dif dif jemputan

5. Seterusnya yang diraikan, murid-murid Khatam Al-Quran Peringkat Sekolah 2011 serta semua murid yang dikasihi sekalian.

Assalamualaikum................

Alhamdulilah, setinggi-tinggi lafaz kesyukuran ke hadrat AllahS.W.T kerana dengan izin dan limpah hidayahnya jua, dapatkita sama-sama berhimpun di Dewan SK Sahabat 16 pada pagi yang barakah ini bagi menjayakan MajlisKhatam Al-Quran Peringkat Sekolah Tahun 2011. Hadirin hadirat yang dimuliakan. Majlis Khatam Al-Quran merupakan salah satu agenda tahunan pihak sekolah bagi meningkatkan kecemerlangan murid-murid dalam bidang Tilawah AlQuran seterusnya melahirkan sahsiah murid-murid yang seimbang duniawi dan ukhrawi. Majlis ini juga merupakan satu kesinambungan bagi menjadikan amalan membaca Al-Quran sebagai satu budaya .Kesungguhan Ustaz dan Ustazah serta guru-guru pastinya melahirkan anak-anak yang cemerlang sepertimana yangdiimpikan oleh setiap dari kita.. Mudah-mudahan segala yang kita laksanakan dengan penuh keikhlasan akan membuahkan hasil dan diberkati Allah jua. InsyaAllah.. 1. Bacaan Doa Hadirin hadirat yang dikasihi sekalian..Pembuka tirai majlis pada pagi ini, dipersilakan Al-Fadhl Ustz Mohd Yatimi bin Yassin bagi memimpin bacaan doa. Dipersilakan.. - DOA Amin amin yarabbal alamin..Terima kasih diucapkan kepada Al-Fadhl Ustz Mohd Yatimi bin Yassin atas bacaan doa itu tadi... 2. Ucapan alu-aluan Guru Besar Aturcara majlis pada pagi ini, dimulai dengan ucapan alu-aluan oleh Tuan Guru Besar SK Sahabat 16, En. Jeniar bin Subeh. Majlis dengan sukacitanya mempersilakan.

- UCAPAN

Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada En. Jeniar bin Subeh atas ucapan beliau sebentar tadi. 3. Ucapan alu-aluan PIBG Sekolah Meneruskan aturcara pada pagi ini, dengan segalasukacitanya dipersilakan En. Markus Sungkiam, YDP PIBG SK Sahabat 16 bagi menyampaikan ucapan, seterusnya merasmikan majlis pada pagi ini. Dengan segala hormatnya dipersilakan..... UCAPAN PERASMIAN Jutaan terima kasih diucapkan kepada YDP PIBG atas ucapan perasmian itu tadi. Dengan ini maka rasmilah sudah MajlisKhatam Al-Quran Peringkat Sekolah Kebangsaan Sahabat 16 pada pagi ini. Sebagai tanda penghargaan, dijemput En. Jeniar Subeh untuk memberikan cenderahati kepada perasmi. Untuk itu dipersilakan En. Markus Sungkiam bagi menerima cenderahati dari SK Sahabat 16.

4. Majlis Khatam Al-Quran Hadirin hadirat yang dimuliakan, Majlis Khatam Al-Quran Peringkat Sekolah pada tahun inidimulakan. Untuk itu majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Ustz Mutholaah bi Hairi bagi memimpin Majlis Khatam Al-Quran. Dengansegala hormatnya dipersilakan... -MAJLIS KHATAM BERMULA Alhamdulilah, selesai sudah Majlis Khatam Al-Quran beramai-ramai oleh 122 orang murid SK Sahabat 16 sesi 2011. Tahniah diucapkan.

5. Persembahan Nasyid -HOLD SEHINGGA MENDAPAT LAMPU HIJAU DARI PEMBIMBING NASYIDHadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian.. Majlis Kahatam Al-Quran pada kali ini diserikan lagi dengan acara persembahan. Untuk itu dipersilakan Murid-murid _________ yang akan menyampaikan persembahan Nasyid yang bertajuk Al-Quran Teras Keilmuan dan Kemuliaan Ramadhan . Dengan sukacitanya dipersilakan. -NASYIDTerima kasih diucapkan atas persembahan bertenaga sebentar tadi. Untuk makluman sidang dewan, Kumpulan nasyid ini dipimpin oleh Ustazah Maisarah Mastur dan Ustazah Subariati Naharu.

-------------------------------------------------------------------Untuk makluman hadirin, kini tibalah kita ke acara 6. Penyampaian Cenderahati dan Sijil. Seterusnya, sampai kita pada acara penyampaian cenderahati dan sijil kepada murid-murid khatam Al-Quran. Pada tahun in seramai ______ orang berjaya khatam Al-Quran mengikut kriteria yang ditetapkan.Majlis dengan ini mempersilakan dengan segala hormatnya YgBerusaha En. Jeniar Subeh, GB SK Sahabat 16 diiringi oleh Yg Berusaha GPK Kokurikulum, Pn. Aisyah Wong bt Abdullah bagi menyempurnakan majlis. Dengan segala hormatnyadipersilakan.. -PENYAMPAIAN CENDERAHATIMajlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Yg Berusaha En. Jeniar Subeh kerana sudi menyempurnakan majlis.
7. Penyampaian Cenderahati kepada Guru.

Hadirin hadirat warga dewan yang dikasihi sekalian Dengan komitment dan usaha murni kalangan guru-gurukita, murid-murid bertuah ini mampu khatam Al-Quran dengan baik. Justeru bagi menghargai jasa-jasa mereka,cenderahati dihulur mengenang bakti. Moga Allah SWT juga yang akan membalasnya.Majlis dengan ini mempersilakan En. Markus Sungkiam , YDP PIBG SK Sahabat 16 diiringi oleh En Khaironi Jazuli (GPK Kanan 1) bagi menyampaikancenderahati kepada guru-guru Al-Quran yang terlibat dalam usaha memastikan anak didik mereka khatam Al-Quran dengan jayanya.. Dengan segala hormatnya dipersilakan..
8.

Penutup Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian.Dengan berakhirnya majlis penyampaian cenderahati berkenaan maka Majlis Khatam Al-Quran Peringkat Sekolah Tahun 2011 menutup tirai. Majlis ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaandan ucapan terima kasih tidak terhingga kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan majlis ini.Terima kasih juga atas sokongan semua ibu bapa yanghadir ke majlis ini pada kali ini. Tidak lupa, tahniah juga kepada semua murid yang berjaya Khatam Al-Quran dengan jayanya

Akhir adalah datangnya dari Allah jua dan segala kekurangan adalah dari kelemahan kami jua. Diizinkan Allah bertemu lagi di tahun hadapan.Saya sudahi majlis dengan lafaz yangmulia...Wabillah....Majlis bersurai
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

TEKS MAJLIS KHATAM AL-QURAN PERINGKATSEKOLAH TAHUN 2010Mengumumkan...Perarakan masuk YB Dato HjMohamad b Awang Tera, Ahli Dewan Undangan Negeri DUN Chukai. Diiringi oleh dif-dif kehormat, YDP PIBG, guru besar, guru-guru penolong kanan, guru-guru, ibu bapa beserta murid-muridKhatam Al-Quran Peringkat Sekolah 2010.Untuk itu Hadirin hadirat diminta berdiri...Terima kasih... Dari Dewan Darus Salam SK Kampung TengahKemaman, dipancarkan secara langsung Majlis KhatamAlQuran Peringkat Sekolah Tahun 2010.Bismillah......................................Alhamdulilahhirabbilalamin..Wasssala tuwassalamu alaasyarafil ambia iwal mursalin. Waala alihi wasahbihiajmain...1. Yang Berhormat Dato Hj Mohamad b Awang TeraPengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar,Usahawan & Koperasi Negeri merangkap ADUN Chukai.2.Yang berusaha Tuan Haji Mat Saat @ Puteh b Abdullah,YDP PIBG Sk Kg Tengah, Kemaman.3.Yang Berusaha, Pn Zaini bt Mat Noor Guru Besar SK Kampung Tengah, Kemaman4. Yang dihormati- En Mohd Nasir b HamzahGPK 1

SKKT- En Zainal Abidin b AbdullahGPK HEM- Pn Siti Hanim bt Abd JalilGPK KK 5. Yang dihormati Dif-dif jemputanGuru-guruAJK PIBGIbu Bapa6. Seterusnya yang diraikan, murid-murid Khatam Al-QuranPeringkat Sekolah 2010 dan semua warga dewan yangdikasihi sekalian...Assalamualaikum...... Alhamdulilah, setinggi-tinggi lafaz kesyukuran ke hadrat AllahS.W.T kerana dengan izin dan limpah hidayahnya jua, dapatkita sama-sama berhimpun di Dewan Darus Salam SKKT,Kemaman pada pagi yang barakah ini bagi menjayakan MajlisKhatam Al-Quran Peringkat Sekolah Tahun 2010.Majlis dengan penuh takzim dan rasa bangga mengalu-alukankehadiran YB Dato dan hadirin hadirat sekalian ke majlis ini.Ribuan terima kasih diucapkan..Hadirin hadirat yang dimuliakan..Majlis Khatam Al-Quran merupakan salah satu agenda tahunan pihak sekolah bagi meningkatkan kecemerlangan murid-muriddi dalam bidang Tilawah Al-Quran seterusnya melahirkansahsiah murid-murid yang seimbang duniawi dan ukhrawi.Majlis ini juga merupakan satu kesinambungan bagimengeratkan ukhwah silaturrahim di antara ibu bapa dan guru-guru di sekolah ini khususnya.Kesungguhan guru-guru dan kecaknaan ibu bapa pastinyamelahirkan anak-anak yang cemerlang sepertimana yangdiimpikan oleh setiap dari kita..Mudah-mudahan segala yangkita laksanakan dengan penuh keikhlasan akan membuahkanhasil dan diberkati Allah jua. InsyaAllah...1.. Bacaan Doa Hadirin hadirat yang dikasihi sekalian..Pembuka tirai majlis pada pagi ini, dipersilakanAl-Fadhl Utz Hj Ahmad Saiful b Ibrahim bagi memimpin bacaan doa. Dipersilakan...DOA Amin amin yarabbal alamin..Terima kasih diucapkan kepadaAlFadhl Utz Ahmad Saiful atas bacaan doa itu tadi... 2. Ucapan Perasmian oleh YB Dato Meneruskan aturcara pada pagi ini, dengan segalasukacitanya dipersilakan Yang Berhormat Dato Hj Mohamed b Awang Tera bagi menyampaikan ucapan, seterusnyamerasmikan majlis pada pagi ini. Dengan segala hormatnyadipersilakan YB Dato.Ucapan Perasmian Jutaan terima kasih diucapkan kepada YB Dato atas ucapan perasmian itu tadi. Dengan ini maka rasmilah sudah MajlisKhatam Al-Quran Peringkat Sekolah Kebangsaan Kg Tengah pada pagi ini >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 4.Penyampaian cenderamata kepada Perasmi Majlis. Sebagai tanda penghargaan ikhlas dari kami, dipersilakan Yang berusaha Pn Zaini bt Mat Nor, GB SK Kg Tengah untuk menyampaikan cenderamata kenang-kenangan kepada YangBerhormat Dato. Dipersilakan..Penyampaian cenderamataSekali lagi terima kasih diucapkan kepada YB Dato ataskesudian menyempurnakan majlis. 5.Majlis Khatam Hadirin hadirat yang dimuliakan.Majlis Khatam Al-Quran Peringkat Sekolah pada tahun inidimulakan. Untuk itu majlis dengan segala hormatnyamenjemput dan mempersilakan Utz Hj Ahmad Saiful bIbrahim bagi memimpin Majlis Khatam Al-Quran. Dengansegala hormatnya dipersilakan...MAJLIS KHATAM BERMULA Alhamdulilah, selesai sudah Majlis Khatam Al-Quran beramai-ramai oleh 50 orang murid SKKT sesi 2010. Tahniahdiucapkan. 5..Ucapan Guru Besar SKKT Hadirin hadirat yang dihormati sekalian,Majlis Khatam Al-Quran pada pagi ini diteruskan lagi denganmempersilakan, Yg Berusaha Pn. Zaini bt Mat Noor, Guru besar SKKT bagi menyampaikan ucapan ..Dengan segalahormatnya dipersilakan...UCAPAN GB Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yg BerusahaTn GB atas ucapan itu tadi..

6.Ucapan YDP PIBG Meneruskan aturcara pada pagi ini, dipersilakan Yg BerusahaTn Hj Mat Saat b Abdullah, Yg Dipertua PIBG SKKT bagimenyampaikan ucapan. Dengan segala hormatnyadipersilakan..UCAPAN YDP PIBG Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada YgBerusaha Tn Hj Mat Saat atas ucapan itu tadi. 7. Persembahan Murid Tahun 3 Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian..Majlis Kahatam Al-Quran pada kali ini diserikan lagi denganacara persembahan.Untuk itu dipersilakan Murid-murid Tahun 3 yang akanmenyampaikan persembahan Nasyid Bahasa Arab berjudul Al-Fawakih dan Ahwa Biladi.Dengan sukacitanya dipersilakan...Persembahan Terima kasih diucapkan kepada murid-murid Tahun 3 atas persembahan itu tadi 8. Penyampaian Cenderahati dan Sijil Khatam Al-QuranKepada 50 org murid Khatam Al-Quran dan semua muridTahun 6. Hadirin hadirat yang dimuliakan.Seterusnya, sampai kita pada acara penyampaian cenderahatidan sijil kepada murid-murid khatam Al-Quran pada tahun iniseramai 50 orang dan semua murid Tahun 6 yang juga berjayakhatam Al-Quran mengikut kriteria yang ditetapkan.Majlis dengan ini mempersilakan dengan segala hormatnya YgBerusaha Pn Zaini bt Mat Nor, GB Sk Kg Tengah diiringi olehYg Berusaha GPK 1, En Mohd Nasir b Hamzah bagimenyempurnakan majlis. Dengan segala hormatnyadipersilakan... - Penyampaian cenderamata(Rujuk lampiran senarai penerima c/hati dan sijil)Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Yg BerusahaPn Zaini bt Mat Nor kerana sudi menyempurnakan majlis. 6.Persembahan Murid Tahun Dua Seterusnya kita saksikan pula sebuah persembahan Nasyidoleh murid-murid Tahun 2 dgn judul nasyid1. Assalamualaikum........................2.Kisah Arnab dengan kura-kura3 . K e b e s a r a n A l l a h . . . . . . . . . . Dari murid-murid Tahun 2. Dipersilakan. -Persembahan Terima kasih diucapkan kepada murid-murid Tahun 2 atas persembahan itu tadi.7. Penyampaian cenderahati kepada guru-guru Al-Quran Hadirin hadirat warga dewan yang dikasihi sekalianDengan komitment dan usaha murni kalangan guru-gurukita, murid-murid bertuah ini mampu khatam Al-Qurandengan baik. Justeru bagi menghargai jasa-jasa mereka,cenderahati dihulur mengenang bakti. Moga Allah SWT juga yang akan membalasnya.Majlis dengan ini mempersilakan Tn Hj Mat Saat bAbdullah , YDP PIBG SKKT diiringi oleh En ZainalAbidin b Abdullah (GPK HEM) bagi menyampaikancenderahati kepada guru-guru Al-Quran yang terlibat dalamusaha memastikan anak didik mereka khatam Al-Qurandengan jayanya.. Dengan segala hormatnya dipersilakan..-Penyampaian cenderamata-Mendahului senarai penerima cenderamata, dipersilakan...1 . U t z H j A h m a d S a i f u l b Ibrahim2.Pn Yusniza bt Yusof 3 . P n A n i d a b t S u l o n g 4.Pn Zainun bt Embong5.Pn Laili Suziani bt Ismail6.Pn Anisah bt Abdullah7.Pn Rozana bt Abd Majid8.Pn Zulfariza bt Wan Zaulkfli 8.Penyampaian Cenderahati kepada setiap Panitia. Seterusnya, penyampaian cenderahati kepada wakil guru panitia.i . P a n i t i a B a h a s a M e l a y u P n Z a l i h a b t L a t i f ii.Panitia Bahasa Inggeris Pn Norhidawati b t Ghazalii i i . P a n i t i a S a i n s - P n R o h a n i b t T a l i b i v . P a n i t i a

M a t e m a t i k - P n R o s i d a b t A b d u l l a h Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada YgBerusaha Tn Hj Mat Saat atas kesudian menyempurnakanmajlis. 9.Penutup Hadirin hadirat yang dirahmati Allah sekalian.Dengan berakhirnya majlis penyampaian cenderahati berkenaan maka Majlis Khatam Al-Quran PeringkatSekolah Tahun 2010 menutup tirai.Majlis ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaandan ucapan terima kasih tidak terhingga kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan majlis ini.Terima kasih juga atas sokongan semua ibu bapa yanghadir ke majlis ini pada kali ini. Tidak lupa, tahniah juga kepada semua murid yang berjaya Khatam Al-Quran dengan jayanya.Akhir adalah datangnya dari Allah jua dan segalakekurangan adalah dari kelemahan kami jua. DiizinkanAllah bertemu lagi di tahun hadapan.Saya sudahi majlis dengan lafaz yangmulia...Wabillah....Majlis bersurai. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Al-Quran sebagai kitab dan panduan yang diturunkan oleh Allah adalah merupakan keutamaan yang perlu dihayati dan diamalkan dalam kehidupan manusia. Mengingati sejarah dan pesanan junjngan besar Nabi s.a.w dalam Khutbah Haji Wada mengimbau betapa besarnya kedudukan al-Quran untuk dijadikan panduan dan pedoman sepanjang masa. Bertitik tolak untuk merealisasikan hasrat dan matlamat tersebut Unit Agama dan Moran Pejabat Pelajaran Gabungan Mukah merancang untuk mengadakan Majlis Khatam al-Quran peringkat sekolah, bagi meraikan pelajar-pelajar yang telah menamatkan bacaan al-Quran pada tahun ini. Ianya juga bertujuan untuk memotivasikan para pelajar supaya terus menjadikan al-Quran sebagai pegangan hidup di samping dapat memberikan galakan kepada pelajar-pelajar yang lain supaya dapat bersama-sama berusaha untuk mengkhatamkan al-Quran. Semoga majlis yang dicadangkan dapat memberikan impak positif yang diharapkan. OBJEKTIF : Menjadikan al-Quran sebagai panduan kehidupan Memotivasikan murid supaya sentiasa berdamping dan menghayati alQuran

Memberikan

galakan

kepada

pelajar

lain

berusaha

ke

arah

mengkhatamkan al-Quran.