P. 1
Bab 5bab 6rajah Dan Peta

Bab 5bab 6rajah Dan Peta

|Views: 87|Likes:
Dipublikasikan oleh mrsrazzi66

More info:

Published by: mrsrazzi66 on Jan 31, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/31/2012

pdf

text

original

BAB 5 : RAJAH Konsep

Rajah merupakan bahan grafik yang mengandungi maklumat dan data. Maklumat dan data geografi dipersembahkan secara menarik,jelas dan mudah difahami.

Jenis-Jenis Rajah a. Rajah bergambar
i. ii.

rajah kitaran rajah aliran

b. Peta minda

Contoh-contoh rajah
i. Rajah Aliran

Peta Minda .ii. Rajah Kitaran iii.

iv. iv. iii. ii. ii. iii. Perhatikan tajuk rajah Perhatikan petak-petak yang dikaitkan dengan tajuk utama(peta minda) Perhatikan gambar-gambar yang menunjukkan urutan proses(rajah) Tafsirkan nota-nota ringkas yang didapati dari peringkat permulaan hingga peringkat akhir . Kumpulkan maklumat Tandakan perkara-perkara penting yang berkaitan dengan topik Pilih rajah yang sesuai Lakarkan rajah Masukkan maklumat dalam lakaran Lengkapkan rajah dengan tajuk dan label Langkah-Langkah Mentafsir Rajah i. v. vi.Langkah –Langkah Melukis Rajah i.

iii.simbol huruf dan simbol angka. Simbol bergambar Simbol angka Simbol huruf . ii. Peta Pelancongan Peta pelancongan menggunakan tiga simbol i.BAB 6 : PETA Peta Bergambar Konsep Peta bergambar merupakan peta yang mengandungi simbol bergambar. Biasanya simbol-simbol ini digunakan dalam peta pelancongan. Simbol-simbol ini menunjukkan kedudukan atau taburan ciri geografi dalam peta.

v.arah mata angin dan petunjuk Perhatikan ciri fizikal dan budaya Kenal pasti kedudukan atau taburan ciri fizikal dan budaya Gunakan titik rujukan yang sesuai semasa menerangkan kedudukan ciri tersebut Tafsir saling berkaitan antara ciri fizikal dengan ciri budaya tersebut . Mentafsir Peta Pelancongan Langkah-langkah mentafsir peta pelancongan i. Perhatikan tajuk peta.Contoh peta pelancongan yang menggunakan simbol bergambar. iii.simbol angka dan simbol huruf. iv. ii.

kitaran hidrologi B. kitaran ekosistem D. kejadian bayu laut . Rajah di atas menunjukkan A. 1.Bab 5 : Rajah Soalan 1 berdasarkan rajah di bawah. kitaran udara C.

kepentingan tumbuhan semulajadi kesan penerokaan hutan terhadap alam sekitar faktor-faktor yang mempengaruhi pembalakan pemeliharaan dan pemuliharaan tumbuhan semulajadi 3. II. Antara berikut. hidupan liar kehilangan habitat semulajadi A . B. I. III dan IV . flora dan fauna mengalami kepupusan II . Z mungkin mungkin sekali A. C. II dan III B . II dan IV C . D. Berdasarkan maklumat yang diberikan.pernyataan manakah berkaitan dengan rajah tersebut ? I . kawasan tadahan semakin berkurangan IV . 2. I.Soalan 2 dan 3 berdasarkan rajah di bawah. I. III dan IV D . keseimbangan ekosistem terjamin III .

III dan IV D . kawasan daratan lebih panas II. kawasan daratan mengalami tekanan tinggi IV. II dan III C . I dan IV . I dan II B .Soalan 4 berdasarkan rajah di bawah. udara bergerak dari daratan ke lautan A . 4. Antara berikut yang manakah benar tentang rajah di atas I . udara lebih sejuk dipermukaan laut III .

II dan IV C . pokok muda ditebang III. II. jentera digunakan untuk menebang pokok IV . II dan III B . . . . pokok matang ditebang II . Pernyataan manakah benar tentang rajah di atas ? I . III dan IV . III dan IV D . menebang pokok pemeliharaan hutan penyelidikan pokok pemuliharaan hutan 6. I . usaha penanaman semula dijalankan A .Soalan 5 dan 6 berdasarkan rajah di bawah. I. 5. Rajah di atas menunjukkan proses A B C D . I .

I. I. Tajuk yang sesuai untuk peta minda di atas ialah A B C D . II. III dan IV D . I. sungai dapat mencegah kejadian banjir A . sungai diguna untuk kegunaan domestik IV . . sungai menjadi sempadan semulajadi II . kemudahan sistem pengairan taburan sungai pencemaran sungai kepentingan sungai 8. II dan IV C . . III dan IV . . sungai merupakan jalan perhubungan III . Pernyataan manakah benar tentang peta minda di atas ? I . II dan III B .Soalan 7 dan 8 berdasarkan rajah di bawah 7.

I dan III C . I dan II B . pinjaman modal III . . penggunaan industri moden II .Soalan 9 dan 10 berdasarkan rajah di bawah. langkah-langkah mengembangkan industri desa kelebihan industri desa peranan industri desa kelemahan sektor industri desa 10. 9. II dan IV D . bahan mentah A . . P dan Q mungkin sekali I. taraf perintis IV . . III dan IV . Rajah di atas menerangkan tentang A B C D .

I. simbol warna III . III dan IV D . II. yang manakah merupakan langkahI. I. simbol huruf IV . memilih simbol-simbol yang menarik III. I. I. Simbol-simbol yang selalu digunakan dalam peta peta pelancongan ialah I .II dan III B . perhatikan petunjuk dan arah mata angina IV . III dan IV langkah untuk mentafsir peta bergambar ? . III dan IV D . II dan IV C . II. III dan IV 2. mengkaji simbol budaya dan simbol fizikal A . II dan IV C . meneliti tajuk pada peta II . I. I. simbol bergambar II . simbol angka A . II dan III B .BAB 6 : PETA 1. Antara berikut.

I dan III C . simbol huruf III .Soalan 3 dan 4 berdasarkan kepada peta di bawah. Ciri budaya yang terdapat di atas peta ditunjukkan oleh I . 3. II dan IV D . simbol tulisan A . simbol bergambar II . I dan II B . III dan IV . simbol angka IV .

. Pulau Pasir III . Lapangan Terbang KLIA Padang Golf Air Terjun Taman Pertanian Soalan 5 hingga soalan 7 berdasarkan peta di bawah. Antara berikut yang manakah menunjukkan ciri fizikal dalam peta di atas ? I . II dan IV D . Teluk Cempaka A . Istana Seri Anjung IV . I dan II B . Apakah persamaan ketiga-tiga kawasan yang disenaraikan di atas ? A B C D . III dan IV . Tugu keris II. 5.• Hulu Selangor • Sepang • Hulu Langat 4. . I dan III C . .

Taman Negara Meranti Air Terjun Purau Gunung Unggul Tasik Seputeh . II dan III C . . Istana Seri Anjung IV . Ladang getah III . Taman Negara Meranti A . Ciri fizikal yang dapat anda lihat jika anda menaiki kereta api dari barat daya ke timur laut sepanjang landasan kereta api ialah I. II dan IV D . I dan IV • Tempat rekreasi • Tempat berkelah dan mandi manda 7. Gunung Unggul II. Maklumat di atas dapat dikaitkan dengan A B C D . . . I dan II B .6.

Pusat pelancongan di negeri Pahang Kawasan tanah tinggi di negeri Pahang Tempat bersejarah di negeri Pahang Lokasi taman-taman Negara di Malaysia • Kawasan eko pelancongan • Mempunyai flora dan fauna yang unik 9. 8. tajuk yang manakah sesuai bagi peta di atas ? A B C D . . Bukit Tinggi . Maklumat di atas dapat dikaitkan dengan A . Antara berikut. Teluk Cempedak C .Soalan 8 hingga soalan 10 berdasarkan peta di bawah. Hutan Simpan Endau-Rompin B . . Jeram Besu D . .

Bukit Fraser II . III dan IV . I dan IV C .• Pusat peranginan tanah tinggi • Mempunyai tempat penginapan • Suhu yang sederhana 10. Kota Gelanggi III . II dan III D . Tanah Tinggi Cameron A . Teluk Cempedak IV . I dan II B . Tempat pelancongan yang dapat dikaitkan dengan maklumat di atas ialah I .

2. 3.JAWAPAN BAB 5 : RAJAH 1. 5. 8.B . 10 C C A B C D B A A . 10 A B C A D C D A A . 7. 6. 4. 5. 6. 7. 4. 3. 2. 8. 9. 9.C BAB 6 : PETA 1.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->