P. 1
Bab 5bab 6rajah Dan Peta

Bab 5bab 6rajah Dan Peta

|Views: 87|Likes:
Dipublikasikan oleh mrsrazzi66

More info:

Published by: mrsrazzi66 on Jan 31, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/31/2012

pdf

text

original

BAB 5 : RAJAH Konsep

Rajah merupakan bahan grafik yang mengandungi maklumat dan data. Maklumat dan data geografi dipersembahkan secara menarik,jelas dan mudah difahami.

Jenis-Jenis Rajah a. Rajah bergambar
i. ii.

rajah kitaran rajah aliran

b. Peta minda

Contoh-contoh rajah
i. Rajah Aliran

Rajah Kitaran iii.ii. Peta Minda .

v. iii. Kumpulkan maklumat Tandakan perkara-perkara penting yang berkaitan dengan topik Pilih rajah yang sesuai Lakarkan rajah Masukkan maklumat dalam lakaran Lengkapkan rajah dengan tajuk dan label Langkah-Langkah Mentafsir Rajah i. vi. iii. ii.Langkah –Langkah Melukis Rajah i. iv. Perhatikan tajuk rajah Perhatikan petak-petak yang dikaitkan dengan tajuk utama(peta minda) Perhatikan gambar-gambar yang menunjukkan urutan proses(rajah) Tafsirkan nota-nota ringkas yang didapati dari peringkat permulaan hingga peringkat akhir . iv. ii.

Biasanya simbol-simbol ini digunakan dalam peta pelancongan. iii. Simbol-simbol ini menunjukkan kedudukan atau taburan ciri geografi dalam peta.BAB 6 : PETA Peta Bergambar Konsep Peta bergambar merupakan peta yang mengandungi simbol bergambar. Simbol bergambar Simbol angka Simbol huruf . ii.simbol huruf dan simbol angka. Peta Pelancongan Peta pelancongan menggunakan tiga simbol i.

v.Contoh peta pelancongan yang menggunakan simbol bergambar. Perhatikan tajuk peta. Mentafsir Peta Pelancongan Langkah-langkah mentafsir peta pelancongan i.simbol angka dan simbol huruf. ii.arah mata angin dan petunjuk Perhatikan ciri fizikal dan budaya Kenal pasti kedudukan atau taburan ciri fizikal dan budaya Gunakan titik rujukan yang sesuai semasa menerangkan kedudukan ciri tersebut Tafsir saling berkaitan antara ciri fizikal dengan ciri budaya tersebut . iii. iv.

kejadian bayu laut .Bab 5 : Rajah Soalan 1 berdasarkan rajah di bawah. kitaran hidrologi B. Rajah di atas menunjukkan A. kitaran udara C. kitaran ekosistem D. 1.

B. kawasan tadahan semakin berkurangan IV . kepentingan tumbuhan semulajadi kesan penerokaan hutan terhadap alam sekitar faktor-faktor yang mempengaruhi pembalakan pemeliharaan dan pemuliharaan tumbuhan semulajadi 3. keseimbangan ekosistem terjamin III . I. Berdasarkan maklumat yang diberikan. III dan IV D . Z mungkin mungkin sekali A. II.pernyataan manakah berkaitan dengan rajah tersebut ? I .Soalan 2 dan 3 berdasarkan rajah di bawah. I. II dan III B . I. hidupan liar kehilangan habitat semulajadi A . II dan IV C . 2. Antara berikut. flora dan fauna mengalami kepupusan II . D. C. III dan IV .

Antara berikut yang manakah benar tentang rajah di atas I . I dan II B . udara bergerak dari daratan ke lautan A . II dan III C . kawasan daratan lebih panas II. kawasan daratan mengalami tekanan tinggi IV. 4.Soalan 4 berdasarkan rajah di bawah. III dan IV D . udara lebih sejuk dipermukaan laut III . I dan IV .

usaha penanaman semula dijalankan A . menebang pokok pemeliharaan hutan penyelidikan pokok pemuliharaan hutan 6. III dan IV . Pernyataan manakah benar tentang rajah di atas ? I . . II dan III B . . pokok matang ditebang II . II.Soalan 5 dan 6 berdasarkan rajah di bawah. Rajah di atas menunjukkan proses A B C D . 5. jentera digunakan untuk menebang pokok IV . I. I . III dan IV D . . I . II dan IV C . pokok muda ditebang III.

. I. sungai diguna untuk kegunaan domestik IV . III dan IV . sungai menjadi sempadan semulajadi II . I. I. . .Soalan 7 dan 8 berdasarkan rajah di bawah 7. kemudahan sistem pengairan taburan sungai pencemaran sungai kepentingan sungai 8. Pernyataan manakah benar tentang peta minda di atas ? I . II. Tajuk yang sesuai untuk peta minda di atas ialah A B C D . sungai merupakan jalan perhubungan III . II dan III B . II dan IV C . III dan IV D . sungai dapat mencegah kejadian banjir A .

pinjaman modal III . . penggunaan industri moden II . . Rajah di atas menerangkan tentang A B C D . II dan IV D . taraf perintis IV . bahan mentah A . langkah-langkah mengembangkan industri desa kelebihan industri desa peranan industri desa kelemahan sektor industri desa 10. III dan IV . I dan III C . 9. P dan Q mungkin sekali I. I dan II B .Soalan 9 dan 10 berdasarkan rajah di bawah. .

II dan III B . II dan IV C . mengkaji simbol budaya dan simbol fizikal A . simbol angka A . III dan IV 2. Antara berikut. I. II dan III B . simbol huruf IV . I. II. meneliti tajuk pada peta II . III dan IV langkah untuk mentafsir peta bergambar ? . perhatikan petunjuk dan arah mata angina IV . I. II. Simbol-simbol yang selalu digunakan dalam peta peta pelancongan ialah I . yang manakah merupakan langkahI. III dan IV D . memilih simbol-simbol yang menarik III. simbol bergambar II . II dan IV C . I. I. III dan IV D . I.BAB 6 : PETA 1. simbol warna III .

II dan IV D . simbol tulisan A .Soalan 3 dan 4 berdasarkan kepada peta di bawah. III dan IV . I dan III C . simbol angka IV . 3. simbol bergambar II . Ciri budaya yang terdapat di atas peta ditunjukkan oleh I . I dan II B . simbol huruf III .

Pulau Pasir III .• Hulu Selangor • Sepang • Hulu Langat 4. Istana Seri Anjung IV . Tugu keris II. I dan II B . Teluk Cempaka A . Antara berikut yang manakah menunjukkan ciri fizikal dalam peta di atas ? I . Lapangan Terbang KLIA Padang Golf Air Terjun Taman Pertanian Soalan 5 hingga soalan 7 berdasarkan peta di bawah. II dan IV D . Apakah persamaan ketiga-tiga kawasan yang disenaraikan di atas ? A B C D . III dan IV . 5. I dan III C . . . .

Maklumat di atas dapat dikaitkan dengan A B C D . Ladang getah III . Istana Seri Anjung IV . II dan IV D . II dan III C . Taman Negara Meranti Air Terjun Purau Gunung Unggul Tasik Seputeh . I dan II B . Taman Negara Meranti A .6. I dan IV • Tempat rekreasi • Tempat berkelah dan mandi manda 7. Gunung Unggul II. . . Ciri fizikal yang dapat anda lihat jika anda menaiki kereta api dari barat daya ke timur laut sepanjang landasan kereta api ialah I. .

. Maklumat di atas dapat dikaitkan dengan A . tajuk yang manakah sesuai bagi peta di atas ? A B C D . Bukit Tinggi . Antara berikut. . Teluk Cempedak C . .Soalan 8 hingga soalan 10 berdasarkan peta di bawah. Jeram Besu D . Hutan Simpan Endau-Rompin B . Pusat pelancongan di negeri Pahang Kawasan tanah tinggi di negeri Pahang Tempat bersejarah di negeri Pahang Lokasi taman-taman Negara di Malaysia • Kawasan eko pelancongan • Mempunyai flora dan fauna yang unik 9. 8.

I dan IV C . Teluk Cempedak IV . Tanah Tinggi Cameron A .• Pusat peranginan tanah tinggi • Mempunyai tempat penginapan • Suhu yang sederhana 10. III dan IV . I dan II B . Tempat pelancongan yang dapat dikaitkan dengan maklumat di atas ialah I . Bukit Fraser II . Kota Gelanggi III . II dan III D .

7.JAWAPAN BAB 5 : RAJAH 1.C BAB 6 : PETA 1. 2. 10 C C A B C D B A A . 6. 5. 3. 10 A B C A D C D A A . 8. 2. 8. 9. 7. 5. 6. 9. 3. 4.B . 4.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->