Anda di halaman 1dari 8

ETNIK BABA DAN NYONYA

Kebanyakannya berketurunan Cina, tetapi tidak

mengakui kerana mereka sendiri mengeji pendatang Cina yang baru.


Memanggil diri mereka sebagai Baba atau

Peranakan kerana kebudayaan mereka yang berasal dari warisan tradisi Cina yang mempunyai unsur-unsur budaya Melayu.
Pada kurun ke -15, pengikut puteri Hang Li Po telah

tinggal di Bukit Cina. Ramai pengikut yang berkahwin dengan Melayu tempatan dan dari situ lahirlah Peranakan.

ASPEK BANGSA (samb .) (samb


y Kebanyakan pendatang Cina yang berhijrah ke Melayu

adalah masyarakat Hokkien. Oleh kebanyakan masyarakat baba juga adalah masyarakat Hokkien.
y Kebanyakan kaum baba bertutur dalam bahasa Baba

iaitu dialek Melayu yang dapat difahami oleh kebanyakan oleh kebanyakan orang cina.

 Masyarakat baba dan nyonya secara amnya masih mengamalkan adat resam dan budaya tradisional Cina, seperti menyambut Tahun Baru Cina dan Perayaan Tanglung.  Masyarakat ini juga masih mengekalkan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka  Mereka juga telah mula mengemari masakan pedas dalam sajian mereka yang telah dipengaruhi dengan budaya orang Melayu.  Masyarakat baba juga masih mengekalkan kuih bakul atau kuey-ku yang berbentuk kura-kura yang berwarna merah, biru dan hitam.

ADAT RESAM DAN BUDAYA


 berkahwin dengan pasangan yang sama darjatnya.  Si suami akan menyertai keluarga isteri chin choay .  menggunakan bakul dua tingkat yang berkilat untuk

dibawa sebagai pengantara ketika melamar.  Dondang sayang masih dinyanyikan ketika majlis keramaian terutamnya ketika perkahwinan.  Kaum nyonya memakai baju kebaya sebagai baju tradisional mereka dan mengenakan kasut manek yang dijahit menggunakan tangan.

STRUKTUR MASYARAKAT
y Kebanyakan peranakan berpendidikan Inggeris . y Kecenderungan golongan ini menerima budaya dan

menerap budaya Inggeris menyebabkan kebanyakan jawatan perkhidmatan dipenuhi oleh mereka. y Kebanyakan mereka bertutur dalam 3 bahasa dan dapat bercakap dengan bahasa Cina, Inggeris dan Melayu. y Mereka juga bekerja sebagai pedagang, dan pertengahan antara Cina, Melayu dan Barat; terutamanya British.

1.Menghidangkan Nasi Kunyit dan sejenis mee

yang dibuat khas iaitu mee sau tau yang bertujuan untuk memenuhi hajat supaya di panjangkan umur. 2.Amalan mengikat kaki kanak-kanak perempuan dipercayai dapat menjadikannya seorang perempuan yang cantik.

Kaum lelaki dikenali sebagai baba Kaum perempuan dikenali sebagai nyonya Zaman penjajah- pendidikan anak lelaki diutamakan

berpendidikan Inggeris. Masyarakat baba kebanyakan bekerja di sektor kerajaan dan menjawat jawatan awam. Masyarakat nyonya bekerja sendiri atau menjalankan kerja-kerja rumah.