TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Contoh: 831115015462. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Klik pada butang Simpan . Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Masukkan juga emel. . Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel.

· · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Klik OK .· Setelah butang Simpan diklik. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . Klik pada butang Log Masuk .

Untuk mengemaskini maklumat. Isi kesemua butiran yang diminta.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. . Sekiranya maklumat telah dihantar. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini.

· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. Selepas Hantar maklumat. sila klik pada butang Simpan atau Hantar . log keluar dari sistem Klik butang OK .

Klik pada butang Simpan . Contoh: 831115015462. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. · Setelah butang Simpan diklik. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Masukkan juga emel.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. .

· · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Klik OK . Klik pada butang Log Masuk . klik butang Seterusnya . · Setelah kesemua ruangan diisi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Gred Perkhidmatan. · · · Seterusnya. Untuk tapisan halus. dan Tarikh Lantikan. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Jabatan. . Jawatan. Bahagian/Unit. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Kementerian. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. klik pada Lantikan SPA . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka.

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .

· Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . · Klik butang Simpan . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. . dan Simpan . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan.

serta Penjaga sekiranya ada. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Bapa.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.

· Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. . serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Simpan . Contoh: Suami. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. . Persatuan. Pertubuhan. NGO. Pertubuhan. . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Persatuan. NGO. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Badan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. dan Simpan .

· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang Simpan . dan Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan .· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang Simpan .

Pengadil 1 dan Pengadil 2. Isi kesemua ruangan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. .· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

.<ID Permohonan>. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . * Sekiranya permohonan telah dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. Klik butang Hantar . * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA.

Pn. En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. En. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Norlaili Bt. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2.Nombor telefon untuk dihubungi: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful