manualpemohonhaluskasar31

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Masukkan juga emel. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Klik pada butang Simpan . . · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Contoh: 831115015462.

· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Klik OK . · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . Klik pada butang Log Masuk .· Setelah butang Simpan diklik. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul.

Sekiranya maklumat telah dihantar. Untuk mengemaskini maklumat.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Isi kesemua butiran yang diminta. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. . · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon.

· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. log keluar dari sistem Klik butang OK . sila klik pada butang Simpan atau Hantar . Selepas Hantar maklumat.

Masukkan juga emel. . paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Klik pada butang Simpan .PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. · Setelah butang Simpan diklik. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Contoh: 831115015462. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula.

Klik OK . Kementerian. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Bahagian/Unit. klik butang Seterusnya . Untuk tapisan halus. dan Tarikh Lantikan. · Setelah kesemua ruangan diisi. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Klik pada butang Log Masuk . satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. · · · Seterusnya. Jawatan. . klik pada Lantikan SPA . Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Jabatan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Gred Perkhidmatan.

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .

dan Simpan . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Simpan .

Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Simpan . Contoh: Bapa.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

· Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Klik butang Simpan .· Pilih Hubungan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Contoh: Suami.

. Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Pertubuhan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Pertubuhan. · Klik butang Simpan . · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. dan Simpan . . Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. NGO. Persatuan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu.

· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan Simpan . Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. dan Simpan . . · Klik butang Simpan .

. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Isi kesemua ruangan. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Pengadil 1 dan Pengadil 2. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

Klik butang Hantar .Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. . * Sekiranya permohonan telah dihantar. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.<ID Permohonan>. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA.

En. En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Pn. Norlaili Bt.Nombor telefon untuk dihubungi: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful