TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Klik pada butang Simpan . Masukkan juga emel. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Contoh: 831115015462. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. . Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar.

· Setelah butang Simpan diklik. Klik pada butang Log Masuk . · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Klik OK . · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. .

. Untuk mengemaskini maklumat. Sekiranya maklumat telah dihantar. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Isi kesemua butiran yang diminta. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini.

Selepas Hantar maklumat. sila klik pada butang Simpan atau Hantar . log keluar dari sistem Klik butang OK .· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai.

katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. . paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Contoh: 831115015462. · Setelah butang Simpan diklik.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Masukkan juga emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Klik pada butang Simpan . · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.

klik pada Lantikan SPA . · · · Seterusnya. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Jawatan. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. dan Tarikh Lantikan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Gred Perkhidmatan. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Jabatan. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Klik OK . Untuk tapisan halus. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Kementerian. Bahagian/Unit. · Setelah kesemua ruangan diisi. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Klik pada butang Log Masuk . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. . klik butang Seterusnya .

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang Simpan .Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. dan Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Simpan .

· Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Contoh: Bapa.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Suami. serta Penjaga sekiranya ada. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.· Pilih Hubungan. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang Simpan . · Klik butang Simpan .

NGO. Persatuan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Badan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Pertubuhan. . · Klik butang Simpan . . Persatuan. dan Simpan . Pertubuhan.

· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. dan Simpan . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. dan Simpan . · Klik butang Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Klik butang Simpan . . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu.

Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Pengadil 1 dan Pengadil 2. . Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan.

di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. Klik butang Hantar . Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan.<ID Permohonan>. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. . * Sekiranya permohonan telah dihantar.

Norlaili Bt. Pn. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . En. En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2.Nombor telefon untuk dihubungi: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful