TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Contoh: 831115015462. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Klik pada butang Simpan . Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. . Masukkan juga emel. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel.

.· Setelah butang Simpan diklik. · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Klik pada butang Log Masuk . · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Klik OK . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul.

maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. . Isi kesemua butiran yang diminta. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. Sekiranya maklumat telah dihantar. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. Untuk mengemaskini maklumat.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar.

sila klik pada butang Simpan atau Hantar . Selepas Hantar maklumat. log keluar dari sistem Klik butang OK .· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai.

. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Masukkan juga emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Klik pada butang Simpan . Contoh: 831115015462. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. · Setelah butang Simpan diklik.

Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Jabatan. Klik OK . klik butang Seterusnya . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Untuk tapisan halus. klik pada Lantikan SPA . Kementerian. Klik pada butang Log Masuk . · Setelah kesemua ruangan diisi. · · · Seterusnya. . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. dan Tarikh Lantikan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Jawatan. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Bahagian/Unit. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Gred Perkhidmatan.

(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .

· Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan Simpan . dan Simpan . . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan.

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . · Klik butang Simpan . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

. Contoh: Bapa. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Klik butang Simpan . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Suami.· Pilih Hubungan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

Persatuan. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Persatuan. . Pertubuhan. Pertubuhan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. NGO. · Klik butang Simpan . Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. . dan Simpan .

· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Klik butang Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. dan Simpan . Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. dan Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain.

Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Isi kesemua ruangan. . Pengadil 1 dan Pengadil 2.

* Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. * Sekiranya permohonan telah dihantar. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status .<ID Permohonan>. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. . sudah tidak boleh dikemaskini lagi.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. Klik butang Hantar .

Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. En. Norlaili Bt. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Pn. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful