P. 1
manualpemohonhaluskasar31

manualpemohonhaluskasar31

|Views: 28|Likes:
Dipublikasikan oleh Wadō Ichimonji

More info:

Published by: Wadō Ichimonji on Feb 04, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/07/2013

pdf

text

original

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Contoh: 831115015462. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Masukkan juga emel. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Klik pada butang Simpan .

Klik pada butang Log Masuk . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul.· Setelah butang Simpan diklik. · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . . Klik OK . paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.

Sekiranya maklumat telah dihantar. Isi kesemua butiran yang diminta. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. . Untuk mengemaskini maklumat.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini.

sila klik pada butang Simpan atau Hantar .· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. Selepas Hantar maklumat. log keluar dari sistem Klik butang OK .

Masukkan juga emel. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada butang Simpan . Contoh: 831115015462. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. . Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. · Setelah butang Simpan diklik. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.

Untuk tapisan halus.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. · · · Seterusnya. Kementerian. Bahagian/Unit. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Jawatan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Klik OK . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. dan Tarikh Lantikan. . terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Klik pada butang Log Masuk . klik butang Seterusnya . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. klik pada Lantikan SPA . · Setelah kesemua ruangan diisi. Jabatan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Gred Perkhidmatan.

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .

. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Simpan . dan Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain.

· Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. serta Penjaga sekiranya ada.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang Simpan . Contoh: Bapa. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang .

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Suami. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Simpan . Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang.· Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan.

Pertubuhan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. Pertubuhan. · Klik butang Simpan . · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. dan Simpan . NGO. Persatuan. NGO. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Persatuan.

dan Simpan .· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . dan Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan.

Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Pengadil 1 dan Pengadil 2. Isi kesemua ruangan. .· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

.<ID Permohonan>. Klik butang Hantar . * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . sudah tidak boleh dikemaskini lagi. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. * Sekiranya permohonan telah dihantar.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan.

En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Norlaili Bt. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. En.Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Pn.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->