TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Klik pada butang Simpan . · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Masukkan juga emel. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Contoh: 831115015462. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. .

paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Klik OK . · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka.· Setelah butang Simpan diklik. . Klik pada butang Log Masuk . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul.

Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. Isi kesemua butiran yang diminta. Untuk mengemaskini maklumat. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Sekiranya maklumat telah dihantar. . · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah.

sila klik pada butang Simpan atau Hantar .· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. log keluar dari sistem Klik butang OK . Selepas Hantar maklumat.

Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Masukkan juga emel. . Klik pada butang Simpan . · Setelah butang Simpan diklik. Contoh: 831115015462. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula.

Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Bahagian/Unit. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. klik pada Lantikan SPA . Klik pada butang Log Masuk . Jawatan. · Setelah kesemua ruangan diisi. · Jika ruangan wajib tidak diisi. · · · Seterusnya. Gred Perkhidmatan. Untuk tapisan halus.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. . paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Kementerian. klik butang Seterusnya . Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Jabatan. dan Tarikh Lantikan. Klik OK . Terdapat 11 halaman yang perlu diisi.

** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. dan Simpan . . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang Simpan . dan Simpan .

· Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. · Klik butang Simpan . Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang .Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan.

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Suami. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Simpan . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan .· Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan.

· Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Badan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. Pertubuhan. NGO. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. NGO. Persatuan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. . dan Simpan . Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Pertubuhan.

Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. dan Simpan . . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang Simpan . Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. dan Simpan .

Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. . Isi kesemua ruangan. Pengadil 1 dan Pengadil 2.· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi.

* Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. . Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. * Sekiranya permohonan telah dihantar. Klik butang Hantar .Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan.<ID Permohonan>.

En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Norlaili Bt. Pn. En. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 .Nombor telefon untuk dihubungi: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful