TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Masukkan juga emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Klik pada butang Simpan . Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. . Contoh: 831115015462. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem.

. · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . Klik OK . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul.· Setelah butang Simpan diklik. · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Klik pada butang Log Masuk .

Sekiranya maklumat telah dihantar.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Untuk mengemaskini maklumat. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. . klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. Isi kesemua butiran yang diminta. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini.

sila klik pada butang Simpan atau Hantar . log keluar dari sistem Klik butang OK . Selepas Hantar maklumat.· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai.

katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Contoh: 831115015462. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. · Setelah butang Simpan diklik.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan juga emel. . Klik pada butang Simpan . Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.

klik butang Seterusnya . Jabatan. Klik OK . Gred Perkhidmatan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Klik pada butang Log Masuk . · · · Seterusnya. Kementerian. . klik pada Lantikan SPA . · Jika ruangan wajib tidak diisi. Untuk tapisan halus. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. dan Tarikh Lantikan.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Jawatan. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. · Setelah kesemua ruangan diisi. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Bahagian/Unit.

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .

dan Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. . · Klik butang Simpan .Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . · Klik butang Simpan .

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· Pilih Hubungan. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. . Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. Contoh: Suami. · Klik butang Simpan .

Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Persatuan. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. NGO. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Klik butang Simpan . Persatuan. dan Simpan . NGO.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Pertubuhan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. . Pertubuhan.

· Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain.· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . dan Simpan . Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . Isi kesemua ruangan. Pengadil 1 dan Pengadil 2. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.

. Klik butang Hantar . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan.<ID Permohonan>. * Sekiranya permohonan telah dihantar.

Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Norlaili Bt.Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. En. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. En. Pn.