TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan juga emel. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Contoh: 831115015462. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. . Klik pada butang Simpan . Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula.

Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. . paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP . Klik OK .· Setelah butang Simpan diklik. Klik pada butang Log Masuk .

· · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. Isi kesemua butiran yang diminta. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. Sekiranya maklumat telah dihantar. . Untuk mengemaskini maklumat.

sila klik pada butang Simpan atau Hantar .· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. log keluar dari sistem Klik butang OK . Selepas Hantar maklumat.

Contoh: 831115015462. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada butang Simpan . Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Masukkan juga emel.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. . · Setelah butang Simpan diklik.

satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. klik pada Lantikan SPA . klik butang Seterusnya . Gred Perkhidmatan. · Setelah kesemua ruangan diisi. Klik OK . dan Tarikh Lantikan. Untuk tapisan halus. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Jawatan. Klik pada butang Log Masuk . Bahagian/Unit. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Jabatan. Kementerian.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. · Jika ruangan wajib tidak diisi. · · · Seterusnya. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi.

(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .

dan Simpan . · Klik butang Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan.

serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Bapa. · Klik butang Simpan . · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang .

· Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang Simpan . · Klik butang Simpan . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . Contoh: Suami. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· Pilih Hubungan. Contoh: Bapa.

NGO. . Pertubuhan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. Pertubuhan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . NGO. Persatuan. . · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain.

Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan Simpan . . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. dan Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang Simpan .

Pengadil 1 dan Pengadil 2. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi.· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.

Klik butang Hantar .<ID Permohonan>. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . . di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. * Sekiranya permohonan telah dihantar. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan.

Pn. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . En. Norlaili Bt. En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2.Nombor telefon untuk dihubungi: 1.