P. 1
manualpemohonhaluskasar31

manualpemohonhaluskasar31

|Views: 28|Likes:
Dipublikasikan oleh Wadō Ichimonji

More info:

Published by: Wadō Ichimonji on Feb 04, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/07/2013

pdf

text

original

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

. Contoh: 831115015462. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Masukkan juga emel. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada butang Simpan . katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.

. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Klik OK . Klik pada butang Log Masuk . paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul.· Setelah butang Simpan diklik. · Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. · Sila klik pada pilihan menu Lantikan SPP .

Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Untuk mengemaskini maklumat. Sekiranya maklumat telah dihantar. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. . Isi kesemua butiran yang diminta.

log keluar dari sistem Klik butang OK . Selepas Hantar maklumat.· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. sila klik pada butang Simpan atau Hantar .

Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Contoh: 831115015462. Klik pada Daftar Baru untuk mendaftar. Klik pada butang Simpan . · Setelah butang Simpan diklik. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. . Masukkan juga emel.

klik pada Lantikan SPA . Klik OK . Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Klik pada butang Log Masuk . terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Bahagian/Unit. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. dan Tarikh Lantikan. Jawatan. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. · Setelah kesemua ruangan diisi.· Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Untuk tapisan halus. Gred Perkhidmatan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Kementerian. Jabatan. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. . paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · Jika ruangan wajib tidak diisi. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. · · · Seterusnya. klik butang Seterusnya .

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .

.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. dan Simpan . · Klik butang Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain.

· Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . · Klik butang Simpan .

Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Bapa. · Klik butang Simpan . · Klik butang Simpan .· Pilih Hubungan. . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Suami. serta Penjaga sekiranya ada. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

dan Simpan . NGO. . · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. NGO. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. . Persatuan. Pertubuhan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Pertubuhan.

dan Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. dan Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati.· · Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . .

Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Pengadil 1 dan Pengadil 2. .· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Isi kesemua ruangan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi.

* Sekiranya permohonan telah dihantar. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. sudah tidak boleh dikemaskini lagi.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status .<ID Permohonan>. . Klik butang Hantar . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan.

Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. En.Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Norlaili Bt. En. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. Pn.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->