Anda di halaman 1dari 4

NOVEL HIKMAH BIL ASPEK 1 TEMA: Kepincangan dalam keluarga yang menyebabkan anak memberontak. 2 PERSOALAN: 1.

Tanggungjawab bapa terhadap kesejahteraan keluarga. 2. Kasih sayang ibu terhadap anaknya. 3. Tanggungjawab anak terhadap kedua-dua orang tuanya. 4. Peranan pengawas dalam melaksanakan undang-undang sekolah. 5. Prihatin dan simpati terhadap insan yang memerlukan. 6. Saling memaafkan atas kesilapan lampau. 3 LATAR TEMPAT: 1. Kelas Amri 2. Bilik guru disiplin 3. Rumah Amri 4. Lorong di sebelah bendang 5. Farmasi di pecan 6. Hospital CONTOH/PERISTIWA

LATAR MASA: 1. Pada waktu pagi 2. Pada waktu petang 3. Pada waktu malam

LATAR MASYARAKAT: 1. Masyarakat pelajar sekolah. 2. Masyarakat guru yang tegas. 3. Masyarakat pelajar yang membuli dan memeras ugut. 4. Masyarakat pelajar yang taku kepada pembuli. 5. Masyarakat yang amanah dan berani menjalankan tugas. 6. Masyarakat yang terlibat dalam kegiatan tidak bermoral. 7. Masyarakat yang prihatin terhadap kesusahan orang lain dan sanggup membantu.

GAYA BAHASA: 1. Personifikasi 2. Peribahasa

Ada antara kenangan itu yang membakar hatinya. Khayalan itu hampir meragut nyawanya sendiri Siva tersengih-sengih seperti kerang busuk.

Panas baran. Itu bermakna membuka pekung di dada. 3. Metafora 4. Simile Ayahnya tidak berhati perut sehingga sanggup memperlakukan emak seperti haiwan. 5. Inverse Peduli apa aku siapa dia. 6. Sinkope Engkau ini dah gilakah? Kau nak mati? 7 NILAI: 1. Kasih sayang. 2. Simpati/belas kasihan/prihatin 3. Amanah 4. Berani 5. Tegas 6. Cekal/tabah 7. Bersyukur/berterima kasih 8. Baik hati 9. Insaf 8 PENGAJARAN: 1. Kita haruslah tabah atau cekal dalam Selain membebel, dia menghadiahkan aku roti panjang pada punggung aku. Lantaran jeritan hati Amri, matanya mula berkaca.

menjalani dugaan hidup. 2. Kita hendaklah bersimpati atau belas kasihan terhadap insan yang sedang dalam kesusahan. 3. Sebagai ibu bapa, kita haruslah menyayangi anak-anak dan menjaga kebajikan mereka. 4. Kita haruslah sedar bahawa setiap kejahatan yang dilakukan pasti akan dibalas dengan kejahatan juga. 5. Kita haruslah melaksanakan amanah dengan sebaik-baik mungkin. 6. Kita haruslah bersedia memaafkan kesalahan orang lain. 7. Berusahalah untuk mencari rezeki yang halal dan janganlah mengambil jalan mudah untuk mendapatkan wang.