P. 1
Fail Meja Spbt

Fail Meja Spbt

|Views: 36|Likes:
Dipublikasikan oleh Mohd Haris Osman

More info:

Published by: Mohd Haris Osman on Feb 14, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/14/2012

pdf

text

original

6.

3

PENGURUSAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS

6.3.1 OBJEKTIF 6.3.1.1 6.3.1.2 6.3.1.3 6.3.1.4 Meluluskan pinjaman SPBT kepada semua pelajar (Warganegara). Membentuk dasar untuk mengawal keadaan fizikal buku agar sentiasa dalam keadaan baik dan boleh diguna. Memberi perkhidmatan yang memuaskan hati kepada semua pihak yang berhubung dengan SPBT Menyimpan maklumat dan bahan yang berkaitan dengan SPBT dengan lengkap, teratur, sistematik, mudah dirujuk dan boleh diperolehi dengan segera oleh pihak-pihak yang memerlukan.

6.3.2. CARTA ORGANISASI

PENGETUA

PENOLONG KANAN PENTADBIRAN

PENOLONG KANAN HAL EHWAL MURID

PENOLONG KANAN KOKURIKULUM

SETIAUSAHA SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

3. • Pembahagian tugas pagi/petang • Taklimat untuk guru tingkatan • Pembahagian tugas pentadbiran.3.3.3.3.7 .3. rosak.3.3.5 6.3. Membuat Pesanan Buku • Membuat pesanan mengikut jadual yang ditetapkan oleh JPN. Pengurusan Keselamatan Buku • Memastikan ada bilik khas SPBT • Mengurus bilik SPBT • Membuat peraturan penggunaan bilik SPBT 6.3.3 6. Pengurusan Rekod dan Dokumen • Menyelenggara fail yang kemaskini mengikut jenis • Rekod buku stok yang kemaskini (mengikut Tingkatan) • Senarai tugas guru-pengedaran/pengumpulan • Menyimpan rekod buku. • Membuat anggaran yang tepat untuk tahun berikutnya. hapuskira. 6.6 6. iaitu di awal dan di akhir tahun.4. • Mengisi borang maklumat berkomputer dan menghantar mengikut jadual.3. Pengedaran • Mengedarkan mengikut Tingkatan • Menentukan tarikh pengedaran • Mengesan kelancaran pengedaran • Mendapatkan borang BMM dari pelajar yang baru masuk/ bertukar sekolah • Mengedarkan buku kepada pelajar yang baru masuk • Memastikan borang BMM telah dihantar ke sekolah pelajar yang bertukar • Memastikan guru Tingkatan telah mengagihkan buku pinjaman kepada semua pelajar • Memastikan semua guru Tingkatan telah melengkapkan borang pinjaman SPBT/borang G mengikut jadual.2. hilang. • Mencadangkan pertukaran buku jika perlu. o Buku stok (Mengikut Tingkatan) o Pengedaran/pengumpulan o Buku stok/hilang o Menubuhkan ’Pasukan Bertugas’ SPBT (pelajar) Borang Permohonan SPBT • Menyemak borang BMM pelajar (dilengkapkan) • Borang yang lengkap dikumpul oleh guru Tingkatan dan diberikan kepada guru SPBT Mesyuarat Jawatankuasa SPBT • Mengadakan mesyuarat yang dipengerusikan oleh Pengetua/ Penolong Kanan HEM bagi menilai perjalanan kerja dan masalah SPBT. SENARAI TUGAS 6.6.3.3.3.3. Mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Buku Teks • Mesyuarat diadakan dua kali. 6.3.1.

3.11 Pengurusan Pemulangan SPBT • Menentukan tarikh pemulangan mengikut Tingkatan • Menyediakan senarai nama guru bertugas mengikut tarikh/Tingkatan • Melaporkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM tentang proses pemulangan. • Mengemaskini inventori SPBT • Mengisi borang maklumat kekurangan/lebihan buku ke PPD. Cadangan Buku Bacaan Tambahan • Mendapat maklumat tambahan dari Ketua Panitia/Guru Kanan Mata Pelajaran • Merekodkan dan menyimpan buku-buku bacaan tambahan.3.10 6. • Memaklumkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM.3.8 Memastikan pelajar membalut buku SPBT dengan pembalut plastik 6. .3.3. • Melengkapkan buku stok dan menyimpan dokumen dengan teratur dan selamat.3.9 6.3.3. bil dan pengesahan. Menyediakan senarai buku teks bagi setiap Tingkatan untuk diedarkan kepada pelajar yang tidak mahu menerima SPBT.• 6. o Peratus rosak/hilang o Guru bertugas o Hapus kira o Kekurangan/lebihan Pengurusan Stok dan Inventori • Surat menyurat kepada Biro Buku Teks dan Jabatan Pendidikan • Menyimpan invois.

Borang-borang tersebut beserta enrolmen pelajar dihantar ke Bahagian Buku Teks.6. Menyemak Borang BTBTR 190 dan Buku Stok.4. Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan enrolmen pelajar yang layak. 4. 8. 2. 3. Menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya. 11. Memaklumkan waris sama ada anak-anak mereka layak menerima bantuan (jika tiada masalah disiplin) Penyelaras SPBT menyediakan rumusan enrolmen. 5. .3. JPNS.3. PROSES KERJA PINJAMAN BUKU TEKS 6. PK (HEM) Pengetua PK(HEM)/PTR PROSES KERJA Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang Permohonan BMM kepada pelajar/ waris Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh pelajar/ waris. 10.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/ PK(HEM)/Penyelaras SPBT/Guru Tingkatan Guru Tingkatan 1.4. Pengetua/PK(HEM)/ JKSPBT Guru Tingkatan Penyelaras SPBT 6 7. 12. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT (warganegara sahaja). 9. Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 berdasarkan enronmen.

PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190 Pengetua menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya.2 Carta Alir Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang BMM pelajar untuk tindakan waris. Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 dan buku stok.4.3.6. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan. kepada Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh waris pelajar Le ngkapkan semua dokumen yang diperlukan Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan cadangan senarai pelajar yang layak. Borang-borang dihantar ke Bahagian Buku Teks. Lengkap Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT Hantar surat kepada waris memaklumkan sama ada anak-anak mereka layak menerima. JPNS Tidak .

Semak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta 5.2. Borang Komputer BTBTR 190 Buku Stok . 1. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan. 6. 7.1. JPNS Tandakan (√) Catatan 6. 9.4. ii.4. 5. 3. Isi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Kompuer BTBTR 190 dan buku stok. 10.3 Senarai Semak Bil.6. Sediakan senarai enrolmen pelajar yang layak.3. 2. 4. 11. Borang-borang tersebut beserta Senarai enrolmen Pelajar Layak dihantar ke Bahagian Buku Teks.3. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak menerima Pinjaman SPBT Surat kepada waris memaklumkan sama ada anakanak mereka layak SPBT. Tindakan Menerima Borang BMM Cetakkan Borang BMM Edar Borang BMM Kutip borang yang telah dilengkap diisi oleh waris 5. 8.4 Borang Digunakan i. Pengetua dan PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190.

4.5 Proses Permohonan Bekalan Buku Buku Stok Bilangan buku yang elok dalam stor + di tangan Bilangan pelajar yang layak Tidak perlu bekalan tambahan Bilangan buku yang elok Dalam stor + di tangan Memohon tambahan 3% bagi gantian kerosakan Isikan Borang Agihan Permohonan melalui Borang BPBTR 190 (+30%) (Fail 001 – 03) .6.3.

Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT. PK(HEM)/Penyelaras SPBT 7.2 Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku. 2.1 menurun tandatangan dan kad pengenalan 3. Penerima mengisi invois dengan: 3. 2.1 URUSAN PENERIMAAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong KananGuru SPBT/KPT 1.5. .PPD 6. Pastikan bahawa: 2.5. Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks.1 Cop sekolah 6. 5. Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dalam buku stok.3 Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik.3.3.3 meletak mohor sekolah 3. 6.4 mengisi “store certificate” Menyerahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar. JPNS.1 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul. 6. PROSES KERJA Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar. 6. 2.2 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460. Pembantu Tadbir/ Guru SPBT 4. 3.2 menulis tarikh penerimaan buku 3.

3.  Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460.6.2 Carta Aliran Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar.  Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik.5. . Pastikan bahawa:  Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul.

4 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul. Senarai Semak Tindakan Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar. Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT.3 Bil. .dalam keadaan yang baik. Penerima mengisi invois dengan:  menurun tandatangan dan KP  menulis tarikh penerimaan buku  meletak mohor sekolah  mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar. Penerima mengisi invois dengan: 3. 2.6 Buku . Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok. 2. JPNS.5 menurun tandatangan/ KP Tandakan (√) Catatan 3.  Cop sekolah  Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. 1. Pastikan bahawa: 2.5. Tamat 6..5 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460.3. 2.

Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. 4. Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan.8 mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap pengedar.6.6 menulis tarikh penerimaan buku 3.4 Borang Digunakan i.3.5. 2.3. 6. 6.3.3.1 URUSAN PELUPUSAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Guru SPBT 1. 300-V dalam 7 salinan. ii. 3. 3. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak . Bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan direkod.6. PROSES KERJA Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat. 5. Mengisi Borang Kew.4 Memberi nombor siri/ nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku 7. 6.(KEW 300 V). PK(HEM)/Guru SPBT 5.3 Cop sekolah 6.7 meletak mohor sekolah 4. Borang BTBTR 460 Invois/SAP 6. diisi kepada Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok. JPNS. 6.

Cara pelupusan seperti yang disyorkan: 8.4 dihadiahkan kepada pelajar dll Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks. 8.3 dibakar (Buku Agama) 8. Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera.6. 9. Menyemak dn mengesahkan Borang Kew 300-V Menghantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks.000. Pengetua/JK Pemeriksa Pelupusan Buku Teks PK(HEM)/Penyelaras SPBT Pengetua 6.2 ditanam (Buku Agama) 8. 7.1 dijual (melalui sebut harga) 8.00.3.dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30. JPNS. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT. . Guru SPBT 10. 6. Rekodkan bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan.2 Carta Aliran Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat.

1. Mengisi Borang Kew.3 Bil. Senarai Semak Tindakan Asingkan dan ikat: 1. 300-V dalam 7 salinan.2 Buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran Rekod bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan. Tamat 6. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30. Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks.6. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. . JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT. Cara pelupusan seperti yang disyorkan Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks.3.1 Buku teks yang usang/rosak 1.00.000.Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan. Tandakan (√) Catatan 2.

00. 10. ii.3. 8. 6. 4. 7.6. Mengisi Borang Kew. 300-V dalam 7 salinan. Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks.3.ditanam Dihadiahkan kepada pelajar dll) Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bgn. 6. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT.Buku Teks. Borang Kew 300 .. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. 9. 5.4 Borang Digunakan i. Cara pelupusan seperti yang disyorkan(dijual. Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan.V Borang Kew 300 . Nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30.000.X .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->