P. 1
Fail Meja Spbt

Fail Meja Spbt

|Views: 36|Likes:
Dipublikasikan oleh Mohd Haris Osman

More info:

Published by: Mohd Haris Osman on Feb 14, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/14/2012

pdf

text

original

6.

3

PENGURUSAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS

6.3.1 OBJEKTIF 6.3.1.1 6.3.1.2 6.3.1.3 6.3.1.4 Meluluskan pinjaman SPBT kepada semua pelajar (Warganegara). Membentuk dasar untuk mengawal keadaan fizikal buku agar sentiasa dalam keadaan baik dan boleh diguna. Memberi perkhidmatan yang memuaskan hati kepada semua pihak yang berhubung dengan SPBT Menyimpan maklumat dan bahan yang berkaitan dengan SPBT dengan lengkap, teratur, sistematik, mudah dirujuk dan boleh diperolehi dengan segera oleh pihak-pihak yang memerlukan.

6.3.2. CARTA ORGANISASI

PENGETUA

PENOLONG KANAN PENTADBIRAN

PENOLONG KANAN HAL EHWAL MURID

PENOLONG KANAN KOKURIKULUM

SETIAUSAHA SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

AJK SPBT

1. 6.3.2. 6.3. • Mencadangkan pertukaran buku jika perlu. o Buku stok (Mengikut Tingkatan) o Pengedaran/pengumpulan o Buku stok/hilang o Menubuhkan ’Pasukan Bertugas’ SPBT (pelajar) Borang Permohonan SPBT • Menyemak borang BMM pelajar (dilengkapkan) • Borang yang lengkap dikumpul oleh guru Tingkatan dan diberikan kepada guru SPBT Mesyuarat Jawatankuasa SPBT • Mengadakan mesyuarat yang dipengerusikan oleh Pengetua/ Penolong Kanan HEM bagi menilai perjalanan kerja dan masalah SPBT.3. Pengurusan Keselamatan Buku • Memastikan ada bilik khas SPBT • Mengurus bilik SPBT • Membuat peraturan penggunaan bilik SPBT 6. • Mengisi borang maklumat berkomputer dan menghantar mengikut jadual.3.3. • Pembahagian tugas pagi/petang • Taklimat untuk guru tingkatan • Pembahagian tugas pentadbiran. hapuskira. Membuat Pesanan Buku • Membuat pesanan mengikut jadual yang ditetapkan oleh JPN.3 6.3.6.6 6.5 6. Pengurusan Rekod dan Dokumen • Menyelenggara fail yang kemaskini mengikut jenis • Rekod buku stok yang kemaskini (mengikut Tingkatan) • Senarai tugas guru-pengedaran/pengumpulan • Menyimpan rekod buku.3.7 .3.4. Mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Buku Teks • Mesyuarat diadakan dua kali. Pengedaran • Mengedarkan mengikut Tingkatan • Menentukan tarikh pengedaran • Mengesan kelancaran pengedaran • Mendapatkan borang BMM dari pelajar yang baru masuk/ bertukar sekolah • Mengedarkan buku kepada pelajar yang baru masuk • Memastikan borang BMM telah dihantar ke sekolah pelajar yang bertukar • Memastikan guru Tingkatan telah mengagihkan buku pinjaman kepada semua pelajar • Memastikan semua guru Tingkatan telah melengkapkan borang pinjaman SPBT/borang G mengikut jadual. • Membuat anggaran yang tepat untuk tahun berikutnya.3.3.3.3. rosak. iaitu di awal dan di akhir tahun.3. SENARAI TUGAS 6.3. hilang.3.3.

• Memaklumkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM.3. Cadangan Buku Bacaan Tambahan • Mendapat maklumat tambahan dari Ketua Panitia/Guru Kanan Mata Pelajaran • Merekodkan dan menyimpan buku-buku bacaan tambahan.3.9 6.8 Memastikan pelajar membalut buku SPBT dengan pembalut plastik 6. • Melengkapkan buku stok dan menyimpan dokumen dengan teratur dan selamat.3.3. Menyediakan senarai buku teks bagi setiap Tingkatan untuk diedarkan kepada pelajar yang tidak mahu menerima SPBT.3.3. bil dan pengesahan. o Peratus rosak/hilang o Guru bertugas o Hapus kira o Kekurangan/lebihan Pengurusan Stok dan Inventori • Surat menyurat kepada Biro Buku Teks dan Jabatan Pendidikan • Menyimpan invois.• 6.10 6. .3.11 Pengurusan Pemulangan SPBT • Menentukan tarikh pemulangan mengikut Tingkatan • Menyediakan senarai nama guru bertugas mengikut tarikh/Tingkatan • Melaporkan kepada Pengetua/Penolong Kanan HEM tentang proses pemulangan. • Mengemaskini inventori SPBT • Mengisi borang maklumat kekurangan/lebihan buku ke PPD.3.

PROSES KERJA PINJAMAN BUKU TEKS 6. 2. 11. 12. .4. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT (warganegara sahaja).4. 8.3. Pengetua/PK(HEM)/ JKSPBT Guru Tingkatan Penyelaras SPBT 6 7. Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 berdasarkan enronmen. 4. PK (HEM) Pengetua PK(HEM)/PTR PROSES KERJA Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang Permohonan BMM kepada pelajar/ waris Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh pelajar/ waris. 5. Memaklumkan waris sama ada anak-anak mereka layak menerima bantuan (jika tiada masalah disiplin) Penyelaras SPBT menyediakan rumusan enrolmen. 3. Menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya.6. Borang-borang tersebut beserta enrolmen pelajar dihantar ke Bahagian Buku Teks. Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan enrolmen pelajar yang layak.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/ PK(HEM)/Penyelaras SPBT/Guru Tingkatan Guru Tingkatan 1. Menyemak Borang BTBTR 190 dan Buku Stok. 10.3. JPNS. 9.

PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190 Pengetua menyemak borang-borang tersebut dan menandatanganinya. kepada Mengutip borang yang telah dilengkap isi oleh waris pelajar Le ngkapkan semua dokumen yang diperlukan Menyemak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta dan menyediakan cadangan senarai pelajar yang layak. Mengisi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Komputer BTBTR 190 dan buku stok.2 Carta Alir Menerima Borang BMM Menyelaras percetakan Borang BMM Mengedarkan Borang BMM pelajar untuk tindakan waris.3.6.4. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan. Borang-borang dihantar ke Bahagian Buku Teks. Lengkap Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak Pinjaman SPBT Hantar surat kepada waris memaklumkan sama ada anak-anak mereka layak menerima. JPNS Tidak .

2. Borang-borang tersebut beserta Senarai enrolmen Pelajar Layak dihantar ke Bahagian Buku Teks. Mesyuarat untuk meluluskan pelajar yang layak menerima Pinjaman SPBT Surat kepada waris memaklumkan sama ada anakanak mereka layak SPBT. JPNS Tandakan (√) Catatan 6. Sediakan senarai enrolmen pelajar yang layak.3. 3.6. 5.3. 6. Borang Komputer BTBTR 190 Buku Stok . 1. Tindakan Menerima Borang BMM Cetakkan Borang BMM Edar Borang BMM Kutip borang yang telah dilengkap diisi oleh waris 5. Sediakan rumusan enrolmen dan kelayakan pelajar mengikut tingkatan. ii. 7. 11.4 Borang Digunakan i. Isi Borang Keperluan Buku Teks – Borang Kompuer BTBTR 190 dan buku stok.2. 10.3 Senarai Semak Bil. 8. 9.4.1. 4. Pengetua dan PK(HEM) menyemak Borang BTBTR 190. Semak Borang BMM dan dokumen sokongan yang diserta 5.4.

5 Proses Permohonan Bekalan Buku Buku Stok Bilangan buku yang elok dalam stor + di tangan Bilangan pelajar yang layak Tidak perlu bekalan tambahan Bilangan buku yang elok Dalam stor + di tangan Memohon tambahan 3% bagi gantian kerosakan Isikan Borang Agihan Permohonan melalui Borang BPBTR 190 (+30%) (Fail 001 – 03) .3.6.4.

2. Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks.1 URUSAN PENERIMAAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong KananGuru SPBT/KPT 1. 3.3.5.4 mengisi “store certificate” Menyerahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar.3.1 Cop sekolah 6. Pastikan bahawa: 2. 5.1 menurun tandatangan dan kad pengenalan 3.3 Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik. 2. PK(HEM)/Penyelaras SPBT 7.3 meletak mohor sekolah 3. Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT. Pembantu Tadbir/ Guru SPBT 4. 6.2 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460. 6. Penerima mengisi invois dengan: 3. PROSES KERJA Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar.2 Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku. Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dalam buku stok. JPNS. . 2.5.PPD 6. 6.2 menulis tarikh penerimaan buku 3.1 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul.

 Buku yang dibekalkan adalah dalam keadaan yang baik.5. . Pastikan bahawa:  Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul.6.  Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460.2 Carta Aliran Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar.3.

Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok. . JPNS.. 2. 2.5.dalam keadaan yang baik. Tamat 6.6 Buku . 1. Pastikan bahawa: 2.5 menurun tandatangan/ KP Tandakan (√) Catatan 3. Penerima mengisi invois dengan:  menurun tandatangan dan KP  menulis tarikh penerimaan buku  meletak mohor sekolah  mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap diisi kepada pengedar.  Cop sekolah  Memberi nombor siri/nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. Penerima mengisi invois dengan: 3.5 Judul buku dan bilangan naskhah buku yang dibekalkan adalah seperti pada invois dan BTBTR 460.4 Kod sekolah dan nama sekolah pada invois adalah betul. Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT.3 Bil.3. 2. Senarai Semak Tindakan Menerima buku teks yang dihantar oleh pengedar.

6. Bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan direkod.3. Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan. 2.3. Mengisi Borang Kew.3.5. Borang BTBTR 460 Invois/SAP 6.6 menulis tarikh penerimaan buku 3.8 mengisi “store certificate” Serahkan invois yang lengkap pengedar. 5.1 URUSAN PELUPUSAN BUKU TEKS Proses Kerja JAWATAN Guru SPBT 1. PK(HEM)/Guru SPBT 5. 3.7 meletak mohor sekolah 4. 6.6. diisi kepada Menyimpan salinan invois/SAP ke dalam Fail Invois SPBT Buku yang diterima dihantar diproses dan direkod dlam buku stok. JPNS.4 Memberi nombor siri/ nombor perolehan dan tarikh pada setiap buku 7.3. Laporan penerimaan buku/salinan invois dihanter ke Bahagian Buku Teks. 6. 300-V dalam 7 salinan. ii. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak . 6. 4.3 Cop sekolah 6. 3.4 Borang Digunakan i.6. PROSES KERJA Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat.(KEW 300 V).

.2 Carta Aliran Buku teks yang usang/rosak atau buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran diasingkan dan diikat. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT.2 ditanam (Buku Agama) 8. Menyemak dn mengesahkan Borang Kew 300-V Menghantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks. Pengetua/JK Pemeriksa Pelupusan Buku Teks PK(HEM)/Penyelaras SPBT Pengetua 6.3 dibakar (Buku Agama) 8. Rekodkan bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan. 8. 7.4 dihadiahkan kepada pelajar dll Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks.6.dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30. 9.000. Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera. Cara pelupusan seperti yang disyorkan: 8.3.1 dijual (melalui sebut harga) 8. JPNS. 6. Guru SPBT 10.00.

3 Bil. Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera.00.000. Tamat 6. Memastikan bahawa jumlah nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30.1 Buku teks yang usang/rosak 1.Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan. Mengisi Borang Kew. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT.2 Buku teks yang tidak digunakan lagi kerana pertukaran sukatan pelajaran Rekod bilangan naskhah bagi setiap judul buku yang hendak dilupuskan. 300-V dalam 7 salinan.3. . Cara pelupusan seperti yang disyorkan Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bahagian Buku Teks.6. 1. Senarai Semak Tindakan Asingkan dan ikat: 1. Tandakan (√) Catatan 2.

V Borang Kew 300 . Borang Kew 300 .00. Menyemak dan mengesahkan Borang Kew 300-V Hantar 6 salinan Borang Kew 300-V ke Bahagian Buku Teks.ditanam Dihadiahkan kepada pelajar dll) Hantar sijil pelupusan (Borang Kew 300 – X) yang telah diisi dan sijil saksi ke Bgn. 7.X .3. Cara pelupusan seperti yang disyorkan(dijual. 4. 10. Mengisi Borang Kew. JPNS Menerima surat kelulusan pelupusan daripada JPNS dan mengambil tindakan pelupusan dengan segera.3. Nilai buku teks yang hendak dilupuskan bagi setiap permohonan tidak melebihi RM30. 6. 300-V dalam 7 salinan. 9.6.000. ii. 8.4 Borang Digunakan i. 5. JPNS Mengemaskinikan rekod stok SPBT. 6.Buku Teks.. Buku Teks Pendidikan Agama Islam diasingkan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->