P. 1
BukuPanduanPJJ

BukuPanduanPJJ

|Views: 486|Likes:
Dipublikasikan oleh Clano Cah

More info:

Published by: Clano Cah on Feb 15, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2013

pdf

text

original

BUKU PANDUAN KEMASUKAN

BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI

PROGRAM PENGSISWAZAHAN GURU (PPG) PROGRAM JARAK JAUH (PJJ) AMBILAN FEBRUARI 2012

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Selamat menjadi warga UPSI dan selamat menempuhi alam pengajian tinggi.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PENDAHULUAN Tahniah dan syabas kepada saudara/i kerana telah terpilih memasuki Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPS Buku Panduan Kemasukan Pelajar Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ ini disediakan sebagai panduan dan maklumat kepada bakal pelajar mengenai perkara-perkara yang perlu dilakukan semasa saudara/i melaporkan diri dan perkara-perkara yang mesti dipatuhi sebaik sahaja saudara/i menjadi pelajar.

my/kemasukan/PJJ CETAK PELEKAT KENDERAAN http://www.upsi.edu.upsi.edu.my/kemasukan/PJJ MUATNAIK GAMBAR DALAM FORMAT .edu.my/kemasukan/PJJ CETAK BUKU PANDUAN KEMASUKAN PJJ http://www.upsi.upsi.edu.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SENARAI SEMAK (Tanda / di kotak yang berkenaan) SEMAK STATUS JAYA TAWAR DI URL http://www.my SEDIAKAN SALINAN DOKUMEN DAN MASUKKAN KE DALAM SAMPUL BERIKUT: SAMPUL A SAMPUL B : SALINAN DOKUMEN AKADEMIK : SALINAN BUKU AKAUN BANK SEDIA DAN BAWA KOMPUTER RIBA (LAPTOP) UNTUK SESI LATIHAN PENGAJARAN & PEMBELAJARAN (P&P) DI MAKMAL IT (MAKMAL PENTAGON) UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .JPG KE http://umpc.edu.my/kemasukan/PJJ SETUJU TERIMA AKU JANJI DAN IKRAR MAHASISWA UPSI CETAK SURAT TAWARAN ONLINE DI URL http://www.my/kemasukan/PJJ CETAK JADUAL PENDAFTARAN http://www.upsi.upsi.edu.

dalam konteks pembangunan insan untuk mencapai wawasan negara. kesenian dan kebudayaan dengan penekanan khusus kepada unsur pendidikan. Visi Universiti Menjadi Universiti yang bitara. cemerlang dalam kepemimpinan pendidikan berlandaskan kegemilangan sejarah serta menerajui perubahan global. Penubuhan UPSI adalah bagi memenuhi keperluan peningkatan pembinaan sumber daya manusia yang berilmu pengetahuan. Lokasi Kampus UPSI memiliki dua buah kampus pengajian. kesusasteraan. pengurusan serta bidang-bidang bahasa. teknologi. Misi Universiti Menjana dan menatar ilmu menerusi pengajaran. penyelidikan.iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil Shah dan Kampus Sultan Azlan Shah. berketrampilan dan bersahsiah mulia dalam bidangbidang sains. penerbitan.U.(A) 132 & 133. kampus utama UPSI terletak di Kampus Sultan Abdul Jalil Shah yang terletak di kawasan bandar Tanjong Malim iaitu di selatan negeri Perak Darul Ridzuan bersempadan dengan negeri Selangor Darul Ehsan.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PERIHAL UNIVERSITI Pengenalan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ditubuhkan pada 1 Mei 1997 melalui Warta Kerajaan P.manakala Kampus Sultan Azlan Shah di Behrang Ulu masih dalam perancangan. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Sehingga kini. melalui dua buah Perintah iaitu Perintah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Perbadanan) 1997 dan Perintah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Kampus) 1997. bertarikh 24 Februari 1997. perundingan dan khidmat masyarakat.

Jasmani & Kesihatan Pend. Bahasa Tamil Pend. Bahasa Cina Pend. Sains Pend. Bahasa Melayu Pend. Seni Visual Pend. Geografi Pend. UPSI menjalankan program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan bagi Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ UPSI dengan usaha sama Kementerian Pelajaran Malaysia.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI Fakulti Dan Program Ijazah Sarjanamuda Pendidikan bagi Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ UPSI Pada Ambilan Februari 2012 ini. Komputeran dan Industri Kreatif Pendidikan dan Pembangunan Manusia Sistem Akademik Universiti mengamalkan Sistem Semester. Islam Pend. Perakaunan Pend. Satu sesi akademik mengandungi dua (2) semester iaitu Semester Satu (1) dan Semester Dua (2). Sejarah Pend. Sains Sukan PROGRAM Pend. Fakulti dan program yang terlibat adalah: FAKULTI KOD PROGRAM AT05J Bahasa dan Komunikasi AT50J AT62J At33j Sains Kemanusiaan At32j At35j At14j Sains dan Matematik AT16J AT03J Sains Sukan & Kejurulatihan AT59J Pengurusan dan Ekonomi Seni. Matematik SEKOLAH RENDAH SEKOLAH MENENGAH UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Sekolah Rendah Pend. AT08J AT23J AT34J Pend.

1 anda adalah seorang penuntut yang sedang mengikuti kursus di maktabmaktab perguruan atau institusi-institusi pendidikan tinggi dalam atau luar UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .2 3.4 1. Calon Yang Tidak Layak Memohon 3.edu.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SYARAT – SYARAT TAWARAN KEMASUKAN 1. Mempunyai rekod prestasi perkhidmatan yang baik dalam penilaian prestasi 3 tahun yang terkini.3 Calon yang masih dikenakan tindakan tatatertib atau sedang dalam proses tindakan tatatertib.1 Tawaran ini terbatal sekiranya : 4. 4. Telah disahkan dalam jawatan. Calon yang tidak menamatkan kursus terdahulu tanpa alasan yang munasabah (Contoh: PGSR. Telah membuat perisytiharan harta tidak melebihi 5 tahun bawah peraturan 10. 1. anda akan dianggap menolak tawaran. Tidak berdaftar dengan mana-mana institusi pengajian sebagai pelajar sepenuh masa dan separuh masa / sambilan dengan tajaan KPM.2 Warganegara Malaysia Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD) yang sedang berkhidmat di Sekolah Rendah/Sekolah Menengah/Sekolah Bantuan Kerajaan/Pejabat Pelajaran Daerah/Jabatan Peajaran Negeri/Bahagian di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Sekiranya Universiti tidak menerima pengesahan daripada anda.2 2.5 Mempunyai pengalaman mengajar sebagai guru terlatih secara terus .6 2.1 1. Syarat Tambahan 2. (Lahir pada atau selepas tahun 1965). Berumur 47 tahun dan ke bawah pada tahun 2012. Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib)1993. Memiliki Diploma Pendidikan/Perguruan atau Sijil Perguruan. 3.3 2.1 3. Syarat Penerimaan Masuk 1. PJJ KPM/OUM). 4. Melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti kokurikulum Mempunyai kesihatan yang baik.upsi.3 1.my/kemasukan/PJJ. Anda mesti mengesahkan penerimaan tawaran ini dengan segera melalui laman web http://www.5 1.1. Peminjam tegar pinjaman pelajaran Kerajaan.4 2.1 2.menerus lebih daripada 3 tahun.

walaupun anda telah mengesahkan penerimaan tawaran ini. Statut. Kaedah dan Peraturan dan keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa Universiti dari semasa ke semasa.2 UPSI berhak menarik balik tawaran ini pada bila-bila masa atau menyingkirkan anda pada mana-mana peringkat tempoh pengajian apabila didapati kenyataan dan maklumat yang anda berikan adalah tidak benar. 4. tidak melibatkan diri dalam sebarang kegiatan yang menghalang perjalanan dan urusan Universiti seperti memulaukan kuliah dan sebagainya atau melibatkan diri dengan kegiatan–kegiatan yang boleh menjejaskan nama baik Universiti. Perlembagaan Universiti.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI negara atau sedang mengikuti program pendidikan jarak jauh atau seumpamanya di institusi-institusi pendidikan tinggi tempatan.4 5.2 5.1 mematuhi undang-undang negara dan undang-undang Universiti iaitu Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971. 4.5 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .3 5. anda dikehendaki: 5. sentiasa memelihara nama baik Universiti dan menjaga harta serta kemudahankemudahan perkhidmatannya dari dirosakkan oleh sesiapa juga.2 anda gagal melaporkan diri. 5. menjelaskan semua yuran/bayaran-bayaran yang dikenakan pada tarikh yang ditetapkan oleh Universiti 5. Etika Pelajar Sepanjang tempoh pengajian. menghormati para pegawai dan pensyarah Universiti.1.

3 6. kebaya labuh atau pakaian etnik masing-masing yang sesuai. Bahagian bawah baju hendaklah dimasukkan ke dalam bahagian seluar pada paras pinggang. kemas dan tidak menjolok mata.1. Memakai seluar yang bersesuaian. berambut pendek. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan perlu bersesuaian dan kemas.2. Baju mestilah berlengan panjang atau paras siku dan tidak sendat serta tidak menunjukkan bentuk tubuh badan. Pakaian jeans tidak dibenarkan sama sekali.3 6.5 6. 6.1 Peraturan Pakaian Pelajar Lelaki 6.2. Memakai kasut yang menutup jari kaki.1.2 6.1.2 6. Jeans dan kemeja T tidak dibenarkan sama sekali.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 6. memakai seluar panjang yang bersih.1 Setiap pelajar hendaklah berpakaian yang sesuai. Pelajar Islam digalakkan bertudung tetapi tidak menutup sebahagian atau seluruh daripada muka (berpurdah). memakai kasut kulit dan berstoking. bersih dan sopan.2. Peraturan Pakaian Sepanjang tempoh pengajian.2 Peraturan Pakaian Pelajar Perempuan 6. lereng kaki dan tumit.4 6. memakai pakaian sukan yang sesuai semasa bersukan atau berekreasi. seperti berbaju kurung. Memakai “make-up”.5 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS ..2. 6. anda dikehendaki mematuhi Peraturan Pakaian yang ditetapkan seperti berikut: 6.1 setiap pelajar hendaklah berpakaian yang sesuai dan kemas iaitu berseluar panjang dengan berbaju kemeja lengan panjang dan bertali leher.1.1. kemas dan sopan. kemas dan tidak mencecah kolar baju.4 6.2. aksesori dan pewangi secara sederhana.

PERSEDIAAN SEBELUM MELAPOR DIRI 1. 8. Gambar 3.my. Bayaran Yuran Pendaftaran Pelajar-pelajar PPG (PJJ) UPSI ditanggung sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).2 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .upsi. 2. 3. Anda juga tidak dibenarkan menangguh kemasukan ke UPSI. Program Yang Ditawarkan Program yang ditawarkan kepada anda adalah muktamad dan anda tidak dibenarkan menukar program pengajian. Tarikh akhir proses ‘upload’ adalah sebelum 15 Februari 2012. Sila pastikan gambar yang dimuatnaik adalah mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan dan saudara/i perlu menyemak dari semasa ke semasa status foto yang dimuatnaik ke URL tersebut dari semasa ke semasa.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 7. Kuliah Perjalanan kuliah akan dimaklumkan oleh pihak Pusat Program Luar (PPL) semasa hari pendaftaran.1 Pakaian semasa melapor diri Lelaki/Perempuan : Pakaian pejabat 2.2 Pakaian kuliah/tutorial dan urusan rasmi universiti Lelaki Perempuan : pakaian pejabat/bertali leher : pakaian pejabat 3.1 Saudara/i WAJIB muatnaik (upload) gambar tersebut dalam bentuk ‘softcopy’ ke URL ini iaitu http://umpc. Persediaan Pakaian dan Keperluan Lain Saudara/i dikehendaki membawa pakaian dan keperluan berikut: 2.edu. Menangguh kemasukan dianggap menolak tawaran.

Pendaftaran Pelajar (No. 1 Salinan (fotostat) Kad OKU (jika berkenaan) UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . 1 Salinan (fotostat) MUET vi. no. Matriks) di tengah sampul surat 4. hanya salinan (fotostat) sijilsijil/dokumen yang disahkan sahaja diterima untuk urusan pendaftaran. Sijil dan Salinan Sijil (Serahan pada hari Pendaftaran) 4. Catatkan nama. 1 Salinan (fotostat) Surat Beranak iii.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 4. 2. 1 Salinan (fotostat) Kad Pengenalan yang telah dipalang TINDAKAN Saudara/i dikehendaki : 1. Labelkan sampul dengan label SAMPUL A (AKADEMIK) di sudut atas kanan sampul. Saudara/i diWAJIBKAN untuk menyediakan DUA (2) jenis sampul surat untuk dimasukkan dokumen-dokumen yang berkaitan seperti tertera dalam jadual di bawah:DOKUMEN i. 1 Salinan (fotostat) Keputusan Akhir atau Keseluruhan Sijil/Diploma Perguruan iv. K/P dan No.1 Saudara/i dikehendaki membawa sijil-sijil asal dan 1 salinan (fotostat) sijil-sijil akademik/dokumen lain yang telah disahkan.2 SAMPEL SAMPUL A A4 Size ii. 1 Salinan (fotostat) Surat Pengesahan Jawatan vii. 1 Salinan (fotostat) Diploma Perguruan v.

Catatkan nama. Pendaftaran Pelajar (No. Matriks) di tengah sampul surat Saudara/i dikehendaki membuka akaun bank (manamana bank di Malaysia) dan menyerahkan satu salinan Buku Bank/Slip Pembukaan Akaun di Kaunter Bendahari pada hari pendaftaran. 1. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Jika telah mempunyai akaun bank (mana-mana bank di Malaysia) sebelum ini tidak perlu lagi membuka akaun baru. Labelkan sampul Contoh: dengan label SAMPUL B (AKAUN BANK) di sudut atas kanan sampul. 2. no. K/P dan No.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SAMPEL DOKUMEN TINDAKAN SAMPUL B 9 X14 Salinan (fotostat) buku bank/slip Saudara/i dikehendaki : pembukaan akaun.

tempat dan masa yang dinyatakan dalam Surat Tawaran. KPM. Sesi pendaftaran merangkumi dua sesi iaitu Pendaftaran Kemasukan dan Sesi Taklimat oleh pihak UPSI dan BPG. Sila bawa komputer riba (laptop) bagi memastikan sesi latihan ini berjalan dengan lancar. PETA KE UPSI DAN LOKASI PENDAFTARAN UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . 2. SESI LATIHAN PENGAJARAN & PEMBELAJARAN (P&P) Saudara/i dikehendaki mengikuti Sesi Latihan Pengajaran & Pembelajaran (P&P) di Makmal IT (Pentagon) bersebelahan dengan Dewan SITC selepas Sesi Pendaftaran. Sesi pendaftaran akan diadakan selama satu (1) hari sahaja.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PENDAFTARAN DAN SESI TAKLIMAT PENDAFTARAN Saudara/i dikehendaki mendaftar diri pada tarikh. SESI PENDAFTARAN DAN TAKLIMAT 1.

Surat Tawaran BPG .Jadual Kuliah .Proses Pengajaran dan Pengajaran .Pembahagian Kumpulan .Tarikh Lapor Diri .4506930 03-88841323/1223 Pusat Program Luar (PPL) 05 – 4506167 05 .TELEFON 05.Perjanjian Pembiayaan .4506932 05.4506929 05. Bahagian Pendidikan Guru (BPG) PERKARA .Cuti Belajar .Modul PJJ .Pusat Pembelajaran UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS NO.4506268 .Surat Tawaran .BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PERTANYAAN Sekiranya saudara/i mempunyai kemusykilan mengenai tawaran ini sila hubungi: PEJABAT Bahagian Hal Ehwal Akademik Unit Peningkatan Akademik.

BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->