P. 1
BukuPanduanPJJ

BukuPanduanPJJ

|Views: 486|Likes:
Dipublikasikan oleh Clano Cah

More info:

Published by: Clano Cah on Feb 15, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2013

pdf

text

original

BUKU PANDUAN KEMASUKAN

BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI

PROGRAM PENGSISWAZAHAN GURU (PPG) PROGRAM JARAK JAUH (PJJ) AMBILAN FEBRUARI 2012

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PENDAHULUAN Tahniah dan syabas kepada saudara/i kerana telah terpilih memasuki Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPS Buku Panduan Kemasukan Pelajar Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ ini disediakan sebagai panduan dan maklumat kepada bakal pelajar mengenai perkara-perkara yang perlu dilakukan semasa saudara/i melaporkan diri dan perkara-perkara yang mesti dipatuhi sebaik sahaja saudara/i menjadi pelajar. Selamat menjadi warga UPSI dan selamat menempuhi alam pengajian tinggi. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .

my SEDIAKAN SALINAN DOKUMEN DAN MASUKKAN KE DALAM SAMPUL BERIKUT: SAMPUL A SAMPUL B : SALINAN DOKUMEN AKADEMIK : SALINAN BUKU AKAUN BANK SEDIA DAN BAWA KOMPUTER RIBA (LAPTOP) UNTUK SESI LATIHAN PENGAJARAN & PEMBELAJARAN (P&P) DI MAKMAL IT (MAKMAL PENTAGON) UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .my/kemasukan/PJJ CETAK PELEKAT KENDERAAN http://www.upsi.upsi.edu.my/kemasukan/PJJ MUATNAIK GAMBAR DALAM FORMAT .my/kemasukan/PJJ CETAK BUKU PANDUAN KEMASUKAN PJJ http://www.upsi.JPG KE http://umpc.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SENARAI SEMAK (Tanda / di kotak yang berkenaan) SEMAK STATUS JAYA TAWAR DI URL http://www.edu.my/kemasukan/PJJ CETAK JADUAL PENDAFTARAN http://www.my/kemasukan/PJJ SETUJU TERIMA AKU JANJI DAN IKRAR MAHASISWA UPSI CETAK SURAT TAWARAN ONLINE DI URL http://www.edu.edu.upsi.upsi.upsi.edu.edu.

teknologi. kampus utama UPSI terletak di Kampus Sultan Abdul Jalil Shah yang terletak di kawasan bandar Tanjong Malim iaitu di selatan negeri Perak Darul Ridzuan bersempadan dengan negeri Selangor Darul Ehsan. Visi Universiti Menjadi Universiti yang bitara.manakala Kampus Sultan Azlan Shah di Behrang Ulu masih dalam perancangan. Sehingga kini.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PERIHAL UNIVERSITI Pengenalan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ditubuhkan pada 1 Mei 1997 melalui Warta Kerajaan P. Penubuhan UPSI adalah bagi memenuhi keperluan peningkatan pembinaan sumber daya manusia yang berilmu pengetahuan.(A) 132 & 133. perundingan dan khidmat masyarakat. pengurusan serta bidang-bidang bahasa. penyelidikan. bertarikh 24 Februari 1997.iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil Shah dan Kampus Sultan Azlan Shah. dalam konteks pembangunan insan untuk mencapai wawasan negara. Lokasi Kampus UPSI memiliki dua buah kampus pengajian. melalui dua buah Perintah iaitu Perintah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Perbadanan) 1997 dan Perintah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Kampus) 1997. cemerlang dalam kepemimpinan pendidikan berlandaskan kegemilangan sejarah serta menerajui perubahan global.U. kesenian dan kebudayaan dengan penekanan khusus kepada unsur pendidikan. kesusasteraan. penerbitan. Misi Universiti Menjana dan menatar ilmu menerusi pengajaran. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . berketrampilan dan bersahsiah mulia dalam bidangbidang sains.

Sekolah Rendah Pend. Bahasa Tamil Pend. Seni Visual Pend. Sains Sukan PROGRAM Pend. AT08J AT23J AT34J Pend. Geografi Pend.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI Fakulti Dan Program Ijazah Sarjanamuda Pendidikan bagi Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ UPSI Pada Ambilan Februari 2012 ini. Islam Pend. Matematik SEKOLAH RENDAH SEKOLAH MENENGAH UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Satu sesi akademik mengandungi dua (2) semester iaitu Semester Satu (1) dan Semester Dua (2). UPSI menjalankan program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan bagi Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ UPSI dengan usaha sama Kementerian Pelajaran Malaysia. Fakulti dan program yang terlibat adalah: FAKULTI KOD PROGRAM AT05J Bahasa dan Komunikasi AT50J AT62J At33j Sains Kemanusiaan At32j At35j At14j Sains dan Matematik AT16J AT03J Sains Sukan & Kejurulatihan AT59J Pengurusan dan Ekonomi Seni. Bahasa Melayu Pend. Komputeran dan Industri Kreatif Pendidikan dan Pembangunan Manusia Sistem Akademik Universiti mengamalkan Sistem Semester. Sains Pend. Perakaunan Pend. Jasmani & Kesihatan Pend. Sejarah Pend. Bahasa Cina Pend.

1 2.6 2. Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib)1993. Melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti kokurikulum Mempunyai kesihatan yang baik. Calon Yang Tidak Layak Memohon 3. Berumur 47 tahun dan ke bawah pada tahun 2012.3 Calon yang masih dikenakan tindakan tatatertib atau sedang dalam proses tindakan tatatertib. 4. Syarat Tambahan 2.2 Warganegara Malaysia Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD) yang sedang berkhidmat di Sekolah Rendah/Sekolah Menengah/Sekolah Bantuan Kerajaan/Pejabat Pelajaran Daerah/Jabatan Peajaran Negeri/Bahagian di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah membuat perisytiharan harta tidak melebihi 5 tahun bawah peraturan 10.upsi.2 2.1.3 1. Tidak berdaftar dengan mana-mana institusi pengajian sebagai pelajar sepenuh masa dan separuh masa / sambilan dengan tajaan KPM.my/kemasukan/PJJ.5 1. Syarat Penerimaan Masuk 1.1 anda adalah seorang penuntut yang sedang mengikuti kursus di maktabmaktab perguruan atau institusi-institusi pendidikan tinggi dalam atau luar UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Anda mesti mengesahkan penerimaan tawaran ini dengan segera melalui laman web http://www. Mempunyai rekod prestasi perkhidmatan yang baik dalam penilaian prestasi 3 tahun yang terkini.1 Tawaran ini terbatal sekiranya : 4.1 1. 1.edu. Telah disahkan dalam jawatan. Peminjam tegar pinjaman pelajaran Kerajaan. 4. 3.3 2. anda akan dianggap menolak tawaran. Memiliki Diploma Pendidikan/Perguruan atau Sijil Perguruan.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SYARAT – SYARAT TAWARAN KEMASUKAN 1. (Lahir pada atau selepas tahun 1965).5 Mempunyai pengalaman mengajar sebagai guru terlatih secara terus .4 1. PJJ KPM/OUM). Sekiranya Universiti tidak menerima pengesahan daripada anda.4 2.menerus lebih daripada 3 tahun.2 3. Calon yang tidak menamatkan kursus terdahulu tanpa alasan yang munasabah (Contoh: PGSR.1 3.

4.5 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Perlembagaan Universiti. Kaedah dan Peraturan dan keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa Universiti dari semasa ke semasa.2 5.2 UPSI berhak menarik balik tawaran ini pada bila-bila masa atau menyingkirkan anda pada mana-mana peringkat tempoh pengajian apabila didapati kenyataan dan maklumat yang anda berikan adalah tidak benar.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI negara atau sedang mengikuti program pendidikan jarak jauh atau seumpamanya di institusi-institusi pendidikan tinggi tempatan. menghormati para pegawai dan pensyarah Universiti. Etika Pelajar Sepanjang tempoh pengajian. walaupun anda telah mengesahkan penerimaan tawaran ini.1. 5. 4.1 mematuhi undang-undang negara dan undang-undang Universiti iaitu Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971. menjelaskan semua yuran/bayaran-bayaran yang dikenakan pada tarikh yang ditetapkan oleh Universiti 5. anda dikehendaki: 5.2 anda gagal melaporkan diri.3 5. tidak melibatkan diri dalam sebarang kegiatan yang menghalang perjalanan dan urusan Universiti seperti memulaukan kuliah dan sebagainya atau melibatkan diri dengan kegiatan–kegiatan yang boleh menjejaskan nama baik Universiti.4 5. sentiasa memelihara nama baik Universiti dan menjaga harta serta kemudahankemudahan perkhidmatannya dari dirosakkan oleh sesiapa juga. Statut.

Jeans dan kemeja T tidak dibenarkan sama sekali. kemas dan sopan. Memakai kasut yang menutup jari kaki.1 Setiap pelajar hendaklah berpakaian yang sesuai.4 6. anda dikehendaki mematuhi Peraturan Pakaian yang ditetapkan seperti berikut: 6. Memakai “make-up”.1.3 6.2. Memakai seluar yang bersesuaian. Pelajar Islam digalakkan bertudung tetapi tidak menutup sebahagian atau seluruh daripada muka (berpurdah).1. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan perlu bersesuaian dan kemas.2 6.1.2. seperti berbaju kurung.5 6. Pakaian jeans tidak dibenarkan sama sekali.1. lereng kaki dan tumit.4 6. memakai pakaian sukan yang sesuai semasa bersukan atau berekreasi.2 6. Baju mestilah berlengan panjang atau paras siku dan tidak sendat serta tidak menunjukkan bentuk tubuh badan. aksesori dan pewangi secara sederhana. bersih dan sopan.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 6. kebaya labuh atau pakaian etnik masing-masing yang sesuai. memakai seluar panjang yang bersih. berambut pendek. memakai kasut kulit dan berstoking. 6.1 setiap pelajar hendaklah berpakaian yang sesuai dan kemas iaitu berseluar panjang dengan berbaju kemeja lengan panjang dan bertali leher.2.. kemas dan tidak mencecah kolar baju. kemas dan tidak menjolok mata.2. Bahagian bawah baju hendaklah dimasukkan ke dalam bahagian seluar pada paras pinggang.1.2 Peraturan Pakaian Pelajar Perempuan 6.1 Peraturan Pakaian Pelajar Lelaki 6.5 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Peraturan Pakaian Sepanjang tempoh pengajian.2.3 6. 6.

2 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .1 Saudara/i WAJIB muatnaik (upload) gambar tersebut dalam bentuk ‘softcopy’ ke URL ini iaitu http://umpc.upsi. Tarikh akhir proses ‘upload’ adalah sebelum 15 Februari 2012. 3.edu. Anda juga tidak dibenarkan menangguh kemasukan ke UPSI. Program Yang Ditawarkan Program yang ditawarkan kepada anda adalah muktamad dan anda tidak dibenarkan menukar program pengajian. PERSEDIAAN SEBELUM MELAPOR DIRI 1. Menangguh kemasukan dianggap menolak tawaran. 2. Bayaran Yuran Pendaftaran Pelajar-pelajar PPG (PJJ) UPSI ditanggung sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).2 Pakaian kuliah/tutorial dan urusan rasmi universiti Lelaki Perempuan : pakaian pejabat/bertali leher : pakaian pejabat 3. Kuliah Perjalanan kuliah akan dimaklumkan oleh pihak Pusat Program Luar (PPL) semasa hari pendaftaran. Sila pastikan gambar yang dimuatnaik adalah mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan dan saudara/i perlu menyemak dari semasa ke semasa status foto yang dimuatnaik ke URL tersebut dari semasa ke semasa. 8.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 7. Gambar 3.1 Pakaian semasa melapor diri Lelaki/Perempuan : Pakaian pejabat 2. Persediaan Pakaian dan Keperluan Lain Saudara/i dikehendaki membawa pakaian dan keperluan berikut: 2.my.

1 Salinan (fotostat) Diploma Perguruan v. 1 Salinan (fotostat) Kad Pengenalan yang telah dipalang TINDAKAN Saudara/i dikehendaki : 1. 1 Salinan (fotostat) Keputusan Akhir atau Keseluruhan Sijil/Diploma Perguruan iv. 2.2 SAMPEL SAMPUL A A4 Size ii. Labelkan sampul dengan label SAMPUL A (AKADEMIK) di sudut atas kanan sampul. no. 1 Salinan (fotostat) Surat Pengesahan Jawatan vii. Matriks) di tengah sampul surat 4. hanya salinan (fotostat) sijilsijil/dokumen yang disahkan sahaja diterima untuk urusan pendaftaran. Pendaftaran Pelajar (No.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 4. Sijil dan Salinan Sijil (Serahan pada hari Pendaftaran) 4. 1 Salinan (fotostat) MUET vi. 1 Salinan (fotostat) Kad OKU (jika berkenaan) UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . K/P dan No.1 Saudara/i dikehendaki membawa sijil-sijil asal dan 1 salinan (fotostat) sijil-sijil akademik/dokumen lain yang telah disahkan. Catatkan nama. Saudara/i diWAJIBKAN untuk menyediakan DUA (2) jenis sampul surat untuk dimasukkan dokumen-dokumen yang berkaitan seperti tertera dalam jadual di bawah:DOKUMEN i. 1 Salinan (fotostat) Surat Beranak iii.

Catatkan nama.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SAMPEL DOKUMEN TINDAKAN SAMPUL B 9 X14 Salinan (fotostat) buku bank/slip Saudara/i dikehendaki : pembukaan akaun. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . K/P dan No. 1. 2. Jika telah mempunyai akaun bank (mana-mana bank di Malaysia) sebelum ini tidak perlu lagi membuka akaun baru. no. Pendaftaran Pelajar (No. Labelkan sampul Contoh: dengan label SAMPUL B (AKAUN BANK) di sudut atas kanan sampul. Matriks) di tengah sampul surat Saudara/i dikehendaki membuka akaun bank (manamana bank di Malaysia) dan menyerahkan satu salinan Buku Bank/Slip Pembukaan Akaun di Kaunter Bendahari pada hari pendaftaran.

PETA KE UPSI DAN LOKASI PENDAFTARAN UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . KPM. Sesi pendaftaran merangkumi dua sesi iaitu Pendaftaran Kemasukan dan Sesi Taklimat oleh pihak UPSI dan BPG. SESI LATIHAN PENGAJARAN & PEMBELAJARAN (P&P) Saudara/i dikehendaki mengikuti Sesi Latihan Pengajaran & Pembelajaran (P&P) di Makmal IT (Pentagon) bersebelahan dengan Dewan SITC selepas Sesi Pendaftaran. 2. tempat dan masa yang dinyatakan dalam Surat Tawaran. Sila bawa komputer riba (laptop) bagi memastikan sesi latihan ini berjalan dengan lancar.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PENDAFTARAN DAN SESI TAKLIMAT PENDAFTARAN Saudara/i dikehendaki mendaftar diri pada tarikh. Sesi pendaftaran akan diadakan selama satu (1) hari sahaja. SESI PENDAFTARAN DAN TAKLIMAT 1.

Proses Pengajaran dan Pengajaran .4506930 03-88841323/1223 Pusat Program Luar (PPL) 05 – 4506167 05 .4506929 05.4506932 05. Bahagian Pendidikan Guru (BPG) PERKARA .Tarikh Lapor Diri .TELEFON 05.4506268 .Cuti Belajar .Pusat Pembelajaran UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS NO.Pembahagian Kumpulan .Perjanjian Pembiayaan .Surat Tawaran BPG .BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PERTANYAAN Sekiranya saudara/i mempunyai kemusykilan mengenai tawaran ini sila hubungi: PEJABAT Bahagian Hal Ehwal Akademik Unit Peningkatan Akademik.Surat Tawaran .Modul PJJ .Jadual Kuliah .

BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->