Anda di halaman 1dari 34

LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

ISI KANDUNGAN

1 2 3
www.themegallery.com

SEJARAH PERMAINAN

JENIS-JENIS PERMAINAN

KESIMPULAN

SEJARAH PERMAINAN
Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli, congkak, wau, selambut, sepak raga, gasing dan lain-lain.

www.themegallery.com

J ENIS-J ENIS PE RMA INA N

Batu seremban Sepak Takraw

Congkak

JENIS-JENIS Guli
www.themegallery.com

Gasing
Gasing Jan-jan jala itik

Wau

BATU SEREMBAN
 Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.  Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang, di serambi rumah, di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih.  Para pemain hendaklah duduk di atas lantai, dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.
Klik gambar untuk lihat video
Company Logo

www.themegallery.com

VIDEO PERMAINAN BATU SEREMBAN

www.themegallery.com

BAHAN YANG DIGUNAKAN:

1.Guli kaca, 2. biji getah, 3.ketulan batu kerikil sederhana besar atau 4.ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat 5. Bilangan buah biasanya sebanyak lima 7 biji. 6.Objek-objek ini dikenali sebagai buah.
Company Logo

www.themegallery.com

MENENTUKAN GILIRAN : Sebelum permainan dimulakan, seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah, bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama, kedua, ketiga dan seterusnya. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara, kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata.

www.themegallery.com

Company Logo

Cara Bermain : Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.
Company Logo

www.themegallery.com

BUAH SATU
Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai, berkeadaan buahbuah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu, dan ibu hendaklah dilambungkan keudara, dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara, sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu, apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut. Company Logo

www.themegallery.com

BUAH DUA

Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu, tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak, ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan.
www.themegallery.com

Company Logo

BUAH TIGA Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu, pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak.

www.themegallery.com

Company Logo

BUAH EMPAT

Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan.
www.themegallery.com

Company Logo

BUAH LIMA

Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat,

www.themegallery.com

Company Logo

BUAH ENAM Ditahap buah enam terdapat perbezaan, ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai, sehingga selesai.

www.themegallery.com

Company Logo

BUAH TUJUH Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan, sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut.
Company Logo

www.themegallery.com

MENIMBANG
Setelah selesai kesemua peringkat dilalui, pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. 1. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain, mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang. 2. Cara kedua ialah jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk, maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya. 3. Jika cakukan itu gagal,markahnya ialah kosong. Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata, maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula, buah satu dan seterusnya sehingga mati.

www.themegallery.com

Company Logo

MATI PERMAINAN Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya.
Company Logo

www.themegallery.com

MENENTUKAN PEMENANG

Pemenang akan di tentukan kepada pemain yang mengumpul mata yang ditetapkan. Contoh : Jika mata yang perlu dikumpulkan ialah 300 mata,maka pemain yang dapat mengumpul terlebih dahulu mata 300 ,dialah pemenangnya.
www.themegallery.com

Company Logo

PERMAINAN TRADISIONAL KE-2 JAN-JAN JALA

www.themegallery.com

Company Logo

PENGENALAN

www.themegallery.com

Jan jan jala atau jala itik/itek merupakan lagu yang dimainkan bersama oleh kanakkanak masyarakat Melayu. Permainan ini bertujuan menentukan pasukan mana yang mempunyai bilangan ahli paling ramai. Tiada sebarang alatan diperlukan, cuma sebuah lagu yang menarik dinyanyikan untuk mengiringi setiap langkah permainan
Company Logo

LIRIK LAGU VERSI 1


Jan jan jala jala itik jala ayam berapa lubang kancil? seratus lima puluh panggil nenek moyang makan sirih mulut meeeeeerah

VERSI 2
Jan-jan jala Jala itik jala ayam. Berapa lubang kancil? Seratus lima puluh. Singgah Cik Dayang singgah. Makan sirih mulut merah
www.themegallery.com

Company Logo

CARA BERMAIN
Dua orang dipilih menjadi ketua, kebiasaanya bertubuh besar dan menggunakan nama samaran yang hanya diketahui oleh mereka berdua sahaja. Kedua-dua ketua ini akan berhadapan antara satu sama lain dengan memegang tangan masing-masing yang diangkat keatas, bagi memudahkan para ahlinya melintasi dibawahnya. Semasa ini nyanyian tersebut akan dialunkan: Sebaik sahaja lagu itu selesai dinyanyikan, ketuaketua itu akan menangkap pemain terakhir yang sedang melintas.
Company Logo

www.themegallery.com

MENENTUKAN PEMAIN
Setelah itu, pemain yang ditangkap tadi dibawa ke tempat lain oleh ketua-ketua itu untuk disoal. Kemudian mereka menyebut nama samaran yang telah ditetapkan sebelum permainan. Pemain yang ditangkap itu dikehendaki memilih salah satu nama tersebut. Pemain-pemain tadi dikehendaki berdiri di belakang ketua yang mana namanya dipilih oleh ahli tadi dengan merahsiakan nama pilihannya kepada ahli yang lain. Kemudian permainan dimulakan semula seperti awal tadi, sehinggalah semua pemain selesai memilih ketua masing-masing.
Company Logo

www.themegallery.com

PERTUKARAN PEMAIN

www.themegallery.com

Jika ada kumpulan mempunyai jumlah ahli yang lebih ramai daripada kumpulan yang satu lagi, rayuan boleh dibuat untuk pertukaran ahli bagi mengimbangkan jumlah ahli setiap pasukan. Bagaimanapun, pertukaran hanya boleh dibuat setelah persetujuan di antara kedua-dua belah pihak dicapai. Jika tidak mahu membuat pertukaran, permainan akan tamat di situ dan ketua itu dikira menang, kerana mempunyai ahli yang paling ramai.

Company Logo

MENENTUKAN PEMENANG
Sebaliknya jika ini terjadi, satu perlumbaan dilakukan. Untuk itu, satu garisan dibuat bagi membolehkan keduadua pasukan beradu kekuatan. Kedua-dua ketua pasukan berdiri sama jauh dari garisan dan tangan mereka berpaut antara satu sama lain. Pemain-pemain lain beratur di belakang ketua masing-masing sambil memegang pinggang. Kedua-dua ketua pasukan berusaha menarik antara satu sama lain supaya melangkah garisan itu, dengan ahli lain membantu, seperti tarik tali. Jika pasukan yang kurang ahlinya itu berjaya menarik pasukan lawan melintasi garisan itu, pasukannya dianggap menang. Maka dia boleh meminta sejumlah pemain yang dikehendakinya untuk mengimbangi pasukannya dengan pasukan yang satu lagi itu. Sebaliknya, jika pasukannya gagal berbuat demikian, maka dia dianggap kalah.
Company Logo

www.themegallery.com

www.themegallery.com

Company Logo

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN

PERKARA 1. LOKASI

KELEBIHAN

KEKURANGAN

-Bebas memilih tempat - Memerlukan -Tidak memerlukan ruang permukaan yang rata , yang luas -Utamakan kebersihan -Boleh di mainkan pada bila-bila masa -Boleh dipelbagaikan mengikut kesesuaian -Paling minimum 2 orang - Mengambil masa yang lama jika pemain mahir - Mengutamakan objek yang keras@ pepejal - Bilangan pemain akan mempengaruhi masa permainan tersebut.

2.MASA 3.PENGGUNA AN BAHAN 4.BILANGAN PEMAIN

www.themegallery.com

Company Logo

www.themegallery.com

Company Logo

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN

PERKARA 1. LOKASI

KELEBIHAN -Kawasan yang lapang dan luas untuk keselesaaan pergerakan

KEKURANGAN -Keluasan ruang mempengaruhi permainan -Sesuai di mainkan sebagai permaian luar. - Agak terhad - Mengutamakan objek yang keras@ pepejal - Lebih memerlukan bilangan pemaian yang ramai untuk kelihatan lebih meriah.
Company Logo

2.MASA
www.themegallery.com

-sesuai di mainkan di waktu petang -Boleh dipelbagaikan mengikut kesesuaian -Paling minimum 4 orang

3.PENGGUNA AN BAHAN 4.BILANGAN PEMAIN

www.themegallery.com

Company Logo

BANDING BEZA
PERKARA 1.Tempat 2.Pemain 3.Peralatan BATU SEREMBAN - Boleh dimainkan diluar atau dalam premis. -minimum 2 orang -objek sebagai buah untuk digunakan. -bergantung kepada kemahiran pemain dan bilangan pemain dan skor yang ditetapkan. JALA ITIK - Lebih kepada permainan luar - Minimu 4 orang -tiada objek Cuma nyanyian sebagai iringan. - Hanya bergantung kepada bilangan pemain.

4.Masa

www.themegallery.com

Company Logo

Kesimpulan
Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini, namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut. Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.

www.themegallery.com

LOGO

www.themegallery.com