LAGU KBSR TAHUN 3 NEGARAKU MELAKA MAJU JAYA WAWASAN PENDIDIKAN MELAKA ADIKKU AIS KACANG AJARAN BAIK

ANAK ITIK TOK WI AYAM DAN MUSANG AZAM KITA BERDAYUNG SAMPAN BETIK BURUNG-BURUNG KAMBING HITAM BURUNG DAN SUASANA BUNGA RAYA DI JALAN RAYA DI PUNCAK GUNUNG HADIAH HARI LAHIR HIDUP BERBAKTI BACALAH

JONG JO BUNG RUMAH AIR T HARI NA INGIN KERJA B KUIH K MEMANC NASI L NAS NASIHAT O NELA PELA PERGI BE SEM SENJA ME SUN

NEGARAKU Negaraku Tanah tumpahnya darah ku Rakyat hidup bersatu dan maju Rahmat bahgia Tuhan kurniakan Raja kita selamat bertakhta Rahmat bahgia Tuhan kurniakan Raja kita selamat bertakhta

MELAKA MAJU JAYA Melaka negeri Bersejarah Tempat tumpah darah kita Dijunjung dengan sepenuh jiwa Untuk maju dan jaya Rakyat Melaka sudah bersatu padu Berikrar taat setia Jujur berkhidmat setiap masa Melaka maju jaya

rajinlah belajar Oh adikku sayang. adikku lekas pandai . adikku cepat besar Oh adikku sayang. emak banyak kerja Tidurlah adikku.WAWASAN PENDIDIKAN MELAKA Di sini di negri bertuah ini Harmoni berbudaya bersejarah Bermula satu peradaban bangsa Berdaulat nama mu Melaka Mendidik anak bangsa semua Akademik tinggi menjulang Sahsiah terpuji dan terbilang Memjadi pewaris dan pejuang Melaka termasyhur namamu Gurunya tekun dan berwibawa Pelajar berilmu dan berjaya Wawasan Pendidikan Melaka Kami berjanji berusha sekata Berkhidmat Bertindak Segera Menuju pendidikan bestari Untuk negri Melaka ADIKKU Tidurlah adikku.

enak rasanya Kegemaran kita semua AJARAN BAIK Marilah kita sama bekerja Bergotong-royong bersama-sama Tolong-menolong di mana saja Bantu membantu tandanya jaya Waktu di padang kita bermain Kejar-mengejar sihatkan badan Janganlah ingat pada yang lain Ajaran baik buat teladan .AIS KACANG Ais kacang. ais kacang Bila cuaca panas dan rasa dahaga Singgah di gerai ais kacang diminta Susu dan jagung. ais. kacang dan lengkong Air gula berwarna Campur semua.

aduh kasihan . oh kasihan. terus lari dan ditangkap musang Anak ayam mencari. terus cari ibunya yang hilang Oh kasihan. aduh kasihan } 2 X Aduh kasihan.ANAK ITIK TO' WI Anak itik Tok Wi Mandi dalam kolam Sakit apa Tok Wi Sakit sendi tulang Ubat apa Tok Wi Ubat limau lelam Sakit apa Tok Wi Sakit sengal tulang AYAM DAN MUSANG Ibu ayam dikejar musang Anak ayam cari ibunya Ibu ayam berlari.

AZAM KITA Wahai teman semua Kuat kan azam kita Rajinlah belajar sentiasa berusaha Untuk mencapai cita Mari ikrar bersama Janji sumpah setia Pabila dewasa kita kan berjasa Pada nusa dan bangsa BERDAYUNG SAMPAN Marilah kawan-kawanku semua Sama-sama berdayung Sambil berdayung kita bergembira Menyanyi sama-sama Dayung. dayung sampan lajulah laju Menuju ke seberang Sambil mengharung ombak dan gelombang Kita bersama riang .

. hmm. hai banyak khasiatnya Kupas betik buang kulitnya Belah. belah buang bijinya Ambil satu cuba rasanya Hmm. betik. sedap lazat rasanya BURUNG BURUNG Kasihan kau burung Mengapa engkau dikurung Terbanglah bebas di awan Bermain berkawan-kawan Wahai burung-burung Penghibur hati yang rawan Menyanyi bersiul-siul Berkejaran dalam taman .. hai sedap rasanya Betik. betik.BETIK Betik.

janggut pun panjang Tanduknya panjang.] Tip tap.. larilah pulang Embek. embek....... embek....] 2 X BURUNG DAN SUASANA Pagi dah menjelma. hujan dah turun. warnanya hitam Ianya sudah tua. burung-burung pulang Masuklah ke sarang Hari mulai kelam.KAMBING HITAM Ada seekor kambing.. embek. terbang sini-sana Menyanyi ria Bila hari petang... rupanya garang Jangan diganggu... nanti diluru Di waktu petang.... suria terbenam Haripun malam . embek. bersinar suria Haripun cerah Burung-burung pula... lepas di padang Guruh berbunyi........ tip tap...

BUNGA RAYA Kembang mekar di waktu pagi Bunga Raya merah berseri Warna merah gagah berani Bunga Raya bunga pertiwi Hidup subur merata-rata Menghiasi kota dan desa Kebanggaan rakyat semua Bunga Raya bunga negara DI JALAN RAYA Bila berjalan sana sini Jalanlah dengan hati-hati Ikut panduan jalan raya Jalan sibuk yang merbahaya Pandang kanan pandang kiri Langkah dengan hati-hati Jangan gurau jangan senda Maut akan tiba Bila berjalan sana sini Jalanlah dengan hati-hati Ikut panduan jalan raya Untuk keselamatan bersama .

Di atas puncak gunung Kulihat di lembahnya Berbalam kampung-kampung Dinginnya aku rasa Hawa di puncak gunung Nyaman sungguh selesa Buat aku termenung HADIAH HARI LAHIR Alangkah gembira hatiku Menyambut hari lahirku Ayah hadiahkan padaku Sepasang sepatu baru Ke sekolah aku menuju Dengan sepatu yang baru Akan kujaga setiap waktu Hadiah hari lahirku .DI PUNCAK GUNUNG Indahnya suasana.

.......... ...... cubalah membaca Membaca hendaklah bersabar ...HIDUP BERBAKTI Hidup yang berbakti. dijadikan panduan Jangan suka buang masa..... bersatulah padu Jauhkan sengketa....... cita-cita suci Amalan yang mulia... hidup bahagia BACALAH Kawan-kawan kecil dan besar ............. bacalah selalu Kawan-kawan kecil dan besar Membaca hendaklah ........ tanah tumpah darah Berbilanglah kaum............. teman yang setia Jangan rasa jemu.... dalamnya Pilihlah buku yang berguna .. teguhkan negara Wahai rakan semua... juga bangsa Mari kita semua...... sambutlah seruan Berbaktilah kepada negara Negara Malaysia...... pengetahuan CubalahCarilah ilmu di Dapat Menambahkan Bukulah pelita...

mekar sepanjang hari Bau sungguh harum memikat hati Nyaman rasa di waktu pagi Bunga indah menari-nari .] 2 X Jong jong inai Mak Ipung Rajawali } 2 X BUNGAKU Merah. kuning dan ungu Warna bunga di halamanku Segar.bersabar Pilihlah buku yang berguna Jangan suka buang masa JONG JONG INAI Jong jong inai Mak Ipung Rajawali } 2X Jong jong inai Mak Ipung Rajawali Sepak tunggul inai berdarah ibu kaki Jong jong inai Mak Ipung Rajawali Sepak tunggul inai berdarah ibu kaki Semangkuk jeluk sepinggan dadar] Tak cukup pulut tambah nasi dagang . putih..

Terbang datang si rama-rama Berkejar-kejaran menyeri bunga RUMAH KECILKU Rumah kecilku sayang Letak di tepi sawah Sungguh comel dipandang Kudatang pagi petang Bila padiku dah masak Kerja pun banyak Pipit mulalah menyerang Aku meradang AIR TERJUN Dari jauh bunyi berderu-deru Umpama angin yang bertiup kencang Rupanya air yang terjun tinggi Melompat-lompat dengan tak berhenti Lihatlah cantiknya. air terjun namanya Marilah kawanku. mandi bersama .

guruh berdentum Itu tandanya hari nak hujan Hujan pun turun membasah bumi Penghuni alam rasa bersyukur Angin bertiup.Dari jauh bunyi berderu-deru Umpama angin yang bertiup kencang Rupanya air yang terjun tinggi Melompat-lompat dengan tak berhenti HARI NAK HUJAN Angin bertiup. awan berarak Itu tandanya hari nak hujan Itu tandanya hari nak hujan INGIN TAHU Ibu. cendawan Membiaknya dari sepora . kulat. daun menghijau Mereka membiak oh bagaimana Kecil dan besar. ku ingin tahu. bermacam rupa Hidup subur merata-rata Anakku. awan berarak Itu tandanya hari nak hujan Kilat menyabung. cuba katakan kepadaku Pohon merendang. banyak caranya Dari keratan dan benihnya Lumut di air.

garam dan juga telur Menambahkan sedap bila makan karipap . Balik ke rumah pukul satu Waktu petang periksa buku.KERJA BAPAKU Bapaku seorang guru. Bila malam mengajarku Bapaku seorang tani. kuih asli Malaysia Oh kuih karipap. tugasnya berat setiap masa Sungguh taat dan berjasa. pergi ke kebun waktu pagi Penat lelah tidak terperi. orang sakit jumpa dia KUIH KARIPAP Oh kuih karipap. cari makan untuk kami Bapaku seorang doktor. kuih yang paling sedap Di luarnya tepung di dalamnya berinti Berintikan daging. kentang dan juga udang Berbagai jenis kuih karipap Ada digoreng ada dibakar Dicampur mentega.

MEMANCING IKAN Pakcik suka pergi memancing ikan Pancing dari pagi hingga ke petang Dibawanya bekal bersama umpan Banyak dapat ikan hatinya senang Pakcik balik rumah bila dah petang Ikan pun digoreng dimasak pindang Ajak kawan-kawan jiran tetangga Pakcik sekeluarga makan bersama NASI LEMAK Nasi lemak. nasi lemak Mari makan nasi lemak Kita makan waktu pagi Tidak lapar siang hari Ada lauk sambal tumis Kalau pedas jangan nangis Mari lekas adik manis Kalau lambat nanti habis .

NASIHAT Wahai rakanku semua Yang jauh dan dekat Ingatlah nasihat guru Yang sangat berguna Janganlah main waktu belajar Dengarlah apa kata guru Buatlah apa guru suruh Tuntutlah ilmu NASIHAT ORANG TUA Nasihat rang tua Jagalah tutur kata Curang. tamak dan dengki Jangan simpan di hati Nasihat rang tua Buat baik berpada Jahat jangan sekali Barulah disegani .

Cencaru dan Gelama Di tepian ramai orang membeli Sungguh riang rasa senang di hati PELANGI Bila hujan turun waktu siang hari Lahirlah pelangi cantik berseri Bilang sampai tujuh beraneka warna Bila hujan teduh ia pun tiada Warna sungguh indah dan menawan hati Menarik pandangan yang memerhati Oh sayang sekali hanya sementara Bila hujan teduh ia pun tiada . Pari.NELAYAN Nun di sana ramai nelayan pulang Dengan hasil dari menangkap ikan Di tepian ramai orang menanti Besar kecil dengan hati gembira Sungguh banyak berjenis-jenis ikan Bawal.

dua sikap mulia .PERGI BERKELAH Bila hari cuti di hujung minggu Saya berkelah bersama keluarga Dekat air terjun nun jauh di desa Sungguh seronoknya bermandi-manda Airnya pun jernih sejuk rasanya Mengalir perlahan sungguh menawan Sambil sukaria menyelam berenang Bermain pelampung hatiku senang SEMUT Tubuhnya yang kecil. badan berkerat tiga Ada enam kaki sesungut di kepala Ada yang melata dan terbang di udara Bermacam bentuknya bermacam warnanya Serangga yang halus sangat rajin bekerja Tak mengira siang malam Tekun dan usaha.

Marilah kita amalkannya SENJA MENJELANG Bila senja menjelang Burung pun terbang pulang Mencari-cari sarang Di dahan pohon ara Matahari tenggelam Cahaya mula hilang Berasa segar udara Menanti senja menjelang SUNGAI Airmu mengalir. dari gunung jauh di sana Jernih dan sejuknya sungguh indah dipandang mata Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba Tak berhenti-henti hingga sampai di laut nanti Masa juga kan berlalu tak menunggu kita .

Gunakanlah sepenuhnya janganlah leka Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba Tak berhenti-henti hingga sampai di laut nanti .