Anda di halaman 1dari 7

KEKUDA (TRUSSES)

Kekuda telah digunakan secara meluas dalam pembinaan bumbung dan jambatan. Kekuda dahulu nya dibina dengan menggunakan kayu di tempat tinggal primitif sekitar tahun 2500 SM. Namun dengan menggunakan kayu sebagai kekuda,ianya agak sukar diperolehi dan berat,maka ianya digantikan dengan besi namun tidak lama kemudiannya,kekuda telah banyak direka dengan menggunakan keluli kerana ianya lebih tahan,ringan dan mudah didapati pada masa kini Dalam seni bina dan kejuruteraan struktur, kekuda adalah satu struktur yang terdiri daripada satu atau lebih unit segi tiga yang dibina dengan ahli-ahli lurus yang berakhir disambungkan pada sendi yang disebut sebagai nod. Daya luaran dan tindak balas kepada kuasa-kuasa dianggap hanya untuk bertindak pada nod dan mengakibatkan daya dalam anggota yang sama ada daya tegangan atau mampatan.

KEKUDA KAYU

KEKUDA KELULI RINGAN

CIRI-CIRI KEKUDA Kekuda selalunya terbentuk daripada bentuk segitiga kerana kestabilan struktur bentuk dan reka bentuk lebih stabil direka sebagai bentuk segitiga. Segitiga adalah tokoh yang paling mudah kerana geometrinya tidak akan berubah bentuk (sudut) apabila dikenakan beban. Bentuk kekuda yang paling mudah adalah satu segitiga tunggal, kekuda yang terdiri sepenuhnya segitiga dikenali sebagai kekuda mudah. Kekuda satah terletak pada satah satu. Kekuda satah merupakan kekuda dimana,semua ahli dan nod terletak di dalam satah yang mempunyai dua dimensi. Kekuda satah biasanya digunakan selari dengan bumbung bentuk dan jambatan. Kekuda ruang pula merupakan satu kerangka tiga dimensi ahli pin di hujung mereka. Satu bentuk tetrahedron adalah kekuda ruang termudah, ianya terdiri daripada enam orang ahli yang memenuhi di empat sendi. Kekuda jambatan terdiri daripada satu rentang atau banyak rentang. Chords atas dan bawah boleh menjadi lurus, slope atau melengkung. Manakala, web pula lurus tetapi biasanya ianya disusun atur di dalam beberapa jenis corak segi tiga. Web direka untuk beban paksi sahaja dan kelajuan putar akan berada dalam mampatan atau tegangan bergantung kepada geometri kekuda. Kedalaman kekuda atau ketinggian chord atas dan bawah ialah yang menjadikan satu reka bentuk struktur yang kukuh. Kekuda yang lebih dalam atau tinggi akan memerlukan chord yang kurang,namun ianya memerlukan lebih anggota dalaman menegak dan pepenjuru. Satu kedalaman optimum kekuda akan memaksimumkan kecekapan kekuda itu sendiri.

Ahli-ahli anggota pada kerangka :

Analisis kekuda Kerana tekanan dalam setiap kedua-dua galang utama asas satah, kekuda biasanya dimodelkan sebagai satu kerangka satah dua dimensi. Jika ada tekanan yang ketara daripada maka struktur itu perlu dimodelkan sebagai ruang tiga dimensi. Analisis kekuda sering mengandaikan bahawa beban digunakan untuk sendi sahaja dan tidak ditempat-tempat perantaraan di sepanjang anggota. Berat daripada anggota sering kecil berbanding dengan beban yang dikenakan. Jika perlu, separuh daripada berat setiap ahli boleh digunakan untuk kedua-dua hujung sendi dengan syarat ahli-ahli yang panjang dan langsing, saat-saat yang dihantar melalui sendi boleh diabaikan dan mereka boleh dianggap sebagai engsel atau pin-sendi. Tiap-tiap anggota kekuda dalam mampatan tulen atau tegangan tulen-ricih, momen lentur, dan lain-lain tekanan yang lebih komplek boleh dianggap sifar. Ini menjadikan kekuda mudah untuk dianalis dan menyebabkan kekuda lebih kuat daripada cara-cara lain menyusun bahan kerana hampir setiap bahan boleh memegang beban yang lebih besar dalam keadaan tegangan dan mampatan daripada ricih, lenturan, kilasan, atau jenis kekerasan.

Reka bentuk ahli Kekuda boleh dianggap sebagai rasuk dimana web terdiri daripada satu siri ahli-ahli yang berasingan dan bukannya plat berterusan. Dalam kekuda, ahli yang lebih rendah mendatar (kord bawah) dan ahli atas ufuk (kord atas) membawa keadaan tegangan dan mampatan, memenuhi fungsi yang sama seperti rasuk berbentuk I. Kord membawa tegangan dan membawa mampatan bergantung kepada arahan keseluruhan lenturan. Ahli-ahli pepenjuru dan menegak membentuk web kekuda, dan membawa daya ricih. Secara individu, mereka juga dalam keadaan tegangan dan mampatan, susunan sebenar tekanan yang bergantung kepada jenis kekuda. Selain membawa tekanan statik, ahli-ahli berfungsi sebagai tambahan untuk menstabilkan antara satu sama lain, dan menghalang lengkokan.

Reka bentuk sendi Setelah menentukan keratan rentas minimum ahli, langkah terakhir dalam reka bentuk kekuda akan memperincikan pada bahagian sendi, contohnya melibatkan sambungan bolt yang digunakan dalam sendi.

Jenis-jenis kekuda Jenis kekuda Lakaran kekuda Purata rentang Nisbah kedalaman rentang (b/d) Jarak antara kekuda

Pratt

6m - 12m

4-5

3m 4m

Howe

6m 12m

4-5

3m 4m

Fink

6m 15m

5-7

3m 4m

Mansard

15m 30m

7-8

4m 6m

Pratt

30m 50m

15-25

6m 10m

Warren

30m 50m

15-25

6m-10m

Pratt Kerangka kekuda pratt menggunakan rasuk pepenjuru dan menegak. Setiap rasuk pepenjuru lereng ke arah bawah dan tengah-tengah jambatan. Rasuk menurun melekat pada rasuk menegak dan membentuk sisi Z di sepanjang jambatan. Manakala di tengah-tengah nya pula membentuk V. Kekuda ini tidak meliputi lebih dari 250 kaki,dan kekuda ini kebanyakannya digunakan pada rekabentuk jambatan kereta api. Howe Kerangka kekuda howe adalah serupa dengan bentuk pratt tetapi ianya terdapat beberapa perbezaan antara bentuk pratt. Rasuk pepenjuru mencerun ke bawah dan ke dalam rasuk menegak, cerun alur pepenjuru ke atas. Rasuk pepenjuru berbentuk V,alur tegak mewujudkan tegangan manakala rasuk pepenjuru mewujudkan mampatan, dan memegang beban kekuda. Banyak kekuda keretapi dibina menggunakan bentuk howe. Warren Kerangka kekuda warren hanya menggunakan rasuk pepenjuru. Rasuk pepenjuru dibentuk bentuk V di sepanjang rentang seluruh kekuda. Sepanjang rentang kekuda, satu keeping pepenjuru melalui ke bawah dan melekat pada rasuk pepenjuru yang bergerak dalam arah ke atas. Sebuah kekuda waren merupakan salah satu reka bentuk kekuda yang paling mudah untuk merekabentuk dan membinanya. Fink Kekuda fink adalah jenis kekuda yang paling biasa digunakan untuk pembinaan kekudan bagi kediaman. Ia terdiri daripada beberapa anggota atau satu persimpangan pada sudut atas bumbung. Kekuda ini menyediakan sokongan dan memberi kekuatan pada kestabilan kekuda untuk menanggung bumbung. Mansard Bumbung mansard berfungsi dengan baik apabila cara untuk membinanya mudah dan cepat untuk dipasang. Selain itu ianya juga lebih ekonomi untuk digunakan pada kediaaman atau bangunan yang bumbungnya berbentuk mendatar (contohnya rumah pangsapuri).

Jenis-jenis kekuda yang lain

Referrence Book Design of building trusses : James Ambrone Nota yang diberi oleh pensyarah (Trusses).

Website
http://www.ehow.com/about_5552304_trusses.html http://www.ehow.com/about_4741423_truss-bridges.html