Anda di halaman 1dari 1

ALEXANDRU LAPUSNEANU

COSTACHE NEGRUZZI

Momentele subiectului

Expozitiunea

Il prezinta pe Alexandru Lapusneanu revenit in Moldova,pentru a-si relua tronul,dupa ce l-a invins pe Stefan Tomsa.Inlaturat de la domnie prin tradarile boierilor,domnitorul este intampinat de acestia la granita,pentru a fi convins sa renunte. Personajele secundare sunt vornicul Motoc,postelnicul Veverita,spatarul Spancioc si Stroici,cei care ii spun: Norodul nut e vrea,nici nut e iubeste.
Intriga

Este determinate de hotararea lui Lapusneanu de a reveni la tron,de raspunsul ferm: Daca voi nu ma vreti,eu va vreau () si daca voi nu ma iubiti,eu va iubesc pre voi ().Sa ma intoarc?Mai degraba-si intoarce Dunarea cursul indarapt. Se contureaza deja liniile conflictului sustinut prin confruntarea domnului feudal,autocrat cu boierii ce i se opun.Daca Motoc este lingusitor,dispus la compromise cu puterea,deci si la tradare,tinerii boieri Spancioc si Stroici raman darji,consecventi in hotararea lor de a-l infrunta pe Lapusneanu.
Desfasurarea actiunii

Acumuleaza gradat aspecte epice,fapte semnificative.Domnitorul incepe sirul razbunarilor,pedepseste, taie boierii,trezind ura si dorinta de razbunare.
Deznodamantul

Prezinta moartea lui Lapusneanu,otravit de Spancioc si Stroici,cu complicitatea doamnei Ruxanda si a mitropolitului Teofan.Cadrul sinistru al cetatii Hotinului,boala domnitorului redata pe un ton sobru,stilul evocator creeaza atmosfera unui final de tragedie.In delirul frigurilor,eroul se sinte vinovat de cruzimile savarsite si ii cere mitropolitulu sa-l calugareasca.Cand isi revine,isi pierde controlul,ii ameninta pe toti: M-ati popit voi,dar de ma voi indrepta,pre multi am sa popesc si eu.Ingrozita,doamna Ruxanda accepta sfatul lui Spancioc si ii pune otrava in bautura.Scena este dura,chinurile fiintei sunt cutremuratoare: se zvarcolea in spasmele agoniei;spume facea la gura,dintii ii scrasneau si ochii se holbasera,pana cand isi dete duhul in mainile calailor lui. Grotescul situatiei domnului calugarit fara sa vrea arunca o lumina de farsa tragica asupra acestui final,in care,in cele din urma,doar un biet trup omenesc se lupta cu moartea.(Istoria literaturii romaneed.cit.,p.395) Personajul se confrunta in final cu dusmanii sai.