SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

6. 8. 1. dapatkan pengesahan. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . 5. Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA. Pegawai-pegawai . 3. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS. 7.Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN. Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim .Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator. Selepas difotostat. dah disahkan. 2.yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat .PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. Satu staple sahaja dah mencukupi. kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas. 9. Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri. * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. Semua dokumen dah difotostat. 4. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI.Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu. Jika salinan dokumen banyak.

Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal. C : DOKUMEN BACKUP 1.http://pengiktirafan.gov. Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan. .jpa.my/.

Ingat. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru.. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga.. Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U... Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca. Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal. macam mana nak simpan beratus . dsb. ini satu penilaian diri yang penting. Dan jangan lupa. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik. jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut. Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts". Jika pada hari ini. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya.. beribu dokumen pelajar. Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. .. persatuan dan unit beruniform. dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat .. Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi. pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru.(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah. baru sampai semalam . Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Dalam folder macam tong sampah . Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U.. Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini. Jadi semasa menyusun. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu. Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh..sukan.. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas. . Biasanya semasa menyemak aktiviti koko. sibuklah calon nak tunjuk yang itu. Haa. Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran. Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh. Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan. sijil SPM (1993) masih di sekolah lama . barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru. Folder itu merupakan "portfolio" calon. Kalau nak jadi guru. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas. ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. yang ini.. Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga.

terkini.. Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. gambar mesti terkini. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. Saya ulang. dan lebih baik kalau pakai blazer. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan.. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan. jangan minta jadi cikgu. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta.. hahh ni lagi best. 1. terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. ada banyak blazer untuk bergaya.. Kedua. Ketiga. Kalau penemuduga pun buat ohhh.D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga. Ya.. Bergambarlah dengan pakai tali leher. Borang ini hanya 1 muka surat. 5. Bila ditanya. 4. Namun... Kalau gambar anda besar. Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko. calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang. Sentiasa Kemaskini Status . comot dan penuh dengan"liquid paper" 2. ohhh. Kesimpulan Cuba anda renong sejenak. Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya .. ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah. tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga. kalau calon lelaki.. E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1.. . yang ada gambar kumpulan rocklah. Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan. baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga. 1 muka surat. Ruang gambar tu kecil. Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap. Tulisan yang sukar dibaca. Gambar. Kat kedai gambar tu. gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu.

Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di . 5. Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat. Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga.php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA. Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga. PUTRAJAYA 1. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan. 4. Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga.Contoh tahun 2012 . Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan. 3.gov. KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI.spp.my/index. RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN.30 pagi. http://www. Walau bagaimanapun. Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . 2. sekiranya tiada pilihan. Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012. Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298). Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan. keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8.

Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri. 10. Seksyen Keselamatan. 9. Bahagian Khidmat Pengurusan. Blok B3. Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga. Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan. 8. kad pengenalan jabatan.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60. . calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks. 7. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2. 6. kad nikah dan pasport. Selain itu. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut. Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat.seperti lesen memandu yang mempunyai gambar.

.

php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .spp.gov.my/index.Download dari SPP : http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful