SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

5. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas. 7. Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. 3. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS. Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim . Semua dokumen dah difotostat. guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang.Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN.PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. Jika salinan dokumen banyak.Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator. * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. Selepas difotostat. Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA. Satu staple sahaja dah mencukupi. dapatkan pengesahan. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri. 2. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . 1. 9. 8. dah disahkan. Pegawai-pegawai .Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu.yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat . kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas. 4. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI. 6.

C : DOKUMEN BACKUP 1. Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan.jpa.http://pengiktirafan.my/. .gov. Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal.

Dan jangan lupa. yang ini. nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. .. . Jadi semasa menyusun.. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik. jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut.. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas. Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga. Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan. Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. Jika pada hari ini. Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL. sibuklah calon nak tunjuk yang itu.. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru. Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts". Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal. pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru... Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. sijil SPM (1993) masih di sekolah lama . lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu.. Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini. dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. persatuan dan unit beruniform. Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca. Haa. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh. barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya. dsb..(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah. Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi. Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari. Ingat. Kalau nak jadi guru. beribu dokumen pelajar. tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Folder itu merupakan "portfolio" calon. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U.. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun. Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran. Dalam folder macam tong sampah .. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas. Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U.sukan. Biasanya semasa menyemak aktiviti koko.. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. ini satu penilaian diri yang penting. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga. baru sampai semalam . penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat . macam mana nak simpan beratus .

tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga. Bila ditanya. Tulisan yang sukar dibaca. Borang ini hanya 1 muka surat. 4. Kat kedai gambar tu. Sentiasa Kemaskini Status . . calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang.. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga. Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko. Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap. ada banyak blazer untuk bergaya.D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga. Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna. Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya . Bergambarlah dengan pakai tali leher. ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah. yang ada gambar kumpulan rocklah. Ruang gambar tu kecil. 5.. comot dan penuh dengan"liquid paper" 2. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan. Kesimpulan Cuba anda renong sejenak. Ya. Kalau gambar anda besar. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta. dan lebih baik kalau pakai blazer. baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. Namun. Saya ulang. 1. jangan minta jadi cikgu. ohhh. kalau calon lelaki.. terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan.. Gambar. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu.. Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. Kalau penemuduga pun buat ohhh.. hahh ni lagi best. Kedua. 1 muka surat.. terkini.. gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru... gambar mesti terkini. Ketiga.

Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298). Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat. Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga. sekiranya tiada pilihan. Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan. keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8.30 pagi. Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di . 2. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan. PUTRAJAYA 1. Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat. 3. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga. RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN.gov. 5. Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. http://www. 4. Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012.Contoh tahun 2012 .my/index.php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA.spp. Walau bagaimanapun. KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI.

Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat. Kompleks Jabatan Perdana Menteri. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2. .seperti lesen memandu yang mempunyai gambar. calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. Selain itu. kad nikah dan pasport. 10. Blok B3. 8. 6. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60. Bahagian Khidmat Pengurusan. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. kad pengenalan jabatan. Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga. calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). Seksyen Keselamatan. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut. Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri. 7. 9.

.

php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .my/index.gov.spp.Download dari SPP : http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful