SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim . 2. 3. Satu staple sahaja dah mencukupi. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS. Semua dokumen dah difotostat. Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA. Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang. Jika salinan dokumen banyak.PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. Selepas difotostat. 7. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI. 4. 9. dah disahkan.Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN.Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas.Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator.yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat . kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas. 8. * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. 5. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri. 6. dapatkan pengesahan. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . 1. Pegawai-pegawai .

. Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal.gov.http://pengiktirafan.my/. Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan.jpa. C : DOKUMEN BACKUP 1.

macam mana nak simpan beratus .(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah. Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas. Dalam folder macam tong sampah . tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh. Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. Jika pada hari ini. lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu. Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga. Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts". sijil SPM (1993) masih di sekolah lama . pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru. penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat . barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru. baru sampai semalam . Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari.. Haa. ini satu penilaian diri yang penting. sibuklah calon nak tunjuk yang itu. dsb. Ingat. Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini. persatuan dan unit beruniform.. Kalau nak jadi guru. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca. Biasanya semasa menyemak aktiviti koko. Dan jangan lupa. . yang ini. Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi. Folder itu merupakan "portfolio" calon. Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal..... jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut... Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas.. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru. Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik. Jadi semasa menyusun. . Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan..sukan. beribu dokumen pelajar. nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh..

tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga. Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko.. Kesimpulan Cuba anda renong sejenak.. yang ada gambar kumpulan rocklah. E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga. ada banyak blazer untuk bergaya. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. 1 muka surat. 4. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan. kalau calon lelaki. comot dan penuh dengan"liquid paper" 2. 1. . ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah. baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru. Ketiga. Ruang gambar tu kecil. Bergambarlah dengan pakai tali leher. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan.. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan.. Sentiasa Kemaskini Status . Namun. Tulisan yang sukar dibaca. jangan minta jadi cikgu.. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu. Gambar. Ya. Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. gambar mesti terkini. dan lebih baik kalau pakai blazer. Bila ditanya. 5... Kat kedai gambar tu. hahh ni lagi best.D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga. Kalau penemuduga pun buat ohhh. ohhh. Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya . Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap.. calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang... Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna. Kalau gambar anda besar. Borang ini hanya 1 muka surat. terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. Saya ulang. terkini. Kedua.

5. 4.Contoh tahun 2012 .spp.my/index. 3. PUTRAJAYA 1. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan. Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat. keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8. Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga.gov. RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN.php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA. Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan. 2. Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat. Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. Walau bagaimanapun. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga. Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di . sekiranya tiada pilihan. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan. Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298). http://www.30 pagi. Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga. KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI.

Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut. Blok B3. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. kad pengenalan jabatan.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). Bahagian Khidmat Pengurusan. 10.seperti lesen memandu yang mempunyai gambar. 7. Seksyen Keselamatan. Kompleks Jabatan Perdana Menteri. . calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks. Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. kad nikah dan pasport. Selain itu. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. 6. Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2. 9. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60. 8. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan. calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri.

.

gov.Download dari SPP : http://www.php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .my/index.spp.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful