P. 1
Senarai Semak Temuduga Spp

Senarai Semak Temuduga Spp

|Views: 1,453|Likes:
Dipublikasikan oleh Syahidah Haziyah

More info:

Published by: Syahidah Haziyah on Feb 23, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2012

pdf

text

original

SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

7. Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim . 4. Semua dokumen dah difotostat. guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri. dapatkan pengesahan.yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat . Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA.Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu. 5.Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator. Jika salinan dokumen banyak. 3. 6.Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN. dah disahkan. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI. 1. Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. Pegawai-pegawai . Selepas difotostat. Satu staple sahaja dah mencukupi. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas.PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. 9. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . 8. 2. kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS.

gov.jpa. . C : DOKUMEN BACKUP 1. Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal.my/. Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan.http://pengiktirafan.

Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U. Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini. Jadi semasa menyusun. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh. Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu.. yang ini. pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru. Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts". Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran. Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal. Folder itu merupakan "portfolio" calon.sukan. Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik.. macam mana nak simpan beratus .. sijil SPM (1993) masih di sekolah lama .. dsb.. lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu. beribu dokumen pelajar. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas.. Kalau nak jadi guru. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga. Biasanya semasa menyemak aktiviti koko.. baru sampai semalam . Dalam folder macam tong sampah . Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru. ini satu penilaian diri yang penting. sibuklah calon nak tunjuk yang itu. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru. Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini.. ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya. Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi.. penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat . Jika pada hari ini. Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari. tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut.(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah.. . nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh. Dan jangan lupa. Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U. Ingat. Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. . dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. persatuan dan unit beruniform. Haa..

Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya . Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna. Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko. Bila ditanya. Kedua.... Kesimpulan Cuba anda renong sejenak. tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga. gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru... Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan. Ruang gambar tu kecil. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta... baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. terkini. Gambar. Sentiasa Kemaskini Status . 4. yang ada gambar kumpulan rocklah. Ketiga. Borang ini hanya 1 muka surat. 1 muka surat. Bergambarlah dengan pakai tali leher. ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga. Kalau penemuduga pun buat ohhh. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan.. Namun. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu. Tulisan yang sukar dibaca. E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1. jangan minta jadi cikgu. comot dan penuh dengan"liquid paper" 2. ada banyak blazer untuk bergaya. ohhh. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. dan lebih baik kalau pakai blazer. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan..D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga. gambar mesti terkini. kalau calon lelaki. terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. hahh ni lagi best.. Saya ulang. Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap. . Kalau gambar anda besar. Kat kedai gambar tu. 1. Ya. 5. calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang.

Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan. KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI.30 pagi. Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8.php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA.Contoh tahun 2012 . PUTRAJAYA 1. Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat. 3. Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan.my/index. Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga. RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN. Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat. Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298). Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di . http://www. Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. sekiranya tiada pilihan. Walau bagaimanapun. 4. 2.gov. 5.spp. Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga.

Selain itu. Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. Blok B3. Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks. . kad pengenalan jabatan. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. kad nikah dan pasport. Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri.seperti lesen memandu yang mempunyai gambar. calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. 7. Seksyen Keselamatan. 6. Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60. 8. Kompleks Jabatan Perdana Menteri.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). Bahagian Khidmat Pengurusan. 10. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2. 9. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut.

.

Download dari SPP : http://www.my/index.gov.spp.php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->