SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

8. 9. 2. 6. Pegawai-pegawai .yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat .Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN. Semua dokumen dah difotostat. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri. 7. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . dah disahkan.Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator. 1.PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas. * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA. 3. Satu staple sahaja dah mencukupi. dapatkan pengesahan. Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. Jika salinan dokumen banyak. Selepas difotostat. guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang. 5. Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim .Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI. 4.

http://pengiktirafan.jpa. Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal. C : DOKUMEN BACKUP 1.my/. .gov. Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan.

Jadi semasa menyusun.. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu. yang ini. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun. ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari. dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. Haa. Kalau nak jadi guru. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru. beribu dokumen pelajar.(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah. pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru. Dan jangan lupa. macam mana nak simpan beratus . Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini. Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh. Biasanya semasa menyemak aktiviti koko... Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U. baru sampai semalam . Ingat. Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL.. Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts". dsb. sibuklah calon nak tunjuk yang itu. Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca.. Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan.. Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal. penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat . barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U. Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga. lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu. Folder itu merupakan "portfolio" calon. jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut. tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran..sukan.. Dalam folder macam tong sampah . persatuan dan unit beruniform. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya.. . Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. Jika pada hari ini. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas. Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. .. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. sijil SPM (1993) masih di sekolah lama . Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi. ini satu penilaian diri yang penting..

gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru. ada banyak blazer untuk bergaya. Kesimpulan Cuba anda renong sejenak.. ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah. Namun. 5. Tulisan yang sukar dibaca.. jangan minta jadi cikgu. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan. Sentiasa Kemaskini Status . terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan. Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya ... ohhh. .. dan lebih baik kalau pakai blazer. Kalau penemuduga pun buat ohhh. calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang.. tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga. Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko.D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga. terkini. Bergambarlah dengan pakai tali leher. 4. Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap. Gambar. baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta. Borang ini hanya 1 muka surat. 1. Kalau gambar anda besar.. E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu.. hahh ni lagi best. Ketiga. Kat kedai gambar tu. Bila ditanya. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. comot dan penuh dengan"liquid paper" 2. kalau calon lelaki. yang ada gambar kumpulan rocklah. gambar mesti terkini. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan. Saya ulang.. Ruang gambar tu kecil.. Ya. Kedua. 1 muka surat.

keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8.my/index. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan. Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat. 3.30 pagi. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan. RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN. Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan.gov. Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri.spp. 2. Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298). Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI. Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. http://www. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga. Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga. Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012. Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat. PUTRAJAYA 1. sekiranya tiada pilihan. 5. Walau bagaimanapun. Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di .php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA.Contoh tahun 2012 . 4.

calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks. Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat. 6. 10. Seksyen Keselamatan. 8. Blok B3. 9. calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Selain itu.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). 7. kad pengenalan jabatan. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60. kad nikah dan pasport. Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga. Bahagian Khidmat Pengurusan. Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2.seperti lesen memandu yang mempunyai gambar. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. .

.

gov.php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .spp.my/index.Download dari SPP : http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful