SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN. Selepas difotostat. dapatkan pengesahan.Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI. 6.PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. Satu staple sahaja dah mencukupi. Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. 4.Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS. 2. Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA. 5. Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim . 9. kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas. 7.yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat . 1. dah disahkan. guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri. Pegawai-pegawai . 3. 8. Jika salinan dokumen banyak. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. Semua dokumen dah difotostat.

my/.jpa.http://pengiktirafan.gov. . Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan. Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal. C : DOKUMEN BACKUP 1.

Haa.. Kalau nak jadi guru.. Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U. macam mana nak simpan beratus .sukan. penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat . Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL. pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru. Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh. Jadi semasa menyusun. Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik. Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga. Biasanya semasa menyemak aktiviti koko. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas.. Folder itu merupakan "portfolio" calon. . Ingat. Dalam folder macam tong sampah . Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U. dsb.. Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini.(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah. barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru.. Dan jangan lupa. . lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu. sibuklah calon nak tunjuk yang itu... Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga. sijil SPM (1993) masih di sekolah lama . Jika pada hari ini.. yang ini.. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu. beribu dokumen pelajar. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya. ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts".. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas. dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. ini satu penilaian diri yang penting. Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun.. nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh. persatuan dan unit beruniform. Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan. jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut. baru sampai semalam .

1 muka surat. jangan minta jadi cikgu. kalau calon lelaki.D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga.. Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko. Kalau gambar anda besar. Ketiga. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan. Kat kedai gambar tu... Bila ditanya. Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah. Kesimpulan Cuba anda renong sejenak. ada banyak blazer untuk bergaya. 5.. Kedua. 1. Kalau penemuduga pun buat ohhh.. Namun.. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga... Ya. tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga. Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya . . E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1. calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang. Gambar.. Bergambarlah dengan pakai tali leher. Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna.. dan lebih baik kalau pakai blazer. terkini. ohhh. hahh ni lagi best. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan. terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. Ruang gambar tu kecil. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan. gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru. Tulisan yang sukar dibaca. gambar mesti terkini. comot dan penuh dengan"liquid paper" 2. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta. 4. Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap. yang ada gambar kumpulan rocklah. Sentiasa Kemaskini Status . Saya ulang. Borang ini hanya 1 muka surat.

Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012. Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. PUTRAJAYA 1.php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA.my/index. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan. Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga. Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di . Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga. Walau bagaimanapun.spp. 3. http://www. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga. keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat. 5. Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298). KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI.Contoh tahun 2012 . RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN. sekiranya tiada pilihan. 4. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan.gov. 2.30 pagi. Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat. Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri.

Seksyen Keselamatan. Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat. Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri. . calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks.seperti lesen memandu yang mempunyai gambar. 8. calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. 9. kad pengenalan jabatan. kad nikah dan pasport. Selain itu. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut. Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Bahagian Khidmat Pengurusan. 10. Blok B3. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan. 6. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. 7. Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga.

.

gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .spp.Download dari SPP : http://www.