SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

5. kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas.Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN. 9. dapatkan pengesahan.PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. Satu staple sahaja dah mencukupi. 4. * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. 2. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang. Jika salinan dokumen banyak. Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim . 6. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas. 7. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI.yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat . Semua dokumen dah difotostat. 3. 1.Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator. Selepas difotostat. 8.Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu. Pegawai-pegawai . Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA. dah disahkan. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri.

my/. . C : DOKUMEN BACKUP 1.gov.jpa. Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal. Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan.http://pengiktirafan.

Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan. Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari.... Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts". Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas. persatuan dan unit beruniform. Dan jangan lupa. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya.. ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh.sukan. Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL. barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru. Jadi semasa menyusun. Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U. tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. . Jika pada hari ini. penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat . macam mana nak simpan beratus . Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun.. dsb. yang ini. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu. lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu. Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal. Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga... Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca. Biasanya semasa menyemak aktiviti koko. Kalau nak jadi guru. Folder itu merupakan "portfolio" calon. Haa. Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. Dalam folder macam tong sampah . Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. baru sampai semalam .. Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran.. sijil SPM (1993) masih di sekolah lama . Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi..(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah. Ingat. beribu dokumen pelajar. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. sibuklah calon nak tunjuk yang itu. Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini. ini satu penilaian diri yang penting. . nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh. dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik. pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru..

Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya . comot dan penuh dengan"liquid paper" 2.... . E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1. Sentiasa Kemaskini Status . tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga.. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga. Bila ditanya. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. Ketiga. Kedua..D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga. terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. Kalau penemuduga pun buat ohhh. gambar mesti terkini. Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna. kalau calon lelaki. Kat kedai gambar tu. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan... gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru. yang ada gambar kumpulan rocklah. ohhh. calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang. Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko. Tulisan yang sukar dibaca.. jangan minta jadi cikgu. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta.. Kalau gambar anda besar. dan lebih baik kalau pakai blazer. Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan. Gambar. 1. Ya. 1 muka surat. ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah.. Bergambarlah dengan pakai tali leher. 5. Ruang gambar tu kecil. 4. ada banyak blazer untuk bergaya. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu. Namun. Saya ulang. hahh ni lagi best. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan. Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap. Kesimpulan Cuba anda renong sejenak. Borang ini hanya 1 muka surat. terkini.

Walau bagaimanapun. 2. Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri.Contoh tahun 2012 . Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012. http://www. Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan.php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA. PUTRAJAYA 1. keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8.gov. Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di . Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. 3. Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat.30 pagi. RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga. KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI. 4. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan.spp. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat. Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga. Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298). sekiranya tiada pilihan. Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga. 5.my/index.

kad pengenalan jabatan. kad nikah dan pasport. calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2.seperti lesen memandu yang mempunyai gambar. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60. 9. Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat. Blok B3. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). 6. calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Seksyen Keselamatan. Kompleks Jabatan Perdana Menteri. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. . Bahagian Khidmat Pengurusan. 7. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut. Selain itu. Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga. 8. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. 10.

.

gov.my/index.Download dari SPP : http://www.spp.php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .