P. 1
Senarai Semak Temuduga Spp

Senarai Semak Temuduga Spp

|Views: 1,470|Likes:
Dipublikasikan oleh Syahidah Haziyah

More info:

Published by: Syahidah Haziyah on Feb 23, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2012

pdf

text

original

SENARAI SEMAK TEMUDUGA SPP

A : DOKUMEN WAJIB

Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 )

BIL 1 Kad Pengenalan

DOKUMEN

ASAL SALINAN

2

Sijil Lahir/ Sijil pendaftaran Kelahiran (Bagi calon yang lahir di luar Negara, sila kemukakan borang W / Surat Pengesahan Kewarganegaraan dari Jabatan Pendaftaran Negara)

3

Kepujian Bahasa Malaysia yang diperolehi (mana yang berkenaan) SPM/MCE/SPVM/SPMV; SAP/GCE (Kepujian Bahasa Melayu); atau STPM/STP/HSC Ijazah Calon hendaklah membawa ijazah yang mempunyai tandatangan Naib Canselor dan Pendaftar Universiti atau salah satu daripadanya. Transkrip Asal dan Surat Pengesahan Bergraduat. (bagi calon yang belum konvokesyen dalam tempoh satu tahun dari tarikh tamat pengajian) *CALON SEDANG BERKHIDMAT Surat kebenaran cuti belajar

4

5

6

* Gambar terkini berukuran pasport

Ahli Dewan Undangan Negeri / Ahli Parlimen /Senator.Salinan perlu DISAHKAN oleh Saksi terlebih dahulu. dah disahkan. guna staple besar dan mungkin kena staple dua kali dari depan dan belakang. Satu staple sahaja dah mencukupi. SENARAI SAKSI HENDAKLAH terdiri daripada PEGAWAI.Pegawai-pegawai kerajaan yang menjawat Jawatan dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Kumpulan ¶A· seperti contoh berikut ) Pegawai Tadbir I Penolong Pengarah Jurutera Akauntan Hakim I Peguam Doktor Hospital Kerajaan Pengetua Sekolah Menengah Pensyarah Universiti Tempatan Pegawai Polis berpangkat ASP ke atas Lain-lain jawatan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang dilantik oleh KERAJAAN. kemudian MESTI disusun mengikut susunan sijil-sijil asal seperti disenaraikan di atas. Jangan guna "paper clip" sebab dokumen mudah tertanggal dan bertaburan di lantai. Setiap keping salinan fotostat hendaklah DISAHKAN oleh pihak-pihak yang dibenarkan seperti DI ATAS. 8. Salinan fotostat yang tiada pengesahan TIADA NILAINYA. Selepas difotostat. * Salinan Fotostat Bagaimana pula dengan salinan fotostat ? Semua salinan fotostat hendaklah difotostat dengan jelas. B : DOKUMEN Kemungkinan di minta ( Bergantung pada Penemuduga ) (1) Surat Tawaran Kemasukan IPTA (2) Buku Rekod Praktikum (3) Surat Pengiktirafan Kursus JPA . 7. Mereka terdiri daripada :y y y y Penghulu Mukim . 9. Jangan terima dari kedai fotostat jika dokumen salinan itu tidak jelas. Pegawai-pegawai . Semua dokumen dah difotostat. 3. 5. 1.PEGAWAI KERAJAAN (pegawaipegawai dari Badan SWASTA tidak dibenarkan) yang boleh mengesahkan butir-butir keterangan diri pelajar dan penjamin-penjamin berkenaan. 4. Jika salinan dokumen banyak. dapatkan pengesahan.yang dilantik oleh KERAJAAN sahaja Wakil Rakyat . 2. Kemudian "staple" di bahagian atas sebelah kiri. 6.

http://pengiktirafan. Diploma asal (jika ada) Transkrip diploma asal (jika ada) Sijil STPM asal (jika ada) Sijil SPM asal Sijil Berhenti Sekolah Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Universiti hingga ke Sekolah ) Dokumen-dokumen lain yang berkaitan.my/.jpa.gov. Dokumen ASAL Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan) Transkrip sarjana muda asal. C : DOKUMEN BACKUP 1. .

. yang ini. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3) Sijil koko merupakan sijil-sijil sokongan dan bukan sebagai sijil utama akademik. pastikan pergi pejabat pendaftaran dan buat baru. Dan jangan lupa. Satu perkara lagi tentang dokumen asal ini ialah dokumen berkenaan MESTI dibawa ke pusat temuduga.sukan. barulah nampak calon pendidikan guru yang berpotensi dan berwatakkan guru.. Jika anda mempunyai banyak aktiviti di U. Dan ini sekali gus menonjolkan diri kita aktif dalam koko dan inilah antara watak guru yang dicari. ini satu penilaian diri yang penting. Sebaik-baiknya semua dokumen di atas dimasukkan ke dalam "CLEAR FOLDER" dan disusun mengikut senarai di atas. jika nak simpan dokumen 20 helai pun sudah kelam kabut. Folder itu merupakan "portfolio" calon. Kalau calon menyusun mengikut keterangan di atas. . Jika pada hari ini.. nak diletak dari tktn 4 hingga universiti pun boleh. macam mana nak simpan beratus . ada dokumen asal anda yang hilang atau rosak dapatkan yang baru. Tak ramai calon yang ada aktiviti semasa di U... dokumen-dokumen lain yang tak berkaitan eloklah disimpan ke dalam beg anda. dsb. sibuklah calon nak tunjuk yang itu.(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah. Kalau gambar pada kad pengenalan semasa anda darjah enam dulu. Biasanya semasa menyemak aktiviti koko. Kalau nak jadi guru. beribu dokumen pelajar. sijil dihanyutkan banjir tahun 1991 dulu.. Mesti ingat selalu bahawa "First Impression Counts". sijil SPM (1993) masih di sekolah lama . Tapi seperti biasalah ada calon yang guna folder. Penemuduga biasanya tak mahu mendengar alasan sijil tertinggal di KL. Bila penemuduga cuba meneliti dokumen asal. Kebanyakan penemuduga agak sensitif tentang susunan ini. Penemuduga sebenarnya menilai kualiti seseorang calon dari folder dokumen asalnya.. .. Haa. lebih baik sijil-sijil sokongan ini diletak terlebih dahulu.. nak diletak dari universiti hingga ke bawah pun boleh. penemuduga akan menyemak sijil berhenti sekolah terlebih dahulu sebab di dalam sijil berhenti sekolah tercatat banyak maklumat . Jadi semasa menyusun. Calon seperti ini biasanya bolehlah memohon semula tahun depan. Kad pengenalan yang hilang boleh dibuat baru... Ingat. Jika dokumen asal hilang pastikan ada laporan ke pihak-pihak berkenaan serta bukti surat asal. tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Pastikan semuanya sudah tersusun bila sampai ke pusat temuduga. Jangan bila dah sampai ke pusat temuduga baru tercari-cari dan cuba menyusun. Sebab aktiviti semasa di U skornya lebih tinggi. Folder ini biar nampak yang spesifik untuk temuduga ini. Sijil Lahir boleh dapat baru dari Pejabat Pendaftaran. sudah pasti calon dapat menambat hati penemuduga memandangkan dokumen ini perlu diserahkan kepada penemuduga SEBELUM sesi temuduga bermula. Dalam folder macam tong sampah . persatuan dan unit beruniform. Jangan bawa sijil lahir yang dah berlipat-lipat dan sukar dibaca. baru sampai semalam .

1. Ketiga. ada dikepilkan satu borang yang dipanggil Borang Maklumat Diri Pemohon. calon-calon yang sudah mengikuti kursus bimbingan ini akan mengalahkan semua calon lain dari segi "kualiti diri calon" berasaskan kepada persediaan dokumen dan borang-borang. Kedua. Ya. Ruang gambar tu kecil. jangan minta jadi cikgu. hahh ni lagi best. Maklumat yang sebanyak ini pun tak sanggup dilengkapkan dengan sempurna. terlupa nak bagi markah macam mana ? 3. Kat kedai gambar tu. kalau calon lelaki. yang ada gambar kumpulan rocklah. Tidak melengkapkan semua butiran yang diminta. Bayangkan ada cop pusat sumber sekolah pulak tu. tetapi apa dah jadi kepada ramai calon-calon yang datang temuduga. Saya ulang. Bukan saiz passport tetapi saiz gambar lesen memandu. E : TARIKH & TEMPAT TEMUDUGA 1. gambar tu biarlah mencerminkan seorang calon yang berwajah guru. Di bawah ini saya senaraikan penemuan saya .. Tandatangan Ada calon tu dah serah borang kepada penemuduga baru sedar belum ditandatangan.. Gambar. 1 muka surat. terkini. dan lebih baik kalau pakai blazer.D : BORANG MAKLUMAT DIRI CALON Download daripada Laman Web SPP ( Tarikh MuatTurun 20 Januari 2012 ) Apabila seseorang calon dipanggil untuk ditemuduga. Bagaimana agaknya persediaan dokumen-dokumen anda ? Saya berharap. gambar mesti terkini. comot dan penuh dengan"liquid paper" 2. potong bahagian muka sahaja dan tampalkan.. ada banyak blazer untuk bergaya. Bila ditanya. Namun. Sentiasa Kemaskini Status . Kalau gambar macam tu mintalah jadi pelayan disko.. Katakanlah minggu depan anda akan menghadiri temuduga.. Tetapi ada calon yang tanggalkan gambar dari kad pusat sumber masa tingkatan 5 dan tampalkan.. Kalau penemuduga pun buat ohhh. Tulisan yang sukar dibaca. 4. ohhh. ramai yang tampal gambar mereka yang pakai tee shirt hard rock cafe lah.. Kalau gambar anda besar.. baru nak cakap terlupa konon dan sebagainya. 5.. Bergambarlah dengan pakai tali leher. Kesimpulan Cuba anda renong sejenak.. Borang ini hanya 1 muka surat. .

my/index. Calon yang tiba lebih awal tidak akan dibenarkan masuk sebelum tiba waktu yang telah ditetapkan. keluarga akan dibenarkan masuk untuk menunggu hanya di kawasan kafeteria di Blok B1 dan B2 selepas jam 8. Kompleks Jabatan Perdana Menteri untuk tujuan kemasukan ke kompleks. Kad pengenalan calon diperlukan bagi urusan semasa temu duga. 4. Dokumen pengenalan lain yang boleh diterima untuk tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat adalah . Hanya calon temu duga sahaja dibenarkan masuk ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri bagi urusan temu duga.php?option=com_content&view=article&id=238:mutak hir-dan-pengumuman-v3&catid=66 F : SENARAI SEMAK KELENGKAPAN DIRI SEMASA TEMUDUGA (1) PAKAIAN YG BERSESUIAN (2) TAG NAMA ( HITAM PUTIH) (3) SET INDUKSI & SEDIKIT PERSEDIAAN MIKROTEACHING KURSUS (4) PESEDIAAN MAKLUMAT UNTUK TEMUDUGA. Waktu temu duga boleh disemak pada surat panggilan temu duga. 30 minit sebelum waktu temu duga dijalankan. 2.spp. Calon temu duga tidak digalakkan membawa bersama ahli keluarga untuk urusan temu duga. Calon perlu membawa bersama dokumen pengenalan diri selain kad pengenalan bagi tujuan penukaran Pas Keselamatan Pelawat.gov. sekiranya tiada pilihan. Walau bagaimanapun.30 pagi. PUTRAJAYA 1. Calon perlu sentiasa mempamerkan Pas Keselamatan Pelawat semasa berada di dalam kawasan kompleks. RUJUK : NOTA TEMUDUGA GURU SPP BAB 1 HINGGA 10 G : PERATURAN & SARANAN OLEH SPP SEMASA TEMUDUGA PANDUAN KEPADA CALON YANG MENGHADIRI TEMU DUGA DI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN. http://www. Temu Duga Pelantikan ke Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG1-1 di kalangan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) dari Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dilaksanakan mengikut opsyen secara berperingkat mulai 30 Januari 2012 sehingga 16 Mac 2012. 3. KOMPLEKS JABATAN PERDANA MENTERI. Calon temu duga perlu mendapatkan Pas Keselamatan Pelawat di Balai Kawalan Keselamatan. Kompleks Jabatan Perdana Menteri telah diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298).Contoh tahun 2012 . 5. Senarai semak dokumen temu duga juga boleh disemak di . Calon temu duga hanya dibenarkan untuk memasuki ke Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Senarai nama akan dipaparkan di Portal SPP secara berperingkat.

kad pengenalan jabatan. Calon yang memakai pakaian yang kurang sopan tidak akan dibenarkan untuk memasuki Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Blok B3. Selain itu. 7.00 (Ringgit Malaysia: Enam Puluh Sahaja). Calon dikehendaki memakai pakaian yang bersesuaian mengikut etika berpakaian bagi menghadiri temu duga. calon hanya dibenarkan untuk ke kafeteria yang terletak di Blok B1 atau B2. Calon temuduga perlu mengembalikan Pas Keselamatan Pelawat. mengambil dan menyemak kembali dokumen pengenalan diri yang diserahkanya sewaktu penukaran Pas Keselamatan Pelawat sebelum meninggalkan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Seksyen Keselamatan. Calon temu duga perlu berada di Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran. Bahagian Khidmat Pengurusan. . Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Kegagalan menyerah atau menghilangkan Pas Keselamatan Pelawat. Kompleks Jabatan Perdana Menteri atau di lokasi lain yang dinyatakan sebagai lokasi temu duga bagi urusan tersebut. 10. 6. kad nikah dan pasport. Calon perlu sentiasa mematuhi peraturan keselamatan yang sedang berkuatkuasa di dalam kawasan kompleks. Manamana pegawai/anggota keselamatan berhak membuat pemeriksaan keselamatan ke atas calon-calon dan sekiranya calon didapati melanggar mana-mana peraturan keselamatan yang telah ditetapkan. calon boleh diarah untuk meninggalkan kawasan kompleks. calon dipohon untuk membaca peraturan yang dipamerkan di pintu masuk Kompleks Jabatan Perdana Menteri. 8. 9.seperti lesen memandu yang mempunyai gambar. Jabatan Perdana Menteri boleh mengenakan denda kepada calon sebanyak RM60.

.

php?option=com_content&view=article&id=219:pandu an-temu-duga&catid=25 H : MUHASABAH DIRI (1) Sertai Group Perbincangan Temuduga Cth Group : Interview Discussion | ISMP (2) Belajar daripada kesilapan calon-calon terdahulu RUJUK : Kelemahan Calon Temuduga SPP (Pekeliling) .my/index.spp.Download dari SPP : http://www.gov.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->