P. 1
Perancang Strategik Kelab Koperasi 2012

Perancang Strategik Kelab Koperasi 2012

|Views: 1,762|Likes:
Dipublikasikan oleh farishdaniel

More info:

Published by: farishdaniel on Feb 23, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/20/2014

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN LUBOK CHINA, 78100 MELAKA PELAN RANCANGAN STRATEGIK DAN TAKTIKAL 2012 KELAB KOPERASI

Peralatan dan prasarana persatuan yang tidak mencukupi. 3.PENGURUSAN KOKURIKULUM KELAB KOPERASI ANALISIS PERSEKITARAN (SWOT) Kekuatan (S) 1. 3.Aktiviti yang dirancang tidak dapat dilaksanakan kerana pelaksanaan program sekolah dan kekerapan guru berkursus.Pelajar bersikap negatif dan menganggap penyertaan dalam kelab/persatuan adalah tidak mendatangkan apa-apa faedah. Segelintir ibu bapa atau penjaga kurang menggalakkan anakanak mereka aktif dalam Kokurikulum. 3. Guru penasihat kurang berpengalaman dari segi pengurusan kelab/persatuan. 2.anak dalam semua penyertaan dan pertandingan. komited dan efisyen. Mempunyai pelajar yang berpotensi dalam bidang Kokurikulum dan Ko-akademik. Pengetua mempunyai asas pengurusan yang kuat dan berpengalaman serta barisan guru yang bermotivasi. . 2. JPN memberi peluang bagi guru penasihat mengikut kursus.A. PIBG sentiasa memberi kerjasama dan sokongan padu dari segi moral dan kewangan. 2. Pihak kopearsi sekolah sentiasa memberi kerjasama dari segi kewangan dan sokongan moral untuk menjalankan sesuatu aktiviti atau kursus untuk ahli kelab. Ibu bapa atau penjaga memberi kerjasama dan dorongan kepada anak. Mempunyai guru yang komited dengan tugas. Pengaruh gejala sosial di luar kawasan sekolah. Kelemahan (W) 1. 4. 3. 2. Peluang (O) 1. Cabaran / Ancaman (T) 1.

Taklimat mengenai kesedaran pelajar tentang kepentingan aktiviti kokurikulum ke IPTA. KPI N SASARAN ISU STRATEGIK 1. 1. 2. MATLAMAT. Pertandingan persahabatan dengan sekolahsekolah berhampiran 3.B. OBJEKTIF. OBJEKTIF Menambah kemahiran guru dalam melaksanakan aktiviti tertentu. Penglibatan pelajar meningkat dalam setiap perjumpaan mingguan. . 2. Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh dalam aktiviti kelab dan persatuan. INISIATIF/ STRATEGI 1. KPI Bilangan guru yang berkemahiran dalam bidang kelab dan persatuan meningkat. TOV 2011 25% guru mahir dalam pengurusan kelab dan persatuan yang terdapat di sekolah. SASARAN 2012 35% guru mahir dalam permainan dan sukan yang terdapat di sekolah.Mengadakan kursus dalaman dan luaran tentang pengurusan kelab dan perancangan aktiviti kepada guru penasihat. Menarik minat dan penglibatan pelajar dalam aktiviti kelab dan persatuan. 75% pelajar berminat dan terlibat untuk menyertai aktiviti persatuan. Aktiviti yang melibatkan seluruh unit kelab/persatuan untuk sesi perjumpaan mingguan. Guru penasihat kurang kemahiran untuk melaksanakan aktiviti tertentu. MATLAMAT STRATEGIK Meningkatkan kemahiran guru penasihat dalam pengurusan sesebuah persatuan. 90% pelajar berminat dan terlibat dalam penyertaan aktiviti sukan dan permainan.PENETAPAN STRATEGI MENGIKUT ISU. Pelajar kurang berminat melibatkan diri untuk menyertai aktiviti kegiatan kokurikulum.

SASARAN 2012 40% pelajar berminat dalam setiap aktiviti keusahawanan koperasi sekolah. OBJEKTIF Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah. TOV 2011 25% pelajar berminat dan telah didedahkan dalam aktiviti keusahawanan koperasi sekolah. Kursus dan mempunyai Pengurusan Kedai sedikit Kopearsi Sekolah. INISIATIF/ STRATEGI 1.Pelajar kurang minat untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah. 5. 1. 25% pelajar tahu dan mempunyai sedikit pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. 40% pelajar tahu 1. Memberi pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. . 4.ISU STRATEGIK 3 . Program Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah. KPI Penglibatan pelajar dalam setiap aktiviti keusahawanan koperasi sekolah meningkat. Meningkatkan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi 25% pelajar tahu dan mempunyai sedikit pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Memastikan pelajar mempunyai pengetahuan yang luas mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. MATLAMAT STRATEGIK Memupuk minat dan penglibatan pelajar dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah. Memastikan pelajar mempunyai pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Mendapat pendedahan dan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Pelajar kurang pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. sekolah. Kursus Tatacara Pengurusan Mesyuarat dan Minit Koperasi Sekolah. Pelajar kurang pendedahan dan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. 40% pelajar tahu dan mempunyai sedikit pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah di kalangan pelajar meningkat.

Penyelaras TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Sekali setahun RM600.PELAN TAKTIKAL PELAN TAKTIKAL 1 ISU STRATEGI1: GURU PENASIHAT KURANG KEMAHIRAN DALAM AKTIVITI TERTENTU.00 (Mac) -Sekolah OUTPUT Peningkatan kemahiran guru dalam pengurusan persatuan KPI Bilangan guru yang berkemahiran dalam pengurusan persatuan bertambah PELAN KONTIGENSI Klinik pengurusan persatuan peringkat dalaman dan luaran. Kursus Teras kepimpinan 2 dan pengurusan kelab/ persatuan TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum . STRATEGI 1: MENGADAKAN KURSUS DALAMAN ATAU LUARAN KEPADA GURU PENASIHAT UNTUK MERANCANG AKTIVITI UNTUK KELAB/PERSATUAN BIL PROGRAM/ PIPP PROJEK 1. .C.

PIPP TANGGUNGJAW AB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Penasihat TEMPOH/ KOS HARI /SUMBER JanOktober -RM 200. BIL PROGRAM/ PROJEK Mengadakan taklimat tentang kepentingan aktiviti kokurikulum ke IPTA.00 Tabung Kokurikulum -PIBG OUTPUT KPI PELAN KONTIGEN SI Pemantauan Buku Laporan Aktiviti 1 Teras 1 Penglibatan menyeluruh pelajar dalam persatuan/kelab Penglibatan pelajar seramai 90% dalam seetiap perjumpaan mingguan. STRATEGI 1: MENGADAKAN TAKLIMAT TENTANG KEPENTINGAN AKTIVITI KOKURIKULUM KE IPTA. .PELAN TAKTIKAL 2 ISU STRATEGI 2:PELAJAR KURANG BERMINAT MELIBATKAN DIRI UNTUK MENYERTAI AKTIVITI KEGIATAN KOKURIKULUM.

BIL PROGRAM/ PROJEK Pertandingan persahabatan dengan sekolahsekolah berhampiran PIPP TANGGUNGJAW AB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/ KOS HARI /SUMBER Jun.Okt -RM 300. .PELAN TAKTIKAL 2 ISU STRATEGI 2:PELAJAR KURANG BERMINAT MELIBATKAN DIRI UNTUK MENYERTAI AKTIVITI KEGIATAN KOKURIKULUM.00 -Tabung Kokurikulum OUTPUT KPI 2. Teras 1 Meningkatkan kerjasama dan persahabatan Penglibatan pelajar sebanyak 90% dalam setiap perjumpaan mingguan PELAN KONTIGEN SI Aktiviti dijalankan di antara tingkatan peringkat dalaman. STRATEGI 2: MENGADAKAN PERTANDINGAN PERSAHABATAN DENGAN SEKOLAH-SEKOLAH BERHAMPIRAN.

BIL PROGRAM/ PROJEK Aktiviti yang melibatkan seluruh unit kelab/persatuan untuk sesi perjumpaan mingguan. 3 Teras 1 Meningkatkan kerjasama dan persahabatan Penglibatan pelajar sebanyak 90% dalam setiap perjumpaan mingguan . STRATEGI 3: MENGADAKAN AKTIVITI YANG MELIBATKAN SELURUH UNIT KELAB/PERSATUAN UNTUK SESI PERJUMPAAN MINGGUAN.00 -Tabung Kokurikulum OUTPUT KPI PELAN KONTIGEN SI Aktiviti dijalankan di antara unit kelab/ persatuan.PELAN TAKTIKAL 2 ISU STRATEGI 2:PELAJAR KURANG BERMINAT MELIBATKAN DIRI UNTUK MENYERTAI AKTIVITI KEGIATAN KOKURIKULUM. PIPP TANGGUNGJAW AB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/ KOS HARI /SUMBER Feb.Okt -RM 300.

Program Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah PIPP Teras 1 TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Feb. STRATEGI 1: PROGRAM PEMBUDAYAAN KEUSAHAWANAN KOPERASI SEKOLAH. KPI Penglibatan pelajar sebanyak 50% untuk aktiviti keusahawanan yang dilaksanakn. BIL 3 PROGRAM/ PROJEK 1.00 -Tabung Koperasi Sekolah.Okt -RM 300. OUTPUT Meningkatkan kemahiran keusahawanan di kalangan pelajar. PELAN KONTIGENSI Aktiviti dijalankan di kalangan ahli kelab. .PELAN TAKTIKAL 3 ISU STRATEGI 3:PELAJAR KURANG BERMINAT UNTUK MELIBATKAN DIRI DALAM BIDANG KEUSAHAWANAN KOPERASI SEKOLAH.

.00 -Tabung Koperasi Sekolah. OUTPUT Meningkatkan kemahiran pengurusan kedai koperasi sekolah. PROGRAM/ PROJEK Kursus Pengurusan Kedai Koperasi Sekolah.PELAN TAKTIKAL 4 ISU STRATEGI 4:PELAJAR KURANG PENGETAHUAN MENGENAI PENGURUSAN KEDAI KOPERASI SEKOLAH. . STRATEGI 1: MENGADAKAN KURSUS PENGURUSAN KEDAI KOPERASI SEKOLAH. PIPP Teras 1 TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Feb. KPI Penglibatan pelajar sebanyak 50% untuk aktiviti yang dilaksanakn.Okt -RM 500. PELAN KONTIGENSI Aktiviti dijalankan di kalangan ahli kelab. BIL 1.

OUTPUT Meningkatkan kemahiran mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah.Okt -RM 500.PELAN TAKTIKAL 5 ISU STRATEGI 5:PELAJAR KURANG PENDEDAHAN DAN PENGETAHUAN MENGENAI TATACARA PENGURUSAN MESYUARAT DAN MINIT KOPERASI SEKOLAH. KPI Penglibatan pelajar sebanyak 50% untuk aktiviti yang dilaksanakn. PELAN KONTIGENSI Aktiviti dijalankan di kalangan ahli kelab. PROGRAM/ PIPP PROJEK Kursus Tatacara Teras Pengurusan 1 Mesyuarat dan Minit Koperasi Sekolah. BIL 1. . STRATEGI 1: MENGADAKAN KURSUS TATACARA PENGURUSAN MESYUARAT DAN MINIT KOPERASI SEKOLAH.00 -Tabung Koperasi Sekolah. TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Feb.

5. Menambah bilangan guru berkemahiran dalam pengurusan kelab/persatuan. ii. Kursus kepimpinan dan Pengurusan Kelab/ Persatuan. 6. 3. Mac-April 2012 Guru-guru penasihat kelab/persatuan TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Setiausaha -Guru Penasihat TEMPOH 7 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI Kursus Asas kepada guru penasihat kelab/persatuan PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa y Tetapkan tarikh y Lantikan AJK/Pemilihan guru y Agihan tugas y Kertas kerja y Lain-lain Surat ±menyurat Pengesahan kehadiran penceramah Jadual program Menyediakan sijil dan cenderamata Penyediaan tempat dan cenderamata Pelaksanaan Penilaian dan pelaporan 2. Melaksanakan Tugas Ke Arah Lebih Berkesan i. Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum AJK AJK AJK AJK Setiausaha /pentadbir 2 bulan sebelum 1 bulan sebelum 1 bulan sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu selepas . : : : : : : Meningkatkan kemahiran pengurusan kelab/ persatuan guru penasihat.PELAN OPERASI PELAN OPERASI 1 Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL 1. Menambah bilangan pelajar yang aktif melibatkan diri dalam aktiviti kelab/persatuan. 7. 8. 4.

6. y Makluman keoada ibu bapa. Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru.guru -penasihat -Bincang aktiviti. Mesyuarat y Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual taklimat Pelaksanaan aktiviti yang dirancang Pemantauan & Laporan GPK Kokurikulum Penyelaras Guru Penasihat 1 hari 1 hari Guru Penasihat & AJK Guru Penasihat penyelaras -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 3 hari Januari-Februari 2 minggu selepas . 2.tarikh aktiviti kepada kelas. Surat ±menyurat y Tarikh. 4. daerah dan negeri. kos dan sumber. 5. Untuk Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Aktiviti Kelab /Persatuan i. Meningkatkan penglibatan menyeluruh pelajar dalam aktiviti kelab/persatuan ii.PELAN OPERASI 2 Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL : : : : : : Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Bidang Kokurikulum Taklimat mengenai kesedaran pelajar tentang kepentingan aktiviti kokurikulum ke IPTA.Februari Semua pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa Kokurikulum 1. Januari. Meningkatkan pencapaian dalam kelab dan persatuan peringkat sekolah. 3.

Penglibatan pelajar dalam aktiviti persatuan akan meningkat. y Makluman kepada ibu bapa. Surat ±menyurat y Tarikh. 5. Januari.Jun TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI 1.guru -penasihat -Bincang aktiviti. ii.PELAN OPERASI 3 Nama projek Rasional Objektif : : : : Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Aktiviti Kelab dan Persatuan Tarikh & tempat : Pelaksanaan Kumpulan sasaran : Semua pelajar yang berpotensi BIL PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB Mesyuarat Jawatankuasa Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru. i. y Surat untuk sekolah terlibat dan tarikh pertandingan. Pelajar akan mendapat kemahiran dan pengalaman yang bermakna. 1 hari 3. 2. Pelajar dapat bertukar. 4. Pemantauan & Laporan GPK Kokurikulum -Guru penasihat / Kelab Koperasi Guru Penasihat / Kelab Koperasi & ALK -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 1 hari 3 hari Setiap kali program . 6. kos dan sumber.tukar pengalaman sesama sendiri.tarikh aktiviti kepada sekolah terlibat. Mesyuarat Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual Aktiviti Pertandingan Insentif kepada guru dan pelajar -GPK Kokurikulum -ALK Koperasi -Guru Penasihat -Kelab Koperasi GPK Kokurikulum Penyelaras Pertandingan persahabatan dengan sekolah ±sekolah berhampiran.

Febuari-Oktober Tarikh & tempat : Pelaksanaan Kumpulan sasaran : Semua pelajar yang berpotensi BIL PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB Mesyuarat Jawatankuasa Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru. 6.tukar pengalaman sesama sendiri. 1 hari 3. Pelajar dapat bertukar. y Makluman kepada ibu bapa. Mesyuarat Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual Aktiviti Kelab/Persatuan Insentif kepada guru dan pelajar -GPK Kokurikulum -ALK Koperasi -Guru Penasihat -Kelab Koperasi GPK Kokurikulum Penyelaras TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI 1. kos dan sumber. y Surat untuk sekolah terlibat dan tarikh pertandingan. i.guru -penasihat -Bincang aktiviti.tarikh aktiviti kepada sekolah terlibat. Surat ±menyurat y Tarikh. ii.PELAN OPERASI 4 : Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Aktiviti Kelab dan Persatuan Nama projek Rasional Objektif : : : Aktiviti yang melibatkan seluruh unit kelab/persatuan untuk sesi perjumpaan mingguan. 2.Penglibatan pelajar dalam aktiviti persatuan akan meningkat. 4. Pelajar akan mendapat kemahiran dan pengalaman yang bermakna. 5. Pemantauan & Laporan GPK Kokurikulum -Guru penasihat / Kelab Koperasi Guru Penasihat / Kelab Koperasi & ALK -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 1 hari 3 hari Setiap kali program .

Pelajar akan mendapat kemahiran dan pengalaman yang bermakna. 5.tarikh aktiviti kepada sekolah terlibat. y Makluman kepada ibu bapa. Surat ±menyurat y Tarikh. y Surat untuk sekolah terlibat dan tarikh pertandingan.PELAN OPERASI 5 : Meningkatkan Minat Dan Penglibatan Pelajar Dalam Bidang Keusahawanan Koperasi Sekolah.guru -penasihat -Bincang aktiviti. kos dan sumber. Febuari-Oktober Semua pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -ALK Koperasi -Guru Penasihat -Kelab Koperasi GPK Kokurikulum Penyelaras TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru. Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL : : : : : Program Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah . 2. 1 hari 3. Meningkatkan minat dan penglibatan pelajar dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah ii. 4. GPK Kokurikulum -Guru penasihat / Kelab Koperasi Guru Penasihat / Kelab Koperasi & ALK -GPK Kokurikulum -Guru Penasihat -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 1 hari 3 hari Setiap kali program . 6.(penanaman sayur hidroponik) Pelajar dapat pengetahuan dalam program pembudayaan keusahawanan yang dilakukan. i. Mesyuarat Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual Aktiviti yang dirancang Insentif kepada guru dan pelajar Pemantauan & Laporan 1.

ii. Pelajar dapat pengetahuan dalam dalam kursus yang di sertai. 5. : : : : : Kursus Pengurusan Kedai Koperasi Sekolah. Meningkatkan pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. Pelajar akan mendapat pengetahuan yang luas mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL 1. Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum AJK AJK AJK AJK Setiausaha /pentadbir 2 bulan sebelum 1 bulan sebelum 1 bulan sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu selepas .PELAN OPERASI 6 : Meningkatkan Pengetahuan Mengenai Pengurusan Kedai Koperasi Sekolah. 4. Febuari-April 50 pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Setiausaha -Guru Penasihat TEMPOH 7 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI Kursus Asas kepada guru penasihat kelab/persatuan PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa y Tetapkan tarikh y Lantikan AJK/Pemilihan guru y Agihan tugas y Kertas kerja y Lain-lain Surat ±menyurat Pengesahan kehadiran penceramah Jadual program Menyediakan sijil dan cenderamata Penyediaan tempat dan cenderamata Pelaksanaan Penilaian dan pelaporan 2. 8. 3. 7. 6. i.

Pelajar akan mendapat pengalaman yang bermakna dalam kursus yang disertai oleh mereka. 5. : : : : : Sekolah. 6. Mac-April 50 pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Setiausaha -Guru Penasihat TEMPOH 7 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI Kursus Asas kepada guru penasihat kelab/persatuan PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa y Tetapkan tarikh y Lantikan AJK/Pemilihan guru y Agihan tugas y Kertas kerja y Lain-lain Surat ±menyurat Pengesahan kehadiran penceramah Jadual program Menyediakan sijil dan cenderamata Penyediaan tempat dan cenderamata Pelaksanaan Penilaian dan pelaporan 2. Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum AJK AJK AJK AJK Setiausaha /pentadbir 2 bulan sebelum 1 bulan sebelum 1 bulan sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu selepas DISEDIAKAN OLEH. 4.PELAN OPERASI 7 : Meningkatkan Pengetahuan Mengenai Tatacara Pengurusan Mesyuarat Dan Minit Koperasi Nama proje Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL 1. 7. ii. ----------------------------------------------------- . Pelajar dapat pengetahuan dalam dalam kursus yang di sertai. 8. i. SHALINA BINTI MOHD SHARIF) GURU PENASIHAT KELAB KOPERASI DISAHKAN OLEH. ----------------------------------------------(PN. Meningkatkan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Kursus Tatacara Pengurusan Mesyuarat dan Minit Koperasi Sekolah. 3.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->