P. 1
Perancang Strategik Kelab Koperasi 2012

Perancang Strategik Kelab Koperasi 2012

|Views: 1,581|Likes:
Dipublikasikan oleh farishdaniel

More info:

Published by: farishdaniel on Feb 23, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/20/2014

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN LUBOK CHINA, 78100 MELAKA PELAN RANCANGAN STRATEGIK DAN TAKTIKAL 2012 KELAB KOPERASI

2. Pihak kopearsi sekolah sentiasa memberi kerjasama dari segi kewangan dan sokongan moral untuk menjalankan sesuatu aktiviti atau kursus untuk ahli kelab. Guru penasihat kurang berpengalaman dari segi pengurusan kelab/persatuan.Aktiviti yang dirancang tidak dapat dilaksanakan kerana pelaksanaan program sekolah dan kekerapan guru berkursus. Mempunyai pelajar yang berpotensi dalam bidang Kokurikulum dan Ko-akademik. 4.PENGURUSAN KOKURIKULUM KELAB KOPERASI ANALISIS PERSEKITARAN (SWOT) Kekuatan (S) 1. Peralatan dan prasarana persatuan yang tidak mencukupi.A. 3. Pengetua mempunyai asas pengurusan yang kuat dan berpengalaman serta barisan guru yang bermotivasi. 3. Cabaran / Ancaman (T) 1. Peluang (O) 1. 2. JPN memberi peluang bagi guru penasihat mengikut kursus. Ibu bapa atau penjaga memberi kerjasama dan dorongan kepada anak. Kelemahan (W) 1. Mempunyai guru yang komited dengan tugas. . 3. 2.Pelajar bersikap negatif dan menganggap penyertaan dalam kelab/persatuan adalah tidak mendatangkan apa-apa faedah. Segelintir ibu bapa atau penjaga kurang menggalakkan anakanak mereka aktif dalam Kokurikulum.anak dalam semua penyertaan dan pertandingan. 2. 3. komited dan efisyen. PIBG sentiasa memberi kerjasama dan sokongan padu dari segi moral dan kewangan. Pengaruh gejala sosial di luar kawasan sekolah.

2. 90% pelajar berminat dan terlibat dalam penyertaan aktiviti sukan dan permainan. MATLAMAT.PENETAPAN STRATEGI MENGIKUT ISU. SASARAN 2012 35% guru mahir dalam permainan dan sukan yang terdapat di sekolah. TOV 2011 25% guru mahir dalam pengurusan kelab dan persatuan yang terdapat di sekolah.B. KPI Bilangan guru yang berkemahiran dalam bidang kelab dan persatuan meningkat. Menarik minat dan penglibatan pelajar dalam aktiviti kelab dan persatuan. KPI N SASARAN ISU STRATEGIK 1. Penglibatan pelajar meningkat dalam setiap perjumpaan mingguan. Pelajar kurang berminat melibatkan diri untuk menyertai aktiviti kegiatan kokurikulum.Taklimat mengenai kesedaran pelajar tentang kepentingan aktiviti kokurikulum ke IPTA. 2. MATLAMAT STRATEGIK Meningkatkan kemahiran guru penasihat dalam pengurusan sesebuah persatuan. . Pertandingan persahabatan dengan sekolahsekolah berhampiran 3. Aktiviti yang melibatkan seluruh unit kelab/persatuan untuk sesi perjumpaan mingguan. 1. INISIATIF/ STRATEGI 1. Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh dalam aktiviti kelab dan persatuan. OBJEKTIF Menambah kemahiran guru dalam melaksanakan aktiviti tertentu. 75% pelajar berminat dan terlibat untuk menyertai aktiviti persatuan. OBJEKTIF.Mengadakan kursus dalaman dan luaran tentang pengurusan kelab dan perancangan aktiviti kepada guru penasihat. Guru penasihat kurang kemahiran untuk melaksanakan aktiviti tertentu.

Memastikan pelajar mempunyai pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Meningkatkan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi 25% pelajar tahu dan mempunyai sedikit pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. sekolah. OBJEKTIF Memastikan penglibatan pelajar secara menyeluruh dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah. 1. 40% pelajar tahu 1. Pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah di kalangan pelajar meningkat. Memberi pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. Kursus dan mempunyai Pengurusan Kedai sedikit Kopearsi Sekolah. 40% pelajar tahu dan mempunyai sedikit pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Kursus Tatacara Pengurusan Mesyuarat dan Minit Koperasi Sekolah. Program Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah. 25% pelajar tahu dan mempunyai sedikit pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. KPI Penglibatan pelajar dalam setiap aktiviti keusahawanan koperasi sekolah meningkat. pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah.Pelajar kurang minat untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah. INISIATIF/ STRATEGI 1. . Pelajar kurang pendedahan dan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. Memastikan pelajar mempunyai pengetahuan yang luas mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. SASARAN 2012 40% pelajar berminat dalam setiap aktiviti keusahawanan koperasi sekolah.ISU STRATEGIK 3 . TOV 2011 25% pelajar berminat dan telah didedahkan dalam aktiviti keusahawanan koperasi sekolah. 5. Mendapat pendedahan dan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. 4. MATLAMAT STRATEGIK Memupuk minat dan penglibatan pelajar dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah. Pelajar kurang pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah.

C. STRATEGI 1: MENGADAKAN KURSUS DALAMAN ATAU LUARAN KEPADA GURU PENASIHAT UNTUK MERANCANG AKTIVITI UNTUK KELAB/PERSATUAN BIL PROGRAM/ PIPP PROJEK 1.00 (Mac) -Sekolah OUTPUT Peningkatan kemahiran guru dalam pengurusan persatuan KPI Bilangan guru yang berkemahiran dalam pengurusan persatuan bertambah PELAN KONTIGENSI Klinik pengurusan persatuan peringkat dalaman dan luaran. Kursus Teras kepimpinan 2 dan pengurusan kelab/ persatuan TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum . .Penyelaras TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Sekali setahun RM600.PELAN TAKTIKAL PELAN TAKTIKAL 1 ISU STRATEGI1: GURU PENASIHAT KURANG KEMAHIRAN DALAM AKTIVITI TERTENTU.

00 Tabung Kokurikulum -PIBG OUTPUT KPI PELAN KONTIGEN SI Pemantauan Buku Laporan Aktiviti 1 Teras 1 Penglibatan menyeluruh pelajar dalam persatuan/kelab Penglibatan pelajar seramai 90% dalam seetiap perjumpaan mingguan.PELAN TAKTIKAL 2 ISU STRATEGI 2:PELAJAR KURANG BERMINAT MELIBATKAN DIRI UNTUK MENYERTAI AKTIVITI KEGIATAN KOKURIKULUM. . PIPP TANGGUNGJAW AB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Penasihat TEMPOH/ KOS HARI /SUMBER JanOktober -RM 200. STRATEGI 1: MENGADAKAN TAKLIMAT TENTANG KEPENTINGAN AKTIVITI KOKURIKULUM KE IPTA. BIL PROGRAM/ PROJEK Mengadakan taklimat tentang kepentingan aktiviti kokurikulum ke IPTA.

STRATEGI 2: MENGADAKAN PERTANDINGAN PERSAHABATAN DENGAN SEKOLAH-SEKOLAH BERHAMPIRAN.Okt -RM 300.00 -Tabung Kokurikulum OUTPUT KPI 2. Teras 1 Meningkatkan kerjasama dan persahabatan Penglibatan pelajar sebanyak 90% dalam setiap perjumpaan mingguan PELAN KONTIGEN SI Aktiviti dijalankan di antara tingkatan peringkat dalaman. .PELAN TAKTIKAL 2 ISU STRATEGI 2:PELAJAR KURANG BERMINAT MELIBATKAN DIRI UNTUK MENYERTAI AKTIVITI KEGIATAN KOKURIKULUM. BIL PROGRAM/ PROJEK Pertandingan persahabatan dengan sekolahsekolah berhampiran PIPP TANGGUNGJAW AB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/ KOS HARI /SUMBER Jun.

PIPP TANGGUNGJAW AB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/ KOS HARI /SUMBER Feb.Okt -RM 300.00 -Tabung Kokurikulum OUTPUT KPI PELAN KONTIGEN SI Aktiviti dijalankan di antara unit kelab/ persatuan. STRATEGI 3: MENGADAKAN AKTIVITI YANG MELIBATKAN SELURUH UNIT KELAB/PERSATUAN UNTUK SESI PERJUMPAAN MINGGUAN. 3 Teras 1 Meningkatkan kerjasama dan persahabatan Penglibatan pelajar sebanyak 90% dalam setiap perjumpaan mingguan .PELAN TAKTIKAL 2 ISU STRATEGI 2:PELAJAR KURANG BERMINAT MELIBATKAN DIRI UNTUK MENYERTAI AKTIVITI KEGIATAN KOKURIKULUM. BIL PROGRAM/ PROJEK Aktiviti yang melibatkan seluruh unit kelab/persatuan untuk sesi perjumpaan mingguan.

. KPI Penglibatan pelajar sebanyak 50% untuk aktiviti keusahawanan yang dilaksanakn. BIL 3 PROGRAM/ PROJEK 1.PELAN TAKTIKAL 3 ISU STRATEGI 3:PELAJAR KURANG BERMINAT UNTUK MELIBATKAN DIRI DALAM BIDANG KEUSAHAWANAN KOPERASI SEKOLAH. PELAN KONTIGENSI Aktiviti dijalankan di kalangan ahli kelab. Program Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah PIPP Teras 1 TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Feb. OUTPUT Meningkatkan kemahiran keusahawanan di kalangan pelajar.00 -Tabung Koperasi Sekolah.Okt -RM 300. STRATEGI 1: PROGRAM PEMBUDAYAAN KEUSAHAWANAN KOPERASI SEKOLAH.

. BIL 1. KPI Penglibatan pelajar sebanyak 50% untuk aktiviti yang dilaksanakn.. PIPP Teras 1 TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Feb.00 -Tabung Koperasi Sekolah. PELAN KONTIGENSI Aktiviti dijalankan di kalangan ahli kelab. STRATEGI 1: MENGADAKAN KURSUS PENGURUSAN KEDAI KOPERASI SEKOLAH. OUTPUT Meningkatkan kemahiran pengurusan kedai koperasi sekolah. PROGRAM/ PROJEK Kursus Pengurusan Kedai Koperasi Sekolah.PELAN TAKTIKAL 4 ISU STRATEGI 4:PELAJAR KURANG PENGETAHUAN MENGENAI PENGURUSAN KEDAI KOPERASI SEKOLAH.Okt -RM 500.

. OUTPUT Meningkatkan kemahiran mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. PROGRAM/ PIPP PROJEK Kursus Tatacara Teras Pengurusan 1 Mesyuarat dan Minit Koperasi Sekolah. PELAN KONTIGENSI Aktiviti dijalankan di kalangan ahli kelab.Okt -RM 500. TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Penyelaras -Guru Bertanggungjawab TEMPOH/HARI KOS /SUMBER Feb.00 -Tabung Koperasi Sekolah. STRATEGI 1: MENGADAKAN KURSUS TATACARA PENGURUSAN MESYUARAT DAN MINIT KOPERASI SEKOLAH.PELAN TAKTIKAL 5 ISU STRATEGI 5:PELAJAR KURANG PENDEDAHAN DAN PENGETAHUAN MENGENAI TATACARA PENGURUSAN MESYUARAT DAN MINIT KOPERASI SEKOLAH. KPI Penglibatan pelajar sebanyak 50% untuk aktiviti yang dilaksanakn. BIL 1.

7. Menambah bilangan pelajar yang aktif melibatkan diri dalam aktiviti kelab/persatuan. Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum AJK AJK AJK AJK Setiausaha /pentadbir 2 bulan sebelum 1 bulan sebelum 1 bulan sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu selepas . : : : : : : Meningkatkan kemahiran pengurusan kelab/ persatuan guru penasihat. 5. 6. 4. 3. Mac-April 2012 Guru-guru penasihat kelab/persatuan TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Setiausaha -Guru Penasihat TEMPOH 7 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI Kursus Asas kepada guru penasihat kelab/persatuan PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa y Tetapkan tarikh y Lantikan AJK/Pemilihan guru y Agihan tugas y Kertas kerja y Lain-lain Surat ±menyurat Pengesahan kehadiran penceramah Jadual program Menyediakan sijil dan cenderamata Penyediaan tempat dan cenderamata Pelaksanaan Penilaian dan pelaporan 2. ii. 8. Melaksanakan Tugas Ke Arah Lebih Berkesan i. Menambah bilangan guru berkemahiran dalam pengurusan kelab/persatuan.PELAN OPERASI PELAN OPERASI 1 Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL 1. Kursus kepimpinan dan Pengurusan Kelab/ Persatuan.

Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru. Mesyuarat y Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual taklimat Pelaksanaan aktiviti yang dirancang Pemantauan & Laporan GPK Kokurikulum Penyelaras Guru Penasihat 1 hari 1 hari Guru Penasihat & AJK Guru Penasihat penyelaras -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 3 hari Januari-Februari 2 minggu selepas .guru -penasihat -Bincang aktiviti. Meningkatkan pencapaian dalam kelab dan persatuan peringkat sekolah. 6. 3. 2. Meningkatkan penglibatan menyeluruh pelajar dalam aktiviti kelab/persatuan ii.PELAN OPERASI 2 Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL : : : : : : Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Bidang Kokurikulum Taklimat mengenai kesedaran pelajar tentang kepentingan aktiviti kokurikulum ke IPTA. Januari. 4. y Makluman keoada ibu bapa. kos dan sumber. Surat ±menyurat y Tarikh. Untuk Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Aktiviti Kelab /Persatuan i. daerah dan negeri.tarikh aktiviti kepada kelas. 5.Februari Semua pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa Kokurikulum 1.

ii. Januari. Pemantauan & Laporan GPK Kokurikulum -Guru penasihat / Kelab Koperasi Guru Penasihat / Kelab Koperasi & ALK -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 1 hari 3 hari Setiap kali program . i. y Surat untuk sekolah terlibat dan tarikh pertandingan. Mesyuarat Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual Aktiviti Pertandingan Insentif kepada guru dan pelajar -GPK Kokurikulum -ALK Koperasi -Guru Penasihat -Kelab Koperasi GPK Kokurikulum Penyelaras Pertandingan persahabatan dengan sekolah ±sekolah berhampiran. 1 hari 3.guru -penasihat -Bincang aktiviti.tarikh aktiviti kepada sekolah terlibat. y Makluman kepada ibu bapa. kos dan sumber. Pelajar dapat bertukar. 5. 2.tukar pengalaman sesama sendiri.PELAN OPERASI 3 Nama projek Rasional Objektif : : : : Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Aktiviti Kelab dan Persatuan Tarikh & tempat : Pelaksanaan Kumpulan sasaran : Semua pelajar yang berpotensi BIL PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB Mesyuarat Jawatankuasa Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru. Pelajar akan mendapat kemahiran dan pengalaman yang bermakna. Surat ±menyurat y Tarikh. 6.Penglibatan pelajar dalam aktiviti persatuan akan meningkat.Jun TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI 1. 4.

2. Surat ±menyurat y Tarikh.tukar pengalaman sesama sendiri. Pelajar dapat bertukar. 5. 1 hari 3. y Surat untuk sekolah terlibat dan tarikh pertandingan. i. 6.Penglibatan pelajar dalam aktiviti persatuan akan meningkat. Febuari-Oktober Tarikh & tempat : Pelaksanaan Kumpulan sasaran : Semua pelajar yang berpotensi BIL PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB Mesyuarat Jawatankuasa Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru.PELAN OPERASI 4 : Meningkatkan Minat Pelajar Dalam Aktiviti Kelab dan Persatuan Nama projek Rasional Objektif : : : Aktiviti yang melibatkan seluruh unit kelab/persatuan untuk sesi perjumpaan mingguan. Mesyuarat Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual Aktiviti Kelab/Persatuan Insentif kepada guru dan pelajar -GPK Kokurikulum -ALK Koperasi -Guru Penasihat -Kelab Koperasi GPK Kokurikulum Penyelaras TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI 1.tarikh aktiviti kepada sekolah terlibat. ii. Pelajar akan mendapat kemahiran dan pengalaman yang bermakna. kos dan sumber.guru -penasihat -Bincang aktiviti. y Makluman kepada ibu bapa. 4. Pemantauan & Laporan GPK Kokurikulum -Guru penasihat / Kelab Koperasi Guru Penasihat / Kelab Koperasi & ALK -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 1 hari 3 hari Setiap kali program .

Surat ±menyurat y Tarikh. i.tarikh aktiviti kepada sekolah terlibat. 4. 2. 6. Mesyuarat Perlantikan AJK y Perancangan Aktiviti Kecemerlangan Jadual Aktiviti yang dirancang Insentif kepada guru dan pelajar Pemantauan & Laporan 1. y Surat untuk sekolah terlibat dan tarikh pertandingan. Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL : : : : : Program Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah . y Makluman kepada ibu bapa. 1 hari 3. GPK Kokurikulum -Guru penasihat / Kelab Koperasi Guru Penasihat / Kelab Koperasi & ALK -GPK Kokurikulum -Guru Penasihat -GPK Kokurikulum -penyelaras -Guru Penasihat 1 hari 3 hari Setiap kali program . Meningkatkan minat dan penglibatan pelajar dalam bidang keusahawanan koperasi sekolah ii. kos dan sumber. Pelajar akan mendapat kemahiran dan pengalaman yang bermakna. 5.(penanaman sayur hidroponik) Pelajar dapat pengetahuan dalam program pembudayaan keusahawanan yang dilakukan.PELAN OPERASI 5 : Meningkatkan Minat Dan Penglibatan Pelajar Dalam Bidang Keusahawanan Koperasi Sekolah.guru -penasihat -Bincang aktiviti. Febuari-Oktober Semua pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -ALK Koperasi -Guru Penasihat -Kelab Koperasi GPK Kokurikulum Penyelaras TEMPOH 1 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa Penetapkan tarikh ±tarikh penting Taklimat kepada guru.

PELAN OPERASI 6 : Meningkatkan Pengetahuan Mengenai Pengurusan Kedai Koperasi Sekolah. ii. Pelajar akan mendapat pengetahuan yang luas mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. : : : : : Kursus Pengurusan Kedai Koperasi Sekolah. Meningkatkan pengetahuan mengenai pengurusan kedai koperasi sekolah. Febuari-April 50 pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Setiausaha -Guru Penasihat TEMPOH 7 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI Kursus Asas kepada guru penasihat kelab/persatuan PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa y Tetapkan tarikh y Lantikan AJK/Pemilihan guru y Agihan tugas y Kertas kerja y Lain-lain Surat ±menyurat Pengesahan kehadiran penceramah Jadual program Menyediakan sijil dan cenderamata Penyediaan tempat dan cenderamata Pelaksanaan Penilaian dan pelaporan 2. 3. Nama projek Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL 1. Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum AJK AJK AJK AJK Setiausaha /pentadbir 2 bulan sebelum 1 bulan sebelum 1 bulan sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu selepas . Pelajar dapat pengetahuan dalam dalam kursus yang di sertai. 4. i. 6. 8. 7. 5.

ii. Mac-April 50 pelajar yang berpotensi TANGGUNGJAWAB -GPK Kokurikulum -Setiausaha -Guru Penasihat TEMPOH 7 hari STATUS/ PELAN KONTIGENSI Kursus Asas kepada guru penasihat kelab/persatuan PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa y Tetapkan tarikh y Lantikan AJK/Pemilihan guru y Agihan tugas y Kertas kerja y Lain-lain Surat ±menyurat Pengesahan kehadiran penceramah Jadual program Menyediakan sijil dan cenderamata Penyediaan tempat dan cenderamata Pelaksanaan Penilaian dan pelaporan 2.PELAN OPERASI 7 : Meningkatkan Pengetahuan Mengenai Tatacara Pengurusan Mesyuarat Dan Minit Koperasi Nama proje Rasional Objektif Tarikh & tempat Pelaksanaan Kumpulan sasaran BIL 1. Setiausaha Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum AJK AJK AJK AJK Setiausaha /pentadbir 2 bulan sebelum 1 bulan sebelum 1 bulan sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu sebelum 2 minggu selepas DISEDIAKAN OLEH. 3. 8. 4. 5. Pelajar dapat pengetahuan dalam dalam kursus yang di sertai. SHALINA BINTI MOHD SHARIF) GURU PENASIHAT KELAB KOPERASI DISAHKAN OLEH. 6. Meningkatkan pengetahuan mengenai tatacara pengurusan mesyuarat dan minit koperasi sekolah. ----------------------------------------------(PN. Pelajar akan mendapat pengalaman yang bermakna dalam kursus yang disertai oleh mereka. Kursus Tatacara Pengurusan Mesyuarat dan Minit Koperasi Sekolah. i. 7. : : : : : Sekolah. ----------------------------------------------------- .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->