Anda di halaman 1dari 1

STANDARD OPERATING PROCEDURE TATACARA PENGGUNAAN KAMERA LITAR TERTUTUP (CCTV)

CARA MENGHIDUPKAN CCTV


1. 2. 3. 4. Hidupkan kotak bekalan kuasa (power supply) CCTV. Hidupkan Monitor TV LCD Tekan butang on pada digital video recorder(DVR) unit Tunggu sehingga DVR berfungsi dengan sempurna dan paparan imej video dari semua kamera terpapar di monitor CCTV. 5. Apabila keluar paparan user name tekan butang OK pada butang alat kawalan jauh (remote control)

CARA MENGULANG TAYANG (REPLAY)


1. Tekan butang MENU. 2. Dengan menggunakan butang anak panah pilih menu REPLAY di dalam paparan. 3. Pilih User ADMINISTRATOR 4. Masukkan Password 5. Tekan butang OK 6. Apabila login berjaya, pilih nombor kamera menggunakan butang pada alat kawalan jauh. 7. Tekan butang rewind ( ) untuk mengundurkan masa paparan.Tekan butang play ( ) untuk memain semula. 8. Tekan butang pause (||) untuk memegunkan video dan tekan butang forward ( ) untuk mempercepatkan paparan.

CARA MERAKAM VIDEO


1. 2. 3. 4. 5. Tekan butang MENU dan pilih menu RECORD di skrin. Pilih tempat video akan disimpan Masukkan masa dan tarikh video ingin direkodkan Tekan OK Tunggu sehingga proses merakam selesai.

CARA UNTUK MEMATIKAN CCTV


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Tekan butang MENU dan log in sebagai ADMINISTRATOR Pilih menu SHUTDOWN Tekan butang OK Tunggu sehingga DVR berhenti melaksanakan fungsinya dan paparan OK TO SHUTDOWN dipaparkan. Matikan bekalan kuasa DVR. Matikan kotak bekalan kuasa CCTV Matikan Monitor TV LCD