SEKOLAH KEBANGSAAN CONVENT BUKIT MERTAJAM

LAPORAN DOKUMENTASI

PROGRAM SAMBUTAN HARI GURU 2011 PERINGKAT SEKOLAH SKCBM
TARIKH 27HB MEI 2011 MASA 8.00 PAGI – 12.00 TENGAH HARI TEMPAT SK CONVENT BUKIT MERTAJAM

DEWAN

DISEDIAKAN OLEH: AJK DOKUMENTASI CIK FARAHIYAH BINTI JAAFAR CIK NORAZLIA BT ZAKARIA

...W..... Rosnah bt Omar.serta semua AJK yang terlibat secara langsung dan tidak dalam menjayakan program ini.. Che Mahizan bt Saad. Hjh.T dan segala kekurangan dari diri hambu mu ini. Program SAMBUTAN HARI GURU PERINGKAT SEKOLAH 2011 telah selesai dilaksanakan dengan jayanya. Segala yang baik dan sempurna itu datang daripada Allah S. Mazlina bt Abd Muthaliff.... FARAHIYAH BINTI JAAFAR NORAZLIA BT..GURU PENOLONG KANAN KO-KURIKULUM PN.... Pn.HAMIDAH BT HUSSAIN..W. Guru Penolong Kanan Pentadbiran..CIK NURULAIN BT MALIK SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.... Pn Siti Suria bt. Guru Penolong Kanan HEM Pn. .... semasa mahupun selepas terdapat sebarang kelemahan atau menyinggung mana-mana pihak. terima kasih... Malik AJK DOKUMENTASI SAMBUTAN HARI GURU SKCBM 2011 ..T di atas segala keizinannya. Zakaria NURUL AIN BT. Sekian....... Walat. Kepada semua warga SKCBM sokongan dan kerjasama semua amatlah dihargai..... KELAB GURU SKCBM merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Guru Besar SKCBM. Pn.. . Guru Penyelia Petang. Sekiranya semua perkara dijalankan secara kerjasama serta toleransi pasti akan memberikan hasil yang baik.. jadikanlah ia sebagai satu pengalaman dan kenangan KAMI memohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang program ini berlangsung samada sebelum .. Syukur Alhamdulillah ke hadrat Allah S............

. ugama dan negara. Oleh yang demikian SKCBM turut mengambil kesempatan ini untuk melaksanakan sambutan hari guru peringkat sekolah pada 27 Jun 2011 di dewan Sekolah SKCBM. Sambutan Hari Guru 2011 adalah kali ketiga diadakan pada sebelah pagi dengan menggabungkan sesi pagi dan petang dengan mengumpulkan kira-kira 800 orang termasuk guru-guru sesi pagi dan petang serta murid-murid tahap 1 dan tahap 2. Meninggikan imej dan status serta mutu kerja profession keguruan di negara ini. Secara khusus matlamat Hari Guru adalah: • • • • Memberi penghormatan dan penghargaan khas kepada guru-guru bersara yang pernah berjasa kepada negara. . MATLAMAT SAMBUTAN HARI GURU Sambutan Hari Guru adalah bagi memperingati jasa dan bakti guru kepada masyarakat.LAPORAN DOKUMENTASI SAMBUTAN HARI GURU 2011 PERINGKAT SEKOLAH SKCBM PENGENALAN: Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. bangsa. Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu. Mendorong guru-guru untuk bekerja dengan penuh dedikasi terhadap profesion mereka dan memberi khidmat kepada masyarakat serta bersedia menambah dan memperbaharui pengetahuan dan kaedah pengajaran dari masa ke semasa.

Menjadikan sambutan Hari Guru pada tahun ini pemangkin kepada program bersama yang lebih kreatif dan inovatif. pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat. Menarik perhatian ibubapa. Memupuk perasaan perpaduan ikhtisas dan muhibah di antara guru sesi pagi dan petang. Menilai secara objektif peranan guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu lebih berkesan. Meninggikan martabat dan taraf guru dalam masyarakat. persidangan-persidangan. murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia. dan sebagainya yang diadakan pada Hari Guru.OBJEKTIF SAMBUTAN HARI GURU : • Menitikberatkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan integrasi).00 TENGAH HARI TEMPAT : DEWAN SKCBM ANJURAN . Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminarseminar. • • • • • • TEMA “GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA” TARIKH / HARI / MASA / TEMPAT TARIKH HARI MASA : 27 MEI 2011 : JUMAAT : 8.00 PAGI HINGGA 12.

CHE MAHIZAN BT SAAD JAWATANKUASA PERLAKSANA PERSIAPAN TEMPAT DAN KEMAS TEMPAT EN. 6 MENGAWAL KELAS . ROSNAH BT OMAR : PN. SITI SURIA BT WALAT PN. CHITRA DEVI KAWALAN MURID SEMUA GURU-GURU KELAS TAHUN 1 HINGGA MASING-MASING. TANG YOO KAM PN. HAMIDAH BT HUSSAIN PN.KELAB DAN KEBAJIKAN GURU SKCBM JAWATANKUASA INDUK PENGERUSI NAIB PENGERUSI : PN. HJH MAZLINA BT ABD MUTHALIFF PN. MISBAH B. MOHD AMRAN SAID PN. SITI ZALEHA SULAIMAN EN. NOR AZIMAH BADRI PN. ABU BAKAR PN.

ROSHIDAH BT ABU HASSAN PN. MOHD AMRAN BIN MOHD SAID SIARAYA EN. RASHIMAH BT HARUN PN. PREMAVATHY A/P SUBRAMANIAM CIK IFFAH SYAMIMI BT KAMARULIZHAM PN. MOHD RODHI HJ DAUD BACAAN DOA EN. MAKADEVAN A/L SINNASAMY SENAMSENI PN. PUZIAH MELATI BT MOHD TAHIR PN.AZRIYATI BT MD RASHID HADIAH . FARIDAH BT MOHAMAD PN. LISA SAI PHAIK LENG PN. HAMIDAH BT AHMAD CIK NUR ADILA BT AMRAN PERSEMBAHAN PN.JURUACARA EN.

ZAWIYAH BT ZULKAPHLI CENDERAHATI HARI GURU PN. SALMA BT HAMZAH PN. ZAKARIA JAMUAN PN FAZLIYANA BT JAMALUDIN PN SUHAILA BT SHAARI PN. LISA SAI PHAIK LENG DOKUMENTASI CIK FARAHIYAH BT JAAFAR (laporan) CIK NURUL AIN BT MALIK (editing gambar) JURUKAMERA CIK NOR AZLIA BT. NORADILA BT WAHAB . SHARIFAH BT AWANG PN.PN SITI ZALEHA BT SULAIMAN PN NURUL HUDA BT ABDUL HAMID PN CHOONG NGET FAH PN.

00 Tengah Hari : Bersurai .00 Pagi : Murid Bergerak Ke Padang Senamseni 9.00 Pagi : REHAT : Persembahan Murid Penyampaian Hadiah 12.30 Pagi : Murid Dan Guru Berkumpul Di Dewan : Bacaan Doa Ucapan Guru Besar Bacaan Perutusan Nyanyian Lagu Guru Malaysia 8.TENTATIF PROGRAM 7.25 PAGI 7.00 Pagi 10.

Tiada aturcara program menyebabkan perjalanan program tidak lancar dan memakan masa yang lama sehinggakan ada diantara pelajar tidak dapat membuat persembahan pada hari ini. Pengurusan masa yang kelam kabut menyebabkan perjalanan program melebihi masa yang telah ditetapkan yang mengundang kemarahan sesetengah ibubapa kerana terpaksa menunggu lama memandangkan kekangan tempat menunggu untuk mengambil penumpang terhad dan sentiasa berlaku kesesakan lalu lintas di hadapan pintu pagar sekolah.KELEMAHAN PROGRAM Penggabungan 2 sesi menjadi satu menyebabkan keadaan menjadi sesak dan tidak selesa untuk berkumpul di dewan terbuka yang sememangnya terhad kapasitinya untuk menampung anggaran 800 orang untuk sambutan hari guru kali ini. 2. 3. 2. 3. 1. Guru Besar yang memainkan peranan utama menjadi pendokong kekuatan program dan kelancaran perjalanan program. Kerjasama dan komitmen guru-guru melancarkan perjalanan program meskipun tanpa aturcara program disediakan untuk panduan perjalanan program. Penggabungan 2 sesi dapat mengeratkan hubungan guru-guru dan muridmurid 2 sesi untuk berinteraksi. KEKUATAN PROGRAM 1. 4. Guru-guru yang berpengalaman serta pelajar-pelajar yang sentiasa bersedia teklah berjaya menghidupkan perjalanan persembahan pada sambutan hari guru 2011. PENUTUP .

Jutaan terima kasih kepada semua semua yang terlibat secar langsung dan tidang langsung dalam menjayakan program ini.................... Diharapkan program ini mampu mengeratkan perhubungan dan sifat silaturrahim yang erat dan kerjasama yang padu dari semua pihak.... Pn....Program Sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah 2011 SKCBM telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya... Rosnah Binti Omar Guru Besar SK Convent Bukit Mertajam LAMPIRAN ..... Farahiyah Binti Jaafar Guru Bimbingan dan Kaunseling Program Sambutan Hari Guru 2011 ... Laporan disediakan Oleh :Disahkan Oleh : ………………………….....................