Anda di halaman 1dari 9

SMK DAMAI JAYA PENILAIAN KURIKULUM 1 TINGKATAN 2 2012

PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN
MASA : 1 JAM Nama : ______________________________________________ Tingkatan : ___________

Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan. Pilih satu jawapan terbaik bagi setiap soalan dan hitamkan ruangan yang sepadan pada kertas jawapan objektif anda. 1. Aktiviti mengayuh basikal atau mendayung dapat dikaitkan dengan latihan «««««. A. Daya tahan otot B. Daya tahan kardiovaskular C. Kekuatan otot D. Parcouse 2. Aktiviti-aktiviti dalam latihan litar ialah «««««« I. Bisep curl II. Tekan tubi III. Naik turun bangku IV. Berbasikal A. I sahaja B. I, II dan III C. II dan III D. II, III dan IV 3. Berikut merupakan aspek-aspek kecergasan fizikal yang berlandaskan kesihatan, keuali A. Daya tahan kardiovaskular B. Daya tahan otot C. Kekuatan otot D. Kuasa 4. Kuasa dan kelajuan merupakan aspek-aspek dalam kecergasan fizikal berlandaskan ««««.. A. Motor

I dan III C. Berjalan C. III dan IV C. 7. Kekuatan otot 8. I. Lompat katak B. Fartlek B.. Meningkatkan julat pergerakan IV.B. Antara berikut yang manakah tujuan aktiviti memanaskan badan? I. A. Meniti palang 6. berjoging dan berlari pada permukaan tanah. Meningkatkan tahap keyakinan III. Kesihatan C. II. Berjoging D. Arteri carotid di leher IV. Komposisi badan 5. Pergelangan tangan II. Mengurangkan risiko berlakunya kecederaan II. Emosi D. Mendapatkan tenaga yang cukup untuk melakukan sesuatu aktiviti A. Otot bisep dan trisep A. I. Berikut merupakan latihan berkonsepkan Parcouse kecuali A. Di manakah tempat sesuai untuk mengambil kadar nadi? I. I. I dan III D. II dan III Latihan ini adalah satu sistem daya tahan kardiovaskular yang berkonsepkan pelbagai kelajuan seperti berjalan pantas. I sahaja B. III dan IV 9. Parcouse C. III dan IV D. Latihan berkonsepkan Parcouse melibatkan . Latihan ini merujuk kepada latihan ««««. Bawah tapak kaki III. II. Daya tahan otot D. I dan II B.

Berdiri sambil mengangkat tangan B. Bagi mengukur lipatan kulit di bahagian trisep... isotonik dan isokinetik merupakan beberapa latihan yang biasa digunakan untuk menghasilkan ««««. Kekuatan otot 12. Daya tahan otot B. Daya tahan otot B. 30 saat C. Latihan isometrik. A. Mendagu C. 80 saat 11. 20 saat B. Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk mengambil kadar nadi? A. merupakan salah satu komponen kecergasan berasaskan kemahiran motor. C. Dipertengahan sesi latihan. Bicep curl D. Kuasa D.. A. B. Aktiviti memanaskan badan harus dilakukan A. ««««««.A. Gabungan beberapa aktiviti di sepanjang laluan larian berterusan Gabungan beberapa aktiviti di sepanjang larian berstesen Sistem daya tahan kardiovaskular yang melibatkan pelbagai kelajuan Sistem daya tahan otot yang berkonsepkan pelbagai kelajuan 10. A. Tolak dinding B. B. A. Kelenturan otot C. Komposisi badan 15. Kecekapan otot D. Berdiri tegak dengan kedua-dua tangan disis dalam keadaan selesa D. pelajar yang hendak diuji hendaklah ««««. Sejam selepas latihan tamat. D. . Daya tahan kardiovaskular C. 60 saat D. Sebaik sahaja tamat latihan. Latihan isometrik melibatkan aktiviti ««. C. Berdiri tegak dengan tangan diayun C. Bangkit tubi bersama beban 14. Berdiri tegak dan tangan didepakan 13.

Menguatkan otot-otot khusus melalui aktiviti latihan B. Kuasa 17. Bilangan pemain untuk permainan bola baling adalah A. 20 orang . Memakai pakaian seragam sekolah 20. Intensiti latihan B. Masa tindak balas B. Ulangan dan set C. bermaksud isipadu atau jumlah beban yang digunakan semasa melakukan latihan. «««««««. Jarak pergerakan 19. A. Berikut merupakan elemen kelajuan kecuali A. 15 orang D. Masa melakukan gerakan D. Lontar peluru D. Melakukan aktiviti menyejukkan badan D. Sebelum sesi latihan. Lari pecut B. Jenis kasut yang digunakan C. Memanaskan badan sebelum aktiviti B. 12 orang B. Berikut merupakan faedah latihan aktiviti dalam prinsip latihan. Diantara berikut. kecuali A.. Kekhususan D. Meningkatkan kecergasan fizikal 18. yang manakah bukan acara padang dalam acara olahraga? A. Rejam lembing C. Berikut merupakan aspek-aspek keselamatan yang perlu dititikberatkan sebelum menjalankan latihan kecuali A. 14 orang C.D. Tahap kecergasan fizikal ditingkatkan secara ansur maju untuk mengurangkan risiko kecedaraan C. Lompat jauh 21. Meningkatkan kuasa kaki D. 16. Minum air untuk mengelakkan dehidrasi C.

Apakah teknik member dan menerima baton yang betul? I. Servis rendah D. Untuk mengelakkan kecederaan 28. Beregu lelaki IV. ««. Servis tinggi C. Perseorangan lelaki III. Berikut merupakan peralatan yang digunakan semasa permainan badminton kecuali. Jailani Sidek C. Muhammad Ali 25. A. Mengapakah kasut bertapak getah digunakan dalam permainan badminton? A. Bulu tangkis C. Raket badminton B. A. memenangi pingat gangsa di Sukan Olimpik Barcelona di Sepanyol. A. I. III dan IV C. Untuk menghasilkan bunyi B. Untuk keselesaan kaki D. Perseorangan perempuan A. Untuk memudahkan pergerakan C. Pasaangan beregu Razif Sidek dan ««««««. Pukulan lob B. A. II. Jarring badminton 23. Topi keselamatan D. Kemahiran servis digunakan untuk memulakan permainan. Servis kilas 26. Pukulan kilas D. III dan IV 24. II dan III B. Beregu campuran II.. III dan IV D. Servis terbalik B. Servis kilas C.22. Smesy 27. Malek Nor D. ialah pukulan junam dengan tujuan mematikan permainan pihak lawan. Soo Beng Kiang B. Antara kemahiran servis adalah seperti berikut kecuali. II. Yang manakah merupakan kategori dalam permainan badminton? I. Pemberi baton memegang hujung baton .

Pelari memasuki lorong peserta lain B. A. Berapakah jumlah peserta yang diperlukan untuk acara lari berganti-ganti? A. ««««««. III dan IV D. 3 C. Member dan menerima baton di luar zon pertukaran C. II dan III C. Pelari kedua B. Lorong memintas B. Antara berikut perlakuan manakah tidak membatalkan larian bagi acara lari bergantiganti? A. Pelari pertama C. 6 31. IV. Dalam acara 4 x 100m.II. Tujuan menyejukkan badan selepas tamat sesuatu aktiviti permainan adalah untuk ________. 4 D. III dan IV 29. Membaling baton selepas tamat larian 30. II. I dan II B. Semua pelari 33. Garisan penamat 32. A B C D menghilangkan rasa jemu mengelakkan kecederaan otot mengelakkan pengumpulan asid laktik menurunkan suhu badan dan denyutan jantung kepada normal . Ayun baton ke tapak tangan penerima baton setelah isyarat diberikan Tangan lurus dan tidak digoyangkan aras pinggang Penerima baton membuka tapak tangan mengadap ke atas apabila mendengar isyarat A. I. III. Garisan permulaan D. Pelari keempat D. Zon pertukaran C. A. Penghantara dan penerimaan baton mesti dilakukan di«««. sepatutnya mempunyai tindak balas yang baik semasa permulaan dan mempunyai larian pantas di selekoh. 2 B. Baton jatuh semasa berlari D.

Aktiviti bebanan dilakukan dengan menambah berat beban dari semasa ke semasa bertujuan untuk meningkatkan ________. Latihan memanaskan badan bertujuan untuk ________. A B C D menaikkan suhu badan mengelakkan kecederaan pada otot dan sendi meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan semua di atas 35. A B C D 36. mengikut peraturan memanaskan badan memakai pakaian yang sesuai bersenam tanpa melakukan aktiviti regangan Rajah 1 Aktiviti ini dapat membantu seseorang untuk meningkatkan A B C D kuasa imbangan kepantasan kekuatan otot 37. ketangkasan kekuatan otot daya tahan otot daya tahan kardiovaskular .34. A B C D 38. Berikut adalah langkah-langkah mengurangkan kecederaan dalam aktiviti sukan kecuali ________.

A B C D kuasa kelajuan kekuatan daya tahan otot 41. Dr. . A B C D ketangkasan kekuatan otot daya tahan otot daya tahan kardiovaskular dan ulangan sesuai untuk 39. Apakah sumbangan mereka kepada negara? A B Pelari marathon kebangsaan. II dan III I. Berikut merupakan aspek keselamatan selepas melakukan aktiviti pendidikan jasmani. Jegathesan (1962) dan Rabuan Pit (1982) merupakan dua nama yang telah mengharumkan nama Malaysia. Lari setempat dengan kedudukan lutut tinggi aras dada merupakan salah satu aktiviti yang bertujuan untuk meningkatkan ________. M.Rajah 2 Aktiviti ini dilakukan dengan menambah jarak meningkatkan _________. III dan IV 40. I II III IV Memanaskan badan Menyejukkan badan Mengumpulkan semua bahan yang telah digunakan Menyimpan semua peralatan di tempat yang selamat A B C D I dan II II dan IV I. II. Pelari pecut 100m Sukan Olimpik.

42. Pemenang pingat emas 400m Sukan Asia. .C D Raja Pecut 100m pingat emas Sukan Asia.