Anda di halaman 1dari 24

PENGENALAN SENI ORIENTAL (SENI JEPUN

)
MOHAMAD SAFWAN BIN MAHZIN AMIRAH BT CHE AZUHA NURUL SYAFIQAH BT MOHAMED YUSUF

SEJARAH DAN APREASIASI SENI ( PSV3110)

FALSAFAH
Fokus pada peranan dan sumbangan Shintoisme dan agama serta budaya yang lain seperti Confucianisme dan Buddhisme dalam pembentukan Tamadun Jepun tradisional. Menurut falsafah Confocius, lukisan-lukisan adalah mengenai dewa-dewa dan makhlukmakhluk dari kepercayaan tradisional.

Arca-arca Buddha yang besar diperbuat daripada batu dan diletakkan di tokong-tokong. Menurut konsep Buddhisme. catan-catan berasal dari Jepun berdasarkan perhubungan di antara manusia dengan alam semula jadi. .

.

Pengenalan Seni Jepun   Seni Jepun telah bermula pada zaman 10 milenium sebelum masihi lagi.mereka kurang berhubungan dengan dunia luar. Jepun telah mengalami pencerobohan idea baru dan asing seperti China dan dalam tempoh yang lama. Menurut sejarah. .

orang Jepun berkemampuan maju dalam menyerap. gaya cetakan blok kayu yang dipanggil ukiyo-e menjadi bentuk utama dan tekniknya halus untuk menghasilkan semua cetakan warna-warni daripada berita harian kepada buku sekolah. . meniru dan berasimilasi kesemua elemen budaya asing yang membentuk budaya mereka.  Tidak lama kemudian. Dengan meningkatnya budaya popular dalam zaman Edo.

Kebiasaanya. teknik menulis dengan berus telah membuatkan mereka lebih sensitif kepada nilai estetika dalam lukisan. lukisan lebih kepada seni dalam melahirkan rasa @ perasaan (ekpresi). . orang Jepun lebih menulis dengan menggunakan berus daripada pen. Sehingga zaman moden.Ciri-ciri catan Jepun Di Jepun. ia diamalkan oleh para profesional dan para amatur yang seakan-akan serupa.

Contoh karya Jepun .

.

Contoh catan landskap Jepun .

.

.

struktur atap yang menaik ke atas. Ia mempunyai nilai kecantikan dan tahap kesenian yang amat tinggi. Seni bina Jepun sebenarnya dipengaruhi oleh seni bina purba China.Prinsip Seni bina Jepun adalah lebih kurang sama dengan seni bina China. Penggunaan warna merah banyak digunakan dalam seni bina Jepun. Seni bina Jepun berkonsepkan keunikan yang tersendiri iaitu.berbatu dan mempunyai 2 atap yang di bina untuk memudahkan urusan membaiki sekiranya berlaku kerosakan. .

Bangunan Jepun adalah seni yang terbaik dalam teknologi dan konsep yang formal. Seni bina Jepun adalah seni bina Pra kemodenan. . Selain itu ia menggunakan lantai seramik dan kayu.Ia juga menggunakan bahan-bahan yang terbaik secara keseluruhan seperti penggunaan kayu untuk dijadikan bangunan. Kebanyakkan arkitek Jepun mengikut lakaran kuil mengikut unsur-unsur kesenian yang asli.

Di samping itu. . bangunan seni bina Jepun moden juga adalah bangunan pencakar langit.Dalam seni bina moden. besi baru dan binaan konkrit di bina dengan kuat berbanding seni tradisional Jepun.

.

.

.

Arca Jepun menerima pengaruh budaya Jalan Sutera dalam abad ke-5. . Kebanyakan ukiran telah dijumpai di kawasan di hadapan rumah dan di sepanjang dinding bangunan penting. yang digunakan untuk patung dan lukisan. Pengaruh dunia Barat telah diterima sejak era Meiji. Patung-patung ini telah dibuat di kedai-kedai tempatan. dan menerima pengaruh yang kuat daripada arca Cina selepas itu.Patung Jepun bermula dari tanah liat.

The Rape of Nanking ² sculpture relief in Morning Square .

yang sering lacquered. Khususnya. ukiran di kalangan semua seni datang yang paling kukuh berpusat di sekitar agama Buddha. Menjelang akhir zamanTokugawa. . ukiran tradisional itu kecuali untuk kerja-kerja yang bersaiz kecil .Kebanyakan arca Jepun yang berasal dari patung digunakan dalam agama Buddha atau upacara animistik dewa Shinto. atau terang dicat. yang tersepuh. kayu. Bahan yangdigunakan secara tradisional logam terutama gangsa dan lebih biasa.telah sebahagian besarnya hilang kerana kehilangan naungan oleh kuil-kuil Buddha dan golongan bangsawan.

Wood.Tamonten in Todaiji. Edo period .

Dogu (Jomon period) Shakyamuni Triad in Horyuji by Tori Busshi .

Terima Kasih .TAMAT Sekian.