Anda di halaman 1dari 7

Tulis lima nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah.

Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan.

Pada minggu yang lalu, Sekolah Kebangsaan Seri Utama telah mengadakan Temasya Sukan Tahunan. Sejak awal pagi, ibu bapa berduyun-duyun datang untuk memberi sokongan kepada anak mereka. Selepas perarakan lintas hormat, semua murid berbaris di tengah padang untuk menyertai acara perasmian. Mereka berdiri tegak apabila lagu sekolah, negeri dan Negaraku dinyanyikan. Sewaktu pertandingan, semua murid menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi. Mereka mengambil bahagian dengan bersungguh-sungguh serta mematuhi peraturannya. Ketika menerima hadiah, murid yang memenangi acara disertai, tidak lupa mencium tangan dan mengucapkan terima kasih kepada guru besar yang menyampaikan hadiah. Murid tahun empat, Muhammad Rizqi telah diumumkan sebagai olahragawan Dia bersyukur kerana usahanya berlatih sejak awal lagi membuahkan hasil.

Di sekolah dia terkenal kerana suka mengganggu dan mengacau kawan-kawan sekelas belajar. dia tidak dapat menjawab soalan dengan betul. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Dia terus dengan basikalnya. dia terjatuh ke dalam longkang setelah terlanggar seketul batu. Di rumah. perbuatannya diketahui guru. Kamal tidak mempedulikannya. Pada suatu hari. dia tidak member tumpuan. Sewaktu guru mengajar pula. Selain mengganggu kawan. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. tetapi Kamal tidak mendengarnya. Kamal seorang murid yang nakal. Dia terus dengan perangainya. .Tulis lima nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. sebaliknya tidur. Kamal menghabiskan masa lapang dengan bermain basikal. Ramai rakan sekelas enggan berkawan dengannya. Kamal juga suka menconteng dinding sekolah. Walaupun dinasihati guru supaya berubah sikap. Ibunya member nasihat supaya memenuhi masa senggang dengan membuat ulang kaji. Suatu hari. Apabila ujian diadakan. lalu dia didenda.

malah turut bertanya jika ada yang tidak difahaminya. Pada suatu hari. Zamirul dan akhbar menyesal dan berjumpa dengan Aznul untuk meminta maaf. Zamirul dan Akhbar. Setelah disiasat. Karim. Kita apa kurangnya. Mereka cemburu kerana Aznul sering mendapat pujian guru. Aznul tidak takut kerana dia tetap dengan prinsipnya – berani kerana benar.Tulis lima nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. . “ Aku mesti pekena dia sekali. Aznul tidak bersalah. Bagaimanapun. asyik dia saja yang kena puji. ada beberapa orang rakan sekelas Aznul tidak menyenanginya.” Zamirul menyampuk. “ Aku setuju. Karim. Mana boleh.” kata Karim kepada dua rakan karibnya. sebaliknya memaafkan perbuatan mereka. Sebaliknya. Aznul dipanggil oleh guru kelasnya kerana dituduh mencuri buku seorang murid perempuan. Sewaktu guru mengajar. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Zamirul dan Akhbar dipanggil oleh guru disiplin kerana memfitnah Aznul. Aznul bukan saj adapat menjawab soalan dikemukakan. Aznul tidak mengambil hati atau berdendam.

Mereka berdiri tegak apabila lagu sekolah. . negeri dan Negaraku dinyanyikan. Murid tahun empat. Pada minggu yang lalu. semua murid menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi. murid yang memenangi acara disertai. Mereka mengambil bahagian dengan bersungguh-sungguh serta mematuhi peraturannya. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Sejak awal pagi. ibu bapa berduyun-duyun datang untuk memberi sokongan kepada anak mereka. Sewaktu pertandingan. Selepas perarakan lintas hormat. Muhammad Rizqi telah diumumkan sebagai olahragawan Dia bersyukur kerana usahanya berlatih sejak awal lagi membuahkan hasil.Tulis lima nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. tidak lupa mencium tangan dan mengucapkan terima kasih kepada guru besar yang menyampaikan hadiah. Ketika menerima hadiah. semua murid berbaris di tengah padang untuk menyertai acara perasmian. Sekolah Kebangsaan Seri Utama telah mengadakan Temasya Sukan Tahunan.

Aku hanya memilih makanan yang berkhasiat untuk dimakan. 10. Aku segera berbaris di tapak perhimpunan. makan. terutama ketika hendak melintas jalan. Aku juga menyiapkan tugasan diberi oleh guru dengan segera. . Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. aku memenuhi masa dengan mengulang kaji pelajaran.30 pagi loceng waktu rehat berbunyi. 7. Aku dan rakan sekelas berjalan dalam barisan ke kantin sekolah. Aku mendengar nasihat guru besar dengan teliti. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Aku mengemas buku dan alat tulis. Aku segera memasuki kelas. aku membersihkan papan tulis. 1.00 petang Waktu pulang. Setelah itu. Di rumah.15 pagi Sampai di sekolah. aku mengikuti pengajaran guru dengan penuh minat dan tumpuan. setelah membersihkan diri. Aku berhati-hati sewaktu berjalan pulang. solat dan rehat.Tulis lima nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah.10 pagi Loceng rehat berbunyi. 10. Sebelum guru masuk.

Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Mereka berdiri tegak apabila lagu sekolah.Tulis lima nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. semua murid berbaris di tengah padang untuk menyertai acara perasmian. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Panjang jawapan kamu mestilah tidak lebih daripada 50 patah perkataan. Selepas perarakan lintas hormat. Pada minggu yang lalu. Tulis lima nilai murni yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. ibu bapa berduyun-duyun datang untuk memberi sokongan kepada anak mereka. negeri dan Negaraku dinyanyikan. Sewaktu pertandingan. . semua murid menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi. Sekolah Kebangsaan Seri Utama telah mengadakan Temasya Sukan Tahunan. Mereka mengambil bahagian dengan bersungguh-sungguh serta mematuhi peraturannya. Sejak awal pagi.

Muhammad Rizqi telah diumumkan sebagai olahragawan Dia bersyukur kerana usahanya berlatih sejak awal lagi membuahkan hasil. murid yang memenangi acara disertai.Ketika menerima hadiah. . Murid tahun empat. tidak lupa mencium tangan dan mengucapkan terima kasih kepada guru besar yang menyampaikan hadiah.