Anda di halaman 1dari 5

Anda akan dilabelkan sebagai ulat buku @ pencinta buku jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di bawah: 1.

Suka membaca dan membeli buku. 2. Mempunyai koleksi buku-buku peribadi. 3. Setiap kali ada wang atau gajian, akan terus menuju ke kedai buku terlebih dahulu. 4. Kerap membeli buku walaupun buku lama yang baru dibeli belum habis dibaca. 5. Teruja jika ada potongan harga yang ditawarkan di kedai-kedai buku. 6. Membuat persiapan awal untuk menghadiri pestapesta buku yang akan berlangsung. 7. Sangat sayang pada buku dan lokek jika ada orang yang ingin meminjamnya. 8. Kemana-mana saja sentiasa berkepit dengan buku. 9. Disetiap sudut rumah akan kelihatan buku-buku.

10. Tidak kedekut untuk membeli buku walaupun sebuah buku itu berharga ratusan ringgit. 11. Tidak hiraukan aktiviti lain, hanya beraktiviti dengan buku-buku saja. 12. Sering lewatkan masa tidur dan rela bersengkang mata untuk menghabiskan bacaan. 13. Membaca buku yang sama berulang-ulang. 14. Dimana-mana saja, hati dan pandangan selalu sebuk membaca buku. 15. Lupa makan, jika sedang kusyuk membaca. 16. Bersedia mengeluarkan wang untuk menyediakan rak-rak untuk penyimpanan buku. 17. Banyak habiskan masa di kedai-kedai buku dan perpustakaan. 18. Tidak suka bersosial kerana masa lebih berharga untuk meneruskan bacaan buku.

19. Tidur dengan buku. 20. Menangis dan kesal jika buku hilang atau dimakan anai-anai. 21. Ingat atau hafal tajuk dan isi kandungan sesebuah buku. 22. Apabila bersama buku, hati menjadi tenang dan kesedihan menjadi sifar. 23. Sakit hati jika melihat orang lain tidak menghargai buku. 24. Sentiasa bersemangat untuk menyudahkan dan memulakan bacaan sesebuah buku. 25. Membaca buku dengan ruh hingga mempengaruhi emosi. 26. Longgokan buku-buku menjadi terapi minda. 27. Sering bercakap, ketawa, bersedih dan menangis kesan dari pembacaan sesebuah buku.

28. Sanggup bersusah payah untuk mendapatkan buku-buku yang sukar ditemui. 29. Tamak dalam membaca buku. Dalam masa yang sama membaca 5 buku sekaligus. 30. Jika berjumpa dengan kawan-kawan yang ada minat yang sama, topik buku akan sentiasa menjadi topik utama. 31. Cemburu jika melihat ditangan orang lain ada buku, sedangkan ditangan sendiri tidak memegang buku. 32. Memenuhi ruang dan dinding rumah dengan susunan buku-buku. 33. Mempunyai impian untuk membuka kedai buku dan memasarkan buku-buku hasil karya sendiri di kedai buku tersebut. 34. Bersemangat mempengaruhi orang lain untuk sama-sama menjiwai kehidupan sebagai ulat buku. 35. Menyimpan banyak penanda buku sebagai koleksi.

36. Suka menghidu bauan buku-buku baru yang terdapat di kedai-kedai buku. 37. Sangat prihatin dengan kesalahan ejaan, tulisan, muka surat dan cetakan pada sesebuah buku. 38. Tidak banyak bercakap, suka mendengar dan selalu menganalisa setiap apa yang orang lain katakan. Ini kerana fikiran sedang menerawang mencari kemiripan dengan apa yang pernah dibaca. 39. Sesekali bercakap, kata-kata yang dituturkan ibarat mutiara yang sangat bernilai harganya dan terpancar cahaya ilmu diwajah. 40. Koleksi buku menjadi perhiasan utama di rumah hingga menimbulkan kekaguman kepada setiap tetamu yang bertandang.