Anda di halaman 1dari 10

BAHAGIAN A 1. Rajah 1 menunjukkan daun tumbuhan yang telah disapu minyak.

Rajah 1 Mengapakah daun tumbuhan tersebut menjadi layu selepas 4 jam? A) B) C) D) Daun tidak dapat bernafas Minyak meracuni daun Minyak menghalang daun menyerap air Daun terpaksa menampung berat minyak

2.

Rajah 2 menunjukkan sebatang pokok bunga di dalam sebuah kotak.

Rajah 2 Selepas dua hari, pokok dalam kotak itu kelihatan kekuning-kuningan. Nyatakan inferennya? A) B) C) D) Tidak menerima air Tidak menerima udara Tidak menerima cahaya Matahari Tidak menerima garam mineral

yang manakah boleh membantu daun-daun pokok bunganya kelihatan hijau? A) B) C) D) Tambahkan tanah di dalam pasu bunganya Tanam di dalam pasu yang lebih besar Letakkan pasu-pasu bunganya di luar rumah Siramkan dengan air yang lebih banyak 4. Rajah 3 Apakah yang dapat dipelajari mengenai penyiasatan ini? A) B) C) D) Tumbuhan memerlukan tanah untuk hidup Tumbuhan memerlukan udara untuk hidup Tumbuhan memerlukan air untuk hidup Tumbuhan memerlukan cahaya Matahari untuk hidup .3. Rajah 3 menunjukkan satu penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid Tahun 4 terhadap biji benih yang direndam di dalam air dan diletakkan di dalam Makmal Sains selama 5 hari. Selepas beberapa minggu. Puan Rose meletakkan beberapa pohon pokok bunga di dalam rumahnya. Rajah 2 Apakah akan terjadi selepas seminggu? A) B) C) D) Jejentik akan mati Jejentik menadi nyamuk Jejentik bersaing untuk mendapat air Jejentik bersaing untuk mendapat makanan 5. Rajah 2 menunjukkan sepuluh ekor jejentik dimasukkan ke dalam balang. Antara yang berikut. dia mendapati daun-daun pokok bunganya kelihatan kekuningan.

Rajah 4 menunjukkan satu penyiasatan di dalam makmal dalam tempoh satu minggu. Apakah tindakbalas yang mungkin berlaku apabila seorang murid tercucuk tangannya dengan duri? A) B) C) D) Memukul tangan dengan kuat Menekan tangan ke arah duri Membiarkan duri ditangannya Menarik tangan dengan cepat 9. Apakah yang dimaksudkan dengan perkumuhan? A) B) C) D) Proses penyahtinjaan dari badan Proses penghadaman makanan oleh badan Proses mengeluarkan bahan toksik dari badan Proses penyingkiran bahan buangan dari badan 8. Rajah 4 Apakah kesimpulan penyiasatan ini? A) B) C) D) Tumbuhan memerlukan air untuk hidup Tumbuhan memerlukan tanah untuk hidup Tumbuhan memerlukan udara untuk hidup Tumbuhan memerlukan cahaya Matahari untuk hidup 7.6. Apakah bahan yang paling banyak disingkirkan semasa manusia menghembuskan nafas? A) B) C) D) Gas oksigen Gas karbon dioksida Gas nitrogen Udara .

Apakah yang dimaksudkan dengan 'Tabiat Buruk Manusia'? A) B) C) D) Had keupayaan yang terbatas Tidak berupaya untuk bekerja Tabiat yang mendatangkan bahaya Manusia bertindak balas terhadap rangsangan 11. Apakah bahan yang disingkirkan dari badan manusia semasa proses perkumuhan? A) B) C) D) Daki. yang manakah organ perkumuhan bagi manusia? A) B) C) D) Hidung Kerongkong Peparu Jantung 12. Rajah 5 Apakah inferens daripada penyiasatan itu? A) B) C) D) Anak-anak ikan diserang penyakit Tidak ada makanan untuk dimakan Ikan tidak boleh bernafas kerana tiada udara Anak-ikan tidak mendapat ruang yang cukup untuk berenang 14.10. Rajah 5 menunjukkan beberapa ekor ikan yang dimasukkan ke dalam sebuah balang kaca. peluh dan karbon dioksida 13. Antara berikut. wap air dan urea Tinja. karbon dioksida dan garam mineral Oksigen dan wap air Air kencing. Apakah yang dimaksudkan dengan penyahtinjaan? A) B) C) D) Proses tumbesaran benda hidup Proses membuang tinja daripada badan Tindak balas hidupan terhadap rangsangan Proses menyingkirkan bahan buangan daripada badan . Selepas satu hari didapati anak-anak ikan itu mati.

Rajah 7 . II. III dan IV 17. Berikut adalah keperluan asas bagi tumbuhan. Rajah 6 menunjukkan sistem pernafasan manusia. Rajah 6 Urutan manakah yang betul bagi pengaliran udara semasa menarik nafas? A) B) C) D) Hidung ---> Saluran pernafasan ---> Paru-paru Mulut ---> Hidung ---> Saluran penafasan Hidung ---> Mulut ---> Paru-paru Saluran pernafasan ---> mulut ---> Paru-paru 16. II dan IV sahaja I. IV.15. A) B) C) D) Air Cahaya matahari Makanan Udara III sahaja I dan II sahaja I. III. II. Rajah 7 menunjukkan seekor lembu yang sangat kurus. kecuali I.

Rajah 8 Apakah yang dapat dipelajari mengenai penyiasatan ini? A) B) C) D) Tumbuhan memerlukan tanah untuk hidup Tumbuhan memerlukan udara untuk hidup Tumbuhan memerlukan air untuk hidup Tumbuhan memerlukan cahaya Matahari untuk hidup 19.Apakah yang diperlukan olehnya untuk menjadi gemuk dan sihat? A) B) C) D) Memerlukan air Memerlukan udara Memerlukan makanan Memerlukan cahaya Matahari 18. Azlin menangis apabila gagal di dalam peperiksaan Zaki menutup hidungnya apabila melalui longgokan sampah yang busuk Yusri terkejut apabila kawannya membunyikan hon kereta dengan kuat Nora menghabiskan empat gelas air kerana terlalu dahaga A) B) C) D) I dan II I dan IV II dan III III dan IV . yang manakah menunjukkan manusia bertindak balas terhadap rangsangan? I. Rajah 8 menunjukkan satu penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid Tahun 4 di Taman Sains dalam tempoh 7 hari. II. IV. III. Antara yang berikut.

IV. Apakah yang terhasil apabila manusia menghembus nafas? A) B) C) D) Helium Hidrogen Karbon dioksida Karbon monoksida 21. III. Apakah organ perkumuhan bagi manusia? I. II.20. Rajah 9 menunjukkan satu penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid tahun 4 di Taman Sains dalam tempoh 7 hari. Rajah 9 Apakah kesimpulan penyiasatan ini? A) B) C) D) Tumbuhan memerlukan tanah untuk hidup Tumbuhan memerlukan udara untuk hidup Tumbuhan memerlukan air untuk hidup Tumbuhan memerlukan cahaya Matahari untuk hidup . A) B) C) D) Kulit Paru-paru Hati Jantung I dan II I dan IV II dan III III dan IV 22.

pernyataan manakah benar tentang penyiasatan tersebut? I. IV. Rajah 10 menunjukkan biji benih yang diletakkan di atas kapas lembap. A) B) C) D) Hidup subur Semua mati Hidup semuanya Ditenggelami kapas I dan II I dan III II dan III III dan IV 24.23. Rajah 11 menunjukkan satu penyiasatan. III. III. II. Rajah 11 Antara berikut. Biji benih dalam bikar P tidak bercambah Air paip merencatkan pertumbuhan biji benih dalam bikar Q Biji benih dalam bikar Q mendapat keperluan untuk bercambah Lapisan minyak dalam bikar P bertujuan menghalang serangga memakan biji benih A) B) C) D) I dan II I dan III II dan IV III dan IV . II. Rajah 10 Apakah kemungkinan yang akan berlaku terhadap biji benih tersebut selepas dua minggu? I. IV.

Antara berikut. Apakah yang dimaksudkan dengan 'Pernafasan Manusia'? A) B) C) D) Menghasilkan air kencing Menarik dan menghembus udara Mengeluarkan peluh melalui kulit Gerak balas manusia terhadap ransangan 26. yang manakah menunjukkan tabiat buruk manusia? A) B) C) D) Pengambilan pil perancang keluarga Pemeriksaan gigi dua kali setahun Amalan meminum air yang banyak Pengambilan minuman keras 28. pernyataan yang manakah betul mengenai perkumuhan? A) B) C) D) Oksigen disingkirkan dari badan dalam bentuk udara hembusan Hati adalah salah satu organ perkumuhan bagi manusia Organ perkumuhan bagi arnab ialah peparu Najis dibuang semasa proses perkumuhan berlaku . Rajah 12 Apakah bentuk rangsangan yang menyebabkan reaksi seperti yang ditunjukkan oleh budak lelaki itu? A) B) C) D) Panas Tajam Sejuk Gatal 27.25. Rajah 12 menunjukkan reaksi seorang budak lelaki apabila berada di dalam sebuah bilik berhawa dingin. Antara berikut.

Rajah 13 menunjukkan organ perkumuhan bagi manusia. Rajah 13 Apakah bahan yang disingkirkan oleh organ X? A) B) C) D) Peluh Wap air Air kencing Karbon dioksida 30. Antara berikut yang manakah bukan keperluan asas bagi mamalia? A) B) C) D) Air Udara Makanan Cahaya Matahari .29.