Anda di halaman 1dari 5

GENETIK Pengenalan 1.

Genetik – kandungan kromosom yang membawa sifat-sifat warisan organisma yang dikenali sebagai gen. 2. Pembiakbakaan – proses mengubah dan memperbaiki kandungan genetik tanaman supaya ciri-ciri tumbuhan yang dikehendaki diperolehi. 3. Klon – sekumpulan tumbuhan dibiak secara aseks daripada pokok induk yang sama Ciri tumbuhan yang dikehendaki 1. Cepat mengeluarkan hasil • tempoh matang yang singkat. • cepat dapat hasil dan cepat memasarkan hasil • membolehkan tanaman pulangan berganda • contoh durian D 99 mempunyai tempoh matang 90 hari Hasil yang tinggi • memenuhi keperluan makanan penduduk Hasil berkualiti • kualiti dari segi kelazatan, kandungan gula, kandungan nutrien, warna dan bentuk yang seragam. • mendapatkan pasaran yang baik Resistan (tahan) terhadap penyakit dan perosak • tanaman mampu menghalang perkembangan patogen dan serangan perosak. • tanaman mempunyai ciri tertentu seperti duri dan bulu atau bahan kimia yang tidak disukai oleh perosak • jimat kos kawalan penyakit dan perosak Bernilai estetik • nilai estetik seperti warna, bentuk, atau aroma. • hasil menarik perhatian pembeli • contoh warna rambutan merah digemari

2. 3.

4.

5.

Kaedah menghasilkan varieti baru 1. Mengenalpasti baka yang berpotensi • Menyediakan populasi tumbuhan berbagai sifat

Melakukan pemilihan • Pokok induk daripada populasi tumbuhan yang diperkenalkan • Ada sifat varieti asal • Pemilihan dilakukan setelah : – 1. kesan sifat yang dikehendaki 2. Menguji generasi F 1 Pembiakan (a) (b) Kaedah seks :  gunakan biji benih Kaedah aseks :  gunakan bahagian tampang  Cara pembiakan: keratan batang. tut. Melakukan pemilihan 3. Melibatkan percantuman gamet jantan dan gamet betina melalui proses pendebungaan . Kaedah seks 1. keratan akar. Kaedah menghasilkan varieti baru 1. keratan daun. pembahagian rumpun dan kultur tisu. Mengenalpasti baka yang berpotensi 2. Melakukan pengacukan  Gabungkan bahan genetik daripada dua pokok induk  Hasil kacukan pokok induk dikenali sebagai hybrid Menguji generasi F 1  Anak pokok generasi pertama hasil kacukan kedua pokok induk yang sama bahan genetik  Generasi F 1 – prestasi lebih baik daripada kedua induk dijadikan biji benih 4. cantuman. tumbuhan dari jenis yang sama dan tumbuhan liar di tempat asal 2. organ penyimpanan.• Jenis tumbuhan dikenalpasti – varieti yang sedang ditanam. Melakukan pengacukan 4. Banding prestasi pokok dengan pokok lain  Pemilihan mudah untuk tumbuhan terdebunga sendiri kerana bahan genetik tulen dan ciri seragam 3.

pisang. limau. Keratan  Cepat dan mudah dilakukan  Bahan penanaman seragam  Menggunakan bahagian batang.hasilkan baka baru . Kayu hijau/separa keras – dua hingga 6 buku b. untuk membentuk embrio Kebaikan menggunakan biji benih ialah mudah dilakukan.pokok limau yang dibiak melalui tut mudah diserang kanker batang . . Gladiolus 2.tidak sesuai dijalankan pada dahan tua .2. 3. daun dan akar  Jenis keratan .ciku dll.perlu kemahiran  Contoh pokok : mangga.tiada akar tunjang Cantuman  Menyatukan tunas baka dengan pokok penanti membentuk pokok baru  Kelebihan : .bahan genetik sama dengan induk  Kelemahan tut : . kayu keras – saiz lebih panjang Tut/markot  Kaedah mengakar dahan pada pokok induk  Dilakukan pada pokok puding. rambutan getah dll Organ penyimpanan Organ penyimpanan Bebawang Stolon Rizom Umbisi Contoh bawang rumput Bermuda halia keladi. a.  Kelebihan tut : .bilangan bahan tanaman terhad .mempunyai akar tunjang . 3. 4.banyak mata tunas diperolehi  Kelemahan : . biji benih banyak dan kos rendah Dijalankan apabila kaedah aseks sukar dilakukan /tidak ekonomik Kaedah aseks 1.

stolon atau ubi di potong dan di tanam  Contoh : serai. organ penyimpanan. dieffenbachia dll Kultur tisu  Kaedah membiak tanaman dalam medium akar yang steril  Medium cecair steril – air mineral.5.  Tut Sebahagian daripada dahan pokok terpilih didorong untuk mengeluarkan akar sebelum diasingkan daripada pokok . pembahagian rumpun dan kultur tisu Sama dengan pokok induk Singkat/cepat 6. vitamin. cantuman.  Contoh : tanaman orkid dan pisang Bandingbeza Membandingbeza pembiakan seks dengan pembiakan aseks. sanseivieria. Pembahagian rumpun  Rumpun dari rizom.keratan. gula. dracaena. auksin dan sitokinin  Pokok yang dihasilkan dinamakan klon  Tisu dikultur dinamakan kalus  Tisu eksplan diambil dari sel meristem  Medium pepejal steril – terdiri daripada medium cecair steril dan agar – agar  Pemindahan tisu dilakukan dalam kotak beraliran laminar. Cantuman mata tunas  Baka yang diperlukan diambil daripada mata tunas atau keratan pucuk pokok terpilih. Kandungan genetik Tempoh berbunga atau mengeluarkan hasil Berbeza daripada pokok induk Lama/lambat Membandingbeza tut dengan cantuman mata tunas. tut. Perkara Cara pembiakan Pembiakan seks Menggunakan biji benih Pembiakan aseks Menggunakan / cara .

Cantuman tunas membolehkan lebih daripada satu mata tunas diperolehi  Mempunyai akar tunjang.  TUT induk. . pokok tidak mudah tumbang.  Tidak mempunyai akar tunjang.  Satu bahan menanam sahaja diperoleh daripada dahan yang dirawat.