Anda di halaman 1dari 11

PUASA SUNAT (ISNIN DAN KHAMIS

)
Apakah dalilnya disunatkan berpuasa hari Isnin dan Khamis? Pertama; diriwayatkan dari ‘Aisyah r.a. menceritakan bahawa; “Adalah Rasulullah s.a.w. amat menjaga puasa pada hari Isnin dan Khamis” (Riwayat Imam Tirmizi. Menurut beliau, hadis ini hasan soheh). Kedua; Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda; “Dibentangkan amalanamalan di hadapan Allah pada hari Isnin dan Khamis. Maka aku menyukai dibentang amalanku (di hadapan Allah) pada ketika aku berpuasa” (Riwayat Imam Tirmizi). Ketiga; Abi Qatadah menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w. ditanya tentang puasa hari Isnin. Baginda menjawab; “Itulah hari aku dilahirkan dan hari aku diutuskan (menjadi Nabi) atau hari diturunkan wahyu kepadaku” (Hadis riwayat Imam Muslim)

PUASA (NIAT)
Apakah rukun-rukun puasa? Rukun puasa ada dua sahaja; 1. Berniat puasa 2. Menjaga dari perkara-perkara yang membatalkan puasa Apa makna berniat puasa? Niat puasa bermaksud mengqasadkan puasa iaitu berazam di dalam hati untuk melakukan puasa. Bilakah masanya kita perlu berniat puasa? Bagi puasa Ramadhan dan puasa-puasa wajib yang lain (iaitu puasa nazar dan kaffarah), disyaratkan niat dilakukan pada waktu malam sebelum terbitnya fajar kerana Nabi s.a.w. bersabda; “Sesiapa yang tidak meniatkan puasa pada malam hari sebelum terbit fajar, maka tiadalah puasa baginya” (HR Imam Daruqutni dan Baihaqi dari Aisyah r.a.). Bagi puasa sunat pula, tidak disyaratkan melakukan niat pada waktu malam. Harus berniat pada siang hari asalkan sebelum tergelincir matahari dari tengah langit (yakni sebelum masuk waktu solat zohor) dan sebelum melakukan sebarang perkara yang membatalkan puasa seperti makan, bersetubuh dan sebagainya. Rasulullah s.a.w. sendiri pernah berniat puasa sunat di siang hari sebagaimana diceritakan oleh Aishah r.a.; suatu hari Nabi s.a.w. bertanya kepadanya; “Apakah ada pada kamu makanan untuk pagi ini?”. Jawab Aishah; “Tidak ada”. Lantas Nabi berkata; “Jika begitu, aku berpuasa hari ini” (HR Imam ad-Daruqutni) Adakah perlu menentukan jenis puasa di dalam niat?

memadai berniat puasa sahaja tanpa perlu menentukan jenisnya. dengan syarat terdetik dalam hatinya bahawa tujuannya bersahur itu adalah untuk berpuasa Ramadhan pada besoknya. Menurut mazhab Syafi’ie. Adapun puasa-puasa sunat yang mutlak (yakni yang tidak berwaktu dan bersebab). Jadi melafazkan niat dengan lidah tidaklah menjadi syarat sahnya niat. َ َ ‫ن َوَي ْت صوْم غ َد ٍ ع َن أ َداء فَرض رمضا ْن هَذ ِهِ السن َةِ ل َل ّهِ ت َعالى‬ َ َ َ َ ِ ْ ِ َ ْ َ َ ُ ّ “Sahaja aku berpuasa pada besok hari bagi menunaikan fardhu Ramadhan pada tahun ini kerana Allah Ta’ala”. Ia hanya sebagai langkah berhati-hati jika ditakdirkan terlupa niat pada mana-mana malam dari Ramadhan. Contoh lafaz niat puasa Ramadhan ialah. Adapun niat puasa sekaligus itu hanyalah sebagai langkah berhatihati. . dapatlah dielakkan dari terbatal puasa kerana terlupa itu iaitu dengan bertaklid kepada mazhab yang mengharuskan niat sekaligus itu. tidak diwajibkan menentukan jenis puasa di dalam niat untuk mensahkan puasa. harus berniat puasa untuk sebulan sekaligus iaitu pada malam pertama Ramadhan. digalakkan berniat puasa sebulan sekaligus itu tetapi bukanlah untuk mengelak dari berniat pada setiap malam. puasa enam hari dalam bulan Syawal dan sebagai) dan juga bersebab (seperti puasa minta hujan). apakah memadai untuk dikira sebagai niat? Ya. Adakah niat puasa Ramadhan wajib di ulang setiap malam? Adakah harus berniat untuk sebulan sekaligus? Mengikut pandangan jumhur ulamak (termasuk mazhab Syafi’ie). namun untuk kesempurnaan puasa disyaratkan menentukannya khusus bagi bagi puasapuasa sunat yang berwaktu (seperti puasa Isnin dan Khamis. Tidak memadai niat sekaligus untuk keseluruhan bulan Ramadhan. Apa hukum melafazkan niat dengan lidah? Tempat niat adalah dalam hati. Bagi puasa sunat. Namun mengikut mazhab Imam Malik. Dengan adanya niat sekaligus itu. wajib ditentukan (dita’yinkan) di dalam hati jenis puasa yang akan dilakukan besok hari sama ada puasa Ramadhan. Dalam mazhab Syafi’ie. Kalau seorang bangun bersahur. niat puasa wajib dilakukan pada setiap malam. puasa ‘Asyura.Bagi puasa wajib. melafazkan niat dengan lidah hukumnya sunat kerana ia membantu menghadirkan niat di dalam hati. Maka bagi puasa-puasa yang berwaktu dan bersebab itu supaya ia mendapat pahala yang sempurna. Ini kerana kebiasaannya perbuatan bangun bersahur itu lahir dari qashad (cita-cita/keazaman) untuk mengerjakan puasa. niat puasa wajib dilakukan pada setiap malam. Jika diniatkan semata-mata puasa (tanpa menentukan jenisnya) tidak sah niat puasa itu. hendaklah ditentukan jenis puasa di dalam niat. Kesimpulannya. Nazar atau Kaffarah. menurut mazhab Syafi’ie.

tidak perlu bayar fidyah? g) Boleh berpuasa di Hari Syak jika ianya kebetulan jatuh pada hari kebiasaan kita berpuasa sunat seperti puasa sunat hari Isnin dan Khamis? Wassalam….Niat merupakan azam untuk melakukan sesuatu ibadat. memadai dgn qada saja. 1) Bagaimanakah niat puasa sunat dan niat qada puasa? (saya ada mencari dalam beberapa buku agama. Kami akan cuba menjawab soalan sdr Al-Hafiz dengan kadar kemampuan yang ada. 2) Apakah hukum berkumur dan memasukkan air ke dalam hidung ketika mengambil wuduk di bulan puasa? . Ini sudah memadai dan tidak perlu melakukan lafaz niat. miswak dan berkumur tidak batal puasa asalkan tidak sampai masuk ke dalam perut? d) Masuk air ke dalam telinga tidak batal puasa? e) Keluar mani kerana mimpi ketika tidur di siang hari bulan puasa.Assalamualaikum wbt… Saya telah mencari jawapan di ruangan arkib tapi masih ada beberapa soalan yg masih saya keliru berkenaan hal puasa ini. cuma yg diterangkan niat puasa Ramadhan sahaja). Diharap pihak Al-Ahkam atau sesiapa saja dapat membantu saya. Jika anda berazam ingin melakukan qadha’ puasa sebelum menjelang fajar.jawapan: wa’alaikumussalam Alhamdulillah. tidak batal puasa tetapi kena mandi wajib? f) Utk menggantikan puasa Ramadhan yg ditinggalkan dahulu. 1) Bagaimanakah niat puasa sunat dan niat qada puasa? . Insyaallah. dan letaknya di hati. 7/62). 2) Apakah hukum berkumur dan memasukkan air ke dalam hidung ketika mengambil wuduk di bulan puasa? 3) Benarkah pernyataan seperti di bawah ini: a) Menelan air liur tidak batal puasa kecuali air liur di antara 2 bibir? b) Menelan hingus/kahak batal puasa kerana ianya boleh dihindar? c) Menggosok gigi.Imam al-Bukhari didalam sahihnya menyatakan hadith :- ‫إذا توضا فليستنشق بمنخره الماء‬ “Apabila seseorang mengambil wudhu’ maka hendak beristinsyaq (masuk air kedalam hidung)” – bermaksud ‘Tidak dibezakan diantara orang yang berpuasa dan tidak berpuasa’ (Fath al-Bari. maka itulah yang dikatakan niat. Dr Yusuf al-Qaradhawi menyebut bahawa ada dikalangan salaf mengatakan ia tidak .

e) Keluar mani kerana mimpi ketika tidur di siang hari bulan puasa. c) Menggosok gigi. kerana perkara ini boleh dielakkan. 408). Maka hendaklah dia meneruskan puasa dan mandi (wajib) menghilangkan janabah.Tidak batal puasa kalau bersiwak. Syeikh Ibn Utsaimin mengatakan. f) Utk menggantikan puasa Ramadhan yg ditinggalkan dahulu. lebih elok memberus gigi diwaktu malam (Al-Sharh al-Mumti.Menurut Mazhab Syafie. sama seperti kes sesesuatu yang yang keluar dari tekaknya semasa di sedang tidur’ (alMughni. Menelan air liur didalam mulut tidak membatalkan puasa. air liur yang diluar mulut atau berada diantara 2 bibir menelannya boleh membatalkan puasa. kerana ini merupakan tindakan tidak sengaja dari pihaknya.Syiekh Ibn Taimiyah mengatakan bahawa menggunakan ubat mata (eyedrops) dan ubat telinga (eardrops) tidak membatalkan puasa (Majmu’ Fataawa. 6/407. Jika lidah yang mengandungi air liur terjulur keluar sebentar dan masuk kembali. 3/22).(Haashiyat Qalyoobi. Ulama’ menasihatkan agar lendir (mucus) tersebut dikeluarkan kerana menurut Sheikh Utsaimin lendir ini sebagai sesuatu benda yang kotor. Abu Hanifah dan sahabat2nya. 3) Benarkah pernyataan seperti di bawah ini: a) Menelan air liur tidak batal puasa kecuali air liur di antara 2 bibir? . Hendaklah kita mengambil dari sahabat perkara2 yang berkenaan dengan sunnah . ia tidak membatalkan puasa. memadai dgn qada saja. 4/247). 25/245). Ibn Qudamah mengatakan bahawa perkara ini agak sukar dielakkan sepertimana debu dijalan atau dilantai (al-Mughni 3/16). menggosok gigi atau berkumur dengan syarat tidak menelan air tersebut. .Pendapat ini (Qadha’ tanpa fidyah) didokong oleh al-Nakha’i.Syiekh Ibn Qudaamah menyatakan bahawa :’Jika seseorang mengalami mimpi sehingga terkeluar mani tidak membatalkan puasa. miswak dan berkumur tidak batal puasa asalkan tidak sampai masuk ke dalam perut? . 25/233. b) Menelan hingus/kahak batal puasa kerana ianya boleh dihindar? .Tidak batal puasa menurut Lajnah al-Daa’imah (1/270) kerana hukum menelan lendir hingus semasa puasa adalah sama hukum telan air liur. Syiekh Dr Yusuf al-Qardhawi dialam kitab Fiqh al-Shiyam mengatakan bahawa hukum mengqadha’ dan membayar fidyah tidaklah datang dari dalil yang sahih dan hanya melalui atsar para sahabat.Benar. oleh kerana pergerakan lidah dikira sebagai sebahagian dari pergerakan mulut. d) Masuk air ke dalam telinga tidak batal puasa? . Syiekh bin Baaz mengatakan boleh menggunakan ubat gigi asalkan dapat mengelak dari menelannya (Fataawa Bin Baaz. tidak batal puasa tetapi kena mandi wajib? .membatalkan puasa tetapi perbuatan tersebut dilarang. tidak perlu bayar fidyah? . 2/72). dan tidak wajar ditelan.

kerana Sahabat tidak akan berkata demikian berdasarkan pandangan pribadi. g) Boleh berpuasa di Hari Syak jika ianya kebetulan jatuh pada hari kebiasaan kita berpuasa sunat seperti puasa sunat hari Isnin dan Khamis? . sebagaimana dithabitkan dari hadith Abu Daud #2334 dan al-Tirmudzi (686) :- ‫وقال عمار بن ياسر من صام اليوم الذي يشك فيه‬ ُ ‫فقد عصى أبا القاسم صلى الله عليه وسلم‬ “Ammar ibn Yaasir berkata : barangsiapa berpuasa pada hari syak oleh manusia maka dia telah mengkianati Abu al-Qaasim (Rasulullah )” Al-Hafiz Ibn Hajar berkata :”difahami dari perkara ini bahawa adalah haram berpuasa pada hari syak. maka riwayat yang sedemikian mempunyai status yang sama dengan marfu’ hadith. 1/361) mengatakan bahawa tidak boleh berpuasa pada hari syak. wassalam .Dr Mustafa al-Bugha (Fiqh al-Manhaji. sebab yang wajib memerlukan dalil dari Rasulullah .dan bukan perkara wajib.” WA.

.kalaulah kita mati selepas tu pun ianya di maafkan..kita niatlah selepas buat posa sunat 6 ni saya nak buat ganti plak..katanya ada perkara wajib didahulukan dan ada jugak perkara sunat didahulukan.mengenai mati kita tak tahu bila dan kita buat yg sunat dulu bab waktunya terhad hanya untuk bulan syawwal sahaja dan posa ganti tu boleh bila2 selagi belum sampai bulan ramadhan yg akan datang... cth : Puasa 6 syawal dan puasa qadha' seandainya seseorang itu berpuasa qadha selama 6 hari dlm bulan syawal....... ustaz saya membawa contoh jika seseorang tu bangun tido lewat contohnya kul 10 tanpa dia sedari. dalam hadith hanya dinyatakan "...pastu dia kenalah qadha subuh tu tapi tak boleh nak satukan qadha subuh tu ngan solat dhuha walaupun keduanya dua rakaat.macammana ngan yg berbaki tu..kalu kita niat dua2 cam tu yg terangkatnya hanyalah posa ganti..contohnya kalaulah kita buat ganti dulupun tapi tak habis lagi ajal kita dah sampai.Gabung Puasa Ganti dan Puasa Sunat Syawal VHoutenJr assalamu'alay-kum.. .memanglah islam itu mudah tapi kita tak boleh mempermudahkan bab posa ganti waktunya panjangkan... tapi.. tambahan pula. berpuasa 6 hari di bulan syawal" tanpa mengkhususkan puasa apa.. ana selama ini berpegang kpd hukum BOLEHNYA COMBINE NIAT antara puasa sunat dan puasa wajib.. maka dia dikira dah berpuasa 6 hari di bulan syawal... berikut ialah petikan kata2 dia : ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ saya tanyalah ustaz2 saya katanya memang tak boleh..ustaz saya kata lagi memang tak boleh langsung nak buat cam tu. hari ni ana dikelirukan ngan pendapat seorang sahabat yg mengatakan TIDAK BOLEH DEMIKIAN krn diqiyaskan kpd perbuatan solat fardhu yg mana x boleh dicombinekan niat dgn solat sunat.samalah cam ni ianya akan di maafkan.

ini adalah kerana kedua2 bergantung kepada masa yang berlainan. Asal niat didalam ibadat hanyalah : satu ibadat satu niat. akan tetapi Puasa Arafah mempunyai fadhilat khas.. mengenai orang yang berniat puasa sunat bersama puasa wajib seperti di atas dengan katanya maksudnya : "Jika diniatkan keduanya (puasa sunat dan pusat wajib) dia mendapat ganjaran bagi kedua-duanya atau diniatkan salah satu maka gugur tuntutan yang satu lagi dan tidak mendapat ganjarannya. maka hendaklah dia juga bersolat sunat al-Fajar dan disatukan niat Solat Tahiyatul masjid (yang disunatkan secara umum bagi sesiapa yang memasuki . Ibadat yang tidak sama jenis.. Cuma ulama' membincangkan beberapa permasalahan didalam keafdalan melakukan sesuatu amalan. b. dijangka 9 Zulhijah akan jatuh pada 20 Januari 2005. mohon penjelasan masyaikh sekalian. Ibadat yang tidak khusus.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ tamat petikan kata2 dia. WA JAWAPAN: kamin Panel Feqh wa'alaikumussalam Kami akan cuba menjawab soalan sdr VHoutenJr dengan kadar kemampuan yang ada." (Al-Fatwa Al-Kubra : 2/75). ana merujuk kpd petikan fatwa Ibnu Hajar Al-Haitami. yang kebetulan merupakan hari Khamis. maka ulama' berpendapat bahawa berniatkan puasa Arafah. dengan izin moga2 mendapat fadhilat berpuasa hari Khamis. jadi. solat tahiyatul masjid bersifat Umum. Kaedah umumnya yang diberikan oleh Syiekh Ibn Utsaimin (Liqa' al-Baab al-Maftooh. Sebagai contoh. 51/19) adalah seperti berikut :a. Contohnya. Puasa Isnin-Khamis mempunyai fadhilat yang umum. Contohnya solat sunat Fajar dan solat sunat Duha tidak boleh disatukan niat. Maka jia seseorang yang masuk masjid tatkala Imam dan Makmum sedang bersolat sunat al-Fajar. Disana ada dikalangan ulama' yang membenarkan dikombinasikan niat tersebut. Insyaallah.

وال أعلم وصلى ال على نبينا محمد وآله وصحبه‬ ‫ّ‬ . . Disini saya memetik sebuat Fatwa yang‬‬ ‫‪dikeluarkan oleh lembaga penyelidikan dan fatwa Arab Saudi yang menyentuh‬‬ ‫-: ‪berkenaan dengan qadha' puasa Ramadhan dan puasa Isnin-Khamis‬‬ ‫:لسؤال‬ ‫إذا كانت المسلمة متعودة على صيام الثنين والخميس، فهل‬ ‫يجوز لها أن تستغل صيامها لتلك اليام لقضاء ما فاتها من‬ ‫. ولعلها تدرك الجرين معا أجر القضاء ، وأجر‬ ‫ً‬ ‫ّ‬ ‫النافلة وفضل ال واسع ، وعلى فرض أنها ل تدرك إل‬ ‫القضاء فإن القضاء أفضل من النفل .شهر رمضان ؟ أم أن النية يجب أن تكون منفصلة ؟‬ ‫:الجواب‬ ‫الحمد ل‬ ‫ل بأس في صيام يومي الثنين والخميس لقضاء ما فاتها‬ ‫من اليام في شهر رمضان بشرط أن يكون الصيام بنية‬ ‫ّ‬ ‫القضاء ، . apakah boleh disatukan niat? Secara umumnya. puasa Qadha' vs puasa Sunat..‫. jenis ibadat ini juga‬‬ ‫‪berlainan. وأما إذا نوت‬ ‫بصيامها التطوع ، ولم تنو القضاء فإنه ل يسقط بها‬ ‫الفرض ، وعليها أن تصوم اليام التي أفطرتها من رمضان‬ ‫.)‪masjid‬‬ ‫‪Kita berbalik kepada scenario diatas : Qadha' Puasa dan Puasa 6 hari didalam bulan‬‬ ‫‪Syawaal.

فمثل : ل يجمع بين قضاء رمضان والنذر‬ ً ‫ول كذلك بين قضاء رمضان والست من شوال ، وذلك لن‬ – ‫المقصود من الحديث أن يصوم النسان ) 63 ( يوما‬ ً ً ‫أو شهرا وستة أيام – فإذا جمع بين النيتين صام شهرا‬ ً ‫! واحدا فقط‬ ً ‫وهذا مخالف لمقصود الحديث وهو أن يصوم شهرا وستة‬ ً ‫أيام ، وقد جاء في السنة ما يوضح أن هذا هو مقصود‬ ‫الحديث ، فقد روى ابن ماجه بسند صحيح أن النبي صلى‬ ٍ . Wa Allahu 'alam dan selawat dan salam kepada Nabi Muhammad saw dan keluarganya." -[Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah.. dengan syarat puasa dilakukan dengan niat mengqadha puasa. Akan tetapi jika kamu berniat melakukan puasa sunat dan tidak berniat melakukan qadha'. maka kamu masih belum lagi memenuhi tuntutan kefarduan. Tidak ada salahnya berpuasa Isnin-Khamis untuk mengqadha' puasa Ramadhan yang tertinggal. Mudah-mudahan (moga2) anda mendapat 2 ganjaran sekali. واحدة منهما فضل خاص ، أو أمر مستقل خاص‬ ‫. Walaupun jika anda hanya mendapat ganjaran mengqadha' puasa. ganjaran melakukan Qadha' dan ganjaran melakukan puasa sunat.. Menurut Syiekh Ihsan bin Muhammad 'Aaish al-'Ataibi : ‫والصح : أنه ل يجوز للمسلم أن يجمع بين عبادتين لكل‬ ‫. 10/383]. kerana mengqadha' puasa adalah lebih mustahak dari melakukan puasa sunat... dan fadhilat yang Allah berikan itu luas. Maka masih lagi wajib melakukan qadha' puasa Ramadhan.. ia adalah memadai. adakah boleh digunakan puasa ini sebagai mengqadha' puasa Ramadhan? Atau adakah NIATnya perlu diasingkan? Jawapan : "Alhamdulillah.Soalan : Jika seseorang berpausa Isnin dan Khamis.

bagi puasa sunnat yang mempunyai fadhilat umum (seperti IsninKhamis). Kesimpulannya.com/?iw_s=Article&iw_a=view&article_id=1003] -------------------Didalam kes mengadha' puasa dan melakukan puasa sunat 6 hari didalam bulan Syawwal. seperti didalam kes wanita yang panjang haidhnya. jika ia bersamaan dengan puasa sunnat yang mempunyai fadhilat khas (contohnya puasa sunat hari Arafah). dan kemudian mengqadha'nya sebelum menjelang Ramadhan yang akan datang. Begitu juga diantara Qadha puasa Ramadhan dan puasa Enam didalam bulan Syawwal.satu bulan (Ramadhan) dan 6 hari (Syawwal) . [Sharh al-Mumthi' 6/448].Maka jika dihimpunkan kedua niat. maka jadilah ia puasa 1 bulan dan satu hari sahaja! Inilah yang dibezakan dengan maksud hadith bahawa berpuasa satu bulan Ramadhan dan 6 hari. berbanding dengan puasa qadha' yang banyak.‫ال عليه وسلم قال : » من صام ستة أيام بعد الفطر كان‬ ‫تمام السنة ، من جاء بالحسنة فله عشر أمثالها‬ "Pandang yang paling hampir kepada kebenaran : sesungguhnya tidak dibenarkan bagi orang Islam menkombinasikan Niat diantara 2 ibadat dimana setiap satunya mempunyai fadhilat khas.islamway. Contohnya : Tidak boleh menkombinasikan Qadha' Ramadan dan Nazar. bolehlah dilakukan niat yang khas (Puasa . Beberapa ulama' berpandangan bahawa Tidak sah amalan sunat sebelum melakukan qadha'. amalan khas yang tersendiri (independent). telah diriwayatkan oleh Ibn Majah dengan sanad yang baik bahawa Nabi saw bersabda "Barangsiapa yang berpuasa 6 hari selepas berhari raya maka dia telah menyempurnakan / berpuasa satu tahun penuh. ulama berbeza pendapat yang mana satu harus dilakukan. jika terdapat masa yang sangat pendek (takut tertinggal peluang menunaikan puasa 6). barangsiapa yang mendatangkan kebaikkan (melakukan puasa) maka baginya digandakan 10" [url : http://www. dibenarkan melakukan puasa enam hari didalam bulan Syawwal. Syeikh Ibn Utsaimin mengatakan ini merupakan pandangan yang lebih kepada kebenaran. maka telah datang sunnah yang menjelaskan tujuan hadith ini. Mereka menggunakan kaedah : ‫أن النافلة ل تؤدى قبل الفريضة‬ "Sesungguhnya amalan sunat tidak boleh ditunaikan sebelum amalan fardu" Akan tetapi. dan begitulah sesungguhnya maksud dari hadith agar manusia berpuasa 36 hari .

. 2010 Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) . wassalam. macam mane kalau niat dua2 sekali. --------------Sila lihat url : SJ-05-0041 : Combining niat solat http://al-ahkam.php?t=21924 Posted by aizuddin at 3:25 PM 1 comments: Anonymous said..Arafah) bagi mendapatkan ganjaran puasa Isnin-Khamis sekali. maka tuntuan qadha' masih tidak terlepas dari dirinya. WA.. Bagi Puasa qadha' yang dilakukan pada bulan Syawwal. Jika seseorang itu berniat puasa sunat.net:2020/forum2/viewtopic. sy niatkan tiga terus September 28. dia boleh berniat qadha' dengan harapan moga2 mendapat juga fadhilat berpuasa didalam bulan Syawwal.niat puase 6 beserta puase qada'? kalau hari isnin atau khamis.