Anda di halaman 1dari 8

IPGM KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN

MURID DAN ALAM BELAJAR (EDU 3103)

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (SEKOLAH RENDAH)

NAMA NO I/C UNIT SEMESTER NAMA PENSYARAH TARIKH SERAHAN

: SYAHIRAH MOHAMAD YUSOF : 910514035570 : PISMP BM/PJ/PSK 3 : DUA : ENCIK MAZDARUDDIN BIN MD ISA : 14 SEPTEMBER 2011

................................. : SYAHIRAH BT MOHAMAD YUSOF : 14 September 2011 .......HALAMAN PENGAKUAN ³Saya akui dengan sesungguhnya bahawa karya ini adalah hasil kerja saya sendiri kecuali nukilan dan ringkasan yang tiap-tiap satunya telah saya jelaskan sumbernya´ Tandatangan Nama Penulis Tarikh : ..........

.

tanpa pertolongan daripada rakan-rakan yang lain. saya juga ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada rakan-rakan seperjuangan yang amat saya kasihi. Tanpa kerjasama antara saya untuk menyiapkan tugasan ini. Beliau juga telah memberi sokongan dan bantuan sepanjang proses untuk menyiapkan tugasan ini. namun begitu. Tanpa mereka. saya yakin. Bulat air kerana pembetung. tidak mungkin tugasan ini dapat saya siapkan tepat pada masa yang ditetapkan. tugasan ini adalah tugasan individu. Akhir kata. Selain itu. . saya tidak akan mampu untuk menyiapkan tugasan ini dengan sebaiknya. ribuan ucapan terima kasih juga saya ucapkan kepada ayah dan bonda saya yang sering memberi sokongan kepada saya tidak kira dari segi moral mahupun material sepanjang proses saya menyiapkan tugasan ini. saya akui.Penghargaan Sekalung ucapan terima kasih saya ucapkan kepada pensyarah mata pelajaran EDU 3103 saya iaitu Encik Mazdaruddin Md Isa kerana telah memberi penerangan yang terperinci tentang cara-cara pelaksanaan tugasan ini. saya juga amat berharap tugasan ini dapat memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh pensyarah saya. siapalah saya. sekali lagi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih di atas pertolongan semua orang yang terlibat sepanjang proses saya menyiapkan tugasan ini. bulat manusia kerana muafakat.

Bhd. Kamus Dewan Edisi Ke-4. . Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka Mok Soon Sang. Noriati A. Pedagogi Untuk Pengajaran dan Pembelajaran. (2010). Bhd.Bhd. Rancangan Pengajaran Harian dalam Pengajaran dan Pembelajaran. (2007). Shamsudin.Bibliografi Akhiar Pardi & Shamsina Bt. Selangor: Penerbitan Oxford Fajar Sdn.Rashid. (2010). Murid dan Alam Belajar. Selangor: Penerbitan Multimedia Sdn. Boon Pong Ying & Sharifah Fakhriah Syed Ahmad (2010). Selangor: Penerbitan Multimedia Sdn.

"Dalam dunia ini. Anak katak puru memberitahu ibunya. besar sungguh haiwan ini!" kata anak katak puru di dalam hatinya. ibunya berkata dengan perasaan sombong. anak katak puru pergi bersiar-siar di tepi sawah. tadi saya terjumpa seekor haiwan yang sangat besar!" Namun. Anak katak berasa sangat takut. Anak katak puru segera pulang. "Ibu. Anak katak terjumpa seekor lembu. "Wah. Anak katak belum pernah melihat lembu." .Kisah katak puru yang sombong Pada suatu hari. ibulah haiwan yang paling besar. Anak katak puru terus melarikan diri.

Anak katak puru menjawab. Ibunya mengembungkan lagi badannya." "Sekarang tengok! Adakah haiwan itu sebesar ini?" tanya ibunya lagi." kata anak katak puru itu. Ibu katak puru itu pun cuba menggembungkan badannya supaya menjadi lebih besar lagi. "Tidak! Haiwan itu lebih besar lagi. "Adakah haiwan itu sebesar ini?" tanya ibunya. ." jawab anak katak puru. "Adakah haiwan itu sebesar ini?" ibunya bertanya lagi. Pop! Anak katak puru terkejut mendengar bunyi letupan itu. Itulah akibatnya kerana sombong dan ingin membangga-banggakan diri. Akhirnya. badannya pecah."Tetapi haiwan itu lebih besar daripada ibu. "Adakah haiwan itu sebesar ini?" tanya ibunya lagi." ujar anak katak puru. Ibu katak puru itu mati kerana cuba menggembungkan badannya supaya menjadi lebih besar. "Tidak! Haiwan itu lebih besar lagi. "Tidak! Haiwan itu lebih besar lagi. Ibunya segera menggembungkan badannya. Ibunya terus menggembungkan lagi badannya.

«««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««« 3. «««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««« 2. «««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««« 4.Aktiviti Tuliskan pengajaran yang kamu peroleh daripada cerita ´katak puru yang sombong itu tadi. «««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««« . «««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««« 5. Katak puru yang sombong 1.