Anda di halaman 1dari 1

Gjethja, druri e pylli

Nje gjethe jeton vetem disa muaj te vitit, por ama shihet si guri i themelit te pyllit, i cili jeton shume shume me gjate. Nje dru i pyllit jeton rreth 100 here me shume se sa gjethi,apo sic i themi u befsh 100 vjec. Nese shohim ne nje shkalle me te gjere, vete pylli mund te jetoje mbi 10 mije vjet, apo rreth 100 here me shume se nje dru individual. Keshtu keto tre elemente, gjethet druret e pyllijane secili ne vetevehte e po ashtu se bashku nje grumbull rregullash qe veprojne me tej se jeta e tyre, ato jane vitale duke e mbeshtetur njeri tjetrin, dhe neve instiktivisht mendojme per nje lidhje kauzale shkak pasoje, si hallka te nje zinxhiri, me gjethet qe na cojne drejt pemes dhe pemen qe na con drejt pyllit A leaf usually has a lifetime of only a single year but is often seen as the basic building-block of a forest which lasts for much, much longer. A tree has a lifetime of about 100 times as long as a leaf, with a lifespan of about 100 years. Looking on a larger scale, the forest may have a life of 10,000 years or about 100 times that of the individual tree. So these three elements leaves, trees and forests are each a couple of orders of magnitude apart in their length of life, yet they are vitally reliant on each other, and we instinctively think of a causal chain, with leaves leading to trees and trees leading to forests.