Anda di halaman 1dari 4

Kerja Amal Tingkatan 2 Pendidikan Moral Bidang: Perkembangan diri Tajuk: Membersihkan bilik tidur sendiri Penganjur: Samuel

Lye 2D Tarikh: Masa: Tempat: Rumah saya Matlamat: Supaya bilik tidur sendiri dapat menwujudkan suasana yang bersih dan selesa. Objektif: 1) Memupuk sikap berdikari 2) Mengamalkan sikap bertanggungjawab 3) Memahami perasaan ibu yang penuh dengan kesusahan. Perjalanan Projek: Aktiviti mengemas dan membersihkan bilik tidur sendiri telah dijalankan pada 23April 2011iaitu pada hari Sabtu dari jam 2.00pm hingga 4.00pm. Mula-mulanya, saya telah menyapu dan mengemop lantai dengan bersihnya. Saya juga telah mengelap tingkap bilik saya. Kemudian, saya juga telah menyusun buku-buku di atas rak dan katil saya dengan kemasnya.

Tepat pada 4.00pm, saya telah membersih dan mengemas bilik tidur saya. Ibubapa telah mempuji saya dan mereka juga sangat berpuas hati atas tugas yang saya telah melaksanakan. Peranan Saya: Semasa aktiviti dijalankan, saya memastikan bahawa saya akan melaksanakan tugas ini dengan baik dan penuh tanggungjawab. Saya juga akan memastikan buku-buku di atas rak saya telah menyusun dengan atur. Saya tidak merungut atau tidak berpuas hati apabila saya telah berjanji dengan ibubapa bahawa saya akan melaksanakan tugas ini dengan sempurna. Kesan yang diperolehi: Melalui aktiviti ini, yang terpenting ialah saya telah memahami perasaan ibu yang penuh dengan kesusahan kerana dialah yang sentiasa membuat kerja ini. Selain itu, hal ini juga memeberi kesedaran sikap bertanggungjawab mesti ada semasa melaksanakan tugas. Akhir sekali, saya berasa bersyukur kerana aktiviti ini telah memupuk sikap menjaga kebersihan. Hal ini telah mengajar saya untuk sentiasa menjaga kebersihan bilik sendiri dan bukan ibu. Saya akan sentiasa mengemas bilik tidur saya supaya bilik saya akan sentiasa dalam suasana yang selesa.

Lampiran: 2 gambar untuk membukti