Anda di halaman 1dari 9

FOLIO PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

TEMA (2) HUBUNGAN KEKELUARGAAN TAJUK UNIT (3) TANGGUNGJAWAB DIJAGA KELUARGA SEMPURNA

SHAMSIDA BINTI MOHD NOR TINGKATAN 3A SMK BANDAR BARU BATANG KALI, 44300 BATANG KALI, SELANGOR DARUL EHSAN

LAPORAN AKTIVITI KHIDMAT KELUARGA MASA CUTI SEKOLAH PENGGAL PERTAMA 2012

A- ISI KANDUNGAN: BIL. 1. 2. 3. 4. 5. 6. TAJUK

ISI KANDUNGAN PENGHARGAAN PENGENALAN LAPORAN BERTULIS LAPORAN BERGAMBAR PENUTUP

MUKASURAT 2 3 4 5 6-8 9

B- PENGHARGAAN

SAYA
TERIMA

INGIN MENGUCAPKAN SETINGGI-TINGGI KEPADA

PUAN SHAMSIDA BINTI MOHD NOR, GURU PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN SAYA, KERANA TELAH MEMBERIKAN ILMU DAN TUNJUK AJAR YANG SANGAT BERGUNA KEPADA SAYA.
KASIH

SELAIN ITU SAYA INGIN MENGUCAPKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA KEDUA IBUBAPA SAYA KERANA MEMBERIKAN KASIH SAYANG DAN SEMANGAT SERTA MOTIVASI BELAJAR KEPADA SAYA. SAYA INGIN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA SESIAPA SAHAJA YANG TERLIBAT BAIK SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK LANGSUNG DALAM PROSES MENYIAPKAN FOLIO INI. AKHIR
SEKALI,

C- PENGENALAN Folio ini disediakan untuk memenuhi kehendak silibus subjek Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan supaya memeberikan lebih kefahaman tentang isi kandungannya. Oleh kerana kesedaran tentang sivik dan kewarganegaraan ini semakin berkurangan di kalangan pelajar maka aktiviti yang dilakukan seperti membantu keluarga melakukan kerja-kerja rumah telah sedikit sebanyak memberikan kesedaran tentang pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan di dalam rumah saya. Dengan melakukan semua kerjakerja rumah itu saya telah dapat meningkatkan hubungan kekeluargaan di dalam keluarga saya di samping rumah saya sentiasa kelihatan kemas dan cantik serta sangat selesa bagi kami semua tinggal di dalamnya.

D-

LAPORAN BERTULIS AKTIVITI YANG DILAKUKAN DI RUMAH SEMASA CUTI AKTIVITI MENYAP U SAMPAH MASA MASA JUMLA MULA AKHI H R MASA 7.30 8.20 50 PG PAGI MINIT T.T IBUBA PA

TARIK BI H L. 10032012 1

E- LAPORAN BERGAMBAR

GAMBAR 1:
PADA
PUKUL

7.30

PAGI

(11/3/2012), SAYA

SEDANG MEYAMPU SAMPAH

DI DAPUR RUMAH SAYA

GAMBAR 2:
PADA PUKUL

8.00

PAGI

(12/3/2012), SAYA

SEDANG MEMBUANG SAMPAH

DI RUMAH SAYA

GAMBAR 3:

8.00 PAGI (14/3/2012), SAYA SEDANG MENYUSUN PAKAIAN DI DALAM ALMARI RUMAH SAYA
PADA PUKUL

D- PENUTUP

Alhamdulillah saya mengucapkan syukur kepada Allah dan terima kasih kepada guru-guru, ibubapa, ahli keluarga serta rakan-rakan yang banyak membantu saya menyiapkan folio ini. Dalam proses menyiapkan folio ini saya telah mendapat banyak pengalaman melalui aktiviti yang saya jalankan di rumah sepanjang cuti penggal pertama yang lalu. Hubungan saya dengan ibu bapa dan adik beradik menjadi bertambah rapat kerana mereka sangat suka dan sangat menghargai kerja-kerja yang telah saya lakukan. Selama ini saya tidak pernah menolong emak memasak dan membersihkan dapur tetapi melalui projek ini saya telah mendapat satu pengalaman baru iaitu memasak dan membersihkan dapur. Saya sangat seronok melakukan semua kerja-kerja tersebut dan saya berjanjii akan terus dan tetap malakukannya. Setelah membuat projek folio ini barulah saya faham dan tahu bertapa mulianya kerja-kerja rumah yang dilakukan oleh ibu atau bapa saya selama ini. Saya sangat menghargai ibu, ayah, serta seluruh ahli keluarga saya yang selama ini bertungkus lumus melakukan semua kerja-kerja rumah. Akhir sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat di dalam menyiapkan folio ini kerana dengan folio ini saya telah mempelajari banyak perkara terutamanya mengenai cara-cara melakukan kerja-kerja rumah yang nampaknya mudah tetapi memerlukan banyak tenaga, masa dan wang ringgit untuk menguruskannya. SYUKUR YA ALLAH DAN TERIMA KASIH SEMUA.