Rangka Apendikular dan Artikulasi

Farihin Bt Md Rashid PISMP Matematik Sem 3

PJM 3106

Objektif Pembelajaran 
Mengetahui sistem rangka apendikular  Membezakan antara rangka aksial dan rangka apendikular  Menyenaraikan tulang-tulang di bawah rangka apendikular  Mengetahui jenis-jenis sendi  Memahami fungsi dan lokasi sendi-sendi
PJM 3106

Sistem Rangka

Rangka Apendikular

Artikulasi

Pectoral Girdle

Tangan

Pelvic Girdle

Kaki

Sendi Tulang Rawan
(Amfiartroses)

Skapula, Kavikel

Humerus, Ulna, Radius, Karpal, Metakarpal, Falangs

Illium, Pelvis, Ischium, Pubis

Femur, Patella, Tibia, Fibula, Tarsal, Metatarsal, Falangs

Sendi Fiber
(Sinartroses)

Sendi Sinovial
(Diartroses)

PJM 3106

PJM 3106 .

PJM 3106 .RANGKA APENDIKULAR ‡ Merupakan rangka tubuh yang berhubungan dengan pergerakan. ‡ Meliputi tulang bahu berserta anggota gerak atas dan tulang pinggul dan anggota gerak bawah.

Terdiri daripada : 1 Skapula ( tulang belikat ) 2 Klavikel ( tulang selangka) PJM 3106 .

Skapula Terletak di sebelah belakang toraks dan membentuk bahagian belakang girdle bahu PJM 3106 .

Klavikel Tulang yang melengkung membentuk bahagian anterior girdle bahu Menjadi penyambung kepada beberapa otot leher dan bahu dan berperanan sebagai penyangga kepada lengan PJM 3106 .

Tangan (Anggota gerak bahagian atas) Terdapat 60 tulang yang terdiri dari: ‡ 2 tulang lengan atas (humerus) ‡ 2 tulang hasta (ulna) ‡ 2 tulang pengumpil (radius) ‡ 16 (2x8) tulang pergelangan tangan (karpal) ‡ 10 (2x5) tulang telapak tangan (metakarpal) ‡ 28 (2x14) jari-jari tangan (falang) PJM 3106 .

Humerus Ulna Radius Karpal Metakarpal Falang PJM 3106 .

PJM 3106 .

PJM 3106 .

Illium Ischium Pubis PJM 3106 .

Gambar rajah tulang Pelvic Girdle PJM 3106 .

Kaki ( Anggota gerak bahagian bawah ) Terdapat 60 tulang yang terdiri dari: ‡ 2 tulang peha (femur) ‡ 2 tulang tempurung lutut (patela) ‡ 2 tulang kering (tibia) ‡ 2 tulang betis (fibula) ‡ 14 tulang pergelangan kaki (tarsal) ‡ 10 tulang telapak kaki (metatarsal) ‡ 28 tulang jari kaki (falang) PJM 3106 .

PJM 3106 .

Femur Tulang yang paling keras dalam tubuh Menampung berat badan Tulang sesamoid yang berkembang dalam tendon otot kuadrisep ekstensor Merupakan rangka utama kaki bawah dan terletak di tengah fibula Patela Tibia PJM 3106 .

Fibula Tulangnya yang halus dan terbenam dalam otot kaki memberi banyak penyambung Tarsal Diperbuat daripada tisu-tisu yang padat Menyokong berat badan apabila berdiri Metatarsal Tulang metatarsal pertama adalah tebal dan pendek. Tulang metatarsal kedua adalah yang terpanjang PJM 3106 .

ARTIKULASI Artikulasi juga dikenali sebagai sendi Sendi adalah tempat pertemuan antara 2 atau lebih tulang dan ada antaranya boleh digerakkan sepenuhnya manakala ada yang terbatas Tulang hanya dapat dibengkokkan atau diputar di daerah sendi sahaja kerana tulang sendiri terlalu keras untuk dibengkokkan tanpa patah PJM 3106 .

Jenis-jenis Sendi Berdasarkan Fungsi Berdasarkan Berdasarkan struktur Struktur Amfiartroses Sendi Fiber Sendi Tulang Rawan Sendi Sinovial PJM 3106 Sinartroses Diartroses .

Sendi Berdasarkan Fungsi Sinartroses Amfiartroses Diartroses Gerakan bebas seperti sendi engsel dan sendi lesung Cth: Sendi di lutut. sendi di bahu Tiada pergerakan Pergerakan yang terhad Cth : Sutur antara tulangtulang tengkorak Cth: Artikulasi distal antara tibia dan fibula PJM 3106 .

Sinartroses Amfiartroses Diartroses PJM 3106 .

sendi kondil dan sendi pangsi PJM 3106 . sendi gelungsur. sendi pelana. sendi engsel.Sendi Berdasarkan Struktur Sendi Fiber ‡ Juga dikenali sebagai sendi mati ‡ Tidak dapat bergerak dan tetap ‡ Cth:ruang antara tulang pipih tengkorak Sendi Tulang Rawan ‡ Sendi dengan sedikit pergerakan ‡ Cth: persendian antara tulang rusuk dan tulang dada Sendi Sinovial ‡ Sendi yang bebas bergerak ‡ 6 jenis iaitu : sendi lesung.

1 PJM 3106 .

2 Bahagian hujung yang bulat tepat masuk ke dalam sebuah rongga cawan tulang yang lain Membolehkan pergerakan yang maksimum. Cth: Sendi bahu dan sendi pinggul PJM 3106 .

dan sedikit ke kanan.ke kiri Cth :trapezium karpus dengan metakarpus ibu jari PJM 3106 .3 Membolehkan pergerakan ke hadapanke belakang.

4 PJM 3106 .

5 PJM 3106 .

Cth: sendi di antara ulna dan radius PJM 3106 .6 Persendian di mana tulang yang satu berputar melingkari tulang yang lainnya.

Sekian« PJM 3106 .