Anda di halaman 1dari 11

TOPIK 7: Mendapatkan maklumat berhubung teknologi dalam sukan ( Baju Renang Speedo-LZR Racer)

Su Ing Chui

Teknologi Dalam Sukan


Kejayaan dalam bidang sukan tidak semestinya bergantung kepada kekuatan seseorang atlit semata-mata tetapi juga pada faktor lain. Antara faktor yang banyak menyumbang kepada kemajuan bidang sukan ialah perkembangan sains dan teknologi dalam sukan. Pengetahuan sains dan teknologi membolehkan ahli-ahli sukan menggunakan tenaga secara optimum untuk kecemerlang dalam bidang sukan . Teknologi dalam sukan juga mampu meningkatkan penglibatan masyarakat dalam sukan.

Antara contoh teknologi dalam sukan ialah: Gelanggang sintetik Sains pemakanan membantu meningkatkan pencapaian ahli sukan. Teknologi ICT seperti video , televisyen dan kamera video serta satelit komunikasi Kaedah latihan menggunakan multimedia lebih cepat dikuasai oleh para pemain berbanding kaedah tradisional. Peralatan sukan yang sesuai meningkatkan prestasi shli sukan.

Speedo-LZR Racer

speedo-LZR Racer merupakan pakaian renang yang di produksi oleh produsen ternama di bidang renang yang di keluarkan pada awal tahun 2008. speedo-LZR Racer adalah pakaian renang "lanjutan" dari beberapa pakaian renang anti hambatan yang telah diciptakan sebelumnya seperti S2000, Aquablade, speedo fastskin, speedo fastskin FSII, dan fastskin FS-pro. speedo yakin dan mengklaim bahwa pakaian renang ini merupakan pakaian renang paling banyak mengurangi hambatan sehingga mampu meningkatkan kecepatan atletnya.

Rekaan Speedo-LZR Racer


Polimer sintetik yang disebut membran poliuretena (polyurethene membrane) -mengurangkan daya heretan sebanyak 24%. Tidak menggunakan sebarang jahitan benang sebaliknya menggunakan teknik kimpalan ultrasonik (ultrasonic welding) -menambahkan lagi pengurangan terhadap daya heretan. Terdapat satu bahan penstabil yang baru dicipta -Memberikan keseimbangan yang amat baik kepada perenang sepanjang berenang dalam perlumbaan.

Penghasilan Speedo-LZR Racer


Semasa dalam rangka untuk menghasilkan pakaian ini, Speedo telah menggunakan teknik imbasan badan (body scanning) kepada lebih 400 atlet elit untuk mendapatkan bentuk, saiz dan kontur yang optima. Penggunaan komputer (suatu perisian permodelan numerik) dalam dinamik bendalir , berjaya mengenal pasti bahagian badan yang menghasilkan daya heretan tertinggi justeru memudahkan panel poliuretena untuk mereka bentuk pakaian.

Penghasilan Speedo-LZR Racer (sambungan)


Penggunaan terowong angin (wind tunnel) NASA untuk memasti dan menghitung daya heretan terhadap 60 jenis fabrik lain berbanding membran poliuretena. Langkah ini kemudiannya dibantu pula dengan kehadiran pancutan air dari dalam terowong ke atas patung dan perenang sebenar untuk mengoptimakan penggunaan pakaian ini. Kaedah ini berjaya membuktikan pakaian Speedo LZR ini berhasil dalam mengalirkan kadar oksigen yang lebih baik ke atas otot semasa renangan dan juga mengekalkan badan dalam posisi yang lebih hidrodinamik.

Kelebihan
Ia membantu seseorang atlit sebanyak 2% dari kelajuan asal perenang itu sendiri. Sebab: perenang yang menggunakan baju renang SPEEDO LZR RACER ini dapat menghabiskan masa bagi acara gaya bebas (freestyle) 100 meter dalam masa 46 saat sahaja/50 meter dalam masa 20.5 saat. Menjelang sukan Olympic Beijing 2008, atlit renang disarankan memakai baju renang SPEEDO LZR RACER ini dan ia juga telah mendapat pengesahan dari Badan Renang Dunia atau FINA.

Perenang yang memakai Speedo-LZR Racer semasa berenang.

Rujukan ( Internet)
http://gueatletrenang.blogspot.com/2009/06/ko ntroversi-pakaian-renang-speedo-lzr.html dimuat turun pada 20 Februari 2012 http://superathletic.blogspot.com/2010/02/bajurenang-speedo-rzr.html dimuat turun pada 20 Februari 2012 http://haironaffandi.blogspot.com/2008/07/spee do-lzr-racer.html dimuat turun pada 20 Februari 2012 http://cikgusaiful.blogspot.com/2009/10/applied -science-dalam-sukan-renang.html dimuat turun pada 20 Februari 2012