Anda di halaman 1dari 22

1

PERMAINAN GOLF

THERESA BINTI STEPHEN DPLI_BM PJK2102W

Pengenalan
Golf merupakan permainan yang menggunakan stick (club) dimana penggunaan panjang-pendeknya stick ditentukan oleh jarak pukulan ke arah sasaran (green). Tujuan dari permainan golf adalah memindahkan bola dari satu tempat (posisi) ke tempat lainnya dengan jumlah pukulan yang sedikit.
Info: Golf dalam bahasa Belanda bererti stick atau tongkat pemukul.

Sejarah Permainan Golf


Golf berasal dari Scotland dalam abad ke-12 Penggembala kambing mengetuk batu ke lubang arnab menggunakan wooden crooks. Dimana Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews terkenal kini terletak. Dokumen pertama yang menyebut tentang golf adalah bertempat di Edinburgh pada 6 Mac 1457, apabila King James II melarang ye golf. Kerana permainan golf mengganggu latihan memanah. Larangan berlaku semula pada tahun 1471 oleh James III dan pada tahun 1491 oleh James IV. 1618, King James VI membenarkan permainan golf dimainkan semula.

ORGANISASI AWAL GOLF 1744 Pemain golf Endiburgh menubuhkan satu kelab yang dipanggil Honourable Company of Endiburgh Golfers. - Beberapa tahun kemudian Society of St.Andrew Golfers ditubuhkan. 1834 Nama Society of St.Andrew Golfers ditukar kepada Royal & Ancient Golf Club of St.Andrews. 1766 Banyak kelab golf ditubuhkan di luar kawasan Scotland. - Royal Blackheath Golf Club of England - Old Manchester Golf Club (1818) - The Royal Montreal Club (1873) - Quebecc Golf Club (1875)

Sejarah permainan golf di malaysia


29 Mac 1929 - Wakil-wakil kelab golf bertemu di Kelab Golf Singapura di Bukit Timah untuk membentuk Persatuan Golf Malaya (The Malaysia Golf Association atau MGA). - Tujuan : Menganjur Kejohanan Golf Tanah Melayu. - Kejohanan akan diadakan secara bergilir-gilir di antara Singapura dan Kuala Lumpur setiap tahun.

1935 - Pemain golf yang bukan ahli dalam Persatuan Kelab Golf hanya boleh bermain dalam Kejohanan Malaya dengan kebenaran khas dari MGA.

1952 Kejohanan Jubli Emas Malaya telah diadakan di Kelab Golf Selangor atau lebih dikenali sebagai Kelab Golf Diraja Selangor pada masa kini.

6 1967 - Nama kejohanan ditukar kepada Kejohanan Golf Terbuka Amatur Malaysia selepas Singapura keluar dari Malaysia pada tahun 1965.

28 Oktober 1975 - Persatuan Pemain Golf Malaysia dibentuk.

1983 - Persatuan Golf Wanita Malaysia ditubuhkan.

2006 - Maybank Berhad institusi perbankan terbesar di Malaysia telah menjadi penaja kejohanan sehingga 2010 dengan hadiah wang tunai sebanyak US $ 1.25 juta. - Bermula dari tahun 2010 hadiah wang tunai meningkat kepada US $ 2.5 juta.

Senarai Kamus Istilah


Handicap Tee Flag-stick Chip Back spin Pin Ace Bogey Divot Draw Eagle Fade Ukuran kebolehan pemain Penyangga Bendera penunjuk Pukulan pendek ke arah green Spin belakang Penunjuk pada lubang Pukulan terbaik, sekali pukul masuk lubang Hole in one Lubang yang diselesaikan dengan p pukul atas par Serpihan tanah selepas pukulan Spin pada bola yang menyebabkan bola bergerak ke kiri Lubang yang diselesaikan dengan 2 pukulan bawah par-5 Spin pada bola yang menyebabkan bola bergerak ke kanan

8
Fairway Free drop Hazard Hole Hook Local Rules Pitch Slice Score card Lintasan kawasan antara tee dan green Jatuh bebas bola dialihkan tanpa dikenakan penalti

halangan dalam lintasan


lubang berjejari 4.5 in dalam green pukul yang melintas dari kanan ke kiri Aturan setempat; peraturan untuk kawasan tertentu Pukulan yang melambung tinggi dekat green

pukulan yang menyebabkan bola bergerak dari kiri ke kanan


Kad skor; kad untuk merekod jumlah pukulan

Peralatan Bermain Golf


BALL CLUB

TEES

BALL MARKERS

10

GOLF CART

CLUB HEAD COVERS

GOLF BAG

SHOES

11

HALANGAN DALAM PERMAINAN GOLF

12

9 HOLE / 9 LUBANG

18 HOLE / 18 LUBANG

13

Cara-cara memegang kayu golf

14

15

Jenis-jenis Pukulan Golf


Tee Shot

Adalah istilah untuk pukulan yang dilakukan pertama kali ketika bola golf masih berada di tempat khusus yang telah ditentukan. Stick yang digunakan untuk pukulan jenis ini adalah driver dan iron. Driver digunakan bila hole panjang, manakala iron digunakan untuk hole yang pendek.

Fairway Shot

Stik yang sering digunakan untuk melakukan pukulan jenis ini adalah iron dan wedge

16

Bunker Shot

Iaitu pukulan yang dilakukan ketika bola golf sudah berada di bunker bahagian atas. Stik yang digunakan adalah sand wedge.

Knockdown @ Punch

Iaitu melakukan pukulan yang rendah dengan tujuan agar tidak terkena dahan atau ranting pohon serta angin kuat.

17

Approach shot

pukulan yang dilakukan dengan tujuan untuk mendekatkan bola golf pada green dengan jarak sedang atau pendek (dekat). Jenis pukulan ini terbahagi kepada tiga :

Pitch- iaitu melayangkan bola di bahagian atas green dengan menggunakan pemukul jenis iron enam atau lob wedge. Flop - adalah pukulan dengan ukuran jarak yang agak tinggi (sedang) dan berhenti secara langsung ketika bola sudah sampai di tanah. Pukulan jenis ini sering dilakukan ketika ada rintangan sewaktu bola hendak sampai pada green. Jenis tongkat yang sering digunakan adalah sand wedge dan lob wedge. Chip, adalah pukulan jenis rendah dan bola menuju ke arah green.

18

Putting

Jenis pukulan yang paling sulit untuk dilakukan. Pukulan ini dilakukan ketika berada di atas green. Stik pemukul yang digunakan adalah jenis putter untuk melakukan pukulan jarak pendek.

19

skor
Istilah papan skor -3 Spesifikasi istilah double-eagle (albatross) Definisi tiga pukulan di bawah par

-2

eagle

dua pukulan di bawah par

-1

birdie

satu pukulan di bawah par jumlah pukulan sama dengan par satu pukulan di atas par

par

+1

bogey

+2

double bogey

dua pukulan di atas par

+3

triple bogey

tiga pukulan di atas par

20

How to play?

21

PERATURAN PERMAINAN GOLF

22

Anda mungkin juga menyukai