KERTAS KERJA SEMINAR KEPIMPINAN PENGAWAS 2009, ANJURAN UNIT BMBINGAN DAN KAUNSELING SM SHAN TAO DENGAN KERJASAMA

BIRO TATANEGARA CAWANGAN SABAH KOTA KINABAU.

TARIKH : 27 Februari hingga 01 Mac, 2009 TEMPAT : Kem Biro Tatanegara Kundasang, Ranau

1

x. Ranau SASARAN Kumpulan sasaran program ini terdiri dari 80 orang pengawas. pemimpin-pemimpin Parlimen Kerajaan dan Pembangkang SM Shan Tao. Memberi pendedahan kepada pengawas bahawa mereka perlu menjalankan tugas tanpa rasa takut dan tidak mengamalkan sikap pilih kasih.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada semua pengawas tentang peranan dan tanggungjawab mereka sebagai pengawas. 2. Memberi kesedaran bahawa sebagai seorang pengawas mereka perlu bertugas secara berpasukan dan mengamalkan semangat setiakawan serta bertanggungjawab ketika menjalankan tugas tanpa mengira kedudukan.0 PENGENALAN Badan Pengawas merupakan salah satu unit yang terletak dibawah Unit Hem dan ditadbir oleh Badan Disiplin SM Shan Tao.0 i. ii. serta pemimpin lain-lain persatuan SM Shan Tao. vi.0 2 . Kem Biro Negara Kundasang. Kota Kinabalu. iv.0 i. Memberi pendedahan tanggungjawab seorang pengawas. vii. OBJEKTIF AM 3. 2009. CADANGAN AKTIVITI Suai kenal Ceramah Latihan dalam kumpulan Kerja amal Kawad kaki Jungle Tracking ”Merentas hutan” Latihan berhalangan Sukanika Riadah Santapan rohani 5. 6. ketua kelas. viii. v. v.1. 4. Membolehkan pelajar mengenal diri. status dan warna kulit. ix. iii. Melalui program ini juga para PENGAWAS diharap dapat melihat potensi kepimpinan diri serta memperkembangkannya untuk faedah diri mereka sendiri untuk menjadi seorang pemimpin dalam sesuatu kumpulan khasnya sebagai pengawas.0 TARIKH DAN TEMPAT Program ini akan dilaksanakan pada 27 Februari hingga 01Mac. Memberi pendedahan kepada pelajar tentang peranan dan tugas sebagai pengawas sekolah SM Shan Tao. Memberi pendedahan mengenai komitmen dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas SM Shan Tao. iii. kepada pengawas tentang iv. vi. ii. bakat yang terpendam dalam diri mereka melalui kepimpinan. agama.

9.7. Disediakan oleh ……………………. ii. komited dan bertangungjawab.00 x 4 kumpulan) RM100.0 SUMBER KEWANGAN i. 8.0 AHLI JAWATANKUASA (SILA RUJUK LAMPIRAN A) PENUTUP Melalui seminar ini adalah diharapkan supaya badan pengawas boleh menjalankan tugas mereka dengan lebih berkesan.00 x 80 orang = RM2400.00 (termasuk guru-guru pengiring yang bertugas) Hadiah untuk kumpulan (RM25.0 Kutipan RM 30. (RM30. Minuman/makanan (RM10. iii. v. iv. ( EN LEE WAH BAN) Pengetua SM Shan Tao 3 .0 10. (IRELINE DAMIT) Unit Bimbingan dan Kaunseling SM Shan Tao.00) Sumbangan dari PIBG RM1980.00 ANGGARAN PERBELANJAAN ii. Disahkan oleh ………………….00 (Ringgit Malaysia: Tiga puluh sahaja) setiap pengawas..00 Pengangkutan Lain-lain JUMLAH RM1200.00 x 96 orang x 3 hari) RM2880.00 RM 200. efesien.00 RM4380.00 vi.

Memanggil mesyuarat dan mempengerusi mesyuarat yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. -Memastikan program yang dirancang dapat berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang.Menjalankan tugas sebagai Penyelaras program Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Menyediakan surat jemputan untuk Datuk Pengarah Biro Tata Negara. .Menulis surat permohonan untuk mendapatkan peruntukan dari Biro Tata Negara untuk Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. PIBG dan yang lain-lain pihak yang terlibat. .Menjalankan tugas sebagai Setiausaha Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Lampiran A Jawatan dan Spesifikasi Tugas Bil 01 Jawatan Penasihat Encik Lee Wah Ban (Pengetua) Pengerusi Pn Hjh Sulina Sonte (Penolong Kanan Hal Ehwal Murid) Spesifikasi tugas Menjadi penasihat agar program berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang. 02 03 Timbalan Pengerusi En Surin Salag (Ketua Guru Disiplin) Penyelaras Program Cik Puteri Azrita Bt Megat Othman 04 05 Setiausaha / Jemputan Ireline Damit (UBK) 4 .Memastikan program Seminar Kepimpinan Pengawas berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang. .Menjalankan tugas Pengerusi jika ketiadaan Pengerusi yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Menyediakan kertas kerja Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 . .Memohon kebenaran ke Jabatan Pelajaran untuk pengawas yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Membantu Pengerusi untuk memastikan perjalanan seminar Kepimpinan Pengawas berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. . .

Pn Noraziah Sanusi (K) 5 . .Mengutip yuran penyertaan dari semua peserta Seminar Kepimpinan Pengawas dan menyediakan laporan kewangan selepas program Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Membuat surat permohonan untuk memohon peruntukan dari pihak PIBG sebanyak RM1980. 07 Kebersihan Pn Nusiah Gimbun 08 Kebajikan Peserta/Kecemasaan En Mohd Sani Sulaiman 09 Urusetia dan Pendaftaran Pn Dennes Shirley Jonioh (K) Pn Noraini Surumin 10 Pengangkutan En Frederick Leyong Soh Andu 11 Pengurus Makanan Pn Norizah Bt Moktar (K) Pn Noraziah Sanusi 12 Jurufoto dan dokumentasi 1. .00 untuk perbelanjaan makanan semasa Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. (Pergi dan balik dari sekolah ke tapak perkhemahan sahaja) .Memastikan peserta makan pada waktu makan yang ditetapkan.. .Mengambil foto semasa aktiviti Seminar Kepimpinan Pengawas dan membuat laporan selepas seminar untuk tujuan dokumentasi.Membuat bayaran kepada semua perkara yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 sahaja.Bertanggungjawab tentang kebajikan peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 dan mengurus peserta jika ada peserta yang terlibat dalam masalah kecemasan semasa seminar sedang berlangsung.Memastikan semua pengawas yang terlibat mendaftar pada waktu yang ditetapkan oleh pihak urusetia. . 06 Bendahari Pn Aw Kam Ooi .Memastikan semua peserta seminar cukup makan dan memastikan kebersihan penyediaan makanan. .Mencari dan menyediakan pengangkutan bagi semua pengawas yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Menyediakan bahan untuk pendaftaran Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Memastikan kebersihan tapak perkemahan sentiasa bersih dan teratur ketika seminar sedang berlangsung dan selepas Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Mendaftar peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 . .Memastikan semua peserta masuk tidur pada jadual yang ditetapkan oleh penganjur. .

. Pn Ireline Damit Peralatan En Mohd Najid Mohd Nor .Memastikan keselamatan semua peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 semasa bertolak ke tapak perkhemahan. penyelaras dan pengerusi jika berlaku sebarang masalah peserta. .13 2.Memastikan aktiviti kerohanian dapat dijalankan mengikut kumpulan.Menyediakan semua peralatan yang difikirkan perlu untuk digunakan semasa Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. Yang Berbahagia Datuk Pengarah Biro Tata Negara dan Pengerusi PIBG.Menyediakan cendera hati dan sijil bagi penceramah yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas. 14 Hadiah dan cendera hati Cik Zoejeannie Chong 15 Keselamatan 1. . ketika berada di tapak perkhemahan dan semasa bertolak ke sekolah sebelum peserta pulang ke rumah masing-masing. En Gilbert David (K) 2. . En Frederick Leyong Soh Andu 6 .Melaporkan kepada pihak kecemasan. En Kelindos @ Ivo Jintara 16 Santapan Kerohanian 1. Cik Hanizah Mohd Noor 2.

7 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful