KERTAS KERJA SEMINAR KEPIMPINAN PENGAWAS 2009, ANJURAN UNIT BMBINGAN DAN KAUNSELING SM SHAN TAO DENGAN KERJASAMA

BIRO TATANEGARA CAWANGAN SABAH KOTA KINABAU.

TARIKH : 27 Februari hingga 01 Mac, 2009 TEMPAT : Kem Biro Tatanegara Kundasang, Ranau

1

0 PENGENALAN Badan Pengawas merupakan salah satu unit yang terletak dibawah Unit Hem dan ditadbir oleh Badan Disiplin SM Shan Tao. Memberi pendedahan tanggungjawab seorang pengawas. ketua kelas.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada semua pengawas tentang peranan dan tanggungjawab mereka sebagai pengawas. ix. iii. vii. Memberi pendedahan mengenai komitmen dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas SM Shan Tao. CADANGAN AKTIVITI Suai kenal Ceramah Latihan dalam kumpulan Kerja amal Kawad kaki Jungle Tracking ”Merentas hutan” Latihan berhalangan Sukanika Riadah Santapan rohani 5. OBJEKTIF AM 3. vi. agama. ii. Membolehkan pelajar mengenal diri. status dan warna kulit. ii.0 i. Kem Biro Negara Kundasang. viii.0 TARIKH DAN TEMPAT Program ini akan dilaksanakan pada 27 Februari hingga 01Mac. Kota Kinabalu. Melalui program ini juga para PENGAWAS diharap dapat melihat potensi kepimpinan diri serta memperkembangkannya untuk faedah diri mereka sendiri untuk menjadi seorang pemimpin dalam sesuatu kumpulan khasnya sebagai pengawas. iv. 2009. iii. Ranau SASARAN Kumpulan sasaran program ini terdiri dari 80 orang pengawas. 6. Memberi pendedahan kepada pengawas bahawa mereka perlu menjalankan tugas tanpa rasa takut dan tidak mengamalkan sikap pilih kasih.0 i. vi. bakat yang terpendam dalam diri mereka melalui kepimpinan. v.0 2 . 4. serta pemimpin lain-lain persatuan SM Shan Tao. v. Memberi pendedahan kepada pelajar tentang peranan dan tugas sebagai pengawas sekolah SM Shan Tao. Memberi kesedaran bahawa sebagai seorang pengawas mereka perlu bertugas secara berpasukan dan mengamalkan semangat setiakawan serta bertanggungjawab ketika menjalankan tugas tanpa mengira kedudukan.1. pemimpin-pemimpin Parlimen Kerajaan dan Pembangkang SM Shan Tao. x. 2. kepada pengawas tentang iv.

00 Pengangkutan Lain-lain JUMLAH RM1200.00 RM4380.00 x 96 orang x 3 hari) RM2880.0 10. (IRELINE DAMIT) Unit Bimbingan dan Kaunseling SM Shan Tao.00 ANGGARAN PERBELANJAAN ii..00 (Ringgit Malaysia: Tiga puluh sahaja) setiap pengawas.00) Sumbangan dari PIBG RM1980. 8. Disediakan oleh ……………………. ( EN LEE WAH BAN) Pengetua SM Shan Tao 3 . ii.0 Kutipan RM 30.0 SUMBER KEWANGAN i. v. komited dan bertangungjawab.7.0 AHLI JAWATANKUASA (SILA RUJUK LAMPIRAN A) PENUTUP Melalui seminar ini adalah diharapkan supaya badan pengawas boleh menjalankan tugas mereka dengan lebih berkesan. iv. Disahkan oleh ………………….00 (termasuk guru-guru pengiring yang bertugas) Hadiah untuk kumpulan (RM25.00 x 4 kumpulan) RM100.00 x 80 orang = RM2400.00 RM 200. efesien. Minuman/makanan (RM10. (RM30. 9. iii.00 vi.

. . .Memastikan program Seminar Kepimpinan Pengawas berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang.Memohon kebenaran ke Jabatan Pelajaran untuk pengawas yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Membantu Pengerusi untuk memastikan perjalanan seminar Kepimpinan Pengawas berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. .Menyediakan surat jemputan untuk Datuk Pengarah Biro Tata Negara.Lampiran A Jawatan dan Spesifikasi Tugas Bil 01 Jawatan Penasihat Encik Lee Wah Ban (Pengetua) Pengerusi Pn Hjh Sulina Sonte (Penolong Kanan Hal Ehwal Murid) Spesifikasi tugas Menjadi penasihat agar program berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang.Menulis surat permohonan untuk mendapatkan peruntukan dari Biro Tata Negara untuk Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. 02 03 Timbalan Pengerusi En Surin Salag (Ketua Guru Disiplin) Penyelaras Program Cik Puteri Azrita Bt Megat Othman 04 05 Setiausaha / Jemputan Ireline Damit (UBK) 4 .Menjalankan tugas sebagai Penyelaras program Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 . PIBG dan yang lain-lain pihak yang terlibat.Menjalankan tugas sebagai Setiausaha Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. . -Memastikan program yang dirancang dapat berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang. .Menjalankan tugas Pengerusi jika ketiadaan Pengerusi yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Memanggil mesyuarat dan mempengerusi mesyuarat yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Menyediakan kertas kerja Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .

Bertanggungjawab tentang kebajikan peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 dan mengurus peserta jika ada peserta yang terlibat dalam masalah kecemasan semasa seminar sedang berlangsung. 07 Kebersihan Pn Nusiah Gimbun 08 Kebajikan Peserta/Kecemasaan En Mohd Sani Sulaiman 09 Urusetia dan Pendaftaran Pn Dennes Shirley Jonioh (K) Pn Noraini Surumin 10 Pengangkutan En Frederick Leyong Soh Andu 11 Pengurus Makanan Pn Norizah Bt Moktar (K) Pn Noraziah Sanusi 12 Jurufoto dan dokumentasi 1.. (Pergi dan balik dari sekolah ke tapak perkhemahan sahaja) .Memastikan semua peserta masuk tidur pada jadual yang ditetapkan oleh penganjur. .Mengambil foto semasa aktiviti Seminar Kepimpinan Pengawas dan membuat laporan selepas seminar untuk tujuan dokumentasi. .Membuat surat permohonan untuk memohon peruntukan dari pihak PIBG sebanyak RM1980.Memastikan semua peserta seminar cukup makan dan memastikan kebersihan penyediaan makanan. .Mengutip yuran penyertaan dari semua peserta Seminar Kepimpinan Pengawas dan menyediakan laporan kewangan selepas program Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Membuat bayaran kepada semua perkara yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 sahaja.Mendaftar peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .00 untuk perbelanjaan makanan semasa Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Memastikan peserta makan pada waktu makan yang ditetapkan.Memastikan semua pengawas yang terlibat mendaftar pada waktu yang ditetapkan oleh pihak urusetia. .Memastikan kebersihan tapak perkemahan sentiasa bersih dan teratur ketika seminar sedang berlangsung dan selepas Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. . Pn Noraziah Sanusi (K) 5 . 06 Bendahari Pn Aw Kam Ooi . .Mencari dan menyediakan pengangkutan bagi semua pengawas yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. .Menyediakan bahan untuk pendaftaran Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .

Pn Ireline Damit Peralatan En Mohd Najid Mohd Nor .Melaporkan kepada pihak kecemasan.Menyediakan semua peralatan yang difikirkan perlu untuk digunakan semasa Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. . . 14 Hadiah dan cendera hati Cik Zoejeannie Chong 15 Keselamatan 1. .Menyediakan cendera hati dan sijil bagi penceramah yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas.Memastikan aktiviti kerohanian dapat dijalankan mengikut kumpulan.13 2. En Kelindos @ Ivo Jintara 16 Santapan Kerohanian 1.Memastikan keselamatan semua peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 semasa bertolak ke tapak perkhemahan. penyelaras dan pengerusi jika berlaku sebarang masalah peserta. Cik Hanizah Mohd Noor 2. En Frederick Leyong Soh Andu 6 . En Gilbert David (K) 2. . ketika berada di tapak perkhemahan dan semasa bertolak ke sekolah sebelum peserta pulang ke rumah masing-masing. Yang Berbahagia Datuk Pengarah Biro Tata Negara dan Pengerusi PIBG.

7 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.