P. 1
Kertas Kerja Seminar Kepimpinan Pengawas 2

Kertas Kerja Seminar Kepimpinan Pengawas 2

|Views: 86|Likes:
Dipublikasikan oleh George Gembor

More info:

Published by: George Gembor on Mar 05, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2012

pdf

text

original

KERTAS KERJA SEMINAR KEPIMPINAN PENGAWAS 2009, ANJURAN UNIT BMBINGAN DAN KAUNSELING SM SHAN TAO DENGAN KERJASAMA

BIRO TATANEGARA CAWANGAN SABAH KOTA KINABAU.

TARIKH : 27 Februari hingga 01 Mac, 2009 TEMPAT : Kem Biro Tatanegara Kundasang, Ranau

1

0 i. 2009. serta pemimpin lain-lain persatuan SM Shan Tao. 4. viii. iii. bakat yang terpendam dalam diri mereka melalui kepimpinan. iii.0 PENGENALAN Badan Pengawas merupakan salah satu unit yang terletak dibawah Unit Hem dan ditadbir oleh Badan Disiplin SM Shan Tao. v. status dan warna kulit.0 2 . CADANGAN AKTIVITI Suai kenal Ceramah Latihan dalam kumpulan Kerja amal Kawad kaki Jungle Tracking ”Merentas hutan” Latihan berhalangan Sukanika Riadah Santapan rohani 5. OBJEKTIF AM 3. ketua kelas. Melalui program ini juga para PENGAWAS diharap dapat melihat potensi kepimpinan diri serta memperkembangkannya untuk faedah diri mereka sendiri untuk menjadi seorang pemimpin dalam sesuatu kumpulan khasnya sebagai pengawas. 2. kepada pengawas tentang iv. Kota Kinabalu.0 TARIKH DAN TEMPAT Program ini akan dilaksanakan pada 27 Februari hingga 01Mac. x. ii. Ranau SASARAN Kumpulan sasaran program ini terdiri dari 80 orang pengawas. v. Membolehkan pelajar mengenal diri. Kem Biro Negara Kundasang.0 i. Memberi pendedahan kepada pengawas bahawa mereka perlu menjalankan tugas tanpa rasa takut dan tidak mengamalkan sikap pilih kasih. Memberi pendedahan kepada pelajar tentang peranan dan tugas sebagai pengawas sekolah SM Shan Tao. pemimpin-pemimpin Parlimen Kerajaan dan Pembangkang SM Shan Tao. iv. Memberi pendedahan tanggungjawab seorang pengawas. Memberi kesedaran bahawa sebagai seorang pengawas mereka perlu bertugas secara berpasukan dan mengamalkan semangat setiakawan serta bertanggungjawab ketika menjalankan tugas tanpa mengira kedudukan.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada semua pengawas tentang peranan dan tanggungjawab mereka sebagai pengawas. agama. vii.1. ix. Memberi pendedahan mengenai komitmen dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas SM Shan Tao. ii. vi. 6. vi.

0 Kutipan RM 30. iii. v.00 x 4 kumpulan) RM100.00 Pengangkutan Lain-lain JUMLAH RM1200. Disediakan oleh ……………………. iv.00 vi.00 (termasuk guru-guru pengiring yang bertugas) Hadiah untuk kumpulan (RM25.00) Sumbangan dari PIBG RM1980. 8. ii. (IRELINE DAMIT) Unit Bimbingan dan Kaunseling SM Shan Tao.00 RM4380. 9.00 x 96 orang x 3 hari) RM2880.0 AHLI JAWATANKUASA (SILA RUJUK LAMPIRAN A) PENUTUP Melalui seminar ini adalah diharapkan supaya badan pengawas boleh menjalankan tugas mereka dengan lebih berkesan. Minuman/makanan (RM10..00 (Ringgit Malaysia: Tiga puluh sahaja) setiap pengawas. komited dan bertangungjawab. (RM30.7. Disahkan oleh ………………….0 10.00 RM 200.00 ANGGARAN PERBELANJAAN ii. efesien.00 x 80 orang = RM2400.0 SUMBER KEWANGAN i. ( EN LEE WAH BAN) Pengetua SM Shan Tao 3 .

. .Memastikan program Seminar Kepimpinan Pengawas berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang.Menulis surat permohonan untuk mendapatkan peruntukan dari Biro Tata Negara untuk Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Memohon kebenaran ke Jabatan Pelajaran untuk pengawas yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Menjalankan tugas sebagai Setiausaha Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Menyediakan kertas kerja Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Menjalankan tugas sebagai Penyelaras program Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 . . .Lampiran A Jawatan dan Spesifikasi Tugas Bil 01 Jawatan Penasihat Encik Lee Wah Ban (Pengetua) Pengerusi Pn Hjh Sulina Sonte (Penolong Kanan Hal Ehwal Murid) Spesifikasi tugas Menjadi penasihat agar program berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang. -Memastikan program yang dirancang dapat berjalan dengan lancar mengikut yang dirancang.Memanggil mesyuarat dan mempengerusi mesyuarat yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. .Menyediakan surat jemputan untuk Datuk Pengarah Biro Tata Negara.Menjalankan tugas Pengerusi jika ketiadaan Pengerusi yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 . 02 03 Timbalan Pengerusi En Surin Salag (Ketua Guru Disiplin) Penyelaras Program Cik Puteri Azrita Bt Megat Othman 04 05 Setiausaha / Jemputan Ireline Damit (UBK) 4 .Membantu Pengerusi untuk memastikan perjalanan seminar Kepimpinan Pengawas berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. PIBG dan yang lain-lain pihak yang terlibat. .

Mencari dan menyediakan pengangkutan bagi semua pengawas yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Mengambil foto semasa aktiviti Seminar Kepimpinan Pengawas dan membuat laporan selepas seminar untuk tujuan dokumentasi. . .Membuat bayaran kepada semua perkara yang berkaitan dengan Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 sahaja.Mengutip yuran penyertaan dari semua peserta Seminar Kepimpinan Pengawas dan menyediakan laporan kewangan selepas program Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 . 07 Kebersihan Pn Nusiah Gimbun 08 Kebajikan Peserta/Kecemasaan En Mohd Sani Sulaiman 09 Urusetia dan Pendaftaran Pn Dennes Shirley Jonioh (K) Pn Noraini Surumin 10 Pengangkutan En Frederick Leyong Soh Andu 11 Pengurus Makanan Pn Norizah Bt Moktar (K) Pn Noraziah Sanusi 12 Jurufoto dan dokumentasi 1.Mendaftar peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 . . Pn Noraziah Sanusi (K) 5 . .Memastikan semua pengawas yang terlibat mendaftar pada waktu yang ditetapkan oleh pihak urusetia.. . 06 Bendahari Pn Aw Kam Ooi . .Membuat surat permohonan untuk memohon peruntukan dari pihak PIBG sebanyak RM1980.00 untuk perbelanjaan makanan semasa Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. (Pergi dan balik dari sekolah ke tapak perkhemahan sahaja) .Memastikan semua peserta seminar cukup makan dan memastikan kebersihan penyediaan makanan.Menyediakan bahan untuk pendaftaran Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 .Memastikan kebersihan tapak perkemahan sentiasa bersih dan teratur ketika seminar sedang berlangsung dan selepas Seminar Kepimpinan Pengawas 2009.Bertanggungjawab tentang kebajikan peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 dan mengurus peserta jika ada peserta yang terlibat dalam masalah kecemasan semasa seminar sedang berlangsung.Memastikan semua peserta masuk tidur pada jadual yang ditetapkan oleh penganjur.Memastikan peserta makan pada waktu makan yang ditetapkan. .

Pn Ireline Damit Peralatan En Mohd Najid Mohd Nor . . En Gilbert David (K) 2. En Kelindos @ Ivo Jintara 16 Santapan Kerohanian 1. En Frederick Leyong Soh Andu 6 .Memastikan aktiviti kerohanian dapat dijalankan mengikut kumpulan. Yang Berbahagia Datuk Pengarah Biro Tata Negara dan Pengerusi PIBG. penyelaras dan pengerusi jika berlaku sebarang masalah peserta. Cik Hanizah Mohd Noor 2. ketika berada di tapak perkhemahan dan semasa bertolak ke sekolah sebelum peserta pulang ke rumah masing-masing.Menyediakan cendera hati dan sijil bagi penceramah yang terlibat dengan Seminar Kepimpinan Pengawas.Melaporkan kepada pihak kecemasan.Menyediakan semua peralatan yang difikirkan perlu untuk digunakan semasa Seminar Kepimpinan Pengawas 2009. . 14 Hadiah dan cendera hati Cik Zoejeannie Chong 15 Keselamatan 1. . .Memastikan keselamatan semua peserta Seminar Kepimpinan Pengawas 2009 semasa bertolak ke tapak perkhemahan.13 2.

7 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->