Anda di halaman 1dari 14

Buku Ini buku. Ini buku saya. Bapa beli buku saya. Bapa suka beli buku.

Saya suka baca buku. Lili juga suka baca buku. Kami baca buku sama-sama. Kami baca buku di meja. Kaki Ini kaki. Ini kaki kiri. Ini kaki kiri Sani. Kaki kiri Sani luka. Kaki kiri Sani luka kena kaca. Bapa cari kaca di kaki Sani. Bapa cuci luka Sani. Bapa cuci luka guna jari.

Baju Ini baju. Ini baju Zaki. Baju Zaki baru. Baju Zaki baju biru. Bapa beli baju itu. Bapa bawa Zaki beli baju. Zaki suka baju biru. Baju biru Zaki baju raya. Lori Ini lori. Ini lori Sami. Lori ada roda. Lori Sami lori baru. Hari-hari, Sami bawa lori. Sami bawa kayu dan batu guna lori. Sami gembira bawa lori. Sami suka bawa lori.

Sudu Ini sudu. Ini sudu mama. Sudu mama sudu besi. Sudu mama sudu baru. Mama beli sudu di kota. Mama beli lima sudu baru. Mama suka guna sudu. Saya juga suka guna sudu. Kucing Ini kucing. Ini kucing saya. Nama kucing saya Nining. Bulu kucing saya kuning. Bulu kucing saya berbelangbelang. Saya sayang kucing saya.

Pisang Ini pisang. Ini pisang Demang. Demang tanam pisang di kebun. Demang suka makan pisang. Demang selalu suruh ibu goreng pisang.

Jagung Ini jagung. Ini jagung manis. Datuk tanam jagung manis di depan rumah. Jagung manis sedap rasanya. Saya suka makan jagung rebus dan bubur jagung.Sami suka bawa lori.

Kerusi Ini kerusi. Ini kerusi Sarina. Kerusi Sarina kerusi kayu. Sarina selalu guna kerusi baca buku. Jari Sarina cedera ketika bawa kerusi.

Kepala Ini kepala. Ini kepala Rahimi. Rahimi sepupu saya. Rahimi dari negeri Melaka. Rahimi selalu beli kemeja. Rahimi beri kemeja kepada saya.

Petani Ini petani. Ini petani lelaki. Petani ada petola juga pegaga. Petani ada tomato juga delima. Petani bela kelisa. Petani juga bela kerapu.

Betik Ini betik. Ini betik kakak. Betik kakak besar. Kakak beli betik di pasar. Kakak belah betik itu. Kakak makan betik itu. Betik kakak rasa manis. Kakak suka makan betik. manis.

Rumah Ini rumah. Ini rumah saya. Rumah saya besar. Rumah saya ada bilik. Dalam bilik ada katil. Rumah saya juga ada dapur. Emak masak di dapur. Saya suka rumah saya. Telur Ini telur. Ini telur ayam. Ada tiga biji telur. Kakak beli telur di pasar. Kakak masak telur dadar. Kami suka makan nasi dan telur dadar.

Telur Ini telur. Ini telur ayam. Ada tiga biji telur. Kakak beli telur di pasar. Kakak masak telur dadar. Kami suka makan nasi dan telur dadar.

Payung Ini payung. Ini payung saya. Emak beli payung untuk saya. Payung saya berwarna biru. Saya suka payung saya. Payung saya sangat cantik. Saya guna payung semasa hari hujan dan hari panas.

Epal Ini epal. Ini buah epal saya. Bapa beli buah epal di pasar. Buah epal buah yang berzat. Buah epal dari luar negeri. Buah epal sangat sedap. Saya dan keluarga saya suka makan buah epal. Ikan Ini ikan. Ikan hidup di dalam air. Ikan pandai berenang. Ada pelbagai jenis ikan. Ada ikan besar dan kecil. Ikan makanan yang berzat . Kami sekeluarga suka makan ikan kerana ia banyak protin.

Ular Ini ular. Ini ular sawa. Ular sawa panjang dan besar. Ular sawa tidak berkaki. Badan ular sawa bersisik. Ular sawa sangat berbahaya. Kita hendaklah menjauhi ular Sawa kerana ia berbisa. Ayam Ini ayam. Ada pelbagai jenis ayam . Ayam makan jagung. Ayam ada dua kaki. Ayam betina bertelur dan ayam jantan berkokok. Ayam makanan yang berzat. Kami suka makan ayam. Sami suka bawa lori.

Jam Ini jam tangan. Ini jam tangan saya. Bapa beli jam untuk saya. Jam saya sangat cantik. Saya selalu pakai jam tangan. Jam tangan saya berwarna merah jambu. Saya suka jam tangan saya. Kek Ini kek coklat. Emak beli kek untuk saya. Saya suka makan kek coklat. Kek ini sungguh sedap. Kek ini manis dan lembut. Saya juga suka kek pandan. Saya makan kek bersamasama kakak dan abang.

Bot Ini bot. Ini bot ayah saya. Ayah guna bot untuk menangkap ikan di laut. Saya selalu ikut ayah saya naik bot. Bot juga digunakan untuk tujuan pengangkutan. Pen Ini pen merah. Ini pen merah guru saya. Guru beli pen di kedai. Guru guna pen untuk menulis. Guru juga guna pen untuk menanda buku murid-murid. Guru juga guna pen hitam dan pen biru untuk menulis.

Belon. Ini belon saya. Saya suka belon saya. Bapa beli belon untuk saya. Bapa beli tujuh biji belon. Belon saya ada pelbagai warna. Satu belon sudah pecah. Tinggal enam belon lagi. Datuk. Ini datuk. Ini datuk saya. Datuk saya sudah tua. Gigi datuk saya ada dua. Datuk saya tinggal di desa. Datuk tinggal dengan nenek. Saya sangat sayang datuk dan nenek saya.

Kolam. Ini kolam. Kolam ini dalam. Kolam ini besar dan cantik. Dalam kolam ada ikan. Dalam kolam juga ada udang dan kura-kura. Tepi kolam ada rumput.
Ramai orang datang ke kolam.

cawan Ini cawan. Ini cawan emak. Cawan ini dibuat daipada tembikar. Cawan digunakan untuk minum air panas. Emak sangat suka dan sayang pada cawannya itu. bawa kayu dan batu guna

Timun Ini timun. Saya suka makan timun. Timun adalah sejenis sayur. Timun makanan berzat. u Kulit timun berwarna hijau. Timun boleh dimakan dengan sate, nasi lemak, dan sebagai ulam. Ketam Ini ketam. Ketam tinggal di dalam laut. Ketam ada empat pasang kaki untuk berjalan. Ketam berjalan ke sisi. Ketam makanan berzat. am Ketam adalah makanan laut yang mahal.

Yoyo Ini yoyo. Ini yoyo adik. Adik suka main yoyo. Bapa beli yoyo untuk adik. Yoyo adik berbentuk bulat dan leper serta ada tali. Yoyo boleh diputar turun dan naik. Meja Ini meja. Meja tempat menulis. Meja tempat untuk makan. Ada pelbagai jenis meja. Ada meja kayu, meja kaca, meja rotan dan meja bata . Murid-murid guna meja untuk belajar semasa di sekolah.

Telefon Ini telefon. Telefon alat ciptaan manusia. Telefon sangat penting kepada kita semua. Telefon sejenis alat perhubungan komunikasi. Kita boleh bercakap dengan orang lain di tempat jauh. Gelas Ini gelas. Gelas dibuat daripada kaca. Gelas tidak bertangkai. a Gelas boleh diisikan minuman sejuk atau panas. Emak sentiasa beli gelas. Ada bermacam-macam jenis gelas di rumah saya.

Posmen Ini posmen. Tugas posmen menghantar surat kepada orang. Posmen mengantar surat dari rumah ke rumah. Posmen mengantar surat dengan motorsikal. Posmen orang yang baik. Baldi Ini baldi. Baldi dibuat daripada plastik. Baldi ada tangkai. Baldi digunakan untuk isi air. Baldi juga untuk isi barangbarang basah. Baldi ada pelbagai warna. Baldi diletakkan di bilik air.

Rumah Ini rumah. Ini rumah saya. Rumah saya rumah banglo. Rumah saya bercat biru. Rumah saya sangat besar, luas dan cantik. Di halaman rumah saya banyak pokok bunga. Karipap Ini karipap. Karipap sedap dimakan. Kulit karipap dibuat daripada tepung gandum. Inti karipap dibuat daripada ubi kentang, daging, ayam. Karipap digoreng dalam minyak yang panas.

Gajah Ini gajah. Gajah binatang yang besar. Gajah ada belalai panjang. Gading gajah tajam. Gajah suka makan pucuk. Kita boleh lihat gajah di zoo. Kanak-kanak suka lihat gajag dan beri makan pada gajah. Gunting Ini gunting. Gunting sebagai alat untuk memotong. Gunting digunakan untuk memotong kain dan kertas. Gunting dibuat daripada besi. Bapa beli gunting untuk saya.

Kemeja Ini kemeja. Ini kemeja saya. Emak beli kemeja untuk saya. Kemeja saya berwarna putih. Kemeja saya bersih. Lengan kemeja saya pendek. Saya jaga kemeja saya dengan kemas dan cermat. Pembaris Ini pembaris. Ini pembaris saya. Pembaris saya panjang. Pembaris ini dibuat daripada kayu. Pembaris digunakan untuk mengukur panjang, lebar dan tinggi.

Pensel Ini pensel. Ini pensel Siti. Pensel Siti panjang dan tajam. Siti menulis dengan pensel. Siti menyimpan pensel dalam kotak pensel. Setiap hari Siti menulis menggunakan pensel. Lori Ini lori. Ini lori Sami. Lori ada roda. Lori Sami lori baru. Hari-hari, Sami bawa lori. Sami bawa kayu dan batu guna lori. Sami gembira bawa lori. Sami suka bawa lori.

Buku Ini buku. Ini buku saya. Bapa beli buku saya. Bapa suka beli buku. Saya suka baca buku. Lili juga suka baca buku. Kami baca buku sama-sama. Kami baca buku di meja. Kaki Ini kaki. Ini kaki kiri. Ini kaki kiri Sani. Kaki kiri Sani luka. Kaki kiri Sani luka kena kaca. Bapa cari kaca di kaki Sani. Bapa cuci luka Sani. Bapa cuci luka guna jari.

Baju Ini baju. Ini baju Zaki. Baju Zaki baru. Baju Zaki baju biru. Bapa beli baju itu. Bapa bawa Zaki beli baju. Zaki suka baju biru. Baju biru Zaki baju raya. Lori Ini lori. Ini lori Sami. Lori ada roda. Lori Sami lori baru. Hari-hari, Sami bawa lori. Sami bawa kayu dan batu guna lori. Sami gembira bawa lori. Sami suka bawa lori.