P. 1
Alat Ukuran Kerjaya SDS

Alat Ukuran Kerjaya SDS

|Views: 112|Likes:
Dipublikasikan oleh mursyifa

More info:

Published by: mursyifa on Mar 05, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/06/2012

pdf

text

original

Alat ukuran kerjaya SDS Kegunaan alat ukuran minat kerjaya ini adalah : 1.

Mengenalpasti bidang minat dan jenispersonaliti individu 2. Membantu individu memilih program pengajian yang sesuai. 3. Membantu individu memilih kerjaya yang sesuai. 4. Membantu mengenalpasti tahap keselarasan kerjaya.

Pentadbiran alat ukuran SDS : Ujian ini dijalankan di dalam bilik yang kondusif dan masa yang diambil bagi menyelesaikan ujian ini ialah di antara 20-25 minit. Dan para responden perlulah menjawab berdasarkan minat mereka dan bukannya mengikut pandangan orang lain.

Ujian SDS ini adalah berdasarkan Teori Tepologi Holland (John L. Holland). Menurut Holland terdapat 6 jenis personaliti iaitu REALISTIK (R) ,INVESTIGATIF (I), ARTISTIK (A), SOSIAL (S), ENTERPRISING (E) DAN COVENSIONAL (C).

Dan terdapat 6 jenis persekitaran iaitu REALISTIK (R) ,INVESTIGATIF (I), ARTISTIK (A), SOSIAL (S), ENTERPRISING (E) DAN COVENSIONAL (C).

Menurut Holland lagi, individu akan mencari persekitaran yang akan membenarkan ekspresi diri. Dan tingkah laku individu iaitu Motivasi, Pencapaian,Kepuasan, Produktiviti dan Stabiliti adalah bergantung kepada darjah keselarasan antara jenis personaliti dengan jenis persekitaran.

Realistik ®

Investigatif (I)

Conventional ©

Artistik (A)

. Antara ciri-ciri individu yang Realistik ialah :         Tidak sosial Suka menyendiri Natural Jujur Berhemat Keras hati Keras kepala Tidak melibatkan diri        Materialistik Akur Tidak fleksibel Normal Tulin Tiada/kurang celik akal Praktikal Jenis Personaliti Investigatif Jenis Personaliti Investigatif adalah jenis individu yang suka membuat poemerhatian. menilai dan menyelesaikan masalah melalui penyelidikan. jurutera automotif. menganalisis. mekanik kapal terbang. mesin. Lebih suka bekerja di luar bangunan daripada di dalam bangunan. operator mesin. tumbuhan dan binatang.Enterprising( E) Sosial (S) Jenis personaliti Realistik Jenis personaliti Realistik ini adalah jenis individu yang mempunyai kemahiran etletik dan mekanikal. peralatan. Indivudu jenis ini juga mempunyai kemahiran saintifik dan matematik yang tinggi dan meminati kerjaya yang bercorak teknikal. jurutera elektrik. jurutera elektronik. jurutera keratapi. ahli ilmu perkebunan dan tukang kayu. Contoh pekerjaan Realistik ialah : Jurutera awam. mekanik kereta. Suka bekerja dengan objek. membuat penyelidikan. mempelajari sesuatu.

pengubah lagu. penyanyi konsert. penghias rumah dan arkitek. mengubati serta membuat kebajikan kepada orang lain. menolong. Mereka juga tidak selesa dengan kerja yang berstruktur tinggi. doktor gigi. Mereka berminat dalam memberitahu. pemimpin orchestra. juruhias dalaman. rutin atau berulang-ulang. melatih. Mereka mempunyai kemahiran menggunakan kata-kata . pengarang. ahli kaji bintang. penyelidik sains dan antropologis. pelukis kartun. memperkembang . Contoh pekerjaan artistik ialah : penyair. ahli kaji bumi. ahli kimia. Jenis Personaliti Sosial Jenis personaliti sosial adalah jenis individu yang suka bekerja dan berinteraksi dengan manusia. Dalam kebanyak hal. Mereka mempunyai kebolehan intuisi dan suka bekerja dalam situasi yang tidak atau kurang berstruktur. ahli botani. Antara ciri-ciri individu yang Investigatif ialah :                Analitik Rasional Intelektual Kritikal Pendiam Pesimistik Ingin tahu Tidak popular Bebas Berhati-hati Menyisihkan diri Introspektif Kompleks Rendah hati Jitu Jenis Personaliti Artistik Jenis Personaliti Artistik ini merupakan individu yang mempunyai kemahiran artistik dan inovatif. ahli biologi.Contoh pekerjayaan Investigatif ialah : doktor perubatan. pelukis potret. ahli agronomi. wartawan. ahli kaji cuaca. pelukis perdagangan. mereka selalunya menggunakan imaginasi dan kreativiti. ahli fizik. penyajak.

pengetua sekolah. Contoh pekerjaan jenis personaliti social ini ialah. Antara ciri-ciri Personaliti Sosial ialah:         Berpengaruh Bertanggungjawab Idealistik Sabar Bijaksana Baik hati Pemurah Mesra        Suka menolong Bekerjasama Sosial Empati Peramah Memahami Pemujuk Jenis Personaliti Enterprising Jenis personaliti enterprising adalah jenis individu yang suka bekerja dan berinteraksi dengan manusia. memimpin dan menguruskan individu lain.serta mahir dalam berkomunikkasi dengan orang lain. mengarah. pengarah agensi kebajikan. Mereka mempunyai minat dalam mempengaruhi. Matlamat utama mereka ialah membuat kebajikan. Antara ciri-ciri Personaliti Enterprising Ialah:       Sukakan pencapaian Suka menggoda Suka menunjuk Mudah bersetuju Yakin diri Berusaha       Angkuh Suka bercakap Bertenaga Suka mengembara Optimistik Mengembirakan . Matlalmat akhir mereka adalah untuk mencapai keuntungan organisasi dan keuntungan ekonomi. kaunselor kerjaya dan kaunselor peribadi. pegawai perhubungan awam. pengarah kem belia. : ahli sosiologi. guru.

Mereka selalunya melakukan sesuatu perkara dengan terperinci. kerani gaji. kerani bank. penyimpan kira-kira. bersifat akur dan mengikut arahan.  Bercita-cita tinggi Sosial  Ekstrovert Jenis Personaliti Conventional Jenis personaliti conventional ialah jenis individu yang suka bekerja dengan data dan nombor. Sidek Mohd Noah “Pentadbiran dan Pentafsiran Alat Ukur SDS”) . jurujual insuran dan kerani insuran. pakar cukai. operator komputer. akauntan. Contoh pekerjaan yang sesuai bagi mereka ialah : setiausaha syarikat. penilai harta. guru perakaunan. guru perdagangan. Mereka mempunyai kemahiran dalam bidang perkeranian serta mempunyai kemahiran dan kebolehan dalam menggunakan nombor. Antara ciri-ciri jenis personality Conventional ialah:         Berhati-hati Memendam rasa Teliti Sopan santun Menurut perintah Cekap Tidak imaginative Sukar dilentur       Akur Praktikal Mengikut arahan Defensive Cermat Berstruktur (Sumber : Professor Madya Dr.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->