P. 1
Alat Ukuran Kerjaya SDS

Alat Ukuran Kerjaya SDS

|Views: 114|Likes:
Dipublikasikan oleh mursyifa

More info:

Published by: mursyifa on Mar 05, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/06/2012

pdf

text

original

Alat ukuran kerjaya SDS Kegunaan alat ukuran minat kerjaya ini adalah : 1.

Mengenalpasti bidang minat dan jenispersonaliti individu 2. Membantu individu memilih program pengajian yang sesuai. 3. Membantu individu memilih kerjaya yang sesuai. 4. Membantu mengenalpasti tahap keselarasan kerjaya.

Pentadbiran alat ukuran SDS : Ujian ini dijalankan di dalam bilik yang kondusif dan masa yang diambil bagi menyelesaikan ujian ini ialah di antara 20-25 minit. Dan para responden perlulah menjawab berdasarkan minat mereka dan bukannya mengikut pandangan orang lain.

Ujian SDS ini adalah berdasarkan Teori Tepologi Holland (John L. Holland). Menurut Holland terdapat 6 jenis personaliti iaitu REALISTIK (R) ,INVESTIGATIF (I), ARTISTIK (A), SOSIAL (S), ENTERPRISING (E) DAN COVENSIONAL (C).

Dan terdapat 6 jenis persekitaran iaitu REALISTIK (R) ,INVESTIGATIF (I), ARTISTIK (A), SOSIAL (S), ENTERPRISING (E) DAN COVENSIONAL (C).

Menurut Holland lagi, individu akan mencari persekitaran yang akan membenarkan ekspresi diri. Dan tingkah laku individu iaitu Motivasi, Pencapaian,Kepuasan, Produktiviti dan Stabiliti adalah bergantung kepada darjah keselarasan antara jenis personaliti dengan jenis persekitaran.

Realistik ®

Investigatif (I)

Conventional ©

Artistik (A)

menganalisis. operator mesin. tumbuhan dan binatang. mempelajari sesuatu. jurutera elektronik. Indivudu jenis ini juga mempunyai kemahiran saintifik dan matematik yang tinggi dan meminati kerjaya yang bercorak teknikal. jurutera keratapi.Enterprising( E) Sosial (S) Jenis personaliti Realistik Jenis personaliti Realistik ini adalah jenis individu yang mempunyai kemahiran etletik dan mekanikal. Contoh pekerjaan Realistik ialah : Jurutera awam. jurutera elektrik. mekanik kapal terbang. Suka bekerja dengan objek. Antara ciri-ciri individu yang Realistik ialah :         Tidak sosial Suka menyendiri Natural Jujur Berhemat Keras hati Keras kepala Tidak melibatkan diri        Materialistik Akur Tidak fleksibel Normal Tulin Tiada/kurang celik akal Praktikal Jenis Personaliti Investigatif Jenis Personaliti Investigatif adalah jenis individu yang suka membuat poemerhatian. . membuat penyelidikan. peralatan. jurutera automotif. Lebih suka bekerja di luar bangunan daripada di dalam bangunan. ahli ilmu perkebunan dan tukang kayu. menilai dan menyelesaikan masalah melalui penyelidikan. mesin. mekanik kereta.

Contoh pekerjaan artistik ialah : penyair. wartawan. melatih. Mereka juga tidak selesa dengan kerja yang berstruktur tinggi. rutin atau berulang-ulang. ahli kaji bintang. doktor gigi. ahli kaji cuaca. ahli kimia. juruhias dalaman. Dalam kebanyak hal. ahli biologi. pengarang. ahli fizik. pemimpin orchestra. Antara ciri-ciri individu yang Investigatif ialah :                Analitik Rasional Intelektual Kritikal Pendiam Pesimistik Ingin tahu Tidak popular Bebas Berhati-hati Menyisihkan diri Introspektif Kompleks Rendah hati Jitu Jenis Personaliti Artistik Jenis Personaliti Artistik ini merupakan individu yang mempunyai kemahiran artistik dan inovatif. penyelidik sains dan antropologis. mereka selalunya menggunakan imaginasi dan kreativiti. menolong. Jenis Personaliti Sosial Jenis personaliti sosial adalah jenis individu yang suka bekerja dan berinteraksi dengan manusia. ahli kaji bumi.Contoh pekerjayaan Investigatif ialah : doktor perubatan. ahli agronomi. penyanyi konsert. mengubati serta membuat kebajikan kepada orang lain. Mereka mempunyai kemahiran menggunakan kata-kata . penghias rumah dan arkitek. Mereka mempunyai kebolehan intuisi dan suka bekerja dalam situasi yang tidak atau kurang berstruktur. Mereka berminat dalam memberitahu. pelukis kartun. ahli botani. pelukis perdagangan. pelukis potret. penyajak. pengubah lagu. memperkembang .

Contoh pekerjaan jenis personaliti social ini ialah. pengetua sekolah. memimpin dan menguruskan individu lain. mengarah.serta mahir dalam berkomunikkasi dengan orang lain. Matlamat utama mereka ialah membuat kebajikan. Antara ciri-ciri Personaliti Enterprising Ialah:       Sukakan pencapaian Suka menggoda Suka menunjuk Mudah bersetuju Yakin diri Berusaha       Angkuh Suka bercakap Bertenaga Suka mengembara Optimistik Mengembirakan . pengarah kem belia. kaunselor kerjaya dan kaunselor peribadi. Matlalmat akhir mereka adalah untuk mencapai keuntungan organisasi dan keuntungan ekonomi. guru. Antara ciri-ciri Personaliti Sosial ialah:         Berpengaruh Bertanggungjawab Idealistik Sabar Bijaksana Baik hati Pemurah Mesra        Suka menolong Bekerjasama Sosial Empati Peramah Memahami Pemujuk Jenis Personaliti Enterprising Jenis personaliti enterprising adalah jenis individu yang suka bekerja dan berinteraksi dengan manusia. pengarah agensi kebajikan. : ahli sosiologi. pegawai perhubungan awam. Mereka mempunyai minat dalam mempengaruhi.

Sidek Mohd Noah “Pentadbiran dan Pentafsiran Alat Ukur SDS”) . guru perdagangan. pakar cukai. jurujual insuran dan kerani insuran.  Bercita-cita tinggi Sosial  Ekstrovert Jenis Personaliti Conventional Jenis personaliti conventional ialah jenis individu yang suka bekerja dengan data dan nombor. operator komputer. kerani gaji. Contoh pekerjaan yang sesuai bagi mereka ialah : setiausaha syarikat. Mereka selalunya melakukan sesuatu perkara dengan terperinci. kerani bank. bersifat akur dan mengikut arahan. akauntan. Antara ciri-ciri jenis personality Conventional ialah:         Berhati-hati Memendam rasa Teliti Sopan santun Menurut perintah Cekap Tidak imaginative Sukar dilentur       Akur Praktikal Mengikut arahan Defensive Cermat Berstruktur (Sumber : Professor Madya Dr. penyimpan kira-kira. Mereka mempunyai kemahiran dalam bidang perkeranian serta mempunyai kemahiran dan kebolehan dalam menggunakan nombor. penilai harta. guru perakaunan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->