Anda di halaman 1dari 8

BI L

STATUS SEKARANG ATAU PERSOALAN YANG PERLU DIFIKIRKAN PENAWARAN MATA PELAJARAN YANG BAHARU Mata pelajaran yang ditawarkan sekarang terlalu konvensional. Jadi kita sepatutnya memperkenalkan senarai mata pelajaran abad ke 21. Cadangan senarai mata pelajaran yang baharu/rujukan badan yang menawarkannya sekarang. Kaitan antara mata pelajaran yang ditawarkan dengan kebolehpasaran murid dalam dunia pekerjaan atau kesinambungannya ke IPTA/S Senaraikan mata pelajaran baharu yang menarik minat murid di kolej swasta.Kenapa? Bilangan tahun pengajian dan bentuk penganugerahan yg diterima iaitu sama ada sijil,diploma atau ijazah.

CADANGAN

CARA PELAKSANAAN / MODUS OPERANDI / CADANGAN TIME LINE PELAKSANAAN

1.

Apa matapelajaran abad ke 21 tu? Penawaran mata pelajaran Tingkatan 6 mestilah pelbagai dan tidak hanya tertumpu kepada akademik sahaja. Mesti ditawarkan mata pelajaran dalam bidang teknikal/kejuruteraan/kemahiran serta mengambilkira kehendak pasaran kerja semasa dan memenuhi syarat melanjutkan pelajaran ke IPT. Senarai mata pelajaran boleh diambil dari penawaran mata pelajaran di pusat asasi dan kolej kemahiran. Contohnya Nursing, Teori Litar, Perladangan, Pertanian, Asas Pembinaan, Perisian Komputer, Mekatronik. Tahun pengajian adalah bergantung kepada kursus yang diikuti dengan maksimum adalah 6 semester dan minima 3 semester. Penganugerahan adalah sehingga sijil dan diploma sahaja. Ijazah tidak sesuai. Subjek yang sedang ditawarkan sekarang masih sesuai dan releven. Namun,masih boleh ditambah subjek. Subjek yang berkaitan dgn kejuruteraan atau teknikal. Pelajar lepasan STPM memasuki pekerjaan di JKR atau seumpamanya yang berkaitan dgn bidang teknikal: jawatan juruteknik rendah, juruteknik dsb.

Mengunapakai benchmarking sedia ada. Contohnya pelaksanaan yang dibuat bagi pelajar di Pusat Asasi, Pusat Persediaan Ke Luar Negara, program Diploma IPTA dan juga Kolej-Kolej Kemahiran Tinggi @ MARA. Mewujudkan sekolah rintis di setiap negeri bermula tahun 2012. Tidak mewujudkan persaingan antara pusat-pusat Tingkatan 6 dengan penawaran mata pelajaran yang sama. Membuat kerjasama dengan pusat asasi, IPT dan kolej. Mengatasi masalah tenaga pengajar dengan mengambilkira kepakaran sedia ada sahaja dahulu dalam projek rintis. Memohon akredetasi dari MQA bagi memboleh pengiktirafan diberi layak digunapakai disemua agensi dan IPT.

2.

BANTUAN KEWANGAN/BIASISWA YANG DITERIMA Adakah kadar biasiswa yang diterima (BKPU) sangat rendah berbanding bantuan kewangan yang diterima sebagai sumber kewangan melalui PTPTN Berapa kadar bantuan melalui bantuan PTPTN. Syarat-syarat kelulusan dan pembayaran. Kadar BKPU sangat rendah, kenaikan kadar biasiswa ataupun pinjaman/bantuan kewangan perlu dinaikkan sehingga 50% dari jumlah yang diterima sekarang. Kadar bantuan PTPTN adalah sebanyak RM1000 bagi satu semester. Syarat kelulusan adalah tertakluk kepada pendapatan ibu/bapa/penjaga serta mata pelajaran yang dipilih. Pembayaran terus dibuat ke akaun murid Bantuan biasiswa yang di berikan dicadangkan untuk asing antara perbelanjaan sara hidup (wang saku) dengan bantuan buku. Ini adalah untuk meringankan beban pembelian buku para pelajar yang tidak menerima buku teks. Lagi pun memandangkan kepada kenaikan dalam yuran MUET dari RM60 kepada RM100 Tidak perlu sumber kewangan berbentuk loan dari PTPTN untuk para pelajar Pra U. Pemberian biasiswa kepada yang layak dan bantuan pinjaman kepada semua yang memerlukan bagi sepanjang tempoh pengajian bermual sesi 2012 nanti.

Mengeluarkan iklan permohonan bantuan kewangan bersama dengan tawaran kemasukan sesi 2012 nanti. Bantuan sara hidup adalah seperti bayaran biasiswa sekarang, sementara yuran buku diserahkan kepada pihak sekolah, untuk di justify kan oleh pihak guru yang mengajar, dan buku di beli melalui Kedai Buku Sekolah sama seperti kedai buku di university Bantuan kewangan itu hendaklah di agihkan selepas pelajar mendaftar peperiksaan STPM sebagai calon sekolah kerajaan

3.

PENAWARAN PAKEJ MATA PELAJARAN YANG TERHAD DAN TIDAK MENARIK MINAT MURID UNTUK MENERUSKAN PEMBELAJARAN DI T6 Penawaran mata pelajaran tertakluk kepada waran perjawatan. Sekarang kita mempakejkan mata pelajaran mengikut jurusan. Tiada kebebasan kepada murid untuk memilih mata pelajaran mengikut kesesuaian minat mereka. Pihak kementerian tidak perlu menawarkan semua subjek ikut minat pelajar, kerana di UPU pun tawaran kursus bukan berdasarkan minat tetapi berdasarkan keputusan SPM/STPM. Cuma dicadangkan supaya membuka lebih banyak subjek untuk pelajar-pelajar yang berkeputusan sederhana iaitu tidak terlalu akademik seperti sekarang, tetapi gabungkan akademik dengan kemahiran. Kemahiran itu mestilah bersesuaian dengan apa yang dipraktikkan dalam industry. Contohnya bagi setiap subjek akademik ada kerja lapangan atau amali dgn pemberat yang adil kepada pelajar. Pelajar menjadi tak minat sekarang sebab subjek STPM terlalu akademik. Setuju tiada pakej.Pelajar bebas pilih tetapi pelajar masih perlu dibimbing dalam pemilihan subjek untuk jurusan di universiti.

4.

KEKURANGAN AKTIVITI KOKURIKULUM Penglibatan murid T6 terhad kerana ada batasan had umur penyertaan. Pengurusan di sekolah lebih mengutamakan murid arus perdana yang menjadi peneraju. Ada atau tidak cara sekiranya kita Situasi sekarang sudah betul dan sesuai. Cuma dicadangkan markah/pencapaian kokurikulum tingkatan 5 tidak diambil kira untuk pengiraan10%. Ambil kira pencapaian di tingkatan 6 bawah dan atas saja. Tidak perlu adanya banyak aktiviti untuk

dapat membuka lebih peluang untuk murid T6 menjadi peneraju aktiviti koko tanpa mengenepikan peluang dalam kalangan murid arus perdana.Cadangan aktiviti murid T6 yang dapat diwujudkan di peringkat kebangsaan

dipertandingakn di peringkat kebangsaan kerana ini hanya akan mengalih tumpuan pelajar daripada belajar kpd bermain. Bola sepak boleh dipertimbangkan kerana ini permainan popular dunia.

5.

PAKAIAN SERAGAM Sama seperti murid arus perdana. Berbeza warna mengikut sekolah. Setuju atau tidak pakaian seragam seperti berikut: Di Kolej Pra Universiti Bebas tetapi terkawal. Di Pusat Pra Universiti _ sama seperti murid arus perdana kerana masih berada di bawah bumbung yang sama. Pakaian seragam pelajar Pra U di tukarkan kepada pakaian lain dari arus perdana tetapi standardize di seluruh negara, Cuma di bezakan antara sekolah berdasarkan lencana/ tali leher. Rasional: supaya nampak kesamaratan dan adil kepada semua ibubapa dari segi kos menyediakan pakaian. Jika tidak standardize maka akan timbul kes membandingkan kos sehingga boleh dipolitikkan.Juga memudahkan ibu bapa jika hendak bertukar sekolah nanti. Mewajibkan kepada semua pelajar pra-u semasa pendaftaran sesi 2012.

6.

KOLEJ ATAU PUSAT PRA UNIVERSITI Setujukah dengan nama bagi: Kolej Pra Universiti (penubuhan bangunan baru di lokasi baru). Pusat Pra Universiti (blok baru di sekolah pusat T6 sedia ada). Sila berikan contoh nama baru bagi Pusat Pra Universiti (sekiranya dimasukkan sekali dengan nama sekolah). Buka satu pusat pra u yang mengandungi aliran kemanusiaan , sains dan vokasional. Aliran kemanusiaan dicadangan supaya tukar kepada aliran sastera ikhtisas kerana ada subjek tertentu berada dalam bidang sastera ikhtisas, ia lebih menjurus kepada subjek untuk kursus professional Buka sekurang-kurangnya satu pusat bagi setiap daerah. Bagi daerah yang feeder nya ramai buka dua pusat pra-u.

Tak perlu bina bangunan baru, Cuma kita ambil alih bangunan sekolah baru yang kurang murid Pusat Pra-Universiti 9Nama Asal Sekolah)

7.

BADAN PENTAKSIRAN Hanya MPM yang berperanan sebagai badan tunggal yang menguruskan pentaksiran STPM. Sila cadangkan badan pentaksiran (selain MPM) yang boleh diwujudkan iaitu dengan rujukan kepada mata pelajaran baru yang ditawarkan. Sila beri contoh badan pentaksiran dan mata pelajarannya (supaya pada akhirnya kita dapat mempelbagaikan penawaran mata pelajaran yang memenuhi kebolehpasaran murid). Hanya MPM.

8.

KAEDAH P&P PEDAGOGI Cadangan langkah-langkah yang sesuai dan terancang supaya P&P andragogi dapat dijayakan.

9.

JADUAL WAKTU PERSEKOLAHAN YANG

LEBIH FLEKSIBEL Sila cadangkan jadual waktu persekolahan yang lebih fleksibel. Bagaimana boleh dijayakan pelaksanaannya. Pamerkan keanjalan dalam jadual waktu yang dicadangkan.Kenapa jadual anjal amat diperlukan untuk murid T6 (kaitannya dengan Kolej/Pusat Pra Universiti)

10.

PERANAN PENGETUA UNTUK MEMPERKASAKAN PENGURUSAN T6 Apa dan bagaimana Pengetua sepatutnya berperanan dalam usaha memartabatkan pengurusan T6 di sekolah masing-masing. (Sila buat perbandingan dengan apa yang berlaku di kebanyakan sekolah sekarang, sekiranya Pengetua gagal berperanan mengikut Garis Panduan yang ditetapkan). Aspek mana yang sering di abaikan. Cadangan cara bagaimana kita dapat memperbaiki keadaan ini. Mengapa ada pengetua yang tidak mahu melaksanakan konsep-konsep yang digarispandukan dalam Penjenamaan Semula Tingkatan 6. Pengetua tidak memahami konsep pengurusan kokurikulum Tingkatan 6(yang perlu dipisahkan drp pengurusan arus perdana. Cth, GAT6 biarlah tidak menjadi guru rumah sukan. GAT6, semuanya, sebaliknya akan menjadi pengurus pelajar yg menjadi pegawai sukan melalui kursus kejurulatihan. GA masih dikehendaki mengajar kelas peperiksaan. Faktor opsyen subjek. GAT6 biarlah tidak menjadi guru rumah sukan. GAT6, semuanya, sebaliknya akan menjadi pengurus pelajar yg menjadi pegawai sukan melalui kursus kejurulatihan.

11.

PROGRAM PEMBANGUNAN PROFESIONALISME BERTERUSAN (CPD) Guru-guru T6 perlu diberi peluang dan keutamaan untuk mengikuti kursus pemantapan dan melanjutkan

pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Kenapa guru T6 perlu diberi keutamaan dan senaraikan Program CPD yang dapat dimanfaatkan oleh guru T6 12. PENJURUSAN ALIRAN Cadangan aliran/kombinasi mata pelajaran yang terlibat dan bagaimana pelaksanaanya.Bagaimana penjurusan aliran dapat membantu dalam membentuk identiti baru bagi murid T6

13.

KEMAHIRAN INSANIAH Kemahiran dan mata pelajaran yang ditawarkan lebih terbuka supaya apa yang ditawarkan di peringkat T6 dapat disambut baik apabila mereka melangkah ke IPTA/S Akstredatasi supaya ada nilai tambah. Setuju atau tidak? Cara pelaksanaannya.

14.

IDENTITI MURID T6 Cadangan lain bagi mewujudkan dentiti murid T6. Pelajar memakai kad matrik bukan tanda nama dilekatkan pada baju.

15.

LINKAGES DENGAN UNIVERSITI TEMPATAN Tujuan linkages. Cadangan contoh

penawaran mata pelajaran yang bertepatan dengan kursus di IPTA/S. Bagaimana boleh dilaksanakan. Semua pengetua sekolah pusat Tingkatan 6 perlu mendapat penerangan jelas secara terus dari Pengarah tentang penjenamaan semula tingkatan 6 agar mereka faham konsep-konsep dan aspirasi tentang Tingkatan 6..

16.

CADANGAN LAIN BAGI MEMARTABATKAN PENGURUSAN T6