Anda di halaman 1dari 10

Disediakan oleh: Mohamad Adam Ajmal Bin fadzil

Dahulu, kalau anda masih ingat, sebelum masuk sekolah, ibu bapa kita akan jumpa cikgu besar, dan guru lain dan mengeluarkan kan ayat yang hampir sama.
Cikgu, saya serah anak saya ni untuk cikgu ajar. Kalo dalam proses belajar tu kena pukul, cikgu pukullah dia. Asalkan dia jadi pandai.

Sekarang Ibu bapa , siap bagi warning kat guru-guru,


You touch my son/daughter, Ill see you in court!

Dahulu Kalau anak berjaya, guru dipuji dan diingati keran mengajar mereka sampai pandai. Ibu bapa anggap guru sebagai penyelamat anak mereka.

Sekarang Kalau anak lulus dengan cemerlang, itu anak aku yang pandai kalau anak gagal cikgu tak pandai mengajar, cikgu pergi kursus,cikgu tak masuk kelas

Dahulu Cikgu dihormati dan ditakuti, pelajar akan mencari guru untuk meminta bantuan dalam pelajaran. Dihukum guru tidak menjadi dendam tetapi dijadikan pedoman.

Sekarang Guru dimaki dan dipukul oleh pelajar. Ibu bapa juga tak hormati guru. Guru disaman apabila guru menyentuh anak.

Dahulu Guru bekerja dan berusaha dengan seikhlas hati. Sentiasa membantu pelajar semampu yang boleh.

Sekarang Sesetengah guru bekerja kerana duit. Tak pernah kisah apa yang terjadi kat anak murid. Tidak pernah menganggap kerja sebagai guru pekerjaan yang paling mulia.

Kesimpulan
Bidang perguruan merupakan bidnag yang yang amat mencabar. Berbanding dahulu dan sekarang. Perubahan yang berlaku memberi kesan terhadap guru-guru di Malaysia. Sebagai seorang bakal buru, kita hendaklah menyediakn diri untuk menhadapi situasi dan cabaran yang berlaku sekarang.