Anda di halaman 1dari 2

Alapvet vilgnzetek

Vilgnzet
A vilgnzet az a md, ahogyan valaki a valsgot ltja, s ahogyan rtelmezi azokat a dolgokat, amelyekkel az letben tallkozik. A vilgnzet alapveten befolysolja az ember lett: rtkrendszert, rzseit, dntseit, nmagrl s msokrl alkotott kpt, sorst. Az egyes vilgnzetek sok szemponbl klnbznek egymstl. sszehasonltsuk s rtkelsk nem csupn intellektulis feladat, a dolog ttje a valsg megismerse. (Megj.: ms szempontokra s az egyes vilgnzeteken belli irnyzatokra hely hinyban nem trhetnk ki.)

TEIZMUS

DEIZMUS

ATEIZMUS

PANTEIZMUS

PANENTEIZMUS

POLITEIZMUS

egy vgtelen, szemlyes, Isten vltoz, nem tkletes anyagbl teremtetett, nem Vilg rk Isten a vilgon az Istensg az Istensgben Isten s vilg kvl maga a vilg van a vilg nincs / csak lehetetlen, ma lehetetlen, csak lehetetlen, csak Csoda annak vlt sincs annak vlt annak vlt az ember az az ember az teremt s teteremt s teIstensg rsze, Istensg rsze, remtmny, mi- remtmny, miIsten s ember csak fokozati csak fokozati nsgi klnb- nsgi klnbklnbsg klnbsg sg sg haland test s haland test s csak haland haland test s haland test s Az ember hallt tll halhatatlan l- test halhatatlan l- halhatatlan ltermszete llek lek lek lek feltmasztats, a llek isteni teljes megsem- jraszletsek, jraszletsek, isteni tlet: jutalmazsa / misls, nincs vgl visszaol- vgl visszaolAz ember rk let / hall bntetse tlvilgi szvads az Isten- vads az Istensorsa monkrs sgbe sgbe illzi az Istensg szabad vlasz- szabad vlasz- tudatlansg, A gonosz egyik oldala ts ts, tudatlansg mulaszts, eredete nevelsi hiba Isten gyzi le az ember az ember eltnik az ill- az Istensg A gonosz legyzheti legyzheti zikkal egytt egyik oldala vge marad Isten a termszet az ember az Istensg ala- az Istensg Az erklcs csony tapaszta- vltozsa forrsa lati szintje abszolt relatv relatv relatv relatv Az erklcs termszete vgtelenl vgtelenl kezdete, vge vgtelen, clja vgtelen / fejld, clja s clja van van vges; cltalan ismtld, A trtnelem van / cljt az em- cltalan s clja ber hatrozza meg egy van, vgtelen, szemlyes, vltozatlan, tkletes a semmibl teremtetett, nem rk Isten a vilgon kvl s benne van, ma is egy van, vgte- nincs len, szemlyes, vltozatlan, tkletes teremtetett, rk / vges, vges / rk anyagi egy, vges, szemlytelen, vltoz, tkletes rk, anyagtalan

sok van, vgesek, szemlyesek, vltoznak, tkletlenek anyagbl teremtetett, rk az istenek a vilgban vannak van, ma is az ember az istenek teremtmnye / fggetlen lny haland test s halhatatlan llek a llek isteni bntetse vagy jutalmazsa a gonosz istenek / tkletlen emberek a j / a gonosz istenek gyznek az istenek relatv ismtld / kezdete s vge van, clja van

Teizmus
A sz elemei: grg theosz = isten, latin -izmus = elv, tan. Eszerint ltezik egy vgtelen, rk s vltozatlan, szemlyes Isten, aki a lthat s lthatatlan vilg teremtjeknt s fenntartjaknt a vilgon kvl ll (transzcendencia), s ugyanakkor azt bellrl thatja (immanencia). Isten a vilgba aktvan s tervszeren beavatkozik, a termszet trvnyeit felfggesztheti (csoda). Jellemt s a lnybl fakad erklcsi trvnyeket az emberisg szmra kinyilatkoztatja (revelci). Az erklcsi trvnyek abszolt rvnyek, az erklcsi dntseket Isten az embertl szmon fogja krni. A Gonosz szemlyes valsg, de csak teremtmny, pusztt hatsnak Isten fog vget vetni. A teizmust a jdaizmus, a keresztnysg s az iszlm vallja.

Deizmus
A sz elemei: latin deus = isten, latin -izmus = elv, tan. Eszerint ltezik egy vgtelen, rk s vltozatlan, szemlyes Isten, aki a lthat s lthatatlan vilg teremtje, de a vilgon kvl ll (transzcendencia), azt bellrl nem hatja t. Isten a vilgot csak elindtotta, de annak trtnseibe nem avatkozik be, vagy csak nagyon ritkn, tulajdonkppeni clja ismeretlen. Isten csak a termszeten keresztl nyilatkoztatja ki nmagt s az erklcs alapjait. Az erklcsi trvnyek relatvak, de az erklcsi dntseket Isten szmon fogja krni. A gonoszsg oka emberi hiba, tudatlansg, de az ember kpes elbb-utbb lekzdeni (utpizmus). A deizmust vallotta pl. Voltaire.

Ateizmus
A sz elemei: grg a- = nlkli (fosztkpz), theosz = isten, latin -izmus = elv, tan. Eszerint nem ltezik Isten vagy tlvilg, csak az rk vagy idleges, nem teremtett, hanem nmagt ltrehoz s fenntart anyagvilg. Az ember is pusztn biolgiai lny, "Isten" s a tlvilg pedig az ember kpzeletbeli teremtmnye. A ltnek nmagban nincs clja, f irnytja a vletlen, vagy az embernek magnak kell meghatroznia sajt cljt s a sajt kezbe kell vennie a sorst (utpizmus). Az erklcsi trvnyek relatvak, a tlls rdekben hozott emberi kzmegegyezsen alapulnak, amelyeket az ember megfelel krlmnyek kzt kvetni kpes (humanizmus). Az embert csak ember (vagy sajt maga) vonhatja erklcsi felelssgre. A gonoszsg oka emberi hiba, tkletlensg, tudatlansg vagy neveltetsi hiba, de az ember ezeket elbb-utbb kpes lesz kikszblni. Az ateizmust vallotta pl. Marx, Nietzsche, Sartre.

Panteizmus
A sz elemei: grg pan = minden, grg theosz = isten, latin -izmus = elv, tan. Eszerint az Istensg azonos a vilggal, s nem azon kvl van. Isten a vilg s a vilg az Isten. Az Istensg nem megteremtette a vilgot, hanem a vilgknt ltezik, s az ember mint az Istensg rsze maga is Isten vagy isteni. Az Istensg szemlytelen, de sok szemlyes megnyilvnulsi formja van (pl. kisebb istenek, emberek); az ember szemlyisge csak az ideiglenes testruha rsze, a benne lev llek szemlytelen. Csak egyfle valsg van: a gonosz vagy ugyangy az Istensg rsze, mint a j, vagy Isten tl van j s gonosz ellenttvilgn, s ezek az erklcsi plusok is csak az istentapasztalat alacsony fokn tnnek valsgosnak. Az erklcsi dntseket egy vilgtrvny kri szmon. A vilg tkp. az Istensg tudata vagy gondolata, lma. Az Istensg nem a vilgon kvlll, esetleges beavatkozsa nem csoda. Nincs kezdet s vg, a trtnelem ciklikus, csak nmagt ismtli: nincs utpia, vgs tlet stb. Az let clja a visszaolvads az Istensgbe, az Egybe. A panteizmust vallotta pl. Spinoza, s vallja a legtbb hindu irnyzat.

Panenteizmus
A sz elemei: grg pan = minden, grg en = benne, grg theosz = isten, latin -izmus = elv, tan. Eszerint az Istensgnek rsze a vilg, a vilg benne van, az Istensg a vilgot nem teremtette, hanem nmagbl formlta s tartja fenn. Az Istensg rk, de vltoz, szellemi, de van anyagi rsze is, szemlyes, de van szemlytelen oldala is. Isten tbb, mint a vilg, de rkk azzal egytt ltezik, tisztn szellemi s anyagi plusa is van. Az ember az Istensg rsze, egymstl klcsnsen fggnek: egytt vltoznak s fejldnek. Az erklcs a vltoz Istensgtl fgg, ezrt relatv, az erklcsi plusok az Istensgbl fakadnak. Az erklcsi dntseket egy mechanikus vilgtrvny kri szmon. Nincs kezdet s vg, a trtnelem ciklikus fejldsben van. A lt clja az Istensg nfejldse, az emberi let clja az Istensgbe val visszaolvads. A panenteizmust vallotta pl. Pltn, Herakleitosz, Hegel, Whitehead, s vallja nhny hindu irnyzat.

Politeizmus
A sz elemei: grg polsz = sok, grg theosz = isten, latin -izmus = elv, tan. Eszerint nemcsak egyetlen, hanem sok isten ltezik, ezek mindegyike szemlyes, vges, de fejldnek s nemk is van. Tbb-kevsb egyenlk vagy van egy fisten. Az istenek egymssal rendszerint harcban llnak. A vilg rk, nem k teremtettk, csak k formltk, akrcsak benne az embert. Az emberek vilga az istenek csata- vagy jtsztere, a trtnelemnek nincs ismert clja. Az ember letnek rtelme az istenek szolglata, vagy akr az istenn fejlds. A gonoszsg oka a tkletlen emberek, illetve gonosz istenek hatsa. Irnyzattl fggen vagy nem tudni, hogy a j vagy a gonosz istenek fognak gyzni, vagy tudhat, hogy vgl a j fisten fog gyzni. Az erklcs az istenektl s hatskrktl fgg, de relatv. Az erklcsi dntseket az istenek fogjk szmon krni, k maguk vagy e trvnyek ftt llnak, vagy rjuk is vonatkoznak. A politeizmus valamilyen formjt vallottk pldul a rgi grgk, illetve valljk a mai trzsi vallsok, sok hindu irnyzat s a mormonok. Felhasznlt irodalom Norman L. Geisler, Encyclopedia of Christian Apologetics, Baker, 1999 (c) Apolgia Kutatkzpont Postacm: 1576 Budapest, Pf. 22, Internet: www.apologia.hu