Anda di halaman 1dari 2

ASSGMNT 4 PJ AMALI PJ..

MUKA DEPAN PENGHARGAAN PENDAHULUAN (DEF LOKO, X LOKO, MA) PELAN LANTAI (KALO NAK, SOK AK BG) PELAN LANTAI + GAMBAR (POMPUAN LEH RUJUK IZZATI) REFLEKSI RUJUKAN (2 BUKU N 2 JOUNAL/NTERNET)

PERGERAKAN ASAS LOKOMOTOR, BUKAN LOKOMOTOR DAN MANIPULASI ALATAN. PENGENALAN Kemahiran asas dapat diklasifikasikan kepada empat komponen yang utama iaitu Pergerakan Asas, Kemahiran Manipulatif, Kemahiran Asas Sukan dan Kemahiran Asas Fizikal. Kemahiran Pergerakan Asas boleh dibahagikan kepada tiga komponen utama iaitu Kemahiran Lokomotor, Kemahiran Bukan Lokomotor dan Kemahiran Memanipulasikan Alatan. Dalam kemahiran Lokomotor, individu perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain manakala Kemahiran Bukan Lokomotor ialah pergerakan setempat dan tumpuan diberi kepada keseluruhan tubuh badan iaitu buka-tutup, naik turun dan pusing-putar. 1.0 Lokomotor Lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Terdapat dua jenis lokomotor iaitu Lokomotor Beritma Sekata dan Lokomotor Beritma Tidak Sekata. Kemahiran Lokomotor mempunyai lapan pergerakan iaitu lima pergerakan Beritma Sekata dan tiga pergerakan Beritma Tidak Sekata. 1.1 Bagi Lokomotor Beritma Sekata ialah:a) Berjalan b) Berlari c) Melompat (mendarat dengan dua kaki)

d) Hop (melompat dan mendarat dengan sebelah kaki) e) Leap (melompat serta larian memanjang dilakukan berterusan dengan kaki berselang seli) 1.2 Lokomotor Beritma Tidak Sekata ialah: a) Skip b) Galop c) Mengelongsor 2.0 pergerakan bukan lokomotor Pergerakan Bukan Lokomotor merupakan pergerakan yang statik

http://www.scribd.com/doc/18535081/Pergerakan-Asas