Anda di halaman 1dari 9

LAPORAN

PROGRAM JATI DIRI KESUKARELAAN NASIONAL
PERINGKAT NEGERI TERENGGANU 2008
Majlis Belia Negeri Terengganu
Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
Majlis Belia Daerah Kemaman
Pejabat Belia Daerah Kemaman

PUSAT BELIA RAKAN MUDA, MAK LAGAM KEMAMAN,
(15-11-2008 hingga 20-11-2008)
KAMPUNG IBOK, KIJAL, KEMAMAN TERENGGANU.
(21-11-2008 hingga 24-11-2008)

A. BARISAN FASILITATOR

1. ENCIK ZAKARIA BIN TAHIR
2. ENCIK ROSDI BIN MAT SAID
3. ENCIK KHEIRUDDIN B. ABDULLAH
4. ENCIK ROZAKI BIN CHIK
5. ENCIK SYAHMI BIN MOKHTAR
6. ENCIK KHALID BIN MOHAMAD
7. ENCIK MOKHTAR BIN MOHD DESA
8. ENCIK MOHAMAD BIN SULAIMAN
9. PUAN RUZANARIAH BINTI ABD GHAFAR
10. PUAN NAFISAH BINTI ISMAIL

B. AKTIVITI SEPANJANG PROGRAM DI PUSAT RAKAN MUDA.

SABTU - 15-11-2008

Jam 10.30 pagi

Pendaftaran peserta dilakukan di Dewan Kuliah Pusat Belia Rakan Muda bermula jam
10.30 pagi. Dimulai dengan daerah Kemaman dan Dungun. Seramai 80 peserta lelaki
dan 80 peserta perempuan terdiri dari pelajar-pelajar Tingkatan 6 Rendah dari sekolah-
sekolah menengah seluruh negeri Terengganu. Peserta menginap di asrama Kompleks
Rakan Muda Kemaman. Daerah terakhir yang mendaftar ialah daerah Besut dan Setiu
iaitu pada jam 4.45 petang

Peserta menyesuaikan diri dengan persekitaran, serta taklimat program oleh Kem
Komandan, Ketua Fasilitator dan Ketua Urusetia.

Jam 9.00 hingga 11.00 malam

Program suaikenal berjalan seperti yang diraancangkan dan dikendalikan oleh Ketua
Fasilitator Encik Zakaria bin Tahir dan dibantu oleh semua barisan fasilitator.

Selesai sesi suaikenal mesyuarat malam diadakan.

peserta didedahkan dengan teori dan praktikal serta aktiviti berkumpulan dan pembentangan aktiviti oleh peserta. Jam 11.30 petang.30 hingga 6.00 hingga 11.30 hingga 10.00 malam Slot keempat.00 pagi hingga 1.30 petang Riadah petang dipimpin oleh Ketua Jurulatih Encik Azizi bin Abbas Kutty Jam 7.00 hingga 6. Fesi yang terlibat berjaya memecah blok minda peserta untuk lebih memahami apa itu SWOT analisis dan bila perlu digunakan.00 hingga 7.AHAD – 16-11-2008 Jam 6. Kaunselor Sekolah Menengah Sultan Ismail Kemaman. John Ambulans Negeri Terengganu. Tanggapan dan Gambaran Masa Depan dipimpin oleh fasilitator Encik Kheiruddin bin Abdullah dan Puan Nafisah binti Ismail. Manusia sebagai Khalifah dipimpin oleh penceramah jemputan Encik Zaki bin Ambak. Pegawai Pemerintah St. Aktiviti berkumpulan diadakan bagi menambahkan lagi kefahaman peserta melalui perbincangan dan penghasilan kerja.20 pagi. Jam 7. Fasilitator bermesyuarat malam.00 hingga 4. Jam 5.45 pagi Solat dan kuliah Subuh DiKendalikan oleh Ustaz dari Pejabat Agama Daerah Kemaman. Peserta balik ke penginapan. . nyanyian lagu Negaraku dan Belia Benci Dadah. Encik Aziz bin Ibrahim.00 petang Slot kedua diteruskan dengan tajuk Kecerdasan Emosi yang dipimpin oleh penceramah jemputan.45pagi Peserta beriadah di bawah kendalian Encik Aziz bin Abbas Kutty Ketua Jurulatih Jam 8. Slot ketiga. Slot pertama SWOT Analisis dipimpin oleh fasilitator Encik Rozaki bin Chik dan Encik Mokhtar bin Mohd Desa dan dibantu oleh barisan fasilitator.00 hingga 8. Jam 2.30 pagi Peserta berkumpul di Dewan Utama Rakan Muda seawal jam 8. Kuliah Maghrib dan Solat Isyak Jam 9.30 malam Solat Maghrib.

Mengurus badan-badan sukarela serta melaksanakan perjalan sesuatu program.00 hingga 6. Pengenalan Kepada Kesukarelaan.30 hingga 10.30 malam Solat Maghrib.30 hingga 6. Jam 2. Peserta bergerak ke penginapan Mesyuarat malam.45 pagi Solat dan kuliah Subuh DiKendalikan oleh Ustaz dari Pejabat Agama Daerah Kemaman.30 petang Slot ketujuh. dipimpin oleh penceramah jemputan Encik Mazlan.00 hingga 8. Kuliah Maghrib dan Solat Isyak Jam 9. Jam 11.00 hingga 7.00 hingga 11. Slot keenam. Jam 7.00 malam Slot kelapan. dipimpin oleh Encik Khalid bin Mohamad dan dibantu oleh barisan fasilitator. dipimpin oleh Encik Khalid bin Mohamad dibantu oleh barisan fasilitator.00 hingga 4. Timbalan Pengerusi Majlis Belia Kuala Terengganu. Jam 5.30 pagi Slot kelima. Peserta didedahkan kepada cara-cara merancang untuk menubuhkan sesuatu badan atau persatuan.00 pagi hingga 1. Strategi Kesedaran dan Kesukarelaan Isu dan Cabaran.00 petang. Peserta didedahkan kepada keutamaan dan atitiud serta sifat-sifat yang membolehkan seseorang itu bergerak dalam bidang kesukarelaan. Ciri-ciri Unggul Sukarelaan.ISNIN – 17-11-2008 Jam 6. Pengurusan badan-badan sukarela. Peserta didedahkan kepada pemahaman mengenai kesukarelaan. .45pagi Peserta beriadah di bawah kendalian Encik Aziz bin Abbas Kutty Ketua Jurulatih Jam 8. dipimpin oleh Encik Rosdi bin Mat Said dan dibantu oleh barisan fasilitator. teori dan praktikal serta pembentangan projek oleh peserta.30 petang Riadah petang dipimpin oleh Ketua Jurulatih Encik Azizi bin Abbas Kutty Jam 7.

30 malam Solat Maghrib.45pagi Peserta beriadah di bawah kendalian Encik Aziz bin Abbas Kutty Ketua Jurulatih Jam 8. dipimpin oleh Encik Syahmi bin Mokhtar dan Encik Zakaria bin Tahir dibantu oleh barisan fasilitator.00 hingga 4.45 pagi Solat dan kuliah Subuh DiKendalikan oleh Ustaz dari Pejabat Agama Daerah Kemaman. Jam 2. . Mesyuarat malam.30 petang Slot kesepuluh. Jam 5. Komunikasi berkesan. Kemahiran Komunikasi interpersonal 2.00 hingga 8. dipimpin oleh Encik Syahmi bin Mokhtar dan Encik Zakaria bin Tahir dibantu oleh barisan fasilitator. Kepimpinan dan Kepengikutan Dalam Organisasi. Jam 7. Peserta bergerak ke penginapan.00 hingga 6. dipimpin oleh Encik Zakaria bin Tahir dan Encik Syahmi bin Mokhtar dan dibantu oleh barisan fasilitator.30 hingga 6.00 malam Slot kesebelas.00 hingga 7.30 hingga 1.SELASA – 18-11-2008 Jam 6. cara-cara berkomunikasi dengan betul. Kuliah Maghrib dan Solat Isyak Jama 9.00 hingga 11. Peserta didedahkan kepada simulasi perjalanan pilihanraya dari mula hingga mengumumkan calun YB yang menang.30 petang Riadah petang dipimpin oleh Ketua Jurulatih Encik Azizi bin Abbas Kutty Jam 7.00 petang Slot kesembilan. Kemahiran Komunikasi Interpersonal 1. Peserta didedahkan kepada cara-cara berkomunikasi dengan lebih berkesan serta impak yanmg akan diterima sekiranya terdapat ganguan dalam sistem komunikasi.

Jam 11.30 hingga 6. dipimpin penceramah jemputan Ustaz Kamal. dipimpin oleh penceramah jemputan. Pelbagai soalan diketengahkan kepada peserta selepas tayangan filem.00 hingga 11. serta aturan-aturan yang mesti dipatuhi untuk mengelakkan berlakunya sebarang ketegangan kaum.00 petang Slot ketiga belas. Perpaduan Bangsa Malaysia. Jam 2. Keushawan Dalam konteks Negara.00 hingga 4. Jam 7. kesatuan bangsa Malaysia. Jam 5.30 pagi Slot kedua belas.00 hingga 6.00 hingga 7. Peserta didedahkan kepada ciri-ciri untuk menjadi usahawan. dipimpin oleh Tuan Haji Shamsuddin. kerjasama yang tersirat dan tersurat dalam filem yang ditayangkan. jati diri. tanggungjawab dan kebertanggungjawaban kepadanegara. Insiden 13 Mei.30 hingga 10. Pejuang kemerdekaan. peserta didedahkan tentang perjuangan pejuang-pejuang kemerdekaan. Peserta bergerak ke penginapan Mesyuarat malam. serta nilai-nilai kepayahan yang dihadapi oleh pejuang-pejuang kemerdekaan pada ketika itu dan perbandingan dengan masa kini. Encik Izanie bin Razak. kesukarelaan.00 pagi hingga 1.00 hingga 8. dipimpin oleh Encik Kheiruddin bin Abdullah dan Encik Rosdi bin Mat Said. peserta didedahkan kepada nilai-nilai utama dalam membentuk perpaduan.RABU – 19-11-2008 Jam 6.30 malam Solat Maghrib.00 malam Slot kelima belas.30 petang Slot keempat belas.45pagi Peserta beriadah di bawah kendalian Encik Aziz bin Abbas Kutty Ketua Jurulatih Jam 8. Peserta didedah dengan nilai patriotisma. Kuliah Maghrib dan Solat Isyak Jam 9. . Tayangan Filem ” Bukit Kepong”. Setiausaha Kehormat Dewan Perniagaan Melayu Negeri Terengganu.30 petang Riadah petang dipimpin oleh Ketua Jurulatih Encik Azizi bin Abbas Kutty Jam 7.45 pagi Solat dan kuliah Subuh DiKendalikan oleh Ustaz dari Pejabat Agama Daerah Kemaman.

dipimpin oleh Encik Mohd Anuar bin Ibrahim.45 pagi Solat dan kuliah Subuh DiKendalikan oleh Ustaz dari Pejabat Agama Daerah Kemaman. Kampung angkat dan Keluarga anagkat peserta.45pagi Peserta beriadah di bawah kendalian Encik Aziz bin Abbas Kutty Ketua Jurulatih Jam 8. Kem Komandan Program Jati Diri Kesukarelaan Nasional. . Bersama NGO’s. dipimpin oleh Puan Ruzanariah binti Abd Ghafar dibantu oleh barisan fasilitator. cara mendaftar dan mengurus organisasi dengan betul.00 malam Malam PJKN. peserta didedahkan kepada bagaimana merancang dan melaksanakan sesuatu projek mengikut spesifik yang dikehendaki mengikut proposer. Jam 7. peserta didedahkan dengan cara- cara menubuh dan mengurus persatuan.00 pagi hingga 1.30 hingga 10.30 malam Solat Maghrib.KHAMIS – 20-11-2008 Jam 6.00 hingga 4.00 hingga 7. 2.00 petang Slot ketujuh belas. Persembahan dan pembentangan projek oleh peserta. Mesyuarat malam. Kuliah Maghrib dan Solat Isyak Jam 9. Dirasmikan oleh YB PJKN Mohd Adam Aminuddin bin Ibrahim Peserta bergerak ke penginapan. persembahan peserta mengikut kumpulan. Kemahiran Merancang.30 hingga 6.00 hingga 8. Jam 11. LDK. lebih kepada persiapan peserta untuk malam PJKN. Jam 5.30 petang Taklimat keluarga angkat oleh Kem Komandan Encik Mohd Anuar bin Ibrahim.30 pagi Slot keenam belas.00 hingga 6.30 petang Riadah petang dipimpin oleh Ketua Jurulatih Encik Azizi bin Abbas Kutty Jam 7. pergerakan peserta.

bergerak mengikut empat buah kampung dengan empat buah bas ke Kampung Angkat. sesi bergambar. . Kemaman. Penyerahan anak-anak angkat kepada keluarga-keluarga angkat. Tugasan Fasilitator ialah memantau semua program yang dilaksanakan bertepatan dengan jadual yang telah dipersetujui. Dengan penyerahan anak-anak angkat kepada keluarga-keluarga angkat. Peserta disambut oleh Pengerusi-pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Kampung iaitu Pengerusi JKKK Kampung Yak Yah. Perasmian Penyerahan anak angkat kepada keluarga angkat oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar Terengganu. Kijal. Pengerusi Jawatankuasa Kampung Padang Kemunting. kampung Ibok. Pengerusi Jawatankuasa Kampung Ibok. Program Jati Diri Kesukarelaan Nasional Peringkat Negeri Terengganu 2008. Kampung YakYah.30 petang. Pengerusi Jawatankuasa Kampung Batu Sembilan. Dato’ Ahmad bin Said. Penyerahan anak angkat secara simbolik oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar Kepada Pengerusi-pengerusi Jawatankuasa setiap kampung.JUMAAT – 21-11-2008 8. Disediakan oleh : ____________________ ZAKARIA BIN TAHIR Ketua Fasilitator. 2.00 pagi Peserta berkumpul. Kampung Batu Sembilan dan Kampung Padang Kemunting. maka segala program akan dikendalikan oleh JKKK kampung Ibok.

LAPORAN BERGAMBAR Aktiviti slot Tangapan dan Gambaran Masa Depan Aktiviti slot Kemahiran Komunikasi Interpersonal Aktiviti slot SWOT Analisis .

Aktiviti slot Kemahiran Merancang Aktiviti slot Kemahiran Merancang Aktiviti slot Kemahiran Merancang .