UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

ETIKET DI MEJA MAKAN (TABLE MANNERS)

Unit Dinamika Kemahiran Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

dk tan/ kuwd/kmpp2004

1

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

OBJEKTIF
Mengenal pasti cara makan yang betul mengikut situasi Mengenal pasti adat dan tertib meja makan

dk tan/ kuwd/kmpp2004

2

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

PENGENALAN
Etiket di meja makan (table manners) - peranan penting - membantu memberi gambaran tingkahlaku dan peribadi seseorang.

dk tan/ kuwd/kmpp2004

3

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

Menu Barat bagi majlis rasmi
i. ii. iii. iv. TABLE D’HOTE Bilangan hidangan ditetapkan Harga bagi satu set menu ditetapkan Set tersebut disediakan dalam jangka waktu yang ditetapkan Boleh memesan item tambahan tetapi dikenakan bayaran tambahan
dk tan/ kuwd/kmpp2004 4

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG A LA CARTE Diertikan sebagai ‘tempahan daripada kad” Ciri-ciri i. Mengandungi senarai hidangan yang disediakan ii. Tiap-tiap hidangan diletakkan harga yang berasingan iii. Dimasak apabila dipesan dk tan/ kuwd/kmpp2004 5 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Jenis Peralatan dan Susun Atur Meja dk tan/ kuwd/kmpp2004 6 .

sedang sendoknya menghadap ke atas. Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring. Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tatacara peletakan peralatan makan yang lazim digunakan Garpu-garpu untuk berbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring. Napkin diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah piring seperti di restoran napkinnya diletakkan di tempat piring . sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sendok-sendok. dk tan/ kuwd/kmpp2004 7 .atau di sebelah paling kiri dari letak garpu.

dan beberapa tempat penyedap makanan berada disebelah atas kiri Sangat mudah. dan kemudian bergerak ke arah dimana piring utama kita berada: sendok sop dulu. kemudian pisau ikan dan garpu. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas Piring mentega atau roti. begitu kata para pakar etiket berkata.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tata cara peletakan peralatan makan yang lazim digunakan Berbagai gelas minum ( untuk air. dan barulah pisau dan garpu utama dk tan/ kuwd/kmpp2004 8 . Aturan umum tentang perangkat makan tersebut adalah mulai dari yang posisinya paling luar.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Meletak Pisau Mentega dk tan/ kuwd/kmpp2004 9 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Napkin Napkin berbentuk kipas Napkin berbentuk pucuk rebung dk tan/ kuwd/kmpp2004 10 .

Sebaik sahaja duduk. tunggulah tuan rumah meletakkan napkinnya terlebih dahulu dk tan/ kuwd/kmpp2004 11 . napkin diletakkan di atas peha. Untuk majlis rasmi.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Menggunakan Napkin 1. 2.

Jika diletakkan atas meja menandakan anda dk tan/ kuwd/kmpp2004 akan balik terus 12 . tali pinggang atau antara butang kemeja 4. Kedudukan napkin menandakan anda akan kembali semula.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG 3. Jangan sekali-kali menyelitkan napkin pada kolar. Elakkan daripada menyapu mulut dengan napkin tetapi melekapkan napkin pada bibir kelihatan lebih menarik 5.

peralatan tersebut hendaklah dipegang dengan tangan kanan dk tan/ kuwd/kmpp2004 13 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Appetizer (makanan pembuka selera) Memegang garpu di sebelah tangan kiri dan sudu (atau pisau bergantung pada caranya)di sebelah tangan kanan Sekiranya makanan yang memerlukan sudu atau garpu sahaja (aiskrim atau kek).

dk tan/ kuwd/kmpp2004 14 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Appetizer……. Jika garpu dipegang di sebelah tangan kanan dan cara menyuapkan ke mulut ialah dengan menghalakan bahagian tajamnya ke bawah Makan hanya hidangan utama sahaja dan tinggalkan hiasan.. Selepas makan. garpu yang digunakan hendaklah diletakkan di atas piring sebelah kanan dalam keadaan terlentang.

Cara menyenduk sup adalah dengan menghalakan sudu sup ke arah luar dari badan (inward towards outer position).UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Sup Gunakan sudu di sebelah kanan yang berbentuk bulat. Cara memegang sudu sup dk tan/ kuwd/kmpp2004 15 .

Pisau digunakan untuk menyapu mentega atas roti yang dicubik dan suap menggunakan tangan kiri atau tangan kanan Selesai makan sup..UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Sup…. sudu sup diletakkan di sebelah kanan atas piring pelapik dalam keadaan terlentang dk tan/ kuwd/kmpp2004 16 . Bila ingin memakan sup dengan roti. roti hendaklah dicubit atau dipatahkan menjadi kecil dengan tangan bukan dipotong dengan pisau. letakkan sudu di dalam mangkuk sup Jika terdapat piring pelapik.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Mengguna Pisau dan Garpu Untuk Memotong Stik dk tan/ kuwd/kmpp2004 17 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara memegang pisau dan garpu dk tan/ kuwd/kmpp2004 18 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Kedudukan pisau dan garpu apabila selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 19 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Pembasuh Mulut Jika makanan pembasuh mulut dihidangkan di dalam gelas berkaki yang berlapik. sudu tersebut diletakkan di atas piring pelapik di sebelah kanan setelah selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 20 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Pembasuh mulut….. sudu boleh ditinggalkan di dalam bekasnya apabila selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 21 . Jika puding dihidangkan di dalam piring.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan Elakkan membelek-belek peralatan yang tersedia di atas meja walaupun peralatan tersebut sunguh canggih Perbuatan suka mengambil barang di atas meja sebagai cenderamata hendaklah dihindarkan Jangan mengelap peralatan meja dengan kain napkin Jangan bercakap semasa mulut penuh dengan makanan dk tan/ kuwd/kmpp2004 22 .

.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di meja makan…. Jangan terlalu bising ketika menggunakan sudu dan garpu Elakkan sendawa di hadapan tetamu Jangan terlalu gelojoh semasa menelan makanan Janagan celupkan atau pecah-pecahkan roti dalam sup Elakkan bunyi menghirup sup yang kuat Jangan menolak pinggan sesudah makan. Kekalkan disitu sehingga diubah oleh pelayan dk tan/ kuwd/kmpp2004 23 .

gelas dan perlalatan yang digunakan Jangan melambaikan sudu / garpu/ pisau ketika anda berbicara dk tan/ kuwd/kmpp2004 24 . Jangan bersandar dan berkata. Memadailah dengan meletakkan garpu dan pisau untuk menunjukkan yang anda sudah pun selesai makan Elakkan kesan gincu pada napkin. “Saya sudah selesai” atau :Saya sudah kenyang”.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan….

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan…. mengorek telinga atau hidung di depan tetamu Kacau kopi atau the seberapa senyap yang boleh Elakkan menuang minuman panas di dalam piring dan jirup Elakkan merokok di meja makan Jangan menyusun pinggan mangkuk selepas makan atau menghatarnya ke dapur dk tan/ kuwd/kmpp2004 25 . Jangan mencungkil gigi.

ETIKA DI MEJA MAKAN MAJLIS JAMUAN SECARA BUFET .

Berbaris mengikut susunan makanan yang diatur Elakkan mengambil makanan kesukaan dengan mencelah tetamu yang terdahulu.ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Tunggu sehingga tuan rumah menjemput makan terlebih dahulu. Wanita mengambil makanan terlebih dahulu. .

Jangan berada terlalu lama di meja hidangan. biarkan mereka mengambil makanan terlebih dahulu.ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Jika terdapat tetamu kehormat. . Ambil makanan secukupnya terlebih dahulu. Boleh diulang 2 atau 3 kali selepas itu.

Gunakan senduk atau sudu yang telah disediakan.ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Jangan mengambil hidangan dengan menggunakan sudu atau garpu anda. Pastikan semua tetamu telah mengambil makanan mereka sebelum anda mengambil makanan tambahan .

ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN .

. Gunakan tangan kanan. gunakan tangan kiri utk pegang gelas. basuhlah tangan.ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN Sebelum makan. Gunakan tangan kiri untuk menyenduk nasi dan lauk Jika hendak minum ketika makan. dan tampungkan belakang tangan kanan supaya nampak sopan.

ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN Gunakan tangan kiri untuk menghulur pinggan lauk atau nasi kepada orang lain ketika sedang makan. Basuh tangan selepas makan dan lap. .

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Jemputan untuk majlis barbeku agak terhad kerana jangka masa memasak makanan agak lama .

.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Hanya makanan sampingan dan minuman sahaja yang disediakan terlebih dahulu manakala makanan utama dimasak semasa majlis berjalan.

TATACARA MENGADAKA MAJLIS BARBEKU Diadakan diluar bangunan yang mempunyai pusingan pengudaraan yang baik. .

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Tempat membakar ( grill ) daging diletakkan di bahagian tepi agar asap tidak mengganggu tetamu. .

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Daging dimasak semasa tetamu hadir. Untuk mengelakkan tetamu menunggu terlalu lama. daging yang hendak dihidangkan bolehlah dibakar terlebih dahulu sehingga setengah masak. .

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Tuan rumah digalakkan untuk membakar sendiri daging sekiranya tetamu yang diundang tidak sebegitu ramai. .

. Sesuai diadakan untuk majlis yang tidak formal pada waktu malam.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Para tetamu boleh membakar sendiri sekiranya majlis tidak menetapkan masa yang tertentu.

KESIMPULAN Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah. Amalkanlah etiket di meja makan mengikut situasi dan tempat dk tan/ kuwd/kmpp2004 40 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG SEKIAN. TERIMA KASIH dk tan/ kuwd/kmpp2004 41 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful