P. 1
Tertib Di Meja Makan

Tertib Di Meja Makan

|Views: 1,347|Likes:
Dipublikasikan oleh Izzah Mohd Khalil

More info:

Published by: Izzah Mohd Khalil on Mar 10, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2013

pdf

text

original

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

ETIKET DI MEJA MAKAN (TABLE MANNERS)

Unit Dinamika Kemahiran Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

dk tan/ kuwd/kmpp2004

1

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

OBJEKTIF
Mengenal pasti cara makan yang betul mengikut situasi Mengenal pasti adat dan tertib meja makan

dk tan/ kuwd/kmpp2004

2

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

PENGENALAN
Etiket di meja makan (table manners) - peranan penting - membantu memberi gambaran tingkahlaku dan peribadi seseorang.

dk tan/ kuwd/kmpp2004

3

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

Menu Barat bagi majlis rasmi
i. ii. iii. iv. TABLE D’HOTE Bilangan hidangan ditetapkan Harga bagi satu set menu ditetapkan Set tersebut disediakan dalam jangka waktu yang ditetapkan Boleh memesan item tambahan tetapi dikenakan bayaran tambahan
dk tan/ kuwd/kmpp2004 4

Mengandungi senarai hidangan yang disediakan ii. Dimasak apabila dipesan dk tan/ kuwd/kmpp2004 5 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG A LA CARTE Diertikan sebagai ‘tempahan daripada kad” Ciri-ciri i. Tiap-tiap hidangan diletakkan harga yang berasingan iii.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Jenis Peralatan dan Susun Atur Meja dk tan/ kuwd/kmpp2004 6 .

Napkin diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah piring seperti di restoran napkinnya diletakkan di tempat piring . sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sendok-sendok. sedang sendoknya menghadap ke atas. Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tatacara peletakan peralatan makan yang lazim digunakan Garpu-garpu untuk berbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas. dk tan/ kuwd/kmpp2004 7 .

kemudian pisau ikan dan garpu. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas Piring mentega atau roti.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tata cara peletakan peralatan makan yang lazim digunakan Berbagai gelas minum ( untuk air. dan barulah pisau dan garpu utama dk tan/ kuwd/kmpp2004 8 . dan kemudian bergerak ke arah dimana piring utama kita berada: sendok sop dulu. dan beberapa tempat penyedap makanan berada disebelah atas kiri Sangat mudah. Aturan umum tentang perangkat makan tersebut adalah mulai dari yang posisinya paling luar. begitu kata para pakar etiket berkata.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Meletak Pisau Mentega dk tan/ kuwd/kmpp2004 9 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Napkin Napkin berbentuk kipas Napkin berbentuk pucuk rebung dk tan/ kuwd/kmpp2004 10 .

napkin diletakkan di atas peha. tunggulah tuan rumah meletakkan napkinnya terlebih dahulu dk tan/ kuwd/kmpp2004 11 . 2. Sebaik sahaja duduk. Untuk majlis rasmi.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Menggunakan Napkin 1.

Jangan sekali-kali menyelitkan napkin pada kolar. tali pinggang atau antara butang kemeja 4. Kedudukan napkin menandakan anda akan kembali semula.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG 3. Elakkan daripada menyapu mulut dengan napkin tetapi melekapkan napkin pada bibir kelihatan lebih menarik 5. Jika diletakkan atas meja menandakan anda dk tan/ kuwd/kmpp2004 akan balik terus 12 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Appetizer (makanan pembuka selera) Memegang garpu di sebelah tangan kiri dan sudu (atau pisau bergantung pada caranya)di sebelah tangan kanan Sekiranya makanan yang memerlukan sudu atau garpu sahaja (aiskrim atau kek). peralatan tersebut hendaklah dipegang dengan tangan kanan dk tan/ kuwd/kmpp2004 13 .

Selepas makan.. Jika garpu dipegang di sebelah tangan kanan dan cara menyuapkan ke mulut ialah dengan menghalakan bahagian tajamnya ke bawah Makan hanya hidangan utama sahaja dan tinggalkan hiasan. dk tan/ kuwd/kmpp2004 14 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Appetizer……. garpu yang digunakan hendaklah diletakkan di atas piring sebelah kanan dalam keadaan terlentang.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Sup Gunakan sudu di sebelah kanan yang berbentuk bulat. Cara memegang sudu sup dk tan/ kuwd/kmpp2004 15 . Cara menyenduk sup adalah dengan menghalakan sudu sup ke arah luar dari badan (inward towards outer position).

letakkan sudu di dalam mangkuk sup Jika terdapat piring pelapik. Bila ingin memakan sup dengan roti. Pisau digunakan untuk menyapu mentega atas roti yang dicubik dan suap menggunakan tangan kiri atau tangan kanan Selesai makan sup. roti hendaklah dicubit atau dipatahkan menjadi kecil dengan tangan bukan dipotong dengan pisau.. sudu sup diletakkan di sebelah kanan atas piring pelapik dalam keadaan terlentang dk tan/ kuwd/kmpp2004 16 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Sup….

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Mengguna Pisau dan Garpu Untuk Memotong Stik dk tan/ kuwd/kmpp2004 17 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara memegang pisau dan garpu dk tan/ kuwd/kmpp2004 18 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Kedudukan pisau dan garpu apabila selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 19 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Pembasuh Mulut Jika makanan pembasuh mulut dihidangkan di dalam gelas berkaki yang berlapik. sudu tersebut diletakkan di atas piring pelapik di sebelah kanan setelah selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 20 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Pembasuh mulut….. sudu boleh ditinggalkan di dalam bekasnya apabila selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 21 . Jika puding dihidangkan di dalam piring.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan Elakkan membelek-belek peralatan yang tersedia di atas meja walaupun peralatan tersebut sunguh canggih Perbuatan suka mengambil barang di atas meja sebagai cenderamata hendaklah dihindarkan Jangan mengelap peralatan meja dengan kain napkin Jangan bercakap semasa mulut penuh dengan makanan dk tan/ kuwd/kmpp2004 22 .

.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di meja makan…. Jangan terlalu bising ketika menggunakan sudu dan garpu Elakkan sendawa di hadapan tetamu Jangan terlalu gelojoh semasa menelan makanan Janagan celupkan atau pecah-pecahkan roti dalam sup Elakkan bunyi menghirup sup yang kuat Jangan menolak pinggan sesudah makan. Kekalkan disitu sehingga diubah oleh pelayan dk tan/ kuwd/kmpp2004 23 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan…. Jangan bersandar dan berkata. Memadailah dengan meletakkan garpu dan pisau untuk menunjukkan yang anda sudah pun selesai makan Elakkan kesan gincu pada napkin. “Saya sudah selesai” atau :Saya sudah kenyang”. gelas dan perlalatan yang digunakan Jangan melambaikan sudu / garpu/ pisau ketika anda berbicara dk tan/ kuwd/kmpp2004 24 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan…. Jangan mencungkil gigi. mengorek telinga atau hidung di depan tetamu Kacau kopi atau the seberapa senyap yang boleh Elakkan menuang minuman panas di dalam piring dan jirup Elakkan merokok di meja makan Jangan menyusun pinggan mangkuk selepas makan atau menghatarnya ke dapur dk tan/ kuwd/kmpp2004 25 .

ETIKA DI MEJA MAKAN MAJLIS JAMUAN SECARA BUFET .

.ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Tunggu sehingga tuan rumah menjemput makan terlebih dahulu. Wanita mengambil makanan terlebih dahulu. Berbaris mengikut susunan makanan yang diatur Elakkan mengambil makanan kesukaan dengan mencelah tetamu yang terdahulu.

ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Jika terdapat tetamu kehormat. Boleh diulang 2 atau 3 kali selepas itu. Ambil makanan secukupnya terlebih dahulu. biarkan mereka mengambil makanan terlebih dahulu. . Jangan berada terlalu lama di meja hidangan.

Gunakan senduk atau sudu yang telah disediakan.ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Jangan mengambil hidangan dengan menggunakan sudu atau garpu anda. Pastikan semua tetamu telah mengambil makanan mereka sebelum anda mengambil makanan tambahan .

ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN .

ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN Sebelum makan. gunakan tangan kiri utk pegang gelas. dan tampungkan belakang tangan kanan supaya nampak sopan. . Gunakan tangan kiri untuk menyenduk nasi dan lauk Jika hendak minum ketika makan. basuhlah tangan. Gunakan tangan kanan.

.ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN Gunakan tangan kiri untuk menghulur pinggan lauk atau nasi kepada orang lain ketika sedang makan. Basuh tangan selepas makan dan lap.

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Jemputan untuk majlis barbeku agak terhad kerana jangka masa memasak makanan agak lama .

.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Hanya makanan sampingan dan minuman sahaja yang disediakan terlebih dahulu manakala makanan utama dimasak semasa majlis berjalan.

.TATACARA MENGADAKA MAJLIS BARBEKU Diadakan diluar bangunan yang mempunyai pusingan pengudaraan yang baik.

.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Tempat membakar ( grill ) daging diletakkan di bahagian tepi agar asap tidak mengganggu tetamu.

daging yang hendak dihidangkan bolehlah dibakar terlebih dahulu sehingga setengah masak. . Untuk mengelakkan tetamu menunggu terlalu lama.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Daging dimasak semasa tetamu hadir.

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Tuan rumah digalakkan untuk membakar sendiri daging sekiranya tetamu yang diundang tidak sebegitu ramai. .

.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Para tetamu boleh membakar sendiri sekiranya majlis tidak menetapkan masa yang tertentu. Sesuai diadakan untuk majlis yang tidak formal pada waktu malam.

Amalkanlah etiket di meja makan mengikut situasi dan tempat dk tan/ kuwd/kmpp2004 40 .KESIMPULAN Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG SEKIAN. TERIMA KASIH dk tan/ kuwd/kmpp2004 41 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->