UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

ETIKET DI MEJA MAKAN (TABLE MANNERS)

Unit Dinamika Kemahiran Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

dk tan/ kuwd/kmpp2004

1

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

OBJEKTIF
Mengenal pasti cara makan yang betul mengikut situasi Mengenal pasti adat dan tertib meja makan

dk tan/ kuwd/kmpp2004

2

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

PENGENALAN
Etiket di meja makan (table manners) - peranan penting - membantu memberi gambaran tingkahlaku dan peribadi seseorang.

dk tan/ kuwd/kmpp2004

3

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG

Menu Barat bagi majlis rasmi
i. ii. iii. iv. TABLE D’HOTE Bilangan hidangan ditetapkan Harga bagi satu set menu ditetapkan Set tersebut disediakan dalam jangka waktu yang ditetapkan Boleh memesan item tambahan tetapi dikenakan bayaran tambahan
dk tan/ kuwd/kmpp2004 4

Tiap-tiap hidangan diletakkan harga yang berasingan iii. Dimasak apabila dipesan dk tan/ kuwd/kmpp2004 5 . Mengandungi senarai hidangan yang disediakan ii.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG A LA CARTE Diertikan sebagai ‘tempahan daripada kad” Ciri-ciri i.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Jenis Peralatan dan Susun Atur Meja dk tan/ kuwd/kmpp2004 6 .

sedang sendoknya menghadap ke atas. Pisau diletakkan dengan mata pisau menghadap ke piring. Napkin diletakkan dengan terlipat rapi di atas piring utama jika makanan disajikan di dalam pinggan lain tapi kalau makanan sudah piring seperti di restoran napkinnya diletakkan di tempat piring . Garpu diletakkan dengan jari-jarinya menghadap ke atas.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tatacara peletakan peralatan makan yang lazim digunakan Garpu-garpu untuk berbagai keperluan menurut jenis hidangannya diletakkan berderet di sebelah kiri piring. sedangkan di sebelah kanan piring adalah deretan pisau-pisau dan sendok-sendok.atau di sebelah paling kiri dari letak garpu. dk tan/ kuwd/kmpp2004 7 .

dan beberapa tempat penyedap makanan berada disebelah atas kiri Sangat mudah.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tata cara peletakan peralatan makan yang lazim digunakan Berbagai gelas minum ( untuk air. Aturan umum tentang perangkat makan tersebut adalah mulai dari yang posisinya paling luar. dan barulah pisau dan garpu utama dk tan/ kuwd/kmpp2004 8 . kemudian pisau ikan dan garpu. anggur atau champagne dan sherry ) terletak berderet di sebelah kanan atas Piring mentega atau roti. begitu kata para pakar etiket berkata. dan kemudian bergerak ke arah dimana piring utama kita berada: sendok sop dulu.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Meletak Pisau Mentega dk tan/ kuwd/kmpp2004 9 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Napkin Napkin berbentuk kipas Napkin berbentuk pucuk rebung dk tan/ kuwd/kmpp2004 10 .

2. Sebaik sahaja duduk. Untuk majlis rasmi. napkin diletakkan di atas peha. tunggulah tuan rumah meletakkan napkinnya terlebih dahulu dk tan/ kuwd/kmpp2004 11 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Menggunakan Napkin 1.

tali pinggang atau antara butang kemeja 4. Jangan sekali-kali menyelitkan napkin pada kolar. Jika diletakkan atas meja menandakan anda dk tan/ kuwd/kmpp2004 akan balik terus 12 . Elakkan daripada menyapu mulut dengan napkin tetapi melekapkan napkin pada bibir kelihatan lebih menarik 5. Kedudukan napkin menandakan anda akan kembali semula.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG 3.

peralatan tersebut hendaklah dipegang dengan tangan kanan dk tan/ kuwd/kmpp2004 13 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Appetizer (makanan pembuka selera) Memegang garpu di sebelah tangan kiri dan sudu (atau pisau bergantung pada caranya)di sebelah tangan kanan Sekiranya makanan yang memerlukan sudu atau garpu sahaja (aiskrim atau kek).

. Jika garpu dipegang di sebelah tangan kanan dan cara menyuapkan ke mulut ialah dengan menghalakan bahagian tajamnya ke bawah Makan hanya hidangan utama sahaja dan tinggalkan hiasan.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Appetizer……. Selepas makan. dk tan/ kuwd/kmpp2004 14 . garpu yang digunakan hendaklah diletakkan di atas piring sebelah kanan dalam keadaan terlentang.

Cara menyenduk sup adalah dengan menghalakan sudu sup ke arah luar dari badan (inward towards outer position).UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Sup Gunakan sudu di sebelah kanan yang berbentuk bulat. Cara memegang sudu sup dk tan/ kuwd/kmpp2004 15 .

sudu sup diletakkan di sebelah kanan atas piring pelapik dalam keadaan terlentang dk tan/ kuwd/kmpp2004 16 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Sup….. Pisau digunakan untuk menyapu mentega atas roti yang dicubik dan suap menggunakan tangan kiri atau tangan kanan Selesai makan sup. letakkan sudu di dalam mangkuk sup Jika terdapat piring pelapik. Bila ingin memakan sup dengan roti. roti hendaklah dicubit atau dipatahkan menjadi kecil dengan tangan bukan dipotong dengan pisau.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara Mengguna Pisau dan Garpu Untuk Memotong Stik dk tan/ kuwd/kmpp2004 17 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Cara memegang pisau dan garpu dk tan/ kuwd/kmpp2004 18 .

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Kedudukan pisau dan garpu apabila selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 19 .

sudu tersebut diletakkan di atas piring pelapik di sebelah kanan setelah selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 20 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Pembasuh Mulut Jika makanan pembasuh mulut dihidangkan di dalam gelas berkaki yang berlapik.

sudu boleh ditinggalkan di dalam bekasnya apabila selesai makan dk tan/ kuwd/kmpp2004 21 .UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Pembasuh mulut….. Jika puding dihidangkan di dalam piring.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan Elakkan membelek-belek peralatan yang tersedia di atas meja walaupun peralatan tersebut sunguh canggih Perbuatan suka mengambil barang di atas meja sebagai cenderamata hendaklah dihindarkan Jangan mengelap peralatan meja dengan kain napkin Jangan bercakap semasa mulut penuh dengan makanan dk tan/ kuwd/kmpp2004 22 .

Kekalkan disitu sehingga diubah oleh pelayan dk tan/ kuwd/kmpp2004 23 .. Jangan terlalu bising ketika menggunakan sudu dan garpu Elakkan sendawa di hadapan tetamu Jangan terlalu gelojoh semasa menelan makanan Janagan celupkan atau pecah-pecahkan roti dalam sup Elakkan bunyi menghirup sup yang kuat Jangan menolak pinggan sesudah makan.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di meja makan….

gelas dan perlalatan yang digunakan Jangan melambaikan sudu / garpu/ pisau ketika anda berbicara dk tan/ kuwd/kmpp2004 24 . Jangan bersandar dan berkata. Memadailah dengan meletakkan garpu dan pisau untuk menunjukkan yang anda sudah pun selesai makan Elakkan kesan gincu pada napkin.UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan…. “Saya sudah selesai” atau :Saya sudah kenyang”.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG Tertib di Meja Makan…. Jangan mencungkil gigi. mengorek telinga atau hidung di depan tetamu Kacau kopi atau the seberapa senyap yang boleh Elakkan menuang minuman panas di dalam piring dan jirup Elakkan merokok di meja makan Jangan menyusun pinggan mangkuk selepas makan atau menghatarnya ke dapur dk tan/ kuwd/kmpp2004 25 .

ETIKA DI MEJA MAKAN MAJLIS JAMUAN SECARA BUFET .

Berbaris mengikut susunan makanan yang diatur Elakkan mengambil makanan kesukaan dengan mencelah tetamu yang terdahulu. . Wanita mengambil makanan terlebih dahulu.ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Tunggu sehingga tuan rumah menjemput makan terlebih dahulu.

Boleh diulang 2 atau 3 kali selepas itu.ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Jika terdapat tetamu kehormat. . biarkan mereka mengambil makanan terlebih dahulu. Jangan berada terlalu lama di meja hidangan. Ambil makanan secukupnya terlebih dahulu.

Gunakan senduk atau sudu yang telah disediakan. Pastikan semua tetamu telah mengambil makanan mereka sebelum anda mengambil makanan tambahan .ADAB MENGHADIRI JAMUAN BUFET Jangan mengambil hidangan dengan menggunakan sudu atau garpu anda.

ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN .

dan tampungkan belakang tangan kanan supaya nampak sopan. Gunakan tangan kiri untuk menyenduk nasi dan lauk Jika hendak minum ketika makan. gunakan tangan kiri utk pegang gelas. Gunakan tangan kanan. . basuhlah tangan.ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN Sebelum makan.

.ADAB MAKAN MENGGUNAKAN TANGAN Gunakan tangan kiri untuk menghulur pinggan lauk atau nasi kepada orang lain ketika sedang makan. Basuh tangan selepas makan dan lap.

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Jemputan untuk majlis barbeku agak terhad kerana jangka masa memasak makanan agak lama .

.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Hanya makanan sampingan dan minuman sahaja yang disediakan terlebih dahulu manakala makanan utama dimasak semasa majlis berjalan.

.TATACARA MENGADAKA MAJLIS BARBEKU Diadakan diluar bangunan yang mempunyai pusingan pengudaraan yang baik.

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Tempat membakar ( grill ) daging diletakkan di bahagian tepi agar asap tidak mengganggu tetamu. .

. Untuk mengelakkan tetamu menunggu terlalu lama. daging yang hendak dihidangkan bolehlah dibakar terlebih dahulu sehingga setengah masak.TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Daging dimasak semasa tetamu hadir.

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Tuan rumah digalakkan untuk membakar sendiri daging sekiranya tetamu yang diundang tidak sebegitu ramai. .

TATACARA MENGADAKAN MAJLIS BARBEKU Para tetamu boleh membakar sendiri sekiranya majlis tidak menetapkan masa yang tertentu. Sesuai diadakan untuk majlis yang tidak formal pada waktu malam. .

Amalkanlah etiket di meja makan mengikut situasi dan tempat dk tan/ kuwd/kmpp2004 40 .KESIMPULAN Makan bersama orang lain merupakan satu bentuk perkongsian yang amat besar ertinya untuk mewujudkan suatu suasana yang tenteram dan menyenangkan semasa menikmati juadah.

UNIT DINAMIKA KEMAHIRAN KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG SEKIAN. TERIMA KASIH dk tan/ kuwd/kmpp2004 41 .