Anda di halaman 1dari 12

Tip mencegah obesiti di kalangan kanak-kanak

Cara hidup masyarakat masa kini merupakan faktor penyebab berlakunya peningkatan obesiti di kalangan masyarakat kita. Dua faktor utama ialah pengambilan diet yang tidak sihat dan kurang bersenam. Makanan yang tidak sihat seperti burger dan pizza bukan sahaja tidak elok untuk kesihatan, tetapi juga mempunyai kalori yang tinggi. Untuk kekal sihat dan cergas kita perlu memilih diet yang lebih sihat seperti mengambil banyak sayuran hijau dan buah-buahan. Faktor lain yang membantu kita lebih sihat ialah dengan bersenam. Kanak-kanak hari ini lebih banyak menghabiskan masa senggang dengan menonton TV dan bermain dengan gadget-gadget elektronik seperti game. kanak-kanak hari ini banyak terdedah dengan makanan berlemak, minuman berkarbonat dan makanan lain yang tinggi kolesterol. Seeloknya pastikan anak-anak kita menghabiskan sekurangkan-kurangnya satu atau dua jam masa bermain yang melibatkan pergerakan fizikal seperti berbasikal, berlari, berenang dan sebagainya.

Mencegah obesiti di kalangan kanak-kanak dengan mengamalkan diet sihat Diet kanak-kanak seharusnya mengandungi komposisi mineral, protein, vitamin dan karbohidrat. Dua perkara utama yang perlu ditekankan ialah apa yang hendak dimakan dan berapakah kuantiti yang sesuai. Pengambilan makanan kanak-kanak setiap hari terdiri dari waktu sarapan, makan tengahari, minum petang dan makan malam. Sarapan pagi seharusnya berat dan berzat, contohnya 2 biji telur, cereal, susu, kekacang dan jus buah-buahan. Mengikut kajian, kanakkanak yang tidak bersarapan kurang fokus ketika belajar dan pencapaian akademik mereka agak rendah berbanding dengan kanak-kanak yang bersarapan.Makan tengahari pula adalah makanan berkhasiat yang mengandungi kurang karbohidrat, lebih fiber dan protein. Makan tengahari yang bekhasiat akan memberikan tenaga segera yang membolehkan kanakkanak kekal aktif sepanjang hari, pada masa yang sama ia sepatutnya kurang kalori. Minuman petang pula adalah makanan yang lebih ringan dan sihat seperti buahan, susu dan kekacang. Untuk makan malam, hidangkan makanan yang agak berat tetapi kurang kalori. Sayuran hijau, daging ayam, telur dan ikan adalah makanan yang menyihatkan. Hidangkan bersama nasi tetapi dalam kuantiti yang perlu dihadkan. Mencegah Obesiti di kalangan kanak-kanak dengan bersenam dan pergerakan fizikal yang aktif Bersenam bukan sahaja dapat mengurangkan berat badan, tetapi juga membantu mencergaskan badan. Pastikan anak-anak mempunyai masa bermain sekurang-kurangnya satu atau dua jam sehari. Galakkan anak-anak terlibat dalam sukan seperti berenang, bermain bola sepak, bermain tenis atau badminton atau sekurang-kurangnya berbasikal. Bersenam setiap hari akan meningkatkan stamina, membina semangat dan daya juang dan juga mencegah kenaikan berat badan.

Tip mudah untuk mencegah obesiti di kalangan kanak-kanak Elakkan mengambil minuman berkarbonat, sebaliknya minum jus buah yang segar ataupun susu Galakkan kanak-kanak makan dalam kuantiti yang diperlukan sahaja Jangan menggalakkan kanak mengamalkan diet; makan makanan yang berkhasiat berserta bersenam adalah cara yang lebih selamat untuk mengurangkan berat badan Galakkan kanak-kanak bergerak cergas sepanjang hari dan elakkan aktiviti bermalasan dengan menonton TV dan bermain video game Perkenalkan istilah makanan baik (makanan berkhasiat) dan makanan jahat (makanan yang tidak sihat) seperti gula-gula, air berkarbonat, burger, pelbagai makanan segera dan junk food.

Awasi obesiti kanak-kanak


Mana-mana ibu bapa pastinya berasa risau sekiranya anak mereka tidak berada dalam berat badan ideal. Buntu memikirkan keadaan itu, pengambilan pil atau makanan tambahan langkah

terakhir diambil, dalam usaha meningkatkan selera makan si kecil. Sayangnya, dalam masyarakat kita, montel menjadi kayu pengukur kesihatan bayi sedangkan anak yang kurus tetapi cergas selalu dikaitkan dengan tidak cukup makan, malah tidak keterlaluan ibu selalu menjadi sasaran bila keadaan anak begitu. Tidak diberi makan kah? Demam kah? dan pelbagai lontaran persoalan lagi yang kadangkala menjadikan si ibu kecewa. Anak saya tergolong dalam kurus tetapi saya tidak seharusnya dipersalahkan 100 peratus kerana suami saya semasa bujangnya kurus tinggi manakala saya pula mempunyai rangka kecil. Anak sulung, Najah mungkin memahami apabila semasa kecilnya, lawatan ke klinik berat badan ringan, selalu diajukan kepada saya. Tetapi semakin membesar dan kini bersekolah di darjah dua, dia pula memberitahu saya, seakan memahami apa yang bersarang di hati mamanya. Katanya, Kakak tidak suka gemuk nanti kena ejek dengan kawan-kawan. Kakak kurus tetapi kakak sihat, katanya melegakan saya. Hakikatnya, kegemukan atau sebaliknya banyak dipengaruhi genetik. Melihat si kecil bertubuh montel dan tidak memilih makanan, menyebabkan ibu gembira tetapi apabila beratnya semakin bertambah dan seleranya semakin membesar, itu tandanya si ibu perlu mengambil tindakan segera mengelakkan daripada terlebih berat badan. Dalam jangka panjang ia mungkin menjurus kepada obesiti. Obesiti di kalangan kanak-kanak khususnya berusia bawah tujuh tahun, mungkin kelihatan comel, tetapi apabila memasuki alam persekolahan, ia boleh memberikan implikasi negatif kepada pertumbuhan sosialnya apabila kerap kali diejek rakan sekelas, malah anak itu juga mungkin kurang ceria dan tidak bersemangat mengikuti pelbagai aktiviti di sekolah lantaran selalu di ejek. Pada usia sedemikian, menyekat selera dan bertukar kepada hidangan menyihatkan juga boleh memberikan tekanan kepada anak tadi yang mungkin terlalu awal untuk memahami apa itu kencing manis, kolestrol dan diabetes.

Anak yang dikategori obesiti apabila berat badannya dua kali ganda daripada berat sesuai yang boleh anda lihat menerusi kad kesihatan anak-anak. Apabila berat itu semakin meningkat ibu perlu segera menukar menu anak-anak kerana obesiti tidak berlaku sekelip mata. Pakar pemakanan kanak-kanak bersetuju, dua faktor utama penyumbang obesiti ialah disebabkan faktor boleh diubah seperti pemakanan, aktiviti fizikal, gaya hidup kurang sihat, sementara faktor tidak boleh diubah seperti perbezaan hormon dan sejarah obesiti di sebelah bapa atau ibu. Walaupun faktor genetik selalu dikaitkan dengan tidak boleh berubah, tetapi saya percaya dengan usaha berterusan ia mampu mengurangkan risiko obesiti. Ini kerana masalah berkenaan semakin rumit apabila anak memasuki usia remaja. Sudut

psikologi, segelintir remaja yang memiliki berat badan berlebihan ini boleh masalah lebih serius termasuk tekanan emosi apabila lebih gemar bersendirian lantaran malu bentuk tubuh lebih besar daripada rakan sebaya. Kajian turut menunjukkan, sekiranya obesiti di kalangan kanak-kanak tidak dibendung daripada awal, 70 peratus daripada mereka akan terus membesar menjadi orang dewasa yang gemuk. Hakikatnya, tidak ada kata terlambat untuk mengembalikan berat badan normal anak-anak selagi anda mahu mencuba dan berusaha. INFO: Kembali ke berat badan normal # Secara bertahap ubah pola makan anak menjadi lebih teratur dengan menu makanan yang lebih sihat. Selain itu, pastikan pula anak makan tepat pada waktunya dan makan makanannya di meja makan, dengan begitu si kecil akan lebih fokus menghabiskan makanannya. # Sebagai selingan atau kudapan, berikanlah kudapan menyihatkan seperti buah-buahan, sayursayuran atau jus menggantikan kentang goreng atau ayam goreng. Hindari anak mengambil makanan ringan atau minuman bersoda yang tinggi kandungan gulanya. # Pupuk anak-anak melakukan kegiatan kesukanan atau sukan olahraga yang menyeronokkan. Selain daripada membantu memperkukuhkan ikatan keluarga, aktiviti berkenaan turut menyihatkan anggota keluarga lain. Ia boleh dilakukan secara santai termasuk berjalan laju di taman permainan, berbasikal dan sebagainya mengikut kegemaran anda. # Bagaimanapun sekiranya berat badan si kecil masih tidak menunjukkan penurunan, ada baiknya anda mendapatkan rundingan doktor.

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2010/03/awasi-obesiti-kanak-kanak.html#ixzz1nvTZB1Xt

Atasi obesiti dari peringkat kanak-kanak


Oleh MOHD. FADZLY MOHD. IZAB pendidikan@utusan.com.my

ISU obesiti semakin galak diperkatakan kebelakangan ini terutamanya melibatkan pelajar sekolah sehingga mendorong kerajaan mengeluarkan pekeliling untuk mencatat jisim indeks tubuh atau body mass index (BMI) di dalam laporan pelajar sekolah di negara kita. Makanan berkolesterol tinggi seperti roti canai, nasi lemak, makanan dan minuman ringan, jeruk dan sebagainya dicadang supaya tidak lagi dijual di kantin-kantin sekolah dan ditukarkan dengan menu-menu lain yang lebih berkhasiat serta sesuai untuk pemakanan kanak-kanak. Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr. Wan Iryani Wan Ismail berkata, isu ini telah membuka mata banyak pihak bermula daripada ibu bapa sehingga pihak kerajaan kerana menyedari bahaya yang bakal timbul daripada obesiti kepada individu dan masyarakat. Menurut beliau, masalah obesiti atau kegemukan ini mampu untuk diatasi jika masyarakat menyedari puncanya dan seterusnya melatih kanak-kanak seawal di bangku sekolah untuk mengamalkan gaya hidup serta pengambilan makanan yang sihat. "Antara faktor utama yang dikenal pasti menjadi penyumbang kepada masalah ini ialah pengambilan diet yang tidak seimbang seperti makanan yang tinggi kandungan lemak, garam dan gula serta rendah kandungan zat mineral, vitamin dan nutrisi penting untuk tubuh seperti vitamin A, D, C dan kalsium. "Tidak dinafikan kebanyakan makanan seperti roti canai, nasi lemak dan makanan berkari mempunyai kandungan lemak, garam dan gula yang tinggi," katanya dalam satu kenyataan, barubaru ini. Ujarnya, ini diburukkan lagi dengan pengambilan makanan seperti burger, kentang goreng, gulagula dan sebagainya yang mempunyai kandungan lemak trans. "Lemak trans yang biasanya terdapat dalam makanan yang diproses atau penggunaan minyak masak sama berulang kali mudah diperoleh melalui penyediaan makanan terutama makanan segera di mana proses berkenaan mampu mengubah struktur asal kimia lemak makanan daripada lemak cis yang mudah dihadam kepada lemak trans yang sukar diurai. "Jadi, cubalah beralih kepada makanan-makanan yang segar dan direbus ataupun yang menggunakan proses wap atau steam serta makanan seperti bijirin dan yang mengandungi omega-3 seperti ikan," terangnya. Tambah Wan Iryani, gula juga merupakan faktor penyumbang ke arah obesiti bahkan boleh menjurus kepada penyakit kencing manis atau diabetis. "Selain gula, masyarakat di negara ini juga sinonim dengan peng gunaan monoglutamate sodium (MSG) yang berleluasa di dalam makanan ringan, masakan restoran dan masakan harian yang turut boleh menyebabkan obesiti.

"Kandungan ion sodium yang tinggi akan menyukarkan proses perkumuhan dalam badan kerana ia akan mengurangkan kandungan air di dalam sel badan seterusnya menjejaskan hormon adeponektin yang penting bagi merangsang metabolisme lemak di dalam badan manusia. "Perubahan hormon ini akan menjurus kepada obesiti," jelasnya. Selain itu katanya, masalah obesiti ini berlaku disebabkan perubahan gaya hidup masyarakat kini seperti gaya kerja dan perubahan kemudahan infrastruktur yang semakin maju serta kurangnya aktiviti fizikal seharian. "Masyarakat dulu, walaupun mengambil makanan yang tinggi kandungan lemak tetapi kadar penggunaan tenaga yang diperoleh daripada makanan tersebut adalah seimbang. Berbeza dengan masyarakat hari ini yang hanya duduk dan lebih menggunakan otak dalam kerja seharian mereka. "Hal ini menyebabkan makanan yang berlebihan terutama lemak di dalam badan yang tidak ditukar ke pada tenaga akan disimpan di dalam sel lemak yang menyebabkan obesiti," jelasnya. Terangnya lagi, faktor seterusnya adalah genetik di mana kanak-kanak boleh mewarisi bilangan sel yang banyak daripada generasi sebelumnya. "Jadi tidak hairan jika ibu bapa yang obes biasanya akan melahir kan anak yang berpotensi tinggi untuk obes juga. "Walau bagaimanapun, perkara ini boleh dielak jika gaya hidup dan pemakanan dapat dijaga dari peringkat awal lagi," katanya. Wan Iryani memberitahu, masalah obesiti boleh diatasi dengan pengambilan ubat-ubatan tradisional dan moden, pembedahan (liposuction), mengamalkan diet yang seimbang hinggalah mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersenam atau hanya sekadar mengemas rumah. "Namun, pengguna perlu berhati-hati dalam pengambilannya kerana ubat-ubatan moden sekarang ini mempunyai kesan sampingan yang boleh merangsang pembentukan lemak yang berlebihan dengan mengganggu fungsi normal hormon badan. "Terdapat juga beberapa pendekatan baru yang telah diperkenalkan dalam mengatasi obesiti seperti rawatan akupuntur dan mengamalkan pergerakan yoga," jelasnya.

Atasi obesiti dari peringkat kanak-kanak

Oleh MOHD. FADZLY MOHD. IZAB pendidikan@utusan.com.my ISU obesiti semakin galak diperkatakan kebelakangan ini terutamanya melibatkan pelajar sekolah sehingga mendorong kerajaan mengeluarkan pekeliling untuk mencatat jisim indeks tubuh atau body mass index (BMI) di dalam laporan pelajar sekolah di negara kita. Makanan berkolesterol tinggi seperti roti canai, nasi lemak, makanan dan minuman ringan, jeruk dan sebagainya dicadang supaya tidak lagi dijual di kantin-kantin sekolah dan ditukarkan dengan menu-menu lain yang lebih berkhasiat serta sesuai untuk pemakanan kanak-kanak. Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr. Wan Iryani Wan Ismail berkata, isu ini telah membuka mata banyak pihak bermula daripada ibu bapa sehingga pihak kerajaan kerana menyedari bahaya yang bakal timbul daripada obesiti kepada individu dan masyarakat. Menurut beliau, masalah obesiti atau kegemukan ini mampu untuk diatasi jika masyarakat menyedari puncanya dan seterusnya melatih kanak-kanak seawal di bangku sekolah untuk mengamalkan gaya hidup serta pengambilan makanan yang sihat. "Antara faktor utama yang dikenal pasti menjadi penyumbang kepada masalah ini ialah pengambilan diet yang tidak seimbang seperti makanan yang tinggi kandungan lemak, garam dan gula serta rendah kandungan zat mineral, vitamin dan nutrisi penting untuk tubuh seperti vitamin A, D, C dan kalsium. "Tidak dinafikan kebanyakan makanan seperti roti canai, nasi lemak dan makanan berkari mempunyai kandungan lemak, garam dan gula yang tinggi," katanya dalam satu kenyataan, barubaru ini. Ujarnya, ini diburukkan lagi dengan pengambilan makanan seperti burger, kentang goreng, gulagula dan sebagainya yang mempunyai kandungan lemak trans. "Lemak trans yang biasanya terdapat dalam makanan yang diproses atau penggunaan minyak masak sama berulang kali mudah diperoleh melalui penyediaan makanan terutama makanan segera di mana proses berkenaan mampu mengubah struktur asal kimia lemak makanan daripada lemak cis yang mudah dihadam kepada lemak trans yang sukar diurai. "Jadi, cubalah beralih kepada makanan-makanan yang segar dan direbus ataupun yang menggunakan proses wap atau steam serta makanan seperti bijirin dan yang mengandungi omega-3 seperti ikan," terangnya. Tambah Wan Iryani, gula juga merupakan faktor penyumbang ke arah obesiti bahkan boleh menjurus kepada penyakit kencing manis atau diabetis.

"Selain gula, masyarakat di negara ini juga sinonim dengan peng gunaan monoglutamate sodium (MSG) yang berleluasa di dalam makanan ringan, masakan restoran dan masakan harian yang turut boleh menyebabkan obesiti. "Kandungan ion sodium yang tinggi akan menyukarkan proses perkumuhan dalam badan kerana ia akan mengurangkan kandungan air di dalam sel badan seterusnya menjejaskan hormon adeponektin yang penting bagi merangsang metabolisme lemak di dalam badan manusia. "Perubahan hormon ini akan menjurus kepada obesiti," jelasnya. Selain itu katanya, masalah obesiti ini berlaku disebabkan perubahan gaya hidup masyarakat kini seperti gaya kerja dan perubahan kemudahan infrastruktur yang semakin maju serta kurangnya aktiviti fizikal seharian. "Masyarakat dulu, walaupun mengambil makanan yang tinggi kandungan lemak tetapi kadar penggunaan tenaga yang diperoleh daripada makanan tersebut adalah seimbang. Berbeza dengan masyarakat hari ini yang hanya duduk dan lebih menggunakan otak dalam kerja seharian mereka. "Hal ini menyebabkan makanan yang berlebihan terutama lemak di dalam badan yang tidak ditukar ke pada tenaga akan disimpan di dalam sel lemak yang menyebabkan obesiti," jelasnya. Terangnya lagi, faktor seterusnya adalah genetik di mana kanak-kanak boleh mewarisi bilangan sel yang banyak daripada generasi sebelumnya. "Jadi tidak hairan jika ibu bapa yang obes biasanya akan melahir kan anak yang berpotensi tinggi untuk obes juga. "Walau bagaimanapun, perkara ini boleh dielak jika gaya hidup dan pemakanan dapat dijaga dari peringkat awal lagi," katanya. Wan Iryani memberitahu, masalah obesiti boleh diatasi dengan pengambilan ubat-ubatan tradisional dan moden, pembedahan (liposuction), mengamalkan diet yang seimbang hinggalah mengamalkan gaya hidup sihat seperti bersenam atau hanya sekadar mengemas rumah. "Namun, pengguna perlu berhati-hati dalam pengambilannya kerana ubat-ubatan moden sekarang ini mempunyai kesan sampingan yang boleh merangsang pembentukan lemak yang berlebihan dengan mengganggu fungsi normal hormon badan. "Terdapat juga beberapa pendekatan baru yang telah diperkenalkan dalam mengatasi obesiti seperti rawatan akupuntur dan mengamalkan pergerakan yoga," jelasnya.

Masalah Obesiti dalam Kalangan Kanak-kanak


Oleh TAM CAI LIAN Mutakhir ini, obesiti menjadi masalah utama dalam kalangan kanak-kanak di dunia. Menurut laporan National Center for Health Statistic pada 2002, kira-kira 15 peratus kanak-kanak dan remaja di Amerika Syarikat mengalami obesiti. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), masalah obesiti semakin serius dalam kalangan kanak-kanak dan remaja di negara membangun. Masalah obesiti merupakan faktor utama yang mengakibatkan sindrom metabolik yang banyak dihidapi penduduk di Asia. WHO menganggarkan bahawa pada 2015, lebih kurang 2.3 bilion orang penduduk di dunia mengalami masalah berat badan yang terlebih dan daripada jumlah tersebut kira-kira 700 juta orang akan mengalami masalah obesiti. Di Malaysia, peningkatan masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak berumur antara tujuh hingga 10 tahun menunjukkan peratusan yang membimbangkan iaitu daripada 6.6 peratus kepada 13.8 peratus. Keadaan ini lebih kritikal apabila mereka meningkat dewasa. Semestinya golongan dewasa yang menghadapi masalah obesiti mencari alternatif terbaik untuk mengurangkan berat badan. Bagi kanak-kanak pula, masalah obesiti mereka kebanyakan dibiarkan oleh ibu bapa mereka. Dr. Tam Cai Lian, pensyarah di Fakulti dan Sains Kesihatan, Universiti Monash Sunway, Bandar Sunway, Petaling Jaya. Rencana ini diambil daripada Dewan Masyarakat Oktober 2010. Kandungan rencana telah disunting daripada

Obesiti - Peranan Ibu Bapa


Risiko penyakit darah tinggi boleh dikurangkan dengan mengawal berat badan dari peringkat usia kanak-kanak lagi dengan mengurangkan pengambilan garam dalam makanan ringan, sos makanan, mengambil makanan yang kurang berlemak dan banyakkan bersenam. Dr, Noor Aziah menyarankan agar kanak-kanak yang dikesan obes atau berat badan berlebihan perlu diberikan perhatian untuk menurunkan berat badannya dan menggalakkannya bersenam. 'Untuk membantu penurunan berat badan dengan lebih sistematik dan beransur-ansur, kanakkanak obes boleh dirujuk kepada pakar pemakanan untuk menguruskan diet yang seimbang dan berkalori rendah sesuai untuk kanak- kanak membesar. 'Rujukan fisioterapi perlu jika berat badan melampau dan memerlukan nasihat dan bantuan tentang cara senaman yang sesuai dan tidak menyebabkan kecederaan tulang dan sendi akibat terlalu berat, katanya. Kaedah-kaedah ini juga berkesan untuk menurunkan tekanan darah tinggi pada peringkat awal. Pemeriksaan tekanan darah adalah dicadangkan sekurang-kurangnya sekali setahun bagi kanakkanak dan remaja, seawal usia tiga tahun untuk mengesan penyakit ini dari peringkat awal.

*Rawatan Cara rawatan hipertensi kanak- kanak pada peringkat awal boleh menggunakan kaedah menurunkan berat badan, mengurangkan pengambilan garam dan lemak, bersenam serta merawat punca penyebab darah tinggi jika ada, glomerulonefritis misalnya. Tetapi sekiranya kaedah-kaedah ini tidak berkesan dan tekanan darah bertambah tinggi, ubat perlu digunakan untuk mengawalnya sebelum ia boleh membunuh pesakit jika tidak dirawat. 'Prinsip utama dalam perubatan ialah merawat tanpa memudaratkan pesakit akibat rawatan itu. Sekiranya kesan sampingan rawatan lebih membahayakan berbanding kebaikannya, kaedah rawatan itu akan ditinggalkan. 'Ubat-ubatan yang digunakan untuk kanak-kanak lazimnya digunakan untuk merawat orang dewasa dan telah diuji serta sesuai digunakan untuk kanak-kanak dengan kesan sampingan minimum, ujar Dr. Noor Aziah. Penyakit yang lebih serius, jelas beliau, selalunya memerlukan pengambilan ubat yang pelbagai jenis. Masalah yang kerap timbul adalah, kebanyakan ubat darah tinggi adalah dalam bentuk pil atau kapsul dan tiada dalam bentuk cecair yang lebih sedap dan mudah diambil oleh kanakkanak. 'Peranan ibu bapa sangat penting terutamanya pada peringkat mencegah dan mengawal penyakit

kanak-kanak seperti mana disarankan oleh Kementerian Kesihatan, gaya hidup sihat bermula dirumah. 'Mengamalkan pemakanan yang lebih sihat seperti makanan seimbang, makanan yang segar dan disediakan sendiri di rumah, mengurangkan makanan berlemak dan berminyak adalah perlu, katanya.

Tip beliau: Cara memasak perlu diubahsuai dengan mengurangkan makanan bergoreng dan menggantikannya dengan kaedah stim atau merebus. Gaya hidup kini juga amat kurang bergerak dan tidak melibatkan aktiviti bersenam. Kanakkanak lebih banyak menghabiskan masa di sekolah, pusat-pusat tuisyen, di depan televisyen dan bermain video komputer. Galakkan anak-anak membantu kerja rumah seperti menyapu, membersihkan halaman, berkebun dan beriadah bersama-sama yang lebih menyeronokkan di samping mengeratkan hubungan kekeluargaan.

*Cara mengukur tekanan darah tinggi Salah satu cara mengukur tekanan darah ialah dengan sfigmomanometer yang mempunyai lilitan lengan yang dipadankan kepada lengan atas pesakit. Bunyi denyutan darah dikesan dengan meletakkan stetoskop pada pelipat lengan. Tekanan sistolik adalah tekanan darah yang mula-mula dikesan semasa mengukur tekanan darah. Ia adalah tekanan darah yang dikaitkan dengan tekanan yang berlaku ketika jantung sedang mengepam darah ke seluruh badan. Tekanan diastolik pula adalah tekanan yang terakhir dikesan semasa mengukur tekanan darah. Ia dikaitkan dengan tekanan darah yang berlaku ketika jantung berehat seketika di antara denyutan jantung selanjutnya. Oleh sebab itu, tekanan darah sistolik adalah lebih tinggi daripada tekanan diastolik. Kedua-dua bacaan ini adalah penting untuk memberi gambaran yang lebih tepat tentang tekanan darah keseluruhan seseorang. Kaedah lain untuk mengesan darah tinggi ialah menggunakan alat elektronik dan digital yang terdapat di pasaran.

Masalah obesiti di kalangan kanak-kanak semakin serius


MASALAH obesiti atau kegemukan di kalangan kanak-kanak semakin serius apabila dianggarkan 40 peratus berlaku berikutan gaya hidup ibu bapa yang gemar membawa keluarga makan di luar terutama pada waktu malam. Presiden Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA), Prof Dr Zulkifli Ismail, berkata masalah itu lebih ketara terutama di kawasan Pantai Barat seperti di Lembah Klang yang sudah menjadi kebiasaan dengan cara hidup sedemikian. Gaya hidup yang lebih kepada bersenang-lenang seperti bermain komputer, menonton, bermain video, penurunan aktiviti fizikal dan peningkatan pengambilan makanan yang berlemak dan berkalori tinggi juga menyumbang kepada obesiti, katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Kongres Saintifik Tahunan MPA, di Kuala Terengganu, baru-baru ini. Kongres berkenaan dilancarkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh. Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan, Hal-Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Negeri, Toh Chin Yaw dan Ketua Jabatan Pediatrik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Datuk Dr Jimmy Lee Kok Foo. Prof Zulkifli berkata, kanak-kanak yang mengalami obesiti biasanya membesar sebagai orang dewasa yang gemuk dan terdedah kepada pelbagai jenis penyakit berbahaya seperti darah tinggi, kencing manis, masalah jantung serta barah. Katanya, walaupun tiada kajian menyeluruh dilakukan, berdasarkan kepada gaya hidup yang diamalkan masyarakat kini, ia menyumbang kepada peningkatan kadar obesiti kanak-kanak. Mengikut data rasmi Kementerian Kesihatan, kadar obesiti kanak-kanak negara ini adalah 15 peratus, tetapi jumlah itu dipercayai lebih tinggi sekarang terutama di Kuala Lumpur dan Selangor yang mencecah antara 30 hingga 40 peratus. Masalah itu perlu diberi perhatian serius kerana berat badan yang berlebihan boleh membawa risiko kesihatan berpanjangan. Obesiti pada kanak-kanak tidak boleh dipandang mudah dan apa yang boleh dilakukan ialah dengan mengubah kepada gaya hidup yang lebih selamat, katanya. Sementara itu, Idris berkata, Terengganu mencatatkan kadar kematian bayi baru lahir tertinggi di negara ini iaitu 6.8 kes bagi setiap 1,000 kelahiran. Katanya, kekurangan perkhidmatan pediatrik di hospital dan pusat kesihatan di negeri itu menyebabkan kadar kematian bayi baru lahir di Terengganu tinggi. Beliau berkata, ketika ini ada lima pakar, 20 doktor dan 160 jururawat pediatrik di HSNZ dan jumlah itu tidak mencukupi berbanding 400,000 kanak-kanak daripada sejuta populasi penduduk di Terengganu.