Anda di halaman 1dari 26

http://autogaz.stipistop.

com/2010/05/14/a-menekulo-auto/

Nem titok, hogy szerkeszt sgnk ambicizus terveket ddelget. Nagyra szeretnnk n ni. Ismertt, vilghress vlni. Ehhez vagy j cikkekre, s kemny munkra, vagy nagy beruhzsokra van szksg. Igen m, de honnan szerezznk pnzt? Hosszas gondolkods s szmtalan megbeszls utn elvetettk a szorgalmas s kitart munkt, mint pnzszerzsi lehet sget, s mindannyian a bankrabls mellett tettk le voksunkat.

Fiatalok vagyunk s gyorsak, sikerlnie kell! m mi van, ha mgsem? Mi van, ha meneklni kell? Nem kockztathatunk. Olyan aut kell, melynek hattvolsga b ven elg a hatron tlig. Pont ilyet pt neknk a Skoda. Az autgz rendszer beszerelse utn ugyanis Octavink akr a Budapest Prizs tvolsgot is kibrja egyetlen tankolssal.

A tartly:

Mivel mg sosem lttam autgz-rendszer beszerelst, evidens volt, hogy az els adand alkalommal meglesem, mir l is van sz. A komplett csomag tartlyon kvli rsze gyakorlatilag

elfr egy kartondoboz tetejn:

A Mentes s Trsai Skoda mrkakereskeds egyetlen autgz-rendszer beszerelsre jogosult dolgozja, Norbert magyarzta el nekem roppant trelemmel, mi- micsoda. Kezdjk ht az elejn!

A szvcsonk mr lent van:

Az Octavia motortere meglehet sen sz ks, gy a rendszer beszerelse 8 rig tart. Fabik esetben egyszer bb a helyzet, ott akr msfl rval is rvidebb lehet a szerelsi id - avat be Norbert. A hengerenknti befecskendezs miatt el bb a szvcsonk kerl le a motorrl, majd a furatok elksztse utn a gzinjektor csatlakoztatsa kvetkezik.

A gzinjektor:

Ha ez megvolt, a reduktor csatlakoztatsn a sor. Ez az alkatrsz alaktja t a rzcsvn rkez nagynyoms gzt alacsony nyomsra, kzvetlenl a befecskendez el tt. Szintn ebben van az a mgneses biztonsgi szelep, amely egy tkzs esetn megv minket a bajtl. A mi esetnkben ez klnsen fontos, hisz menekls kzben knnyen megsrlhet a tank!

A reduktor:

A reduktort s az injektort sszekt cs re kerl a gzsz r , melyet 30 ezer kilomterenknt kell cserlni.

A gzsz r :

Kbelrengeteg:

Ezek utn az aut motortere pihenhet egy kicsit, irny a csomagtart! Norbert nem vacakol, frt ragad. A csomagtart lemeze hamar megadja magt.

Norbert tfrja a lemezt:

Cink kpeny a korrzi ellen:

A ktelez korrzivdelem utn helyre kerl a tartly. Az Octavihoz alapbl nem jr ptkerk, gy nem vesztnk semmit sem, csupn a minikompresszornak kell j helyet keresni. A tartly egybknt 58 literes, m biztonsgi okokbl csak 80%-ig lehet tlteni.

80%!

Kt teend maradt mg htul. A tartlyra rkerl a multiszelep, Norbert pedig nmi m anyag farags utn beilleszti a tlt csonkot a tanksapka al. Pont elfr.

A multiszelep is a tartlyon:

A betlt csonk pont elfr a tanksapka alatt:

A hts rsz ezzel ksz, Norbert rknykl az emel gombjra, pillanatok alatt az Octavia alatt vagyunk.

Ilyen egy j aut alulrl:

Jhet a rzcs behzsa, illetve vdett helyen val rgztse. Ez pedig nem ms, mint a fk s benzincsvet is rejt alagt. Ahogy az internetkbel is nehezen kszik t a falon frt lyukon, gy a rzcs sem hajlik egy knnyen a helyre, m Norbert vgl gy z. Norbert vdett helyre rgzti a rzcsvet:

A rzcs a helyre kerlt, jra a motortr kvetkezik, mindenre rkerl a bilincs, gyorsktz , a kbelek megtalljk vgs pozcijukat.

Norbert hurkot kt:

A hurokra a rezgsek csillaptsa miatt van szksg:

Ezzel a munka mechanikai rsznek vge is szakadt, egyetlen dolog maradt htra: az elektronika bektse. A vezrl egysg..

..s a csoportkbel:

A gzvezrl egysg elfr az akku dobozban, gy annak nem kell kln helyet keresni a motortrben. Ami azt illeti, a tbbi dolognak sem nagyon kellett, hiszen az egsz csomag kifejezetten az 1.6-os Octavihoz lett kifejlesztve. Ez nagy knnyebbsget jelent a beszerelsnl, s persze garancia arra, hogy az aut kifogstalanul m kdjn majd gzzal is. A beltrben egyetlen apr gombot kell csak elhelyezni, mellyel gzzemre vlthatunk.

A gzkapcsol:

s mr ksz is vagyunk. Az egsz konverzi elkszlt egyetlen nap alatt. Htra van mg a vizsgztats, a matriczs, s az tvtel valamikor jv hten. Utna pedig nincs ms htra, jhet a bankrabls, majd a prizsi tlak. (tlak = tn ige gyak Megszkik. tfed, dobbant, elspurizik, falcol, fnyt kap, geller, hajlakol, iszkirizik, iszkol, kleppel, lcel, lefarcol, lefarol, lelcel, lelp, letlakol, letiplizik, meglp, megpattan, megpucol, megugrik, pattan, pucol, slisszol, tlakot vesz, tiplizik, vzre lp.) Mindenr l beszmolunk, nem maradtok le semmir l. s hogy mi volt mg a Skoda szervzben? Legkzelebb elmeslem..