P. 1
Latar Belakang Program Pendidikan Khas Integrasi

Latar Belakang Program Pendidikan Khas Integrasi

|Views: 98|Likes:
Dipublikasikan oleh Nora Kerel

More info:

Published by: Nora Kerel on Mar 14, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2013

pdf

text

original

LATAR BELAKANG PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SMK TUNKU SYED IDRUS TAMPIN, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

PENDAHULUAN Penubuhan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) SMK Tunku Syed Idrus adalah hasil perancangan oleh Unit Pendidikan Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan (JPNS) bagi program bagi pelajar-pelajar khas. SMK Tunku Syed Idrus yang dahulunya di kenali sebagai SMK Tampin adalah sebuah sekolah di kawasan luar bandar dan di bawah pentadbiran Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Tampin/Rembau. Jarak sekolah dengan PPD lebih kurang 1 km. Hasil inisatif dan keperihatinan pihak sekolah adalah untuk memberi peluang sama rata kepada pelajar khas peringkat rendah untuk menerima pendidikan menengah. Untuk itu, program PPKI SMK Tunku Syed Idrus telah ditubuhkan pada tahun 1997 dimana 5 orang pelajar rintis dari program PPKI SK Tampin mula memasuki alam sekolah menengah disebabkan umur yang telah melebihi untuk belajar di sekolah rendah. Pada peringkat awal, kelas PPKI menumpang di Bilik Bimbingan dan Kaunseling dan berpindah ke kelas sementara bi Blok A. Pada tahun 1999, kelas PPKI telah berpindah dari Blok A ke Blok D setelah menerima peruntukan dari Unit Pendidikan Khas (UPK). JPNS dagi pengubahsuaian kelas menjadi bilik PPKI. Kelas satu bilik darjah telah diubahsuai untuk menjadi beberapa bilik antaranya tandas, bilik masakan, bilik urus diri dan ruang pembelajaran. Setiap tahun, program ini semakin berkembang dengan bilangan pelajar semakin bertambah yang menyebabkan ketidakupayaan kelas menampung bilangan pelajar yang ramai. Tahun 2005, program PPKI menerima peruntukan tambahan bagi pengubahsuaian bilik darjah baru. Pada tahun 2011, 4 buah kelas telah dibuka dan seramai 26 orang pelajar berdaftar dengan Unit Pendidikan Khas dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang disahkan oleh pakar perubatan bagi meneruskan program pembelajaran pendidikan khas. Seramai 5 orang guru terlatih dalam bidang pendidikan menjadi tenaga pengajar bagi program ini. Kelas Khas juga dibantu oleh 2 orang pembantu pengurusan murid yang lebih dikenali sebagai PPM untuk mengurangkan beban tugas guru pendidikan khas dalam menguruskan murid-murid berkeperluan khas.

Sepenuh inklusif bermaksud pelajar tersebut belajar di kelas aliran perdana sepenuh masa. Masa Pelaksanaan Program PPKI SMK Tunku Syed Idrus . . Manakala separuh inklusif adalah matapelajaran tertentu saja pelajar mengikut di kelas aliran perdana.30 – 12.30 – 12.30 tengahari ( Kelas Amanah) : 7.05 tengahari Telefon Sekolah Telefon Fax : 064411481 : 064412561 . Isnin – Khamis Jumaat : 7.PROGRAM INKLUSIF Program inklusif diadakan pelajar-pelajar yang berkebolehan belajar mengikut aliran perdana untuk mengambil peperiksaan awam seperti Penilaian Menengah Rendah (PMR) DAN Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Dua jenis isklusif iaitu sepenuh inklusif dan separa inklusif. Di samping itu juga mereka mendapat bimbingan daripada guru-guru pendidikan khas.

Kurikulum ini merangkumi 4 bidang utama dan meliputi 14 komponen dalam Kukirikulum PPKI iaitu : a. Komponen Teknologi Maklumat dan Komunikasi b. Bidang Kerohanian dan Nilai-nilai Murni 1. dan Alam Sekitar . Komponen Pengurusan tingkah laku 4. Kementerian Pelajaran Malaysia. penubuhan Badan Kebajikan Pelajar yang dianggotai oleh ibubapa/penjaga yang mempunyai anak-anak istimewa turut membantu program-program yang di rancang oleh program PPKI. Sosial. Komponen Pendidikan Moral d. Komponen Pendidikan Sains. Komponen Pendidikan Jasmani 2. Gerakan dan Drama 4. Bidang Akedemik Berfungsi 1.Selain itu. Komponen Pendidikan Agama Islam 2. Komponen Pendidikan Muzik. Komponen Pengurusan Diri 2. Bidang Sosial. Riadah dan Kreativiti 1. Komponen Kemahiran hidup c. Komponen Matematik 3. Komponen Kemahiran Manipulatif 3. Bidang Pengurusan Kehidupan 1. Komponen Pendidikan Seni 3. Komponen Bahasa Inggeris 4. Komponen Bahasa Melayu 2. KURIKULUM Kurikulum yang digunakan adalah berdasarkan kepada Sukatan Pelajaran PPKI oleh Jabatan Pendidikan Khas.

Mohd. Noor Zamrina binti Jusoh sambung belajar peringkat Sarjana Muda di UKM. Mohd Zabid . KL En. Rumah Razak ( Kuning ) Rumah Mahathir ( Merah ) Rumah Hussain ( Hijau ) Rumah Rahman ( Biru ) . 1. 3. Roslan Majuki Pn. Port Dickson Cik Anitha a/p Kanne berpindah ke Wilayah Persekutuan. 2. Bangi Pn Syazrah binti Sahrani 1997-2001 2002-2005 mulai 2008 hingga sekarang KEGIATAN KOKURIKULUM Pelajar PPKI juga terlibat dengan kegiatan kokurikulum di sekolah iaitu : 1.PENYELARAS-PENYELARAS PROGRAM PPKI Tahun 1997 Penyelaras En. antaranya . 3. Badan Beruniform Pengakap Kelab Pendidikan Khas Permainan bola sepak dan badminton Pelajar PPKI juga dibahagikan dengan rumah sukan. 4. 2. Nor berpindah ke SMK Datuk Abdul Samad. Amerrudin Othman dan berpindah ke SMK Taman Indah Januari 2006 2006 2007-2008 En.

73000 TAMPIN NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS SENARAI ASET ALIH KERAJAAN BAHAGIAN LOKASI BIL 1 : : SMK TUKU SYED IDRUS TAMPIN KELAS KUANTITI 1 AMAUN (RM) 4. Individu perlu menggantikan mengikut kadar harga telah disenaraikan diatas. 7.00 35. 4.00 65. 9. 3. Pembayaran hendaklah dibuat di Pejabat Pentadbiran Sekolah .00 65.00 25. 6.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TUNKU SYED IDRUS. 8.00 80.00 60. 5.00 10. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 150.00 4.50 KETERANGAN ASET CERMIN TINGKAP PINTU KERUSI MEJA BAKUL SAMPAH PENYAPU PEMADAM API PAPAN KENYATAAN/ SOFT BOARD WHITE BOARD 2.00 6. LANGSIR SEKOLAH NOTA : a) b) c) Setiap Aset Kerajaan hendaklah dijaga dengan rapi Sesiapa yang merosakan / menghilangkan asset tersebut perlu bertanggungjawap (menggantikan semula).

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->