Anda di halaman 1dari 31

Sumbangan:

Pelopor pengembaraan yang menghasilkan buku karangan mengenai benua Asia dan Afrika berdasarkan pengalaman perjalanan sendiri

Kebesaran Kerajaan Melayu bukan sahaja diakui dan diagungkan oleh bangsa Melayu semata-mata, malah seorang pengembara dari Arab, Ibnu Battuta. Didalam kitabnya,Tuhfat al-Nazhar beliau menyebut selama mengelilingi dunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraq yang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlak mulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistan bersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmu pengetahuan luas dan mendalam. Pengembaraan Ibnu Battuta bermula ketika usianya 21 tahun. Beliau meninggalkan Tanjah pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihi. Pengembaraan beliau mengambil masa 38 tahun meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer dan singgah di 44 negara di dua benua Afrika dan Asia. Beliau kembali semula ke Morocco semasa pemerintahan Sultan Abu 'Inan dan kisah pengembaraan beliau ditulis oleh Ibn Juza melalui bukunya Tuhfat al Anzhar fi Ghoraib al Absar wa Ajaib al Asfa. buku tersebut diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. Kisah pengembaraan Ibnu Battuta terbahagi kepada tiga pusingan. Pusingan pertama bermula dari Tangier, Afrika Utara pada 13 Jun 1325 menuju Iskandariah sebelum meneruskan pengembaraan ke Dimyath dan Kaherah. Selanjutnya Ibnu Battuta merentasi bumi Palastin menuju Damsyik dan berjalan ke Ladzikiyah, seterusnya ke Aleppo. Dalam perjalanan berkenaan, Ibnu Battuta terlihat satu kafilah sedang menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung dengan rombongan itu. Beliau menetap di Makkah selama 2 tahun. Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Yaman melalui jalan laut dan melawat Aden, Mombosa, Timur Afrika dan menuju ke Kulwa. Beliau kembali ke Oman dan balik semula ke Mekkah untuk menunaikan Haji pada tahun 1332 masihi, melaui Hormuz, Siraf, Bahrin dan Yamama. Pada pusingan kedua pengembaraanya, Ibnu Battuta ke Syam dan Laut Hitam, Laut yang dihubungkan ke Laut Tengah oleh Selat Bosporus dan Laut Marmara serta Dardanela. Dari Laut Hitam, Ibnu Battuta meneruskan pengembaraannya ke Bulgaria, Rom, Rusia, Turki serta pelabuhan terpenting di Laut Hitam iaitu Odesia kemudian menyusuri sepanjang Sungai Danube. Ibnu Battuta kemudian belayar menyeberangi Laut Hitam ke Semenanjung Crimea di mana beliau mengunjungi Rusia Selatan dan seterusnya ke India. Di India beliau pernah dilantik menjadi kadi dan tinggal selama beberapa tahun dan berkhidmat dengan keluarga seorang sultan. Beliau melanjutkan pengembaraannya hingga ke Sri

Langka, Indonesia dan Canton, ibu negara Hong Kong. Kemudian Ibnu Battuta mengembara pula ke Sumatera, Indonesia dan melanjutkan perjalanan melalui laut Amman sebelum meneruskan perjalanan darat ke Iran, Iraq, Palestin dan Mesir. Beliau kembali ke Makkah untuk menunaikan Ibadah Haji yang ke tujuh (terakhir) pada bulan November 1348 mesihi. Perjalanan beliau ketiga bermula pada 753 Hijrah dimana beliau sampai ke Mali di tengah Afrika Barat sebelum kembali semula ke Pas, Maghribi untuk mentafsir hasil pengembaraannya. Salah seorang penulis Dar Ifta' di Pas iaitu Mohad. Ibnu Juza telah menyunting buku beliau dan menyusun dengan gaya bahasa yang teratur. Ibn Juza mengambil masa selama 3 bulan untuk menyelesaikan tugasnya pada 9 Disember 1355 masihi. Setiap kali mengunjungi sesebuah negeri atau negara, Ibnu Battuta akan membuat catatan terperinci mengenai penduduk, pemerintah, ulamak serta kezaliman yang dilaksanakannya. Beliau turut menceritakan pengalamannya menempuh pelbagai cabaran seperti diserang penjahat, hampir lemas bersama kapal yang karam dan nyaris dihukum penggal oleh pemerintah yang zalim. Tetapi malangnya, pencapaian Ibnu Battuta yang luar biasa itu tidak mendapat penghargaan sewajarnya apabila manuskrip catatannya dirampas dan di sembunyikan kerajaan Perancis yang menjajah kebanyakan negeri di benua Afrika. Manuskrip catatan beliau dipercayai disimpan di Bibliotheque Nationale, Paris, menyebabkan bangsa Arab sendiri tidak dapat menghargai pencapaiannya sebagai seorang pelayar Islam yang agung. Hakikatnya, Ibnu Battuta adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya menguasai benua Afrika dan Asia serta pengarang yang menghasilkan karya penting dalam dunia Islam.

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta (Bahasa Arab: ) (lahir 24 Februari 1304 1369) merupakan seorang Berber Maghribi dari golongan Muslim Sunni. Beliau merupakan cendiakawan dan ulama Mazhab Maliki, dan kadang-kalanya berkhidmat sebagai Qadi atau hakim. Walaubagaimana pun beliau tersohor sebagai penjelajah dan pengembara dan menulis mengenai pengembaraanya selama hampir 30 tahun merangkumi lebih kurang 117,000 km. Penjelajahannya meliputi daerah yang sekarang merupakan Afrika Barat hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, Asia Tenggara dan China, jarak yang jauh lebih hebat dari Marco Polo yang hidup hampir seera dengan beliau.

Perbandingan jarak pengembaraan Ibnu Batutta dengan Marco Polo.

HAJI PERTAMA Ibn Battuta dilahirkan di Tangier, Maghribi, pada 24 Februari 1304 era Dinasti Marinid.Beliau mempelajari mazhab Sunni Maliki di Afrika Utara.Pada Jun 1325,ketika beliau berumur 21 tahun, Ibn Battuta mengerjakan Haji di Mekah yang mengambil masa 16 bulan.Sejak itu beliau mengembara selama 24 tahun. Perjalanannya ke Mekah adalah melalui jalan darat mengikuti pantai Afrika Utara menyeberangi Kesultanan Abd alWadid dan Hafsid. Beliau melewati Tlemcen, Bejaia dan kemudian ke Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. Beliau biasanya memilih untuk bergabung dengan sebuah karavan untuk mengurangkan risiko daripada diserang. Di bandar Sfax, beliau berkahwin untuk pertama kalinya.

Foto illustrasi National Geographics - "Moroccan traveler Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta leaves Tangier at the age of 21 to complete the Hajj. His travels, however, continue for nearly 30 years and take him through the Middle East, southern Russia, India, and China, among many other placesan estimated 75,000 miles (120,700 kilometers) in all. His account of his travels contributes immensely to current understanding of world geography and cultures."

Pada awal 1326, selepas perjalanan lebih dari 3.500 km, Ibn Battuta tiba di Pelabuhan Iskandariah semasa pemerintahan kerajaan Mamluk Bahri. Kemudian mengembara ke pedalaman Kaherah, sebuah bandar penting ketika itu.Beliau tinggal di situ selama sebulan. Beliau berpusing-pusing ke Mekah,ke Lembah Nil,ke Laut Merah serta ke Pelabuhan Aydhab.Kemudian beliau berhadapan dengan pemberontakan tempatan. Beliau kembali ke Kaherah. Seterusnya beliau menuju ke Damsyik yang dikuasai oleh Mamluk. Beliau berjumpa dengan seorang lelaki alim yang mencadangkan beliau pergi ke Makkah melalui Syria. Perjalanannya melalui Hebron, Baitulmuqaddis dan Betlehem . Ketika di bulan Ramadhan beliau berada di Damsyik bersama-sama dengan sebuah kafilah dan telah berada sejauh 1500 km dari Damsyik ke Madinah iaitu lokasi makam Nabi Islam Muhammad. Setelah 4 hari berada di bandar, beliau meneruskan perjalanan menuju ke Mekah. Beliau mengerjakan haji di Mekah dan mendapat gelaran Haji. Seterusnya beliau menuju ke Ilkhanate yang terletak di antara Iraq dan Iran.

IRAQ DAN PARSI


Pada 17 November 1326, dia bersama kafilah besar, dari Semenanjung Arab menuju ke Iraq. Mulanya menuju ke utara Madinah. Pada malam hari, menuju ke timur laut di Dataran Nejd / Najaf selama 44 hari perjalanan. Di Najaf dia mengunjungi makam Ali bin Abi Talib iaitu Khulafa Rasyidin ke-4. Tempat ini sangat dihormati oleh penganut mazhab Syiah.

Perjalanan Ibnu Battuta dari Tanah Arab ke Iraq dan Parsi

Terus ke Baghdad dengan kafilah.Ibn Battuta menuju ke Parsi. Dari Najaf dia menuju ke Sungai Tigris dan ke Basra. Seterusnya sampai di Kota Isfahan di Banjaran Zagros di Parsi. Dia menuju selatan ke Syiraz, sebuah bandar berkembang dan terhindar dari serangan Mongol di utara. Akhirnya, dia kembali melintasi pergunungan dan tiba di Baghdad pada bulan Jun 1327. Bandar itu rosak teruk akibat serangan tentera Hulagu Khan. Di Baghdad beliau mendapati bahawa Abu Said bersatu dengan Ilkhanid. Ibn Battuta mengembara lagi ke Tabriz dan menuju ke Jalur Sutra. Dia kembali lagi ke Baghdad pada bulan Julai. Dia menyusur Sungai Tigris dan tiba di Mosul, kemudian Cizre dan Mardin kini di dalam jajahan Turki. Seterusnya melintasi Gurun Arab ke Mekah. Ibn Battuta sakit dan letih untuk mengerjakan haji kedua.

AFRIKA TIMUR
Ibn Battuta tinggal selama beberapa waktu di Mekah. Dari September 1327 hingga musim gugur 1330. Beliau telah menghabiskan waktu hanya satu tahun dan pergi selepas menunaikan Haji pada 1328. Pada 1328 (atau 1330) dari Mekah, beliau menuju ke Pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Dengan menaiki beliau perahu di sampai di Yaman, melawat Zabid. Kemudian Dataran Taizz di mana beliau bertemu dengan Rasulid Malik (raja) Mujahid Nuruddin Ali. Ibn Battuta turut melawat Sanaa tetapi fakta ini diragui. Dari Taizz beliau pergi ke Pelabuhan Aden pada 1329. Aden merupakan pusat transit perdagangan antara India dan Eropah. Di Aden, beliau memulakan kapal pertama menuju ke Zeila di pantai Afrika Teluk Aden. Seterusnya ke Cape Guardafui dan menyusuri pantai Afrika Timur. Menghabiskan masa seminggu di setiap destinasi. Beliau melawat Mogadishu, Mombasa, Zanzibar, dan Kilwa. Dengan kapal itu beliau kembali belayar pulang ke Arab Saudi dan melawat Oman serta Selat Hormuz. Beliau kemudian kembali ke Mekah untuk haji dari 1330 (atau 1332).

EMPAYAR BYZANTINE, GOLDEN HORDE, ANATOLIA, ASIA TENGAH DAN INDIA

Setelah setahun di Makkah, Ibn Battuta memutuskan untuk dengan Sultan Delhi, Muhammad bin Tughluq. Pada 1330 (atau 1332) beliau sampai di Anatolia, yang berada di bawah kerajaan Saljuk. Dari sana beliau menuju ke India. Beliau sampai ke pelabuhan Syria lathqiyah di Genoa dengan menaiki kapal dan mendarat di Alanya- kini Turki. Dengan menggunakan jalan darat beliau ke Konya dan kemudian ke Sinope di pantai Laut Hitam. Menyeberangi Laut Hitam, Ibn Battuta mendarat di Caffa (sekarang Feodosiya), di Crimea, dan memasuki tanahtanah Golden Horde. Beliau membeli sebuah gerabak dan bergabung dengan kafilah Ozbeg milik Golden Hordes Khanmenuju ke Astrakhan di Sungai Volga.

Perjalanan Ibnu Battuta merentasi Empayar Byzantine, Golden Horde, Anatolia, Asia Tengah dan India.

Tiba di Astrakhan, Putri Bayalun telah hamil dianggap haram putri Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos, untuk kembali ke rumahnya di bandar Constantinople untuk melahirkan. Tiba di Constantinople pada akhir 1332 (atau 1334) dia bertemu dengan Maharaja Byzantine, Andronikos III Palaiologos. Dia melawat gereja Hagia Sophia. Setelah sebulan di situ, beliau menyelusuri kembali laluan ke Astrakhan kemudian melewati Kaspia dan Laut Aral menuju ke Bukhara dan Samarkand. Dari sana beliau ke selatan dan sampai di Afghanistan untuk menyeberang ke India. Kesultanan Delhi dari Dar al-Islam. Sultan Muhammad bin Tughluq telah membawa banyak sarjana Muslim dan pegawai untuk mengkonsolidasikan kawalannya. Sementara di Makkah, Ibn Battuta bekerja sebagai kadi ( hakim) atas lantikan sultan. Ibn Battuta berdalih hendak mengerjakan haji. Tetapi Sultan memintanya untuk menjadi duta ke Dinasti Yuan China.

ASIA TENGGARA DAN CHINA


Dalam perjalanan rombongannya telah diserang oleh Hindu. Beliau telah dirompak dan hampir kehilangan nyawa. Beliau meneruskan perjalanan ke Khambhat (Cambay). Dari sana, mereka belayar ke Kozhikode (Calicut) (dua abad kemudian, Vasco da Gama juga mendarat di tempat yang sama). Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai ketika ribut taufan. Salah satu kapal ekspedisi tenggelam. Beliau telah ditawan oleh seorang raja tempatan di Sumatera beberapa bulan kemudian.

Takut untuk kembali ke Delhi dalam kegagalan, beliau tinggal lama di selatan India di bawah perlindungan Jamal-udDin. Jamal-ud-Din penguasa kecil tapi kuat Nawayath kesultanan di tepi Sungai Sharavathi di pantai Laut Arab.Sekarang dikenali sebagai Hosapattana di Honavar Tehsil, Kannada. . Apabila Kesultanan diguling , Ibn Battuta telah meninggalkan India.Beliau memutuskan untuk meneruskan ekspidisi ke China dan dalam perjalanan telah singgah di pulau Maldives. Beliau telah menetap selama sembilan bulan di Kepulauan Maldive . Penduduk pulau itu baru sahaja meganut ajaranIslam. Beliau juga dilantik menjadi ketua hakim dan berkahwin dengan keluarga diraja Omar dan terlibat dalam politik tempatan. Dilihatnya wanita tempatan tanpa pakaian di atas pinggang .Kemudian beliau pergi ke Sri Lanka dan melawat Puncak Adam. Dari Sri Lanka, kapalnya hampir tenggelam akibat ribut dan dia diserang oleh lanun.Beliau kembali ke Kozhikode (Calcutta) dan kemudian belayar ke Maldives sekali lagi sebelum sampai ke Dinasti Mongol Yuan China. Kali ini beliau berjaya sampai di Chittagong, Sumatera, Vietnam, Filipina dan akhirnya Quanzhou di daerah Fujian , China. Dari sana, beliau pergi ke utara Hangzhou, tidak jauh dari Shanghai moden. Dia melalui terusan besar ke Beijing (tapi diragui).

KEMBALI KE RUMAH DAN BLACK DEATH


Ketika di Quanzhou, Ibn Battuta mengambil keputusan untuk pulang ke Maghribi. Beliau kembali ke Calicut (Kozhikode sekarang) sekali lagi. Seterusnya meneruskankan perjalanan ke Mekah melalui Selat Hormuz dan Ilkhanate.Pada ketika itu berlaku perang saudara . Beliau kembali ke Damsyik dan mendapat tahu bapanya telah meninggal dunia. Beliau pergi ke Sardinia, lalu kembali ke Tangier untuk bertemu dengan ibunya yang juga meninggal dunia, beberapa bulan sebelumnya.

ANDALUSIA DAN AFRIKA UTARA


Setelah beberapa hari di Tangier, Ibn Battuta berangkat ke Andalusia. Alfonso XI dari Kastilia dan Len mengancam mengambil Gibraltar.Ibn Battuta bergabung dengan sekelompok umat Islam meninggalkan Tangier untuk berperang demi mempertahankan pelabuhan Gibraltar. Alfonso dapat dibunuh dan ancaman telah surut. Beliau berjalan melalui Valencia dan akhirnya sampai di Granada. Ketika beliau meninggalkan Andalusia, beliau memutuskan untuk berhenti di Marrakech, yang hampir menjadi bandar hantu akibat beberapa wabak penyakit. Ibukotanya telah dipindahkan ke Fez. Sekali lagi beliau kembali ke Tangier, dan ia berpindah sekali lagi. Dua tahun kemudian beliau pergi ke Kaherah .Beliau berhasrat mengunjungi kerajaan Muslim di seberang Gurun Sahara.

SAHARA, MALI DAN TIMBUKTU


Pada musim gugur 1351, Ibn Battuta meninggalkan Fez dan membeli beberapa unta dan tinggal selama empat bulan disana. Pada Februari 1352 , setelah 25 hari perjalanan beliau tiba di lombong garam di Taghaza.Bangunanbagunan dibina daripada bongkah garam oleh hamba dari suku Masufa, yang bekerja memotong bongkah garam. Garam diangkut dengan menggunakan unta. Taghaza adalah pusat komersil dan memiliki banyak emas .Ibn Battuta tidak tertarik kerana tempat itu hanya ada air payau dihurungi lalat. Selepas 10 hari tinggal di Taghaza beliau dan kafilah berangkat ke oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib). Beliau berhenti selama 3 hari dan berjalan kaki melintasi gurun pasir yang luas. Dari Tasarahla sampai ke bandar oasis Oualata dan beliau mengambil air untuk kafilah yang dahaga. Oualata terletak di hujung selatan jalan perdagangan ke Empayar Mali. Kafilah beliau menyeberangi 1.600 km selama 2 bulan dari padang pasir dari Sijilmasa. Kemuian dia berangkat ke barat daya Sungai Nil @(sebenarnya Sungai Niger) dan tiba di ibu negara Empayar Mali. Dia bertemu Mansa Sulaiman, raja sejak 1341. Ibn Battuta melihat hamba perempuan, pelayan, dan bahkan anakanak perempuan sultan yang masih telanjang bulat. Pada bulan Februari, dengan menaiki beliau unta sampai di Timbuktu yang pada masa itu kecil sahaja. Ibn Battuta dengan menaiki perahu pergi ke Gao selama satu bulan. Beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi memerintahkan beliau pulang. Beliau berangkat ke Sijilmasa pada September 1353 dan sampai di Maghribi pada awal tahun 1354.

RIHLA

Setelah pulang ke rumah dari perjalanannya pada 1354 dan di atas dorongan Sultan Maghribi, Abu Inan Faris, Ibnu Battuta menulis catatan perjalanan kepada Ibnu Juzayy, seorang sarjana yang beliau pernah bertemu di Grenada. Catatan ini adalah sumber maklumat tentang kembaranya dengan tajuk Rihla atau The Journey. Ibn Battuta membuat catatan selama 29 tahun berdasarkan ingatan dan naskah terdahulu. Ketika menjelaskan Damsyik, Makkah, Madinah dan beberapa tempat-tempat lain di Timur Tengah adalah berdasarkan catatan Ibn Jubayr. Gambaran tempat di Palestin jelas disalin daripada catatan musafir abad ke-13 Muhammad al-Abdari. Ramai orientalis tidak percaya bahawa Ibn Battuta melawat semua tempat yang beliau gambarkan. Ibn Battuta bergantung kepada khabar angin dan pengembara dahulu. Contohnya Ibn Battuta melakukan perjalanan di Sungai Volga .Orientalis juga mempersoalkan apakah dia benar-benar melawat China. Namun beliau berjaya menggambarkan seluruh dunia pada abad ke-14. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di banyak tempat yang tidak sesuai dengan dengan latar belakang muslim ortodoks. Di Turki dan Mongol, beliau hairan melihat wanita bebas bercakap. Bahawa lelaki-lelaki adalah pelayan wanita tetapi sebenarnya adalah suaminya. Adat pakaian di Maldives dan di sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. Setelah selesainya Rihla pada 1355, hanya sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibnu Battuta. Beliau dilantik menjadi hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. Pada awal 1800-an bukunya diterbitkan dalam Bahasa Jerman dan Inggeris berdasarkan manuskrip yang dijumpai di Timur Tengah yang mengandungi versi pendek Arab Ibnu Juzayy. Ketika tentera Perancis menduduki Algeria pada 1830-an, mereka menemui lima naskah Constantine termasuk dua yang mengandungi versi lebih lengkap. Naskah ini dibawa kembali ke Bibliothque Nationale di Paris dan dipelajari oleh sarjana Perancis, Charles Defrmery dan Beniamino Sanguinetti. Pada 1853, mereka menerbitkan siri daripada empat jilid mengandungi teks arab dan diterjemah ke dalam Bahasa Perancis. Sekarang telah diterjemahkan kepada banyak bahasa lain. Ibn Battuta melakukan perjalanan hampir 75.000 batu dalam hidupnya. Berikut adalah senarai tempat-tempat yang dilawati.

Latar Belakang Nama sebenar beliau ialah Muhammad ibn Abdullah ibn Muhammad ibn Ibrahim ibn Yusuf al-Lawati al-Tanji.1 Beliau diberi gelaran Abu Abdullah2 atau Shams al-Din.3 Beliau dikenali sebagai Ibn Battutah.4 Beliau dilahirkan pada hari Isnin bulan Rejab tahun 703 H/1304 M di Tanjah atau Tangier5 iaitu sebuah daerah di Maghribi.6 Beliau terkenal sebagai seorang ahli geografi Islam yang banyak membuat pelayaran dari Timur Tengah ke India dan seterusnya China. Oleh kerana bapa dan datuknya terdiri daripada ulama dan bertugas sebagai kadi, maka Ibn Battutah sejak kecil lagi telah menerima pendidikan agama7 di kampungnya.8 Di Tanjah beliau telah menyempurnakan pelajaran syariah Mazhab Maliki.9 Kebanyakan sumber lebih ghairah menceritakan mengenai pengembaraannya sehingga latar belakang peribadinya diketepikan. Selain menerima pendidikan di Tanjah (Tangier) tidak dinyatakan dengan lanjut pengenai pendidikan beliau. Dalam The Encyclopedia Britannica ada menyebut beliau melanjutkan pelajaran di bawah para ulama terkenal di Mesir, Syria dan Hijaz tetapi tidak dinyatakan namanya.10 Beliau mempelajari banyak bidang ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa Arab, Parsi, Turki, sastera dan ilmu ketika dalam pengembaraannya.11

Ciri-ciri Keperibadiannya

Lakaran Ibn Battutah dalam kebanyakan buku

Ibn Battutah adalah seorang ilmuan dalam bidang pelayaran, agama dan bahasa. Dalam bidang geografi beliau dianggap sebagai seorang ahli geografi yang mempunyai sakhsiah yang menakjubkan.12 Jawatan beliau sebagai kadi di negerinya dan beberapa negeri lain yang dilawatinya membuktikan ilmu agamanya tinggi, terutama berkenaan dengan perundangan Islam dan Mazhab Maliki. Beliau bukan hanya mahir berbahasa Arab tetapi juga mahir dalam bahasa Parsi dan Turki.13 Pengembaraannya yang begitu jauh yang terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan halangan membuktikan beliau adalah seorang yang tegas, kuat cita-cita, dan tidak mudah putus asa serta ahli dalam bidang pelayaran.Kejayaannya mendampingi para sultan, gabenor dan ketuaketua negara, para ulama di negara yang dilawatinya menunjukkan Ibn Battutah adalah seorang yang berperibadi tinggi, mulia akhlak, berwibawa, pandai berdiplomasi serta mempunyai sifat-sifat terpuji. Oleh kerana sifat baik serta berpendirian teguh, maka kenalannya di tempat-tempat yang dilawatinya itu mudah memberi segala bantuan dan kemudahan untuk pengembarannya. Dalam bukunya Rihlah, beliau menyebut lebih 2000 orang yang ditemuinya secara peribadi atau maqammaqam yang dilawatinya.14

Peringkat pertama Peringkat pertama, perjalanan beliau dimulakan pada masa pemerintahan Abu Said ibn Abi Yusuf, Sultan Maghribi. Ketika itu beliau berusia 21 tahun iaitu pada tahun 725 H/1325 M, beliau mula meninggalkan kampungnya untuk menunaikan haji, menziarahi pusara Rasulullah (saw) dan mendalami pendidikan agama di Makkah.15 Beliau telah melalui kawasan-kawasan seperti Tunis, Mesir, Syria, Iraq dan beberapa negeri di utara Semenanjung Tanah Arab dan terus ke Makkah dan Madinah.16 Inilah pengembaraannya yang pertama. Dalam perjalanan ini beliau bertemu banyak para ulama dan ilmuan seperti Syeikh Abi al-Abbas ibn Abd al-Zahir dan bersama saudaranya Nasir al-Din, Mujd al-Din dan Wahid al-Din ketika di Akhmum.17 Di Qus, beliau bertemu Syiekh Shihab alDin ibn Abd al-Ghaffar, qadi Jamal al-Din ibn al-Sadid dan khatib Fath al-Din ibn Daqiq al-cId.18 Di

Baitul Maqdis, beliau menziarahi maqam Nabi Ibrahim (as), Nabi Ishak (as) dan Nabi Yacqub (as).19 Beliau juga bertemu Imam Khatib Burhan al-Din al-Jabari, salah seorang imam yang masyhur di mana beliau bertanya tentang kedudukan maqam-maqam tersebut.20 Beliau melalui kota-kota yang terkenal di utara Afrika seperti Telemcen, Algeria dan Bongie hingga sampai di Tunis yang ketika itu dikuasai oleh Sultan Abu Yahya ibn Zakaria dari Bani Hafas.21 Walau bagaimanapun, beliau tidak tahan menanggung derita kesunyian akibat berpisah dengan keluarga kerana pada awalnya beliau merancang untuk mengelilingi dunia.22 Kemudian beliau mengikut kafilah haji ke Tripoli dan dari sana beliau terus ke Iskandariah, sebuah daripada pelabuhan penting di Mesir, di mana beliau menyifatkan pelabuhan ini merupakan sebuah pelabuhan yang dilindungi oleh Tuhan, tempat yang cantik serta mempunyai pemandangan yang indah dan benteng-benteng yang teguh, lengkap dengan segala kesenangan dunia dan kepentingan agama.23 Setelah tiba di Kaherah pada 726H/1326M, ibu kota negeri Mesir, beliau terpesona dengan kemajuan dan kekayaan yang terdapat di Mesir. Beliau terus menjelajahi seluruh Mesir yang terkenal dengan menara yang banyak, sebagai mercu tanda dan masjid-masjid yang mashyur, gedung-gedung perniagaan dan bangunan-bangunan yang tinggi. Selain itu, beliau mengunjungi tempat-tempat bersejarah untuk menyaksikan hasil peninggalan kerajaan Mesir-Kuno. Beliau berkesempatan bertemu dengan Sultan Mesir, al-Nasir ibn Qalawun, puterinya, beberapa intelektual dan hakim.24 Antara yang ditemuinya ialah Syeikh al-Murshidi, seorang ulama di situ.25 Kemudian beliau meneruskan perjalanannya melalui persisirian Laut Merah menuju ke Palestin dengan melalui Sinai dan mengunjungi Baitul Maqdis dan tempat-tempat bersejarah yang ditinggalkan oleh masyarakat Islam dan Kristian.26 Beliau kemudiannya terus ke utara untuk melintasi Syria sehingga ke Aleppo. Pada masa itu beliau sempat berkenalan dengan pembesarpembesar tempatan yang terkemuka, golongan terpelajar dan juga sempat melihat masjid-masjid, sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan yang terkenal. Akhirnya beliau mengalih ke arah selatan iaitu Damsyik. Sewaktu berada di Damsyik, beliau sempat mencatat beberapa maklumat tentang Masjid Umawi, pasar, kebun, bangunan-bangunan penting serta corak kehidupan penduduknya. Beliau juga menziarahi beberapa buah maqam khalifah-khalifah Bani Umayyah di sana. Di sinilah Ibn Battutah mengubah niatnya untuk kembali kepada maksud asal penjelajahannya iaitu menunaikan fardu haji ke Makkah. Sewaktu di kota suci Makkah beliau sempat menyaksikan Masjid al-Haram, Kaabah dan maqam-maqam para imam mazhab.27 Beliau kembali semula ke Makkah pada 729 H/1329 M.28

Peringkat Kedua Penjelajahan peringkat kedua ini bermula pada 729 H/1329 M dari Kota Makkah menuju ke selatan Iraq, kemudian ke selatan Parsi dan ke kota Baghdad.29 Dari Baghdad beliau ke Tabriz,30 utara Mesopotamia dan kemudian balik semula ke Baghdad dan dari Baghdad beliau kembali semula ke Makkah.31 Dalam perjalanan dari Makkah menuju ke selatan Iraq, beliau terpaksa menyeberangi padang pasir dan menghadapi berbagai-bagai bahaya dan cabaran. Beliau juga telah melintasi daerah yang biasa dikunjungi oleh musafir dan pedagang-pedagang dari Afrika Utara dan Andalusia dan menjadi laluan jemaah haji setiap musim. Akan tetapi berbeza pula apabila beliau menuju ke arah Timur. Beliau memasuki daerah dan suasana masyarakat yang berbeza dari segi sosial dan bahasa walaupun mereka beragama Islam. Bermula dari sinilah beliau telah membuat perbandingan tentang keadaan sosial dan geografi bagi negara-negara yang dikunjunginya. Di kawasan selatan Iraq beliau terpaksa menyeberangi Sungai Furat dan Dajlah (Tigris), setelah itu merentasi padang pasir Najd (kini terletak di kawasan Arab Saudi) sebelum menuju ke timur Iraq di mana terletaknya negeri Parsi. Apabila sampai di Parsi beliau mengunjungi bandar-bandar penting seperti Isfahan32 dan Syiraz33 dengan melalui jalan utara kembali menyeberangi ke barat Iraq. Beliau juga menzirahi Kufah dan kesan-kesan tinggalan pemerintahan Saydina cAli (krw) seperti mihrab beliau, tempat beliau dibunuh dan rumah terakhirnya.34 Ibn Battutah juga melalui Karbala tempat Saydina Hussayn terbunuh.35 Akhirnya beliau sampai di Baghdad. Pada masa itu Baghdad, pusat pemerintahan kerajaan Abbsiyah sudah hilang kuasa dan kekayaan serta harta benda dan bangunan telah musnah akibat kekalahan Khalifah al-Muktasim khalifah terakhir kerajaan Abbasiyah di tangan tentera Mongol pada tahun 656 H/1258 M. Setelah itu beliau pergi semula ke Makkah. Peringkat Ketiga Setelah berada di kota Makkah selama kira-kira dua atau tiga tahun bagi tujuan mendalami pengetahuan ilmu agama, kemudian beliau memulakan pengembaraannya peringkat ketiga. Kali ini beliau membawa beberapa orang pembantu. Dari Makkah beliau menghala ke Yaman melalui Laut Merah menuju ke pantai Timur Afrika dan menyusur pantai selatan Semenanjung Arab hingga sampai di Oman, Hurmuz dan Bahrain yang terletak di kawasan Teluk Parsi.36

Ibn Battutah menemui seorang sultan (tidak diketahui)

Beliau sempat bertemu dengan sultan Hurmuz, Sultan Qutb al-DnTamahtan ibn Turan Shah.37 Semasa beliau belayar di pantai Laut Arab untuk sampai ke Oman dan Bahrain, beliau sempat menyaksikan bagaimana penyelam-penyelam mengeluarkan mutiara dari dasar Laut Arab. Dalam tempoh itu juga beliau sempat menghadap amir-amir di negeri-negeri tersebut. Dari Teluk Parsi beliau kembali semula ke Makkah melalui jalan darat untuk menunaikan ibadat haji buat kali ketiga pada tahun 732 H/1332 M. Peringkat Keempat Pada tahun 732 H/1332M, setelah menunaikan haji yang ketiga tersebut, Ibn Battutah memulakan pengembara-annya peringkat keempat iaitu ke Turki atau Asia Minor, Bulgaria, selatan Rusia, dan kemudian ke India melalui Bukhara, Samarkand, Balkh, Khurasan, Afghanistan dan hinggalah ke India, iaitu di kawasan Sungai Indus. Beliau memulakan perjalanan dengan belayar menerusi Laut Merah menuju Sudan, Nubiah dan Mesir Utara hingga sampai ke Kaherah. Tidak berapa lama di sana, beliau kemudiannya meneruskan perjalanan ke Syria, dan dari sana beliau belayar ke pantai Turki atau Asia Kecil pada tahun 733 H/1333 M. Kemudian beliau terus ke pantai Bosphoros yang diperintah oleh Uzbek Khan dengan ditemani oleh rombongan yang dikirim oleh Uzbek Khan kepada Kaisar Byzantine. Apabila sampai di Constantinople, Ibn Battutah turut menemani rombongan itu dan mendapat penghormatan.38 Beliau sampai di Constantinople setelah melalui jalan darat dan laut selama lebih kurang sebulan.39 Ketika itu keadaan Constantinople banyak berubah kerana sesuku abad yang lalu, tentera Salib (Kristian) telah menakluki Constantinople dan menghancurkan sebahagian besar bangunan-bangunan yang penting termasuk istana dan masjid. Walau bagaimanapun, keadaan yang masih ada pada ketika itu masih lagi menggambarkan kota paling indah yang pernah disaksikan oleh beliau di sepanjang pengembaraan dan pelayarannya. Keindahan ini disebabkan kota Constantinople iaitu Sungai Ibsmi.40 Kota itu terbahagi dua, di sebelah Timur dinamakan Istanbul. Di sinilah terletaknya tempat kediaman Kaisar bersama menteri-menteri dan para

pembesar. Di sini jugalah terdapatnya pasar membeli-belah dan jalan raya yang indah yang dibina daripada batu dan di sini juga terdapat gereja besar yang dinamakan Santa Sophia yang terletak di tengah-tengah kota berkenaan. Bahagian kedua pula dipanggil Galatah, dan ia terletak di sebelah Barat. Ia dibina khusus untuk orang Kristian dari barat seperti orang Genoa, Venesia, Rom dan Perancis.41 Beliau sampai di India pada tahun itu juga iaitu 733 H/1333M. Di India beliau menetap selama lapan tahun.42 Dalam tempoh itu beliau pernah dilantik menjadi qadhi besar Delhi di bawah pemerintahan Sultan Muhammad ibn Tughluq (1325-51 M).43 Selain itu, Ibn Battutah juga ada menceriatakan berbagai-bagai kepercayaan orang Hindi, adat-istiadat keagamaan, tempat-tempat pemujaan dan kehidupan sosial dengan pelbagai upacara yang menyeramkan, seperti membakar wanita yang kematian suami, ziarah ke Sungai Ganges di mana terdapat orang yang menenggelamkan diri sebagai pengorbanan kepada Tuhan untuk keabdian jiwa.44 Akhirnya dikatakan beliau telah dihantar oleh Sultan Muhammad ibn Tughluq dari Delhi sebagai utusan Kesultanan Delhi, India ke negeri China (743 H/1342M).45 Dalam perjalanan ke China, beliau singgah di Sumatera dan Jawa.46 Sewaktu di Sumatera beliau singgah di Pasai, utara Sumatera dan bertemu dengan Sultan al-Malik al-Zahir yang memerintah kerajaan Pasai. Dalam catatannya, Rihlah beliau menyatakan bahawa Baginda (al-Malik al-Zahir) meneruskan muzakarah ilmu fekah Mazhab Shafie, dan teruslah demikian sampai waktu Asar, selesai solat Asar baginda pun masuk ke sebelah rumah di situ, dipakainya pakaian baginda sebagai seorang fakih, dan dipakainya pakaiannya itu juga untuk ke masjid pada hari Jumaat dengan berjalan kaki. Setelah pakaian itu ditanggalkan, baginda memakai pakaian rasminya sebagai raja terbuat dari sutera dan kutun (kapas).47 Sewaktu di istana raja, Ibn Battutah terlihat dua orang ulama Pasai, iaitu Amir ibn Said al-Shirazi dan Tajuddin di-Isfahani. Sepanjang tempoh di Sumatera, Ibn Battutah diberikan sambutan meriah dan sangat dihormati. Dalam perjalanan ke China, dikatakan bahawa Raja Pasai itu telah menyediakan sebuah tongkang besar dan dilengkapkan dengan peralatan pelayaran untuk beliau belayar ke China. Apabila sampai ke China beliau mendarat di pelabuhan yang dikenali pada masa itu sebagai Zaitun.48 Di China beliau melawat beberapa daerah termasuk Peking. Ibn Battutah tidak lama berada di China dan pada tahun 748 H/1347 M beliau belayar pulang ke negeri asalnya, Maghribi. Akan tetapi beliau tidak lama tinggal di Maghribi kerana hatinya mendesak agar mengembara semula. Kemudian beliau ke Makkah pada musim haji dan menunaikan haji dan seterusya mengembara ke Madinah, Quds, Mesir dan kembali semula ke Maghribi pada 750 H (749)/1349 M.49

Kemudian beliau menyeberangi Laut Maditerranean menuju ke Andalusia dan mengunjungi pelabuhan dan kota-kota besar di Andalusia yang mana kerajaan Islam yang berpusat di Granada masih kuat di bawah pemerintahan Sultan Abd al-Hajjaj Yusuf ibn Walid al-Nasri dari Bani Nasr. Beliau sempat berkenalan dengan para ulama dan kaum terpelajarnya di sana. Dari sana beliau belayar kembali ke Maghribi dan seterusnya ke Sudan pada 753 H/1352 M melalui padang pasir Sahara.50 Beliau kemudiannya memasuki Timbuktu.51 Seterusnya ke Mali52 dan kemudian beliau kembali semula ke Maghribi pada 755 H/ 1355 M.53 Dengan ini beliau menamatkan pengembaraannya sejauh kira-kira 120,000 kilometer (75,000 batu)54 iaitu suatu perjalanan yang amat jauh yang belum pernah dilakukan oleh ahli-ahli pelayaran pada zaman pertengahan yang memakan masa selama kira-kira 27 atau 28 tahun iaitu antara tahun (725-753 H/1325-1352 M. Kedudukan dan Sumbangannya Ibn Battutah adalah seorang tokoh pengembara dan sejarawan Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Kemasyhurannya bukan hanya di kalangan umat Islam, tetapi juga di kalangan masyarakat antarabangsa. Para orientalis menganggapnya sebagai The Prince of Muslim Travellers.55 Kedudukan beliau sebagai pengembara yang terkenal selalu dibanding dan disamakan dengan pengembara-pengembara terkenal di dunia seperti Marco Polo. Pengembaraannya selama 28 tahun itu telah diceritakan sendiri oleh Muhammad ibn Juzay56 seorang setiausaha kepada Sultan Abi Anan di bandar Fars untuk direkodkan.57 Rekod pengembaraannya itu dikenali sebagai Rihlah ibn Battutah. Kitab ini tamat ditulis pada 3 Zulhijjah 756 H/ 1357 M.58 Kitab ini telah menarik perhatian sarjana-sarjana sejarah di seluruh dunia dan telah diterjemahkan dalam berbagai-bagai bahasa termasuklah bahasa Portugis, Perancis, Inggeris dan Jerman.59 Ia telah diterjemahkan ke bahasa Perancis oleh sarjana Barat antara tahun 18791893, manakala H. A. R. Gibb meringkaskannya ke bahasa Inggeris pada tahun 1929.60 Daripada catatan pengembaraannya itu terakamnya jasa dan sumbangannya yang besar. Ini kerana catatannya itu adalah merupakan satu daripada sumber sejarah abad pertengahan yang penting bagi pelbagai aspek bagi negara-negara yang dilawatinya, baik dari segi agama, sosial, politik, kebudayaan mahupun lainnya dapat ditemui dalam rekod pengembaraannya. Bagi negeri-negeri Afrika Barat, sumber sejarahnya banyak bergantung kepada catatan itu. Demikian juga berhubung dengan kedudukan dan perkembangan agama Islam di beberapa negara termasuklah di Asia Tenggara, China dan lain-lain.

Beliau meninggal dunia di daerah Marakish pada tahun 779 H/1377 M.61 Pendapat Sarjana Barat mengenai Ibn Battutah Will James Durant mengatakan Ibn Battutah memperoleh keluhuran peribadi yang cemerlang dan menakjubkan pada zamannya.62 Beliau melihat bahawa kebolehan Ibn Battutah bergaul dengan pelbagai golongan masyarakat baik dari golongan raja, ulama dan masyarakat biasa.63 Seorang lagi sarjana Barat iaitu Raigis Blaisyir berkata mengenai Rihlah ibn Battutah; Kitab ini penting untuk mengetahui tentang dunia Islam pada kurun ke 14 M. Ia mempunyai maklumat mengenai penduduk-penduduk yang ditemui oleh Ibn Battutah sama ada menyentuh akidah, adatistiadat mahupun perilaku penduduk-penduduk tersebut.64 Yamoto Alyabani mengatakan adalah agak mustahil untuk mengatakan semua hikayat Ibn Battutah tentang China adalah khayalan beliau. Kerana agak mustahil catatan-catatannya berdasarkan sumber-sumber China dan mengikut catatan-catatan perjalanan Marco Polo kerana ia mempunyai catatan yang berlainan.65 Kesimpulan Ibn Battutah adakah seorang tokoh pengembara dan ahli pelayaran Islam yang terkenal pada zaman pertengahan. Pengalaman pengembaraannya selama 28 tahun telah direkodkan dan dibukukan serta telah menarik perhatian para sarjana sejarah di seluruh dunia untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa. Ringkasnya beliau telah mengambara ke Mesir, Syam, Hijaz, Iraq, Fars, Yaman, Bahrain, Turkistan, sebahagian India, China, Jawa dan tengah Afrika.66 Oleh itu, cerita pengembarannya yang telah direkodkan itu menjadi satu sumber sejarah yang tinggi nilainya hingga ke hari ini, bukan sahaja untuk orang Islam bahkan juga orang bukan Islam di seluruh dunia

Ibn Battuta Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas Abu Abdullah Muhammad ibn Abdullah al-Lawati al-Tanji ibn Battuta Ibn Battuta Born Februari, 1304 Tangier, Maghribi Meninggal dunia 1369 Maghribi Etnik Berber Occupation sarjana Islam / Explorer Agama Sunni Maliki Ab Muhammad ibn 'Abd All h Ba ah (Arabic: ), a tau hanya Ibn Battuta, juga dikenali sebagai Shams ad-Din [1] (February 25, 1304-1368 atau 1369), Maghribi Islam explorer , yang dikenali kerana perjalanan yang banyak disiarkan dalam Rihla (secara literal, "Perjalanan"). Sepanjang tempoh tiga puluh tahun, beliau telah melawat sebahagian besar dunia Islam yang diketahui, termasuk Afrika Utara, Tanduk Afrika, Afrika Barat, Eropah Selatan dan Eropah Timur di Barat, Timur Tengah, Asia Selatan, Asia Tengah, Asia Tenggara dan China di Timur, jauh mengatasi Marco Polo hampir sezaman dengannya. Ibn Battuta adalah dianggap sebagai salah satu daripada pelancong yang terhebat sepanjang zaman. [2] Beliau mengembara lebih daripada 75,000 batu (121,000 km), seorang tokoh yang tiada tandingannya oleh explorer mana-mana individu sehingga permulaan Zaman Wap kira-kira 450 tahun kemudian. [1] Kandungan [hide] 1 kehidupan awal dan haji yang pertama 2 Iraq dan Parsi 3 Arab semenanjung 4 Somalia 5 Swahili Coast 6 Empayar Byzantine, Golden Horde, Anatolia, Asia Tengah dan India 7 India, Sri Lanka, Maldives dan China 8 Kembali ke rumah dan Kematian Hitam 9 Al-Andalus dan Afrika Utara 10 Sahara kepada Mali dan Timbuktu 11 Rihla 12 Tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta 12,1 Jadual Perjalanan 1325-1332 12,2 Jadual Perjalanan 1332-1346 12,3 Jadual Perjalanan 1349-1354 13 budaya Popular 14 Nota 15 Rujukan 16 bacaan lanjut 17 Pautan luar

[Sunting] Awal kehidupan dan haji pertama

Ilustrasi buku abad ke-13 yang dihasilkan di Baghdad oleh al-Wasiti menunjukkan sekumpulan jemaah pada Haji. Rihla membekalkan latar belakang biografi. Ibn Battuta telah dilahirkan ke dalam keluarga Berber ulama perundangan Islam di Tangier, Maghribi, pada 25 Februari 1304, semasa pemerintahan dinasti Marinid. [3] Sebagai seorang lelaki muda dia akan dikaji pada satu mazhab Maliki Sunni, (perundangan Islam sekolah), dominan bentuk pendidikan di Afrika Utara pada masa itu. [4] Pada bulan Jun 1325, pada usia 21, Ibn Battuta berangkat dari kampung halamannya di haji, atau menunaikan haji ke Mekah, perjalanan yang akan mengambil masa selama enam belas bulan. Dia tidak akan melihat Maghribi sekali lagi selama 24 tahun. "Saya yang dinyatakan sahaja, mencari tiada teman untuk bersorak jalan dengan melakukan hubungan mesra, dan tiada pihak daripada pengembara yang mengaitkan diri saya. Dipengaruhi oleh gerak hati yg tak dpt diatasi dalam tempoh saya, dan keinginan jangka dihargai untuk melawat mereka santuari gemilang, saya diselesaikanuntuk berhenti semua rakan-rakan saya dan lusuh diri saya jauh dari rumah saya. Sebagai ibu bapa saya masih hidup, ia ditimbang sedih apabila saya sebahagian dari mereka, dan kedua-dua mereka dan saya telah ditimpakan dalam kesedihan. "[5] Beliau mengembara ke Mekah darat, berikutan pantai Afrika Utara di seluruh kesultanan Abd al-Wadid dan Hafsid. Laluan ini membawanya melalui Tlemcen, Nusa Tenggara Timur dan kemudian Tunisia di mana beliau tinggal selama dua bulan. [6] Untuk keselamatan, Ibn Battuta biasanya menyertai kafilah untuk mengurangkan risiko serangan oleh mengembara Badwi Arab. Beliau mengambil pengantin perempuan di bandar Sfax, yang pertama dalam siri perkahwinan yang akan menampilkan dalam perjalanannya. [7] Pada musim bunga awal 1326, selepas perjalanan lebih 3,500 km (2,200 batu), Ibn Battuta tiba di pelabuhan Alexandria, maka sebahagian empayar Mamluk Bahri. [8] Beliau menghabiskan masa selama beberapa minggu melawat tapak di kawasan itu kemudian diketuai pedalaman ke Kaherah, ibu kota Kesultanan Mamluk dan walaupun pada masa itu, sebuah bandar besar yang penting. Selepas membelanjakan kira-kira sebulan di Kaherah, [9], beliau memulakan pertama lencongan banyak dalam keselamatan relatif wilayah Mamluk. Daripada tiga laluan yang biasa ke Mekah, Ibn Battuta memilih sekurang-kurangnya mengembara, yang melibatkan satu perjalanan up lembah Nil, maka timur ke pelabuhan Laut Merah Aydhab, [10] Apabila menghampiri bandar Walau bagaimanapun, pemberontakan tempatan memaksa dia kembali. [11] Ibn Battuta kembali ke Kaherah dan mengambil perjalanan sampingan kedua, kali ini untuk Mamluk dikuasai Damsyik. Sewaktu lawatan pertama beliau telah menemui seorang lelaki suci, Sheikh Abul Hasan al Shadili, yang menubuatkan bahawa beliau hanya akan sampai ke Mekah dengan perjalanan melalui Syria. Pelencongan mengadakan satu kelebihan; kerana tempat-tempat suci yang terletak di sepanjang jalan, termasuk Hebron, Baitul Maqdis, dan Bethlehem, pihak berkuasa Mamluk terkecuali ada usaha-usaha dalam memastikan laluan selamat untuk penziarah. Tanpa bantuan ini, ramai pelancong akan dirompak dan dibunuh.

Selepas menghabiskan bulan Islam Ramadan di Damsyik, beliau menyertai kafilah perjalanan km 1,500 (930 batu) selatan ke Madinah, tempat pengebumian nabi Islam Muhammad. Selepas empat hari di bandar ini, beliau mengembara ke Mekah di mana melengkapkan haji, dia telah mengambil status honorifik El-Hajji. Daripada pulang ke rumah, Ibn Battuta dan bukannya membuat keputusan untuk terus memilih sebagai destinasi seterusnya Ilkhanat, Khanate Mongol, ke timur laut. [Sunting] Iraq dan Parsi

Satu paparan interaktif mengenai Ibn Battuta Ibn Battuta Mall di Dubai, Emiriah Arab Bersatu Pada 17 November 1326, berikutan bulan yang dihabiskan di Mekah, Ibn Battuta menyertai kafilah besar jemaah kembali ke Iraq di seluruh Semenanjung Arab. [12] kumpulan menuju ke utara ke Madinah dan kemudian, perjalanan pada waktu malam, bertukar timur laut merentasi dataran tinggi Nejd Najaf, dalam perjalanan yang berlangsung selama kira-kira dua minggu. Di Najaf dia melawat makam Ali ibn Abi Talib (Ali), Imam Syiah pertama, laman yang dihormati oleh masyarakat Syiah hingga ke hari ini. Kemudian, dan bukannya terus ke Baghdad dengan karavan, Ibn Battuta memulakan melencong enam bulan yang membawanya ke dalam Parsi. Dari Najaf dia mengembara Wasit kemudian diikuti sungai Tigris selatan ke Basra. Destinasi seterusnya adalah bandar Esfahan merentasi Pergunungan Zagros di Parsi. Beliau kemudian menuju selatan ke Shiraz, sebuah bandar yang berkembang pesat yang besar terlepas kemusnahan yang diakibatkan oleh penyerang-penyerang Mongol pada kebanyakan bandar-bandar lebih utara. Akhirnya, dia kembali merentasi gunung ke Baghdad, yang tiba di sana pada Jun 1327. [13] Sebahagian daripada bandar masih rugi daripada kerosakan yang dilakukan oleh tentera menyerang Hulago Khan dalam 1255. Di Baghdad, beliau mendapati Abu Said, penguasa terakhir Mongol Ilkhanat yang bersatu, meninggalkan bandar dan menuju ke utara dengan diiringi sekumpulan besar. [14] Ibn Battuta menyertai rombongan diraja untuk seketika, kemudian berpaling ke utara di Jalan Sutera Tabriz, yang pertama bandar utama di rantau ini untuk membuka pintu pagar untuk Mongol dan pada masa itu pusat perdagangan yang penting kerana kebanyakan pesaing berhampiran telah dibakar oleh penyerang-penyerang Mongol. Ibn Battuta meninggalkan sekali lagi untuk Baghdad, mungkin pada bulan Julai, tetapi mula-mula mengambil utara persiaran di sepanjang sungai Tigris, melawat Mosul, Cizre dan Mardin, di Iraq dan Turki moden. Sebaik sahaja kembali di Mosul, beliau menyertai kafilah "feeder" jemaah menuju ke selatan ke Baghdad di mana mereka akan bertemu dengan kafilah utama yang terlintas di Gurun Arab ke Mekah. Sakit dengan cirit-birit, dia tiba di bandar yang lemah dan letih untuk haji kedua. [15] [Sunting] Semenanjung Arab Ibn Battuta masih berada di Mekah selama beberapa waktu (Rihla menunjukkan kirakira tiga tahun, dari September 1327 sehingga musim luruh 1330). Masalah dengan kronologi Walau bagaimanapun, menyebabkan pengulas mencadangkan bahawa dia

mungkin telah meninggalkan selepas haji 1328. [16] Selepas haji pada tahun sama ada 1328 atau 1330, beliau membuat perjalanan ke pelabuhan Jeddah di pantai Laut Merah. Dari situ, dia mengikuti pantai dalam beberapa siri bot yang membuat kemajuan yang perlahan berbanding angin selatan-timur semasa. Sekali di Yaman, beliau melawat Zabid dan kemudian di bandar tanah tinggi Ta'izz, di mana beliau telah bertemu dengan Rasulid dinasti raja (Malik) Mujahid Nur alDin Ali. Ibn Battuta juga menyebut melawat Sana'a, tetapi sama ada beliau benar-benar berbuat demikian ragu. [17] Dalam kemungkinan semua, dia pergi secara langsung dari Ta'izz pelabuhan perdagangan yang penting Aden, tiba sekitar awal 1329 atau 1331. 18] [Sunting] Somalia

Pelabuhan dan kawasan dermaga-Zeila. Dari Aden, Ibn Battuta memulakan kapal menuju Zeila di pantai Somalia. Beliau kemudian berpindah ke Cape Guardafui lagi menyusuri pesisir Somalia, membelanjakan kira-kira seminggu di setiap lokasi. Kemudian beliau akan melawat Mogadishu, maka terunggul bandar "Tanah orang Berber ( Bilad al barbar, istilah Bahasa Arab zaman pertengahan untuk Tanduk Afrika). [19] [20] [21] Apabila beliau tiba pada tahun 1331, Mogadishu berada pada kemuncaknya kemakmuran. Ibn Battuta menyifatkan ia sebagai "bandar raya yang sangat besar" dengan pedagang kaya yang banyak, terkenal dengan kain yang berkualiti tinggi yang dieksport ke negara-negara lain termasuk Mesir. [22] [23] Beliau menambah bahawa bandar itu diperintah oleh Sultan Somalia, asalnya dari Berbera di utara Somalia, yang bercakap Somalia (yang disebut sebagai Mogadishan, dialek Benadir dari Somalia) dan Bahasa Arab dengan kefasihan yang sama. [24] [25] Sultan juga mempunyai rombongan daripada wazirs (menteri), pakar-pakar undang-undang, komander , sidasida raja, dan bermacam-macam penggantung-anak sungai kecil dan panggilan itu. [24] [Sunting] Bahasa Swahili Coast

Masjid Agung Kilwa Kisiwani, dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Battuta diteruskan oleh kapal selatan ke Pantai Swahili, rantau yang kemudian dikenali dalam bahasa Arab sebagai Bilad al-Zanj ("Tanah yang Zanj"), [26] dengan berhenti bermalam di pekan pulau Mombasa. [27] Walaupun secara relatif kecil pada masa itu, Mombasa akan menjadi penting pada abad berikutnya. [28] Selepas perjalanan di sepanjang pesisir pantai, Ibn Battuta akan datang tiba di bandar pulau Kilwa dalam hadir hari Tanzania, [29] yang telah menjadi pusat transit penting perdagangan emas. [30] Beliau menyifatkan bandar sebagai "salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan dibina dengan baik di dunia". [31] Ibn Battuta telah mencatatkan lawatan beliau ke Kesultanan Kilwa pada 1330, dan komen yang menggalakkan pada merendah diri dan agama pemerintah, Sultan alHasan ibn Sulaiman, keturunan legenda Ali ibn al-Hassan Shirazi. Beliau menulis bahawa pihak berkuasa Sultan dilanjutkan dari Malindi di utara Inhambane di selatan

dan amat kagum dengan perancangan bandar, mempercayai ia menjadi sebab bagi kejayaan Kilwa sepanjang pantai. Dari tarikh tempoh ini, pembinaan Istana Husuni Kubwa dan lanjutan penting kepada Masjid Agung Kilwa, yang telah dibuat Coral Stones Masjid terbesar seumpamanya. Dengan perubahan dalam angin monsun, Ibn Battuta belayar kembali ke Saudi, pertama kepada Oman dan Selat Hormuz kemudian ke Mekah untuk haji 1330 (atau 1332). [Sunting] Empayar Byzantine, Golden Horde, Anatolia, Asia Tengah dan India

Andronikos III Palaiologos Setelah menghabiskan setahun lagi di Mekah, Ibn Battuta memutuskan untuk mencari pekerjaan dengan Sultan Islam Delhi, Muhammad bin Tughluq. Pada 1330 (atau 1332), yang memerlukan panduan dan penterjemah untuk perjalanannya, dia berangkat untuk wilayah Seljuq terkawal Turki untuk menyertai satu rombongan yang pergi dari sana ke India. Dari pelabuhan Syria Latakia, sebuah kapal Genoa membawanya ke Alanya di pantai selatan Turki moden hari. Beliau kemudiannya mengembara darat ke Konya dan selepas itu untuk Sinope di pantai Laut Hitam. [32] Dari Sinope dia mengambil jalan laut ke Crimea, yang tiba jadi dalam alam Istana Emas. Dia pergi ke pelabuhan bandar Azov, di mana beliau telah bertemu dengan Emir Khan, kemudian ke bandar yang besar dan kaya Majar. Dia meninggalkan Majar untuk bertemu dengan Uzbeg Khan perjalanan mahkamah (gerombolan), yang dalam masa yang berhampiran Beshtau gunung. Dari situ, beliau membuat perjalanan ke Bolghar, yang menjadi titik utara dia sampai, dan menyatakan yang luar biasa (untuk penghuni subtropika) malam pendek pada musim panas. Kemudian dia kembali ke mahkamah Khan dan dengan berpindah ke Astrakhan. Apabila mereka tiba di Astrakhan, Uzbeg Khan telah diberi kebenaran untuk salah satu daripada isteri-isteri yang sedang hamil, Princess Bayalun, seorang anak perempuan Maharaja Byzantine Andronikos III Palaiologos, untuk kembali ke bandar rumahnya Constantinople untuk melahirkan. Ibn Battuta bercakap cara ke dalam ekspedisi ini, yang akan pertama melangkaui sempadan dunia Islam. [33] Tiba di Constantinople ke arah akhir 1332 (atau 1334), beliau telah bertemu dengan Palaiologos Maharaja Byzantine Andronikos III. Beliau melawat gereja Hagia Sophia dan bercakap dengan seorang paderi Kristian Ortodoks tentang perjalanan di kota Yerusalem. Selepas sebulan di bandar raya ini, Ibn Battuta kembali ke Astrakhan, kemudian tiba di ibu kota Sarai al-Jadid dan melaporkan akaunnya perjalanan Sultatn Mohammad Uzbek. Selepas itu beliau terus melepasi Laut Kaspia dan Aral ke Bukhara dan Samarkand. Dari situ, beliau mengembara ke selatan ke Afghanistan, kemudian menyeberang ke India pas melalui gunung Hindu Kush. Dalam Rihla dia menyebut gunung dan sejarah pelbagai. [34] Muhammad ibn Tughluq telah terkenal sebagai orang terkaya di dunia Islam pada masa itu. Dia ramai, pengunjung pelbagai ulama, sufi, para para kadi, Viziers dan pegawai lain untuk menyatukan pemerintahannya. Dengan Mamluk Mesir, Dinasti Tughlaq adalah satu contoh yang jarang vestigial pemerintahan Islam di Asia selepas Penjajahan Mongol. Kekuatan tahun pengajian di Mekah, Ibn Battuta telah dilantik sebagai Qadi atau hakim, oleh Sultan. Dia mendapati sukar untuk menguatkuasakan

undang-undang Islam di luar mahkamah Sultan di Delhi kerana kekurangan rayuan Islam di India. [35] Dari Kingdom Rajput Sarsatti, beliau melawat Hansi di India, menyifatkannya sebagai "di kalangan bandar-bandar yang paling cantik, yang terbaik dibina dan yang paling penduduk, ia dikelilingi dengan dinding yang kuat, dan pengasasnya dikatakan menjadi salah satu daripada besar raja-raja kafir, dipanggil Tara ". [36] Apabila tiba di Sindh, Ibn Battuta menyebut Badak India yang tinggal di tebing Sungai Indus. Sultan adalah tidak menentu walaupun oleh standard masa, dan selama enam tahun, Ibn Battuta menyimpang antara hidup kehidupan yang tinggi bawahan yang dipercayai, dan jatuh di bawah disyaki pengkhianatan untuk pelbagai kesalahan. Rancangannya untuk meninggalkan atas alasan mengambil lain haji tersentap oleh Sultan yang bertanya kepadanya dan bukannya menjadi duta kepada Dinasti Yuan China. Diberi peluang untuk melarikan diri daripada Sultan dan melawat tanah yang baru, beliau sedia menerima. [Sunting] India, Sri Lanka, Maldives dan China

Tomb of Muhammad ibn Tughluq di Delhi. Ibn Battuta berkhidmat sebagai Qadi selama 6 tahun semasa pemerintahan Tughluq Laluan ke pantai en pada permulaan perjalanan ke China, Ibn Battuta dan rombongannya telah diserang oleh sekumpulan orang-orang Hindu. [37] Separated daripada sahabat-sahabatnya, dia dirompak dan hampir kehilangan hidupnya. [38] Walaupun halangan ini , dalam masa sepuluh hari dia telah menarik dengan kumpulannya dan terus Khambhat di negeri India Gujarat. Dari situ, mereka belayar ke Kozhikode (Calicut), di mana penjelajah Portugis Vasco da Gama akan tanah dua abad kemudian. Sementara Ibn Battuta melawat sebuah masjid di tepi pantai, ribut timbul, dan salah satu daripada kapal-kapal ekspedisi beliau telah tenggelam. [39] Kapal lain kemudian belayar tanpa beliau hanya boleh disita oleh raja Sumatera tempatan beberapa bulan kemudian. Takut untuk kembali ke Delhi dan dilihat sebagai seorang yang gagal, dia tinggal untuk satu-satu masa di selatan India di bawah perlindungan Jamal-ud-Din, pemerintah kesultanan Nawayath kecil tetapi berkuasa di tebing Sungai Sharavathi bersebelahan dengan Laut Arab . Kawasan ini adalah hari ini dikenali sebagai Hosapattana dan terletak di daerah pentadbiran Uttara Kannada Honavar. Berikutan menumbangkan kesultanan, Ibn Battuta tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meninggalkan India.Walaupun bertekad untuk meneruskan perjalanan ke China, beliau mengambil jalan memutar untuk melawat kepulauan Maladewa. A melihat sebuah pulau di Maldives. Beliau menghabiskan masa selama sembilan bulan di pulau-pulau, lebih lama daripada yang dia telah dimaksudkan. Sebagai seorang Ketua Qadi, kemahiran adalah sangat wajar dalam negara yang dahulunya Buddha yang baru-baru memeluk agama Islam. Half-diculik ke menginap, beliau menjadi ketua hakim dan berkahwin ke dalam keluarga diraja Omar I. Beliau menjadi terlibat dalam politik tempatan dan kiri apabila

penghakiman yang ketat di laissez-faire pulau kerajaan mula melecetkan dengan rajaraja. Rihla dia menyebut kecewa pada wanita tempatan dengan pakaian tidak di bahagian atas pinggang, dan penduduk tempatan mengambil notis tidak apabila dia mengadu. [40] Daripada Maldives, beliau dibawa ke Sri Lanka dan melawat Sri Pada dan Tenavarai kuil . Kapal Ibn Battuta hampir tenggelam memulakan dari Sri Lanka, hanya untuk kapal yang datang untuk menyelamatkan beliau mengalami serangan oleh lanun. Terdampar di pantai, dia bekerja semula Kozhikode, di mana beliau kembali ke Maldives dan menaiki ringan Cina, masih berniat untuk sampai ke China dan mengambil jawatan duta besar itu. Beliau tiba di pelabuhan Chittagong Bangladesh moden-hari yang bercadang untuk perjalanan ke Sylhet. Ibn Battuta pergi terus ke utara ke Assam, kemudian pulih dan terus dengan rancangan asal. Pada tahun 1346, Ibn Battuta mengembara di Sumatra Indonesia di mana dia menyatakan bahawa dalam log perjalanannya, bahawa penguasa Samudera Pasai adalah seorang Muslim, yang melaksanakan tugas agamanya dalam semangat penuh.Madh'hab dia memelihara Imam Shafi'i dengan adat-adat yang serupa yang pernah dilihatnya di pantai India terutama di kalangan Muslim Mappila (yang juga pengikut Imam Shafi'i). [41] Ibn Battuta kemudian belayar ke Melaka, Vietnam , Filipina dan akhirnya Quanzhou di Fujian Province, China. Ibn Battuta tiba di bandar pelabuhan Cina Quanzhou, juga dikenali sebagai Zaytun). Apabila tiba di China pada tahun 1345, salah satu daripada perkara-perkara yang pertama, dia menyatakan bahawa artis-artis tempatan dan penguasaan mereka dalam membuat portraitures asing yang baru tiba. Ibn Battuta juga menyebut masakan Cina dan penggunaan haiwan seperti katak. Sementara di Quanzhou dia naik "Gunung yang Hermit" dan sebentar melawat seorang rahib Tao terkenal. Dari situ, dia pergi ke utara ke Hangzhou, yang beliau menjelaskan ia sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terbesar yang beliau pernah dilihat, [42] dan beliau berkata pesonanya, menerangkan bandar duduk di atas tasik yang indah dan dikelilingi oleh bukit-bukit hijau yang lembut. 43] Semasa beliau tinggal di Hangzhou, beliau amat kagum dengan jumlah besar kapal-kapal kayu Cina yang halus dan baik dicat dengan layar berwarna dan sengkuap sutera pemasangan dalam terusan kemudian beliau menghadiri jamuan pentadbir Yuan Mongol bandar bernama Qurtai, yang menurut Ibn Battuta, sangat gemar kemahiran conjurers Cina tempatan. [44] Beliau juga menyifatkan perjalanan ke utara, melalui Terusan Besar ke Beijing, tetapi kerana dia menghampiri modal perebutan kuasa dalaman di kalangan Yuan Mongol meletus, menyebabkan Ibn Battuta dan Hui panduan beliau untuk kembali ke pantai selatan. Pada menaiki Junk Cina yang menuju ke Asia Tenggara, Ibn Battuta adalah tidak adil dikenakan sejumlah wang yang besar dan kuat oleh anak-anak kapal dan kehilangan banyak apa yang dia telah dikumpulkan semasa tinggal di China. [45] Ibn Battuta juga melaporkan "benteng Yajuj dan Majuj" "enam puluh hari perjalanan" dari bandar Zeitun (Quanzhou); [46] Hamilton Alexander Rosskeen Gibb telah menyatakan bahawa Ibn Battuta percaya bahawa Tembok Besar China telah dibina oleh Dhul-Qarnayn mengandungi Gog dan Magog seperti yang disebut di dalam al-Quran. [46]

[Sunting] Kembali rumah dan Kematian Hitam Selepas kembali ke Quanzhou pada 1346, Ibn Battuta memulakan perjalanannya kembali ke Maghribi. [47] Dalam Kozhikode, beliau sekali lagi dianggap membuang dirinya di belas kasihan Muhammad bin Tughluk, tetapi pemikiran yang lebih baik dan memutuskan untuk menjalankan ke Mekah. Dalam perjalanan ke Basra dia melalui Selat Hormuz, di mana beliau mengetahui bahawa Abu Said, penguasa terakhir Dinasti Ilkhanat telah meninggal dunia di Parsi. Wilayah Abu Said kemudiannya telah runtuh akibat perang saudara di antara orang-orang Parsi dan Mongol sengit. [48] Pada tahun 1348, Ibn Battuta tiba di Damsyik dengan niat retracing laluan haji pertama.Beliau kemudiannya mengetahui bahawa bapanya telah meninggal dunia 15 tahun sebelum ini [49] dan kematian menjadi tema dominan bagi tahun akan datang atau lebih. Kematian Hitam telah dibatalkan, dan dia di tangan kerana ia tersebar melalui Syria, Palestin, dan Saudi. Setelah sampai ke Mekah, beliau memutuskan untuk kembali ke Maghribi, hampir suku abad selepas meninggalkan rumah. [50] Dalam perjalanan dia telah membuat satu lencongan terakhir untuk Sardinia, kemudian pada 1349 kembali ke Tangier dengan cara Fez, hanya untuk mengetahui bahawa ibunya juga telah meninggal dunia beberapa bulan sebelum ini. [51] [Sunting] Al-Andalus dan Afrika Utara

Ibn Battuta melawat Emiriah Granada, yang merupakan sisa akhir penduduk Muladi di Al-Andalus. Selepas beberapa hari di Tangier, Ibn Battuta yang dinyatakan untuk perjalanan ke wilayah Moor al-Andalus yang dikawal di Semenanjung Iberia. Raja Alfonso XI dari Castille dan Leon mengancam untuk menyerang Gibraltar, pada tahun 1350, Ibn Battuta menyertai sekumpulan orang Islam yang meninggalkan Tangier dengan niat untuk mempertahankan pelabuhan itu. [52] Pada masa yang dia tiba, Maut Hitam telah membunuh Alfonso dan ancaman pencerobohan telah surut, jadi dia berpaling perjalanan ke pemandangan melihat pelancongan, perjalanan melalui Valencia dan berakhir di Granada. [53] Berikutan berlepas dari al-Andalus, beliau memutuskan untuk mengembara di Maghribi, salah satu daripada beberapa bahagian dunia Islam bahawa beliau tidak pernah diterokai. Kembali ke tanah air beliau, beliau berhenti seketika di Marrakech, yang hampir bandar hantu berikutan tulah baru-baru ini dan pemindahan modal ke Fez. [54] Sekali lagi Ibn Battuta kembali ke Tangier, tetapi hanya tinggal untuk sementara waktu.Pada tahun 1324, dua tahun sebelum lawatan pertama beliau ke Kaherah, Mansa Mali Afrika Barat, atau raja-raja-raja, Musa telah berlalu melalui bandar yang sama pada haji sendiri dan menyebabkan sensasi dengan paparan kekayaan mewah yang dibawa dari emas yang kaya dengan tanah air. Walaupun Ibn Battuta pernah disebut lawatan ini khususnya, apabila dia mendengar cerita itu, ia mungkin telah menanam benih di dalam fikirannya kerana dia kemudian memutuskan untuk menyeberangi Sahara dan melawat kerajaan-kerajaan Islam di sisi jauh. [Sunting] Sahara kepada Mali dan Timbuktu

Ibn Battuta menyebut rumah yang dibina dengan baik, perancangan bandar dan sistem pemeliharaan air di bandar Oualata, sebuah bandar penting dalam perdagangan transSahara. Pada musim luruh 1351, Ibn Battuta meninggalkan Fes dan bandar Sijilmasa di pinggir utara Sahara di Maghribi sekarang hari. [55] Di sana, beliau membeli sebuah bilangan unta dan tinggal selama empat bulan. Dia yang dinyatakan sekali lagi dengan sebuah karavan pada bulan Februari 1352 dan selepas 25 hari, tiba di katil garam tasik kering Taghaza dengan lombong garam. Semua bangunan tempatan dibuat dari papak garam oleh hamba suku Masufa, yang memotong garam dalam papak yang tebal untuk pengangkutan oleh unta. Taghaza merupakan pusat perdagangan dan dibanjiri dengan emas Mali, walaupun Ibn Battuta tidak membentuk kekaguman tempat, mencatatkan bahawa ia berhadapan dengan lalat dan air payau. Selepas tinggal selama sepuluh hari di Taghaza, kafilah yang ditetapkan untuk oasis Tasarahla (mungkin Bir al-Ksaib) [56] di mana ia berhenti selama tiga hari sebagai persediaan untuk perlawanan terakhir dan yang paling sukar dalam perjalanan merentasi padang pasir yang luas . From Tasarahla, pramuka Masufa telah dihantar ke hadapan untuk bandar oasis Oualata, di mana beliau mengatur air diangkut jarak empat hari perjalanan di mana ia akan bertemu dengan kafilah yang dahaga. Oualata pangkalan selatan laluan perdagangan trans-Sahara dan baru-baru ini menjadi sebahagian daripada Empayar Mali. Secara keseluruhan, kafilah itu mengambil masa dua bulan untuk menyeberangi km 1,600 (990 mi) padang pasir dari Sijilmasa. [57] Dari situ, Ibn Battuta mengembara barat daya di sepanjang sungai yang beliau percaya untuk menjadi Nil (ia sebenarnya Niger river), sehingga dia sampai ke ibu kota Empayar Mali. [58] Di sana dia bertemu Mansa Suleyman, raja sejak 1341. Diragui tentang hospitaliti kedekar raja, beliau walau bagaimanapun, tinggal selama lapan bulan. Ibn Battuta ditolak hakikat bahawa hamba wanita, pekerja dan juga anak-anak perempuan sultan pergi kira-kira sepenuhnya telanjang. [59] Dia meninggalkan ibu negara pada bulan Februari dan perjalanan darat oleh unta ke Timbuktu. [60] Walaupun dalam dua abad yang akan datang akan menjadi bandar yang paling penting di rantau ini, pada masa itu ia adalah sebuah bandar yang kecil dan berkembang di sana Ibn Battuta telah bertemu dengan saudagar tempatan Mali yang bernama Abu Bakr Ibn Yaqub, bersamasama mereka meneroka sekitar Timbuktu dan belayar ke Gao, semasa mereka perjalanan Ibn Battuta mula-mula menghadapi Badak air, yang ditakuti antara boatmen tempatan kerana ia lemas atau membunuh penduduk tempatan, bagaimanapun Ibn Battuta juga menyebut muslihat bijak yang digunakan oleh penduduk tempatan yang membolehkan mereka untuk memburu Badak air bagi keduadua daging dan kulit. [44 ] Ibn Battuta dikenali telah belayar dengan bot Gao di mana beliau menghabiskan masa selama sebulan belajar mengenai penduduk dan geografi.Walaupun pada oasis Takedda di belakang perjalanan merentasi padang pasir, beliau menerima mesej daripada Sultan Maghribi yang menguasai dia pulang ke rumah.Beliau berangkat untuk Sijilmasa pada bulan September 1353 yang disertakan dengan kafilah besar yang mengangkut 600 hamba perempuan hitam dan tiba semula di Maghribi pada awal 1354. [Sunting] Rihla

Rencana utama: Rihla Selepas pulang dari perjalanannya dalam 1354, dan pada hasutan Sultan Maghribi, Abu Inan Faris, Ibn Battuta ditentukan akaun perjalanan Ibn Juzayy, seorang ulama yang dia sebelum ini telah ditemui di Granada. Akaun adalah satu-satunya sumber untuk pengembaraan Ibn Battuta. Tajuk penuh manuskrip ml au e l i bo eh dit e eah kan sebagai Hadiah A kepada orang-orang l rj m yang memikirkannya dengan teliti Wonders of Bandar dan keajaiban Perjalanan tetapi sering hanya disebut sebagai Rihla, atau "Perjalanan". Rumah di Madinah dari Tangier, mungkin tapak kubur Ibn Battuta Tidak ada tanda bahawa Ibn Battuta membuat apa-apa nota pada tahun 29perjalanan.Apabila dia datang untuk menetapkan akaun mereka, beliau terpaksa bergantung kepada ingatan dan manuskrip yang dihasilkan oleh pelancong lebih awal. Apabila menerangkan Damsyik, Mekah, Madinah dan beberapa tempat lain di Timur Tengah, Ibn Juzayy jelas disalin petikan dari akaun di abad ke-12 oleh Ibn Jubayr. [61 Begitu juga, kebanyakan penerangan Ibn Juzayy, tempat-tempat di Palestin telah disalin daripada akaun oleh abad ke-13 traveler Muhammad al-Abdari. [62] Penghasilan semula lukisan minyak buatan tangan Ibn Battuta di Mesir, lukisan oleh Hippolyte Leon Benett. Orientalis Barat tidak percaya bahawa Ibn Battuta telah melawat semua tempat-tempat yang beliau sifatkan dan berhujah bahawa untuk memberikan penerangan yang menyeluruh tempat di dunia Islam, dia bergantung pada bukti desas-desus dan menggunakan akaun oleh pelancong lebih awal. Sebagai contoh, ia dianggap sangat tidak mungkin bahawa Ibn Battuta telah membuat lawatan menyusuri Sungai Volga dari New Sarai untuk melawat Bolghar [63] dan terdapat keraguan yang serius tentang bilangan perjalanan lain seperti lawatan ke Sana'a di Yaman, [ 64] perjalanan dari Balkh untuk Bistam di Khorasan [65] dan perjalanan di seluruh Anatolia. [66] Sesetengah orientalis telah juga mempersoalkan sama ada dia benar-benar melawat China. [67] Namun begitu, manakala nampaknya fiksyen di tempat-tempat, Rihla menyediakan akaun yang penting sebahagian besar dunia pada abad ke-14. Ibn Battuta sering mengalami kejutan budaya di daerah beliau melawat di mana adat orang-orang tempatan baru-baru ini ditukar tidak sesuai dengan latar belakang Islam ortodoks beliau. Di antara yang Turki dan Mongol, beliau hairan pada wanita berkelakuan, remarking bahawa melihat satu pasangan Turki, dan menyatakan kebebasan wanita bersuara, dia telah diandaikan bahawa lelaki itu adalah hamba wanita, tetapi dia adalah sebenarnya suaminya. Beliau juga merasakan bahawa adat pakaian di Maldives, dan beberapa kawasan sub-Sahara di Afrika terlalu mendedahkan. Selepas selesai Rihla pada 1355, sedikit yang diketahui tentang kehidupan Ibn Battuta.Beliau telah dilantik sebagai hakim di Maghribi dan meninggal dunia pada tahun 1368 atau 1369. [68] Selama berabad-abad bukunya mengaburkan, walaupun dalam dunia Islam, tetapi dalam cabutan awal abad 19 telah diterbitkan dalam bahasa Jerman dan bahasa

Inggeris berdasarkan manuskrip yang ditemui di Timur Tengah yang mengandungi versi ringkas teks Arab Ibn Juzayy. Semasa pendudukan Perancis Algeria dalam tahun 1830an, lima manuskrip yang ditemui di Constantine, termasuk dua yang mengandungi versi yang lebih lengkap teks. [69] manuskrip ini dikembalikan kepada Bibliothque Nationale di Paris dan dikaji oleh sarjana Perancis Charles Defrmerydan Beniamino Sanguinetti. Bermula pada tahun 1853, mereka menerbitkan satu siri empat jilid yang mengandungi itu teks Arab, nota yang banyak dan terjemahan ke dalam bahasa Perancis. [70] Defrmery dan teks Sanguinetti ini dicetak kini diterjemahkan ke dalam bahasa banyak lain manakala Ibn Battuta telah berkembang di reputasi dan kini seorang tokoh yang terkenal. [Sunting] Tempat-tempat yang dikunjungi oleh Ibn Battuta

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA PENGHARGAAN Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaanNya, ahli kumpulan kami iaitu Shaleh, Zul dan Syairah telah memberikan kerjasama yang baik dan berjayame n y i a p k a n t u g a s a n T a m a d u n I s l a m d a n T a m a d u n A s i a i n i . T u g a s a n i n i me n g k e h e n d a k i k a mi u n t u k m e m b u a t s a t u b i o g r a f i me n g e n a i t o k o h y a n g berpengaruh pada zaman dahulu. Dan kami telah memilih Ibn Battuta sebagaitajuk tugasan kami kerana beliau seorang yang sangat berjasa dan merupakanpengembara yang hebat. Walaupun menghadapi pelbagai kesukaran ketika menyediakan tugasanini, kami akhirnya berjaya mengatasi kekangan tersebut dan bantuan Ustaz Basir b. Alias, kami mampu menyiapkan tugasan ini dengan format yang dikehendaki.Jutaan terima kasih kami kepada Ustaz atas bantuan yang diberikan. Selain itu,ribuan terima kasih juga rakan-rakan G1.1 yang sedia berkongsi maklumat danpendapat tentang tugasan ini. Dan akhir sekali kepada ibu bapa kami yangtercinta, ucapan terima kasih juga kami tujukan kerana memberikan kami wangperbelanjaan untuk membuat tugasan ini selaras dengan piawai yang ditetapkan.Melalui tugasan ini, kami telah banyak belajar nilai-nilai murni melaui IbnBattuta iaitu kita haruslah gigih berusaha dan tidah berputus asa. Kami jugabelajar perlunya ilmu untuk menjamin kehidupan yang sempurna pada masaakan datang.Sekian, terima kasih.1

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 1.0 LATAR BELAKANG IBN BATTUTA 1.1 BIOGRAFI IBN BATTUTA Nama penuh Ibn Battuta ialah Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah IbnMuhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji seorang kabilah Barber dari golonganMuslim Sunni. Beliau telah dilahirkan di Tangier, Maghribi 24 Februari 1304b e r s a ma a n R e ja b 7 0 4 H i jr a h d a n m e n i n g g a l d u n i a p a d a t a h u n 7 7 9 H i jr a h bersamaan 1372 Masihi.B e l i a u m e r u p a k a n c e n d i a k a w a n , u l a m a M a z h a b M a l i k i d a n pernahberkhidmat sebagai Qadi . Ibn Battuta terkenal sebagai p e n j e l a j a h d a n pengembara serta menulis mengenai pengembaraanya sel ama hampir tigapuluh tahun. Beliau adalah perintis pengembaraan dunia yang berjaya merentasib e n u a A f r i k a d a n A s i a s e r t a m e n g h a s i l k a n k a r y a p e n t i n g d u n i a I s l a m y a n g meliputi daerah Barat Afrika hingga ke Pakistan, India, Maldives, Sri Lanka, AsiaTenggara dan Cina.Abu Abdillah Muhammad Ibn Abdillah Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji juga digelar Ibnu Battuta dan diberi gelaran sebagai Syamsuddind i n e g e r i n e g e r i t i mu r . T o k o h o r i e n t a l i s D o z y , me n g g e l a r b e l i a u s e b a g a i Penge mabara Yang Jujur. Beliau telah meninggalkan kota asalnya pada

tahun1 3 2 5 u n t u k me n u n a i k a n h a ji d i M e k a h y a n g m e n g a m b i l ma s a s e l a ma s a t u setengah tahun perjalanan ketika berusia 21 tahun. 1.2 CATATAN PENGEMBARAAN Kisah pengembaraan beliau dihimpunkan oleh Muhammad Ibnu Juzayyal-Kalbi atas arahan Sultan Abu 'Inan. Setiap tajuk yang dicatat oleh Ibn Battutad a l a m p e n g e m b a r a a n n y a d i h i m p u n d a l a m s a t u h i m p u n a n y a n g l e n g k a p . Kemudian, Ibnu Juzayy al-Kalbi memindahkan penceritaan Ibn Battuta dalambahasa yang dapat menyampaikan maksud yang dikehendaki oleh beliau2

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Catatan pengembaraannya dicatat dengan gaya penulisan yan g menghiburkan pemikiran dan memudahkan pembaca untuk membaca serta memahami fakta yang ingin disampaikannya. Segala catatannya merangkumisetiap perkara aneh yang memberikan manfaat, menakjubkan dan menarikperhatianDidalam kitabn Tuhfat al-Nazhar, beliau menyatakan selama mengelilingidunia hanya ada tujuh raja yang memiliki kelebihan luar biasa, iaitu Raja Iraqyang berbudi bahasa, Raja Hindustani sangat peramah, Raja Yaman berakhlakmulia, Raja Turki gagah perkasa, Raja Rom sangat pemaaf, Raja Turkistanbersifat tolak ansur dan Raja Melayu Malik Al-Zahir (Sumatra) yang berilmup e n g e t a h u a n l u a s d a n m e n d a l a m b u k u t e r s e b u t d i t e r je m a h k a n k e d a l a mpelbagai bahasa dan diterbitkan dibanyak tempat. 1.3PENGEMBARAAN IBN BATTUTA Ibn Battuta meninggalkan Tangier pada hari Khamis, 14 Jun 1325 masihik e t i k a u s i a n y a 2 1 t a h u n . P e n g e mb a r a a n b e l i a u me n g a m b i l ma s a 3 8 t a h u n meliputi perjalanan sejauh 120,000 kilometer yang meliputi 44 negara di benuaAfrika dan Asia. Sepanjang perjalanan, beliau turut mengunjungi kota besar diParsi dan Iraq, menemui para sarjana, gabenor dan seorang raja Mongol.R i n g k a s n y a , b e l i a u t e l a h m e l a k u k a n t i g a s i r i p e n g e m b a r a a n y a n g mengambil masa selama 30 tahun. Pengembaraan yang pertama ia itu dariMaghribi hingga China. Negara seperti Mesir, Syam, Semenanjung Arab, AfrikaTimur, Asia Kecil, Rusia Selatan, India, China, Andalus ( Sepanyol ) dan negeriorang berkulit hitam iaitu Mali di Afrika Selatan turut di kunjungi beliau.S e ma s a d a l a m p e r ja l a n a n , I b n B a t t u t a t e r l i h a t s a t u k a f i l a h s e d a n g menuju ke Makkah untuk menunaikan ibadat haji lalu beliau bergabung denganrombongan itu dan menetap di Makkah selama 2 tahun. Beliau meneruskan3

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 2.4 NILAI Jika diteliti tokoh ini memiliki nilai moral yang tinggi di dalam dirinya. IbnuBatuta adalah seorang tokoh sejarawan Islam yang dijadikan salah satu contohtauladan terbaik oleh umat Islam untuk lebih banyak mencapai kejayaan dalamhidup. Oleh itu beliau boleh disifatkan sebagai salah seorang individu yangbanyak menyumbang dari segi personaliti yang ditonjolkannya untuk menaikkansemangat umat Islam supaya terus maju dalam semua bidang jika kita benarb e n a r me n g h a y a t i k i s a h h i d u p b e l i a u . C o n t o h n y a , k e g i g i h a n b e l i a u d a l a m menimba ilmu pengetahuan jelas terpapar apabila telah merantau ke seluruhdunia hampir 30 tahun. Walaupun menempuh pelbagai rintangan, beliau tetapg i g i h b e r u s a h a u n t u k me r a n t a u k e s e l u r u h d u n i a b a g i me n i mb a s e b a n y a k mungkin ilmu pengetahuan.Kita seharusnya menjadikan sifat beliau ini sebagai contoh tauladan yangbaik dalam menuntut ilmu pengetahuan. Selain itu, beliau juga seorang yangpatuh pada ajaran agama. Hal ini dapat diperhatikan dalam karyanya yangbanyak menggambarkan ketaatannya kepada agama. Contohnya, beliau telahbeberapa kali menunaikan ibadah haji di Mekah sebelum meninggal dunia. Kitasebagai umat Islam seharusnya mencontohi sifat murni dan menyelami kisahhidup beliau bagi membentuk diri menjadi seorang muslim yang sejati.Sumbangan beliau dari segi sosial pula ialah mempamerkan sikap dancontoh yang baik dari segi cara bergaul dengan masyarakat setempat tidakmengira lapisan masyarakat semasa berkelana ke seluruh dunia. Perwatakanbeliau ini boleh dijadikan panduan dan ilmu yang berguna kepada kita dalamkehidupan seharian sebagai seorang perantauan.9

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA 3.0 APRESIASI MORAL Kata apresiasi bererti penghargaan terhadap suatu objek, hal, kejadian,a t a u p u n p e r i s t i wa . U n t u k d a p a t me m b e r i p e n g h a r g a a n t e r h a d a p s e s u a t u , tentunya kita harus mengenal sesuatu itu dengan baik dan dengan akrab agar kita dapat bertindak dengan seadil-adilnya terhadap sesuatu itu. Moral pulaialah tingkah laku yang telah ditentukan oleh etika. Tingkah laku yang telahditentukan oleh etika sama ada baik atau buruk dinamakan moral. Apresiasimoral adalah kegiatan menggauli sebuah sumbangan tokoh, untuk kemudianmemberi penghargaan terhadap karya sastra itu berdasarkan pertim bangan-pertimbangan objektif atas hasil analisis yang dilakukan terhadap karya prosatersebut. Oleh yang demikian, tokoh seperti Ibnu Battuta mendapat perhatiandalam bidang sejarah.Jika kita lihat di Malaysia, kehebatan Ibn Battuta mendapat perhatianmedia cetak dan juga media elektronik. Pada tahun 1998, dalam Racangan JejakRasul yang masyhur telah menyiarkan kisah beliau dalam episod ke-14 (JejakRasul 3,1998) iaitu ketika para krew penerbitan TV3 telah membuat liputanpenggambaran berhubung dengan

Kota Tangiers ( Tanjah ), Morocco. Di mana,Jejak Rasul 3 telah menjejaki makam Ibn Bathuthah yang terletak dihujunglorong Rue Gzenaya di Tangiers.ini kerana, Jejak Rasul 3 ini juga menyifatkanIbnu Battuta sebagai tokoh pengembara Islam yang terkenal dan berwibawadengan membawa obor Islam sepanjang pengembarannya.Selain itu, Tuhfat alNazhar iaitu kadi yang bertanggungjawab mencatatsegala pengalaman yang diceritakan oleh Ibn Battuta dan terhasillah karyaRihlah Ibn Battuta. Untuk menghargai karya Ibn Battuta tersebut, beberapabuah buku biografi tentang beliau telah diterbitkan. Buku tersebut menceritakantentang pengembaraan Ibn Battuta sepanjang beliau mengembar a di seluruhd u n i a d a n p e r i s t i wa p e r i s t i wa y a n g m e n a r i k s e r t a b u d a y a y a n g t e r d a p a t d i negara-negara yang beliau kunjungi. Antara bukunya ialah Pengembaraan Ibn10

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA:IBN BATTUTA Battuta (Pengembaraan Agung, Karya Terulung,Menyingkap Wajah Dunia)te rbitan Percetakan Yayasan Islam Terengganu SDN. BHD. Pengarang bukutersebut ialah Ismail Haji Halim dan Wan Rosli Abd. Majid dan dicetakkan padat a h u n 2 0 0 3 . B i o g r a f i i n i m e m b e r i p e l u a n g k e p a d a g e n e r a s i m u d a u n t u k mengambil iktibar dan belajar dari kegigihan Ibn Battuta dala m mengelilingidunia.Tambahan lagi, International Astronomy Union atau lebih dikenali sebagai(IAU) mengabadikan Ibnu Battuta menjadi nama salah satu kawah bulan. Bagiorang Astronomi, Ibnu Battuta bukan hanya seorang pengembara dan penjelajahpaling termasyhur, namun juga boleh dilambangkan sebagai sebuah kawah kecildi bulan yang berada di Mare Fecunditas. Kawah Ibnu Battuta terletak di Baratdaya kawah Lindenbergh dan Timur laut kawah bulan terkenal Goclenius. Disekitar kawah Ibnu Battuta tersebar beberapa formasi kawah hantu. Kawah IbnuBattuta berbentuk bundar dan bersimetri. Berdasarkan kajian tersebut, dasar b a h a g i a n d a l a m k a wa h n y a i t u m e n c a p a i 1 1 k i l o me t e r d a n d a s a r k a wa h b a h a g i a n d a l a m n y a s a n g a t g e l a p , s e g e l a p l u a r a n n y a . K a wa h I b n u B a t t u t a a w a l n y a b e r n a m a G o c l e n i u s A . N a m u n , I A U t e l a h m e n u k a r n a m a k a wa h tersebut menjadi Ibn Battuta.Selain itu, Ibn Battuta juga telah diabadikan dan dikenang masyarakatDubai, India dengan sebuah pusat membeli belah yang dikenali dengan IbnuBattuta Mall. Di sepanjang koridor pusat membeli belah itu telah dipenuhi danterdapat pameran tentang penelitian dan penemuan Ibn Battuta. W alaupu npengembaraannya telah berlalu enam abad yang lalu, namun kebesaran dankehebatannya tetap akan dikenang selamanya.Kesimpulannya, penghargaan patut diberi kepada Ibn Battuta keran abeliau telah banyak member jasa kepada kita termasuklah dari segi aspek,budaya, geografi, sosial dan lain-lain lagi.11