Anda di halaman 1dari 109

1

PERLU MENDAPAT KELULUSAN Kelulusan perancangan diperlukan untuk penggunaan bangunan sebagai pusat prasekolah, sama ada untuk tadika atau taska.
3

Akta 267 (Perancangan) Wilayah Persekutuan 1982 (Seksyen 19),:

Sesebuah bangunan yang akan dijadikan pusat prasekolah tidak boleh digunakan serentak sebagai tempat kediaman atau kedai.
4

Akta Pelajaran 1961

Setiap bangunan yang mempunyai sepuluh atau lebih pelajar dianggap sebagai sekolah
5

(Halimah Abdul Rahman & Kamariah Ibrahim, 1993).

Setiap bangunan yang hendak digunakan sebagai pusat prasekolah mestilah sesuai dari segi keselesaan, reka bentuk, struktur dan juga keselamatan
6

Kamus Dewan Edisi Keempat

Pengurusan ber maksud mengurus sesuatu manakala ruang pula ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu
8

Kurikulum Prasekolah Kebangsaan Adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas, ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air.
9

Elliot (2000)

Interaksi dan keberkesanan pengurusan Bilik darjah mempunyai mempunyai pengaruh yang tinggi kepada guru dan kanak-kanak. Susun atur perabot, peralatan dan alat bantu mengajar agak berbeza dari bilik darjah KBSR dan KBSM.

10

Jenis bangunan prasekolah yang ada pada hari ini.

11

12

12 SKOP UTAMA BANGUNAN PRASEKOLAH/TADIKA

13

1. 2. 3. 4. 5.

Guna bahan yang sesuai Mudah dibersihkan Jubin tidak licin (anti slip) Tidak menakung air Cat anti anai-anai dan vanish (jika lantai papan)
14

1. Bersih 2. Dinding papan guna cat kilat. 3. Cat rintangan cuaca untuk bahagian luar bangunan.

15

1. 2. 3. 4. 5.

Mempunyai tangga utama dan tangga kecemasan. Tangga kayu tukarkan ke tangga konkrit. Guna jubin perlu pasang jubin anti slip Pemegang tangga dipasang ikut sesuai ketinggian kanak-kanak. 6. Tidak melebihi had kelengkapan tangga bomba(bandaraya 40M,bandar kecil10 M)
16

1. Cat warna cerah 2. Siling gantung tidak dibenarkan 3. Tidak mudah rosak jika terkena air.

17

1. Mesti diperbuat dari bahan 2. yang diluluskan. 3. Kapasiti air: 4. - 200 gelen: dalam bangunan 5. - 400 gelen : luar bangunan

18

1. Perlu selamat dan sesuai 2. Jenis asbestos tidak boleh digunakan.

19

1. Semua pintu dan tingkap hendaklah dibuka dari bahagian dalam. 2. Tingkap berbilah dan casement tidak dibenarkan. 3. Semua pintu dan tingkap perlu berjeriji 4. Jeriji yang dipasang di ruang bertingkat boleh dibuka untuk tujuan keselamatan.
20

1. Perlu pencahayaan yang cukup. 2. Perlu 20% daripada keluasan lega lantai. 3. Udara bebas 10% daripada lega lantai. 4. Kabinet simpanan barang perlu sistem udara yang sesuai.
21

1. Premis hendaklah mendapat sumber pencahayaan yang cukup untuk proses P&P,pengendalian makanan dan lain-lain aktiviti 2. Pencahayaan semulajadi hendaklah 20% daripada keluasan lega lantai.
22

5. Susunan alat permainan luar tidak menghalang laluan. 6. 80% kawasan persekitaran adalah hijau (rumput) 7. Digalakkan gotong royong dijalankan semasa cuti sekolah dan sebelum sekolah di buka.
23

1. Perlu dalam keadaan kemas,bersih dan kondusif. 2. Rumput dipotong mengikut jadual 3. Tiada bahan buangan yang menakung air seperti botol,tin,tayar 4. Pastikan pokok yang ditanam tidak dari pokok berduri dan beracun.
24

1. Penggunaan warna dan perhiasan yang sesuai. 2. Susun atur perabot yang mesra pengguna.

25

1. Pembakaran terbuka adalah dilarang. 2. Point socket yang rendah hendaklah ditutup dengan kemas. 3. Longkang perlu bertutup. 4. Pili bomba . 5. Alat pemadam api di dapur dan ruang P&P.
26

27

Pagar sentiasa berkunci sepanjang persekolahan


28

Kawasan taman permainan yang berpagar


29

Taman permainan di alas dengan karpet yang diperbuat daripada bahan fiber
30

31

32

Pusat permainan air mestilah bersih dan kosong jika tidak digunakan
33

Tingkap dan pintu dipasang jeriji besi


34

Guru memantau ketika murid sedang bermain


35

36

5.1 Alatan permainan yang rosak masih tidak diperbaiki


37

5.2 Alatan permainan yang sudah berkarat dan rosak


38

5.3 Taman permainan berhampiran dengan kawasan pembakaran sampah


39

5.4 Kedudukan bangku yang berhampiran dengan longkang


40

5.5 Prasekolah terletak bersebelahan dengan stor sekolah


41

5.6 KONKLUSI

Kawasan persekitaran

Memastikan peralatan permainan luar dalam keadaan baik, tidak patah dan berkarat untuk elakkan kecederaan dan keracunan. membalut tiang atau bucu yang tajam menggunakan span bagi mengurangkan risiko kecederaan teruk kepada kanak-kanak. Memastikan susun atur pasu bunga tidak menghalang pergerakan kanak-kanak kerana kanak-kanaksuka berlari walau dalam apa jua keadaan dan larangan. Pasu bunga hendaklah berlapik untuk mengelakkan air siraman yang melelah di atas permukaan. Lantai yang basah boleh menyebabkan kanak-kanak tergelincir dan cedera. Kawasan sekitar hendaklah bebas daripada risiko elektrik dan bahan-bahan buangan seperti kaca, batu, sampah dan sebagainya. Kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun belum berupaya berfikir matang dan mereka bertindak mengikut naluri dan perasaan ingin tahu.
42

5.7 KONKLUSI

Kawasan persekitaran

Longkang di kawasan luar bangunan hendaklah ditutup. Longkang yang tidak tertutup boleh menyebabkan kanak-kanak terjatuh ke dalamnya. Memastikan kawasan rata dan tidak licin untuk menggelakkan kemalangan. Jika terdapat kawasan yang tanahnya berlubang, ia perlu ditimbus dengan segera atau dibuat tanda kawasan larangan.

Kawasan prasekolah hendak berpagar untuk menggelakkan orang yang tidak dikenali memasuki kawasan prasekolah dan menghindarkan kanak-kanak keluar tanpa disedari.
Peralatan permainan luar hendaklah sesuai dengan umur dan saiz kanak-kanak bagi menggelakkan kecederaan. Papan gelungsur tidak terlalu tinggi, buaian yang rendah dan sebagainya.
43

44

6.1

Ruang dalam bilik darjah Ruang penyediaan makanan


Ruang bilik air Ruang luar bilik darjah
45

6.2

Memudahkan guru merancang pelbagai aktiviti Mewujudkan pusat pembelajaran


Membolehkan murid menjalankan aktiviti pembelajaran

46

Mewujudkan iklim bilik darjah yang teratur, kemas dan kondusif


Merangsang minat murid untuk datang dan bersedia untuk belajar

.. sambungan

Membantu menceriakan persekitaran sekolah


47

6.3

Keselesaan Mudah alih Pelbagai guna Selamat Ceria Bermakna


48

49

Merupakan ruang pembelajaran dan pengajaran bagi muridmurid prasekolah.

50

Rohani Abdullah (2003), dibahagikan kepada pusat pembelajaran tertentu di mana murid nampak lebih jelas pilihan ruang bagi menjalankan aktiviti tertentu (PEMBELAJARAN)

51

Halimah Abdul Rahman dan Kamariah Ibrahim (1993), Ruang-ruang kawasan sekolah atau bilik darjah mempunyai fokus tertentu atau mempunyai peluang-peluang tertentu untuk pembelajaran.

52

53

1. Susun atur peralatan memudahkan pergerakan kanak-kanak. 2. Ruang pembelajaran diwujudkan di dalam dan di luar kelas. 3. Sentiasa bersih, ceria, menarik dan selamat.

54

. 4. Semua perabot berbucu bulat yang lebih selamat. 5. Semua peralatan elektrik diletakkan pada tempat yang selamat dan tersusun rapi. 6. Terdapat peti pertolongan cemas yang lengkap dan baru.

55

.8. Selesa, mendapat cahaya yang cukup dan peredaran udara yang baik. 9. Ruang dan susun atur boleh diubah mengikut situasi dan aktiviti pembelajaran. 10.Peralatan merbahaya disimpan ditempat selamat. 11.Pintu utama dipasangkan jeriji agar kanakkanak tidak keluar sewenang-wenangnya.
56

57

Susun

atur bahan-bahan pembelajaran

58

Jenis-jenis

peralatan yang diguna pakai

59

Pencahayaan

yang secukupnya

60

SUSUNAN BUKU YANG KEMAS AKAN MELIHATKAN BUKU-BUKU YANG DIPAMERKAN MENARIK.

MENYUMBANG KEPADA MINAT MEMBACA DIKALANGAN MURID-MURID.

61

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI

62

BBB KREATIVITI DAN ESTETIKA

63

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI

64

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI

65

BBB UNTUK TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI

66

BBB GENDERANG

BBB PERKEMBANGAN FIZIKAL

67

RAK KASUT PRASEKOLAH.BERBEZA MENGIKUT TAHUN KELUARANNYA

68

Kemas

dan menarik Meja beralas

69

Susun

atur meja yang fleksibel membantu pelbagai aktiviti dilakukan mengikut tema dan kesesuaian masa.

70

71

8.3 KONKLUSI

Peralatan (bbm)

Sebagai guru sebuah prasekolah, perlu mempunyai kemahiran memilih peralatan dan bahan-bahan untuk digunakan di kelas prasekolah. Bahan-bahan yang dianggap berkualiti dipandang menarik, sedap disentuh atau dipegang serta teguh. Bahan-bahan perlu juga memenuhi keperluan dan minat kanak-kanak. Keselamatan alat-alat tersebut perlu difikirkan kerana kanakkanak berinteraksi dengan alat-alat sebagaimana juga mereka berinteraksi dengan guru-guru dan rakan sebaya. Bahan-bahan pembelajaran perlu juga selamat digunakan, iaitu ia tidak bertoksid, bersih dan memiliki tarikan deria seperti warna, tekstur dan bau yang menarik.
72

8.4 KONKLUSI

Peralatan (perabot)

Susun atur kerusi, meja dan rak tidak menghalang pergerakan kanak-kanak. Kelengkapan-kelengkapan di dalam kelasa perlu menyokong aktiviti-aktiviti yang dijalankan. Berbanding dengan plastik dan besi (metal), adalah lebih baik menggunakan perabot dan kelengkapan daripada kayu atau fiber glass. Bangku-bangku dan kerusi perlu sesuai dengan saiz kanak-kanak. Meja yang terlalu besar dan memuatkan ramai kanak-kanak tidak menggalakkan pembelajaran.

Peralatan (mainan)
Peralatan mainan hendaklah dipastikan, disimpan semula di tempatnya. Elakkan barang permainan berselerak sebelum memulakan sesuatu aktiviti pembelajaran. Barang permainan yang kecil boleh menyebabkan kanak-kanak tercekik sekiranya tertelan. Oleh itu perlu dipastikan disimpan ditempat yang bertutup dan tidak mudah diambil kanak-kanak.

73

74

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat;

Ruang ialah ruang rumah atau bangunan yang bersekat dengan dinding dan berpintu. Merujuk kepada Kurikulum Prasekolah Kebangsaan (KSPK) pula; Ruang adalah tempat untuk murid bergerak bebas dan berinteraksi dengan bahan yang disediakan dan ia meliputi ruang pembelajaran iaitu ruang dalam kelas, ruang luar dan ruang penyediaan makanan termasuk dapur dan bilik air.

75

Mengikut buku Garis Panduan Penyediaan Kemudahan Fizikal oleh PERMATA NEGARA, 1. Ruang dapur bagi sesebuah taska mestilah dengan keluasan minima (10X10). 2. Penyediaan makanan pula mempunyai dua kaedah iaitu: 2.1 :penyediaan memasak 2.2 :penyediaan makanan oleh pembekal.

76

1. Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori. 2. Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak. 3.Sinki berkembar dengan 2 paip air. 4.Rangka pintu kabinet bawah hendaklah 6 inci dari paras lantai. 5.Kabinet pasang siap atas berpara dan berpintu cermin. 6.Dapur (hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina.
77

1. Kanak-kanak diberikan pinggan mangkuk yang tidak mudah pecah dan berkarat. 2. Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke

dapur kecuali dengan kebenaran guru atau pembantu. 3. Dapur adalah di dalam keadaan yang bersih dan kemas

78

Ruang makan merupakan ruang perkhidmatan sokongan yang perlu ada di setiap pusat prasekolah.
(Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan, 2009).

79

i.RUANG MAKAN DALAM BANGUNAN: -kedudukannya bersebelahan dapur -ada dua buah sinki kanak-kanak dengan ketinggian tiga kaki dari lantai. ii.RUANG MAKAN DI LUAR BANGUNAN: -ruang makan khusus tidak dapat disediakan -Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan. - Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi (Dasar Asuhan dan Didikan Kanak-kanak kebangsaan, 2009).
80

1. Susunan peralatan dapur bersesuaian 2. Ruang pengaliran udara seperti tingkap dibuka 3. Tabung gas dan salur getah gas diselenggara bagi mengelakkan kebocoran. 4. Pastikan peralatan letrik berada dalam keadaan selamat 5. Alat Pemadam Api bersaiz kecil ( 1 kg )

81

1. Peralatan memasak dibersihkan selepas digunakan. 2. Pinggan, mangkuk dan cawan murid dibersihkan selepas digunakan 3. Lantai dan tingkap sentiasa dicuci/dilap dengan menggunakan cecair pencuci anti bakteria 4. Tong sampah yang bertudung dan hendaklah sentiasa bersih
82

5. Penyimpanan bahan kering dan basah di tempat yang bersesuaian 6. Lantai ruang penyediaan makanan hendaklah dilap setiap hari dengan cecair anti kuman 7. Sisi tepi kaunter hendaklah dilapik dengan sejenis getah atau plastic pvc 8. Rak penyimpanan makanan, dapur dan peti sejuk mesti dalam keadaan bersih. 83

1 3
C
D E

2
A
B

4
C
RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME )
F

A A

5G
G

6
A A

7
TP TL

RUANG DAPUR

84

A H A

2 1
B A D

E
C A

3
F A

RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME )


A

5
G G

4
J C C

RUANG DAPUR

6
A A

7
H

8
A A

7
Q Q C

2
C

4
Q Q A

5
F A

RUANG UTAMA ( CIRCLE TIME )

6
A E D

A B A

1 8
A

85

Sinki

berkembar dengan 2 paip air. = Sinki berkembar tetapi TIADA dua (2) paip air.

86

Dapur

(hob) dan penyedut asap dapur (hood) siap terbina. = tiada hood

87

*Kitchen top dengan kemasan jubin tahan lasak. *Kabinet pasang siap kekal (built in cabinet) bahagian bawah dari bahan kayu keras MDF Board serta aksesori.

88

-ruang makan bersebelahan dengan ruang dapur. Alas makan disediakan. = alas makan kurang sesuai kerana alas makan tersebut diperbuat daripada kain yang bersusun.Material seperti ini mudah memerangkap habuk.

89

*makan

di meja * alas meja beralas cerah * perlu pastikan ketinggian kerusi dan meja untuk keselesaan dan keselamatan murid

90

Bahagian luar seperti serambi boleh juga dijadikan ruang makan. Saiz keluasan ruang makan yang sesuai disediakan ialah 26 meter persegi

91

9.7 KONKLUSI

Peralatan (dapur)

Pastikan semua peralatan di dapur seperti sudu, garpu, mangkuk, dan lain-lain disimpan dengan kemas dan baik. Perlu disimpan ditempat di mana kanak-kanak tidak nampak dan mudah dicapai. Kecuaian akan menyebabkan kemalangan kerana kanak-kanak akan meniru gaya ibu mereka di dapur jika tidak diawasi.

Penggunaan pinggan mangkuk plastik dapat mengelakkan kecederaan terluka jika kanak-kanak terjatuh ketika membawa atau menggunakannya.

92

93

1. Lantai di dalam tandas adalah bersih dan

kering. 2. Guru dan pembantu sentiasa memastikan paip air, sinki dan pam tandas berfungsi dengan baik. 3. Tiada bahan-bahan pencuci bertoksik yang disimpan di dalam tandas. 4. Kanak-kanak disediakan alas kaki yang sesuai untuk ke tandas agar kanak-kanak tidak jatuh ketika di tandas.
94

1. Menguruskan diri murid dengan cara yang baik. 2. Mengamalkan amalan kesihatan yang baik.

95

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Tandas berasingan. Sinki. Cermin. Penyidai tuala. Sabun. Selipar Pewangi dan pencuci Gayung/baldi
96

Sistem

pengaliran air di tandas

97

Tandas lelaki dan perempuan.


98

99

Peti kecemasan

Tandas

Sinki membasuh tangan

Ruang rehat ketika sakit


10 0

10 1

KERANA :

11.1

Kemalangan dikalangan kanak-kanak sering berlaku di mana sahaja mereka berada.

Ia berpunca daripada orang dewasa dan kanak-kanak sendiri.

10 2

11.2
Peralatan dan susun atur perabot yang berbahaya dan boleh mendatangkan kecederaan.

Kanak-kanak letih, lapar dan tidak sihat. Mereka mudah terjatuh dan hilang tumpuan.

Kemalangan boleh berlaku apabila

Penjaga sibuk dengan urusan mereka dan mengabaikan kanakkanak.

Sifat kanak-kanak yang suka mencuba, meneroka dan meniru.

Kanak-kanak belum biasa dan tidak mengetahui keadaan dan tempat yang merbahaya.
10 3

11.3

Luar bangunan

Kawasan luar seperti taman permainan dan kawasan persekitaran boleh mendatangkan bahaya kepada kanakkanak Kanak-kanak perlu pengawasan daripada oang dewasa sekiranya berada di tempat tersebut.

10 4

10 5

1. Sesungguhnya penempatan dan susun atur peralatan serta perabot perlu diberi perhatian serius kerana persekitaran 2. yang selamat akan dapat menghindarkan kemalangan yang tidak diingini berlaku. 3. yang teratur, kemas dan ceria menimbulkan suasana yang kondusif untuk aktiviti pembelajaran dan pengajaran .

4. yang mengambilkira keperluan perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak akan merangsangkan lagi perolehan kemahiran dan pengalaman .

10 6

NOORUL DALILAH BT. HARUN 700225085744

NORADILAH BT HAJI NAIN 730308-08-6416

NORRIZAN BT. MD SAID 820920-07-5296

ROHANA BT. YOB 800205-075776


10 7

10 8

BIBLIOGRAFI
Carol E. Catron & Jan Allen. Early childhood curriculum a creative play model. Second Edition. Merrill, New Jersey, Columbus, Ohill. Frank G. Bowe. Birth to five. 2002. Early childhood special education. Delmar Thomson Learning Khadijah, Zurida & fatimah. 1989. Kurikulum pendidikan dan pengajaran awal : satu pendekatan holistik. Kertas kerja Seminar Pendidikan Awal Kanak-kanak Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Mohd. Daud Hamzah. 1994. Perkembangan kanak-kanak dan pembelajaran. Kuala Lumpur : Utusan Publications & Distributors. Pemikiran dalam pendidikan ke arah memperkasakan pendidikan menurut acuan Malaysia 2003. Falkulti Pendidikan , UKM Salmah Ayob. Pengenalan kreatif dan pendidikan. 1998 Flo Enterprise Petaling Jaya.
http://ppdsegamat.edu.my/2010/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=8:kitprogram-transisi&download=51:modul-3-persediaan-persekitaran-kelas-tahun-satu&Itemid=1.

10 9