Anda di halaman 1dari 3

PROPOSAL LALUAN BERBUMBUNG SK PAHIT

By Noranin Abdullah, Sha Sal and 8 others in Preschool Shoppe Edit Doc TAJUK : Membina Laluan Berbumbung Di Prasekolah SK Pahit.

PENDAHLUAN : Cadangan menbina laluan berbumbung di Prasekolah SK Pahit adalah kerana factor keselamatan dan kesihatan murid Prasekolah SK Pahit. Jarak terpisah antara Prasekolah dengan bangunan utama sekolah adalah sejauh 30m. dan laluan yang terpisah ini tidak berbumbung. Murid prasekolah adalah dalam lingkungan umur 6 tahun. Kanak-kanak seusia ini mudah dijangkiti (deman). Apabila hujan, murid prasekolah terpaksa melintasi air hujan untuk ke banguanan utama. Atas permasalahan inilah, pemuafakatan Komuniti Prasekolah SK Pahit telah bersetuju untuk memohon bantuan dana bagi membina laluan berbumbung yang menghubungkan prasekolah dan bangunan utama sekolah. Adalah diharapkan agar, dengan adanya laluan berbumbung tersebut dapat mengatasi masalah murid prasekolah terkena hujan dan panas sewaktu pergi dan balik antara bangunan prasekolah dan bangunan utama sekolah.

RASIONAL : Adalah diharapkan, sekiranya adanya laluan berbumbung ini murid prasekolah, ibu bapa, guru dan murid lain yang perlu berurusan di Prasekolah SK Pahit tidak berhadapan dengan masalah hujan dan panas. Malah, murid prasekolah juga tidak perlu meredah hujan. Dengan ini keselamatan dan kesihatan murid Prasekolah SK Pahit lebih terjamin. OBJEKTIF : Cadangan membina laluan berbumbung ini adalah :

1. 2. 3. 4. 5.

Memudahkan laluan murid dan guru ke prasekolah SK Pahit jika cuaca hujan. Mengelakan murid Prasekolah SK Pahit dari hujan dan berpanas ketika mahu pergi dan balik dari blok prasekolah ke blok utama sekolah. Dapat menjamin keselamatan dan kesihatan murid dari sakit kerana terkena air hujan. Menyediakan satu penghubung (laluan) yang selamat untuk semua (murid, guru dan komuniti). Mewujudkan sdatu kawasan pembelajaran di luar kelas prasekolah.

PELAN CADANGAN :

(LUKIS PELAN)

CADANGAN TAPAK LALUAN BERBUMBUNG (GAMBAR TAPAK)

JAWATANKUASA PROGRAM :

PENGERUSI

: CIK ASIAH BT. OSMAN ( GURU BESAR SK PAHIT ) : EN. MOHD. DAUD B. ALIAS ( PK PENTADBIRAN SK PAHIT ) : PN. NORANIN BT ABDULLAH ( GURU PRASEKOLAH SK PAHIT) : PN. NORANIN BT ABDULLAH ( GURU PRASEKOLAH SK PAHIT)

NAIB PENGERUSI

SETIAUSAHA

BENDAHARI

YDP KOMUNITI PRA : EN. MOHD. RIDZUAN B. ABD. RANI NYDP KOMUNITI PRA AJK : PN SYARIFAH AZUHA

: 1. EN. KAMARULZAMAN ( WAKIL GURU ) 2. PN. NORHAYATI ( WAKIL GURU ) 3. EN. SYED YUSOF B. SYED HASSAN (PIBG) 4. EN. HASNI ( WAKIL KOMUNITI PRA )

ANGGARAN KOS PERBELANJAAN : RM5000.00 (KEPERLUAN PERBELANJAAN SECARA DETAIL)

DISEDIAKAN OLEH

.. (PN,. NORANIN BT ABDULLAH) SETIAUSAHA (GURU PRASEKOLAH) SEK. KEB PAHIT

DISOKONG OLEH :

.. ( MOHD RIDZUAN B. ABDUL RANI ) YDP KOMUNITI PRASEKOLAH SK PAHIT

DISAHKAN OLEH :