Anda di halaman 1dari 35

1.0 1.

PERINGKAT KIMIA, SELULAR DAN TISU ORGANISMA Pengenalan Kimia adalah satu bidang sains yang mengkaji jasad yang kecil serta

interaksinya. Dalam kimia, jasad ini dikenali sebagai zarah-zarah yang dibahagi kepada atom,molekul, dan sebatian (kompoun). Interaksi antara atom seperti ikatan kovalen dan ikatan ionic akan mempengaruhi sifat-sifat fizikal sesuatu zarah. Manakala electron dalam atom tersebut akan menentukan sifat kimia. Bahan kimia Na, O2, CH4, NaCl dan sebagainya. Bidang ini adalah penting kerana setiap unit jasad adalah terdiri daripada bahan kimia. Contohnya, air adalah dibentuk melalui satu atom oksigen dan dua atom hydrogen, Garam masak pula adalah daripada natrium, dan klorin. 1.2 Bahan kimia utama dalam badan Pada amnya, seseorang yang melakukan aktiviti sukan memerlukan kordinasi dan kerjasama daripada semua organ badan. Lebih terperinci, setiap sel dalam badan manusia melakukan sesuatu semasa seseorang bersukan. Yang penting, pengawalaturan adalah salah satu proses dalam badan yang sentiasa menimbangi ketidaknornmalan manusia. Pengawalaturan ini dinamakan sebagai suap balik positif dan suap balik negatif. Dalam menjalankan aktiviti fizikal yang cergas seperti bermain hoki dan bola keranjang, seseorang mungkin kehilangan air yang berlebihan. Jadi, badan manusia melalui sistem saraf dan sistem endokrina (hormon dan enzim) akan mengembalikan badan ke keadaan normal melalui proses suap balik positif. Kehilangan air dapat dicegah melalui mekanisme tersebut dengan mengurangkan pembuangan air ke dalam ginjal dan menaikkan kadar penyerapan air dari ginjal. Selain itu, ia juga menimbulkan rasa dahaga supaya seseorang itu meminum untuk membekalkan air ke dalam badan. Sebaliknya, suap balik negatif akan berlaku apabila pengambilan air yang berlebihan.

Pengawalaturan ini direka supaya seseorang dapat hidup dalam keadaan yang normal. Biasanya, suap balik ini melibatkan denyutan jantung, pengecutan dan pengembagan salur darah, dan penyingkiran dan penambahan air dalam konteks sukan. Bidang kimia dalam sistem biologi pula digelarkan sebagai biokimia. Bahanbahan diperlukan untuk sel hidup adalah seperti karbohidrat, protein, lemak, asid nukleik dan sebagainya. Pada asasnya, bahan ini adalah signifikan kerana mereka memainkan peranan dalam membina dan menggantikan sel-sel untuk tumbesaran. Ia juga berkemampuan untuk mengeluarkan tenaga untuk aktiviti asas sel hidup. Setiap sel memerlukan tenaga haba dijana daripada tenaga untuk menghadamkan molekul-molekul makanan dalam sitoplasma. Oleh yang demikian, manusia memerlukan tenaga untuk bernafas dan bergerak. Dalam teori fizik, tenaga disebut dalam unit joule (J). Tenaga ini adalah unit untuk mengukur kemampuan seseorang melakukan sesuatu aktiviti fizikal seperti mandaki gunung. Dalam teori biokimia, tenaga dirujuk kepada ATP (adenosina trifosfat). ATP adalah satu bahan kimia akhir yang boleh menghasilkan tenaga di peringkat sel. Jadi, setiap molekul makanan hendaklah dihadamkan supaya menjadi unit ATP, yang seterusnya dihadamkan menjadi tenaga dalam sukatan joule. Lebih banyak molekul ATP dihasilkan, maka lebih tenaga dapat diperoleh. Pada label pakej makanan, biasanya sesuatu kuantiti makanan boleh ditukar kepada sesuatu sukatan tenaga dalam joule atau kilojoule. Di bawah adalah beberapa contoh konsep asas kimia utama dalam badan;

Atom Atom adalah satu struktur yang asas untuk membina sesuatu bahan kimia. Setiap atom mempunyai elektron bercas negatif, proton bercas positif dan neutron yang neutral. Atom boleh dibezakan antara satu sama lain dengan bilangan subatomnya iaitu elektron, proton dan neutron yang terkandung dalam suatu atom. Contohnya atom yang mempunyai 1 elektron dan neutron serta tiada elektron dipanggil hidrogen dan disingkatkan sebagai H (simbol kimia). Manakala atom yang mempunyai 2 proton dan 2 elektron serta 2 neutron adalah helium (He). Bilangan proton sentiasa diimbangi dengan bilangan elektron yang sama supaya sesuatu atom adalah sentiasa bercas neutral (tidak bercas). Dalam tindak balas kimia, sesuatu atom boleh kehilangan proton ataupun elektron dan seterusnya menjadi atom yang bercas positif atau negatif. Contohnya, hidrogen yang kehilangan satu elektron akan bercas positif kerana kehadiran proton. Atom yang bercas dipanggil sebagai ion positif atau ion negatif.

Unsur (elemen) Unsur pula merujuk kepada jenis atom iaitu nama bagi sesuatu atom. Unsurunsur kimia telah diatur ke dalam jadual berkala mengikut sistem elektron dan petalanya. Hasilnya, atom-atom yang berlainan jenis mempunyai nama yang unik seperti hidrogen, oksigen, bromin, nitrogen dsb. Unsur-unsur hendaklah selalu dalam keadaan yang neutral kerana unsur yang bercas akan mengelirukan.

Kompaun (sebatian) Dalam ilmu kimia, sebatian adalah satu kumpulan unsur yang digabungkan secara ionik apabila satu unsur kehilangan elektron (bercas positif) dan satu lagi menerima elektron (bercas negatif). Dua ion yang bertentangan cas akan menarik antara satu sama lain untuk membentuk sebatian. Apabila kompaun ini berada
3

dalam air, ia akan dipisahkan dan membentuk ion dan boleh menghantar (aliran) elektrik dalam cecair itu. Contoh sebatian adalah seperti NaCl, KNO3, Fe(NO3)2 dsb. Jadi, peranan sebatian dalam badan kita adalah membekalkan elektrolit (cecair yang bercas) untuk mengimbangi caj-caj dalam cecair badan.

Molekul Walaupun tidak mengalami perubahan bilangan elektron, sesuatu boleh unsur boleh bergabung melalui ikatan kovalen. Kedua-dua unsur itu dicantum melalui perkongsian elektron apabila elektron terluar bagi sesuatu unsur adalah komplimentari dengan unsur yang digabungkan. Dalam air, molekul tidak terlarut dan tidak membentuk ion kerana sifat kimia adalah berlainan dengan air (air merupakan molekul yang berkutub). Molekul boleh wujud dalam cecair apabila ia dileburkan atupun larut dalam pelarut organik yang bersifat kovalen. Contoh molekul adalah seperti CCl4, O2, Cl2, H2 dsb. Elektrolit Ion yang terhasil apabila sesuatu campuran terlarut dalam air akan membentuk elektrolit yang berupaya membawa elektrik. Dalam kimia, ia memerlukan elektrod (katod dan anod) untuk mengalir elektrik melalui sambungan wayar (litar). Dalam biokimia, elektrolit dalam cecair badan berfungsi untuk memekatkan / mencairkan kandungan cecair badan. Kehadiran ion yang tinggi akan memekatkan cecair dan seterusnya mengawal tekanannya seperti dalam darah. Ionion dalam elektrolit juga penting dalam menolong proses- proses lain seperti penghadaman yang memerlukan faktor sampingan dan sebagainya. Jadi manusia memerlukan garam dan mineral untuk mengimbangi badan kita. Individu yang muntah dan cirit-birit berlebihan boleh mengakibatkan kehilangan ion yang berlebihan dan badan akan menjadi lemah.

Karbohidrat Karbohidrat adalah pembekal tenaga utama dalam badan manusia. Ia adalah sejenis makanan organik yang larut dalam pelarut organik kerana kehadiran banyak ikatan kovalen antara unsur-unsur C, H, dan O. Jadi formula kimia umum bagi karbohidrat adalah ditulis sebagai C6H12O6]n, n adalah bilangan unit berulang. Dalam perkataan harian, karbohidrat adalah gula. Namun, dalam istilah biokimia, karbohidrat adalah sukrosa, maltosa, glukosa, fruktosa dsb. Ada yang membezakan karbohidrat melalui bilangan karbon dalam unit berulangnya (unit berulang dipanggil sebagai monomer). Contohnya pentosa dan triosa masing-masing mempunyai 5 dan 3 atom karbon. Cuma beberapa jenis karbohidrat yang biasa difokuskan dalam pemakanan dan gizi kita, iaitu sukrosa, fruktosa dsb. Kesemua gula ini perlu dicernakan dalam sistem pencernaan manusia supaya menjadi unit yang terkecil iaitu glukosa untuk diserap ke dalam sel-sel. Jadi, kekurangan glukosa dalam darah bermakna seseorang tidak mempunyai tenaga yang mencukupi untuk meneruskan proses dalam badan. Kesannya, individu tersebut akan pitam dan pengsan. Nasi, roti, dan gandum merupakan sumber karbohidrat yang utama.

Lipid Lipid adalah lemak yang diperlukan untuk melindungi badan kita. Ia berfungsi sebagai penebat bawah kulit untuk melindungi badan daripada kesejukan. Ia juga bertindak sebagai minyak pelincir untuk mengelakkan geseran antara organ semasa bergerak. Lipid juga merupakan komponen yang penting dalam membentuk sel membran. Selain itu, lemak juga merupakan pembekal tenaga terakhir apabila ketandusan karbohidrat atau protein untuk memberi tenaga kepada badan. Jadi, semua orang memerlukan lipid untuk terus hidup dan melicinkan proses dalam badan. Akan tetapi, pengambilan lemak yang berlebihan akan meyebabkan seseorang terus menjadi gemuk kerana ia tidak digunakan apabila pembekal tenaga lain masih ada. Badan akan menyimpan lemak tersebut di bawah kulit seperti paha,
5

perut, dan bahagian-bahagian yang kurang aktif. Lipid boleh diambil daripada daging, kacang, dan sayur-sayuran.

Protein Protein adalah sumber yang penting dalam membina otot-otot badan. Ia adalah unsur yang penting semasa pertumbuhan dari peringkat kanak-kanak ke dewasa. Protein biasanya diambil dari daging-daging seperti ayam, lembu, ikan, soya dsb. Biasanya, otot akan mengalami kerosakan dan kepecahan apabila seseorang menjalankan sukan, jadi otot tersebut perlu diperbaiki dengan menambahkan satu lapisan protein ke atas bahagian otot yang rosak. Jadi, otot kelihatan besar pada tubuh badan.

1.3

Sistem sel sebagai unit asas hidup Sel adalah unit yang paling asas untuk kesemua benda hidup kerana ia

mempu menjalankan semua proses hidup seperti bernafas, berkumuh, makan, bertumbuh dan membiak. Dalam biologi, sel dibezakan sebagai sel haiwan dan sel tumbuhan. Perbezaan utama antara kedua-dua sel tersebut adalah kehadiran sel dinding dan kloroplas. Sel haiwan tidak mempunyai sel dinding dan kloroplas. Jadi, selnya boleh mengembang dan mengecut dengan mengubah kandungan dalam sel itu. Sel haiwan termasuklah semua sel pada haiwan seperti sel otot, sel tulang, sel saraf dan sebagainya.

Pelbagai jenis sel

1.4

Struktur membran dan fungsinya Dengan mikroskop cahaya membran sel kelihatan seperti garis yang

memisahkan setiap sel. Sedangkan dengan mikroskop elektron membran sel kelihatan tersusun dari dua lapisan dengan ketebalan antara 7.5 hingga 8 nanometer . Membran plasma juga dikenali sebagai membran sel. Sel ini merupakan suatu bahagian dalam suatu sel. Membran plasma mempunyai selaput nipis, kenyal, dan separa telap. Ia terbina daripada dua lapisan fosfolipid dan protein. Fosfolipid mempunyai bahagian kepala berkutub yang bersifat hidrofilik (tertarik kepada air) dan bahagian ekor tidak berkutub yang hidrofobik (tidak tertarik kepada air). Molekul protein dan fosfolipid tidak static tetapi boleh bergerak bebas. Sifat ini menyebabkan membrane plasma mempunyai sifat bendalir. Oleh itu, model yang dicadangkan oleh Singer dan rakan-rakannya dikenali sebagai model mozek bendalir. Protein mempunyai tugas-tugas khusus seperti membantu pengangkutan molekul- molekul merentasi membran sel. Selain membran sel, organel-organel lain
7

dalam sitoplasma (retikulum/jalinan endoplasmik, sampul nukleus, kompleks Golgi, karung- karung membran seperti vesikel, dan sebagainya) juga terdiri daripada dwilapisan fosfolipid. Dengan itu, bahagian-bahagian dalaman sel sebenarnya mempunyai sistem perhubungan antara satu sama lain melalui sistem mebran sel. Lihat gambarajah dibawah yang menunjukkan perletakan membran sel. Perhatikan kedudukan kolestrol, glikoprotein, glikolipid, protein reseptor, protein pengcam dan protein pengangkut pada membran berkenaan. Bahan-bahan ini memainkan peranan dalam membantu pengangkutan melalui membran.

Tugas utamanya ialah membentuk sempadan luar sel. Membran plasma (juga disebut membran sel), adalah struktur yang kompleks. Walaupun tugasnya ialah memisahkan sitoplasma daripada bahagian luar sel (yang umumnya terdiri daripada cecair ekstrasel), ia juga membekalkan sistem pengangkutan untuk sebahagian bahan-bahan supaya dapat masuk ke dalam sitoplasma. Gerak lakuan yang demikian menyebabkan ia disebut sebagai mempunyai ciri separa-telap. 1.5 Pergerakan masuk dan keluar bahan melalui membran sel

Membran sel merupakan sempadan dimana molekul-molekul tidak boleh bergerak sewenang- wenangnya. Di sepanjang membran sel sentiasa terdapat berbagai bahan dalam bentuk molekul atau zarah, pepejal atau cecair, yang berlegar-legar mencari ruang untuk masuk ke dalam sel atau keluar daripadanya. Namun, tidak semua bahan boleh meresap masuk dengan mudah, sebab itulah membran sel dikatakan bersifat separa telap. Umumnya, bahan-bahan daripada luar adalah gas (seperti oksigen, O2), ion dan nutrien yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti sel. Bahan daripada dalam pula terdiri daripada gas karbon dioksid (CO2), hasil kumuhan, ion dan berbagai lagi untuk dinyahkan keluar daripada sel. Pergerakan bahan keluar masuk sel terdiri daripada 2 jenis iaitu pengangkutan Pasif dan pengangkutan Aktif. Pengangkutan pasif

Pengangkutan pasif ialah bentuk pergerakan molekul yang tidak memerlukan tenaga apabila merentasi membran sel dan halaju pergerakan bergantung kepada kecerunan kepekatan disebalik sempadan membran tersebut. Terdapat 3 bentuk pengangkutan pasif, iaitu resapan mudah, resapan berbantu melalui terusan protin, resapan berbantu melalui perlekapan dan osmosis. Resapan mudah adalah antara bahan-bahan yang merentasi membran plasma melalui resapan mudah ialah air, gas dan molekul yang telap lipid. Melalui cara ini, pergerakan bahan berkenaan adalah mengikut arus (pasif). Kadar pergerakan resapan bergantung pada kecerunan kepekatan/tekanan/cas bahan berkenaan. Umumnya, pengangkutan pasif berlaku pada situasi dimana terdapat air,
9

walaupun amat sedikit, kerana air merupakan medium pergerakan. Pengangkutan cara ini dikatakan berlaku apabila sesuatu bahan atau molekul atau zarah (di dalam cecair tertentu) akan bergerak mengikut kecerunan kepekatan, kecerunan cas, tekanan dan sebagainya. Resapan berbantu melalui protein terusan: Hanya beberapa jenis molekul sahaja yang dapat melakukan resapan mudah. Bahan-bahan yang telap air, seperti ion (K+, Na+, Ca2+) asid amino dan monosakarid tidak dapat melepasi dwilapisan fosfolipid ini. Ia memerlukan suatu mekanisma bantuan untuk membawanya melepasi membran. Bantuan ini didapati daripada protin terusan yang terdapat secara berselerak terbenam dicelah- celah struktur membran. Protein terusan akan membuka ruang atau pori untuk membenarkan molekul yang telap air (terutamanya ion yang telap air) melalui terusannya dan sekali gus telah melintasi membran. Resapan berbantu melalui perlekapan pada protin pembawa iaitu protein pembawa yang terdapat pada membran mempunyai tapak pelekap untuk bahanbahan tertentu seperti asid amino, gula dan protin yang kecil. Bahan-bahan tersebut akan melekapkan diri pada pada protin pembawa.

Untuk meneruskan pergerakan bahan, protin pembawa akan mengubah bentuknya supaya bahan-bahan terlekap akan tertelus daripada bahagian pemula kepada bahagian akhir protein tersebut. Bentuk pelekapan adalah lemah, dan ia mudah terurai apabila bahan-bahan telah masuk ke bahagian dalam sel. Protein pembawa, yang mulanya bertukar bentuk, akan balik semula kepada bentuk asal selesai membawa bahan-bahan tersebut. Osmosis contohnya air, seperti juga molekul-molekul lain, bergerak melalui resapan daripada kawasan yang tinggi kepekatan air kepada kawasan yang rendah kepekatannya. Resapan air melalui membran separa telap dan mengikut kecerunan, dipanggil osmosis. Bahan- bahan terlarut merendahkan merendahkan kepekatan molekul air bebas. Osmosis tidak memerlukan tenaga sel.
10

Proses osmosis

Pengangkutan aktif

Pengangkutan aktif merupakan pergerakan yang melawan arus; yakni jenis melawan kecerunan kepekatan. Denagn itu, ia memerlukan tenaga (yang terdiri daripada Adenosine Trifosfat atau ATP) untuk menggerakkan bahan-bahan melalui membran plasma. Umumnya, bahan-bahan ini terdiri daripada molekul-molekul bersaiz besar seperti protin-protin tertentu dan mikroorganisma. Bahan-bahan ini bergerak merentasi membran sel melalui salah satu daripada dua bentuk utama pengangkutan aktif iaitu endositosis dan eksositosis. Endositosis ialah walaupun membran plasma merupakan susah untuk ditembusi, zarah- zarah besar, protin-protin malah keseluruhan mikro organisma seperti bakteria, masih berupaya masuk kedalam sel. Bahan-bahan ini menelusi proses kemasukan yang sukar yang di panggil endositosis (bahasa Yunani bermakna masuk kedalam sel).
11

Semasa endositosis, membran plasma mula2 sekali akan merangkumi partikel tersebut, memencil dan seterusnya membentuk suatu karung membran yang dipanggil vesikel dengan partikel tersebut terperangkap didalamnya. Dalam keadaan inilah vesikel masuk kedalam sitoplasma. Terdapat 3 jenis endositosis, Berdasarkan saiz bahan tersebut dan cara ianya dibawa masuk. Ketiga-tiga jenis tersebut ialah pinositosis, endositosis berbantu mediator dan fagositosis. Pinositosis ialah pergerakan yang membawa masuk bahan cairan, khususnya cecair ekstrasel. Mula-mula sekali, membran plasma akan membentuk lekuk pada suatu kawasan di lapisan membran. Lekuk ini menjadi semakin mendalam, dan akhir sekali lekukan tersebut akan membentuk vesikel yang mengandungi cairan. Melalui vesikel inilah cecair ekstrsel dibawa masuk ke dalam sel. Endositosis dibawa oleh reseptor 'Exositosis jika pergerakannya menghala dari dalam sel ke arah luar sel. Proses yang sama. Fagositosis pula dilakukan oleh sel darah putih dan organisma peringkat tinggi. Organisma peringkat rendah melakukannya secara sendiri. Proses adalah sama kecuali vesikel terbentuk adalah terdiri dari Kompleks Golgi (bukan membrane plasma) dan pergerakkannya adalah mengarah ke bahagian luar sel (proses ektositosis).

1.6

Fungsi umum Membran plasma berfungsi untuk mengasingkan kandungan sel daripada

persekitaran luar. Ia juga dapat mengawal pergerakan bahan ke dalam dan keluar sel. Ia telap kepada air dan lipid tetapi tidak telap kepada bahan-bahan tidak berpolar. Molekul-molekul kecil dan bahan larut lipid dapat melalui lapisan lipid
12

dengan mudah. Selain itu, membran plasma berfungsi untuk melindungi organelorganel di dalam sel. Contoh molekul-molekul kecil ialah air, oksigen dan karbon dioksida. Manakala, contoh molekul-molekul larut lipid adalah gliserol, asid lemak, vitamin ADEK dan hormon jenis steroid.

1.6

Mekanisma asas pengeluaran, penyimpanan, dan penggunaan tenaga Karbohidrat atau glukosa merupakan karbohidrat terpenting dalam kaitannya

dengan pengeluaran tenaga di dalam tubuh. Hal ini disebabkan kerana semua jenis karbohidrat sama ada monosakarida, disakarida mahupun polisakarida yang dihasilkan oleh manusia akan ditukar menjadi glukosa di dalam hati. Glukosa ini kemudian akan berperanan sebagai salah satu molekul utama bagi pembentukan tenaga untuk tubuh badan kita. Jadi sumber yang penting untuk penghasilan tenaga dalam sel adalah glukosa (C6 H12O6); C6H12O6 + O2----------> CO2 + H2O + TENAGA Bagaimanapun, tindak balas ini menggunakan jumlah tenaga yang terlalu banyak untuk hanya 1 sel. Jadi sel telah memecahkan glokosa dalam keseluruhan tindak balas dan menggunakan jumlah tenaga yang lebih kecil berbanding tindak balas yang pertama tadi. Tindak balas keseluruhan ini menghasilkan ATP (Adenosine Triphosphate) daripada ADP ( Adenosine Diphosphate). Kemudian, sel akan memecahkan ATP seperti dalam tindak balas di bawah: A----P++P++P <-----> A----P+++P + P + 7700 calories* Di dalam tubuh manusia glukosa yang telah diserap oleh usus halus kemudian akan di bahagikan ke dalam semua sel tubuh melalui aliran darah. Di dalam tubuh, glukosa tidak hanya dapat tersimpan dalam bentuk glikogen di dalam otot dan hati namun juga tersimpan pada plasma darah dalam bentuk glukosa darah (blood glucose). Glokosa juga berperanan sebagai bahan bakar bagi proses metabolisme, dan akan berperanan sebagai sumber tenaga utama bagi otak.
13

Melalui proses oksidasi yang terjadi di dalam sel- sel tubuh, glukosa kemudian akan digunakan untuk mensintesis molekul ATP (adenosine triphosphate) yang merupakan molekul- molekul yang menghasilkan tenaga di dalam tubuh. Dalam penggunaan seharian, glukosa akan menyediakan hampir 50-75% dari keseluruhan tenaga dalam tubuh badan. Untuk dapat menghasilkan tenaga, proses metabolisme glukosa akan berlangsung melalui 2 mekanisme utama iaitu melalui proses anaerobik dan proses aerobik. Proses metabolisme secara anaerobik akan berlangsung di dalam sitoplasma (cytoplasm) sedangkan proses metabolisme anaerobik akan berjalan dengan mengunakan enzim yang bertindak sebagai pemangkin di dalam mitokondria dengan kehadiran Oksigen. Pada peringkat awal metabolisma pertukaran glukosa kepada tenaga di dalam tubuh akan berlangsung secara anaerobik melalui proses yang dinamakan Glikolisis (Glycolisis). Proses ini berlangsung dengan menggunakan bantuan 10 jenis enzim yang berfungsi sebagai pemangkin di dalam sitoplasma (cytoplasm) yang terdapat pada sel eukaryotik (eukaryotic cells). Teras dari keseluruhan proses Glikosis adalah untuk menukarkan glukosa menjadi produk akhir berupa asid piruvat.

14

Model ringkas proses Glikolisis

Pada proses Glikolisis, 1 molekul glukosa yang memiliki 6 atom karbon pada rantainya (C6H12O6) akan terpecah menjadi produk akhir berupa 2 molekul piruvat (pyruvate) yang memiliki 3 atom karbom (C3H3O3). Proses ini berlaku melalui beberapa tahap tindak balas yang akhirnya membentuk beberapa sebatian antaranya adalah seperti Glukosa 6-fosfatdan Fruktosa 6-fosfat. Selain penghasilan molekul piruvat, proses glikolisis ini juga akan menghasilkan molekul ATP serta molekul NADH (1 NADH3 ATP). Molekul ATP yang terbentuk ini kemudian akan diekstrak oleh sel-sel tubuh sebagai komponen asas dalam penghasilan tenaga. Melalui proses glikolisis ini 4 buah molekul ATP dan 2 buah molekul NADH (6 ATP) akan dihasilkan serta pada awalnya proses ini akan memecahkan 2 buah molekul ATP sehingga dapat membentuk 8 buah ATP. Tahap metabolisme tenaga berikutnya akan berlangsung dalam proses aerobik dengan mengunakan bantuan oksigen (O2 ). Bila oksigen (O2) tidak tersedia maka molekul piruvat hasil proses glikolisis akan bertukar menjadi asid laktik.
15

Dalam kondisi aerobik, piruvat hasil proses glikolisis akan teroksidasi menjadi hasil akhir berupa H2O dan CO2 di dalamproses yang dinamakan respirasi selular (Cellular respiration). Proses respirasi selular ini terbahagi kepada 3 tahap utama iaitu Acetyl-CoA, proses oksidasi Acetyl-CoA dalam siklus asid sitrat (Citric-Acid Cycle) serta Rantai Transport Elektron Phosphorylation). Tahap kedua dari proses respirasi selular yaitu Siklus Asid Sitrik merupakan pusat bagi seluruh aktiviti metabolisme tubuh. Kitaran ini tidak hanya digunakan untuk memproses karbohidrat namun juga digunakan untuk memproses molekul lain seperti protein dan juga lemak. Gambar di bawah akan memperlihatkan 3 tahap proses respirasi selular beserta Kitaran asid sitrik (Citric Acid Cycle) yang berfungsi sebagai pusat metabolisme tubuh. (Electron Transfer Chain/Oxidative

Proses respirasi selular

1.7

Definisi tisu
16

Tisu adalah sekumpulan sel yang telah bersatu untuk menjalankan tugas tugas yang tertentu. Tisu- tisu utama di dalam tubuh manusia tisu pengikat, tisu epithelium, tisu otot dan tisu saraf.

Tisu ialah sekumpulan sel yang telah bersatu untuk menjalankan tugas yang

tertentu. Di dalam tubuh manusia, terdapat empat jenis tisu utama iaitu tisu epitelium, tisu otot, tisu saraf, dan tisu penghubung atau pengikat.

Hasil daripada tisu ini adalah kilang kilang bendalir seperti kilang tiroid, kilang air liur dan kilang mamari (susu). Ianya terdapat juga di bahagian lapisan dalam perut,usus dan setengah dari lapisan saluran pernafasan. Fungsi tisu ini ialah untuk menghasilkan bendalir seperti lendir,bendalir perut,bendalir usus dan lain lain. Tisu tisu ini juga berfungsi untuk menyerap zat zat makanan di dalam saluran penghadaman.

17

1.7.1 Epitelium turus bersilia

Ianya menyerupai epitelium turus,hanya dibezakan dengan bulu bulu halus di hujung permukaan sel sel yang dikenali sebagai silia. Epitelium turus bersilia boleh didapati di bahagian bahagian seperti saluran pernafasan (berfungsi sebagai lapisan) dan rongga hidung. Silia akan sentiasa bergerak seperti pokok lalang yang ditiup angin. Pergerakan ini akan menahan debu,kuman dan sebarang bendasing dari memasuki saluran darah. Silia juga akan menyapu debu yang telah masuk keluar ke arah farinks.Tisu ini juga boleh didapati di lapisan dalam saluran fallopian dan di salur lengkap sperma.Fungsi tisu ini di saluran fallopian adalah untuk membantu pergerakan ovum dan ovari ke rahim,manakala di salur lengkar sperma pula ia membantu pergerakan sperma dari tempat penghasilannya iaitu buah zakar ke arah zakar.

1.7.2 Epithelium Leper Terdapat 2 jenis epithelium leper iaitu epitelium leper biasa dan epitelium leper berlapisan. Fungsi utama tisu epitelium ialah yang pertama dari segi perlindungan. Perlindungan di sini ialah membentuk kulit luar, lapisan dalam mulut, flarinks, faraj, pundi kencing,selaput iaitu di paru-paru lapisan dan selaput perut dan selom. usus. Kedua,penghasilan bendalir dalam

Ketiga,penyerapan iaitu lapisan dalam usus. Keempat pula ialah lapisan salur udara.

1.7.3 Tisu otot Tisu otot dibahagi kepada tisu otot terkawal, tisu otot jantung dan tisu otot luar kawal. Otot mengecut apabila mendapat rangsangan dari CNS. Otot rangka dan jantung dikategorikan sebagai otot jalur kerana pada kedua-dua otot ini terdapat jalur yang jelas kelihatan dibawah mikroskop. Nukleus otot rangka terdapat di bahagian peripheri.

18

1.7.4 Tisu Otot Terkawal Terlekat pada semua rangka tulang di mana pergerakannya boleh dikawal dengan kuasa otak (kemahuan). Ia terbina daripada sel sel otot (fiber otot) yang berbentuk silinder.

1.7.5 Tisu Otot Luar Kawal Dikenali juga sebagai otot tanpa jalur atau otot licin.Terdapat di dalam organ seperti perut, usus, salur darah,pundi kencing,rahim dan lain-lain.Gerakannya tidak dapat dikawal oleh kemahuan (gerakan pantulan). Berbentuk bujur telur dan tidak panjang seperti tisu otot terkawal.Dalam setiap sel terdapat satu nukleus yang terletak di tengah - tengah .

1.7.6 Tisu Otot Jantung Terdiri daripada jenis otot luar kawal.Terdapat hanya di jantung sahaja.Mempunyai fiber yang bercabang dan sarkoplasmanya menunjukkan jalur jalur yang tidak begitu nyata. Mempunyai kuasa penguncupan berirama,berlaku secara automatik,tanpa pengaliran utusan sarafnya.

1.8 Ciri ciri tisu otot

Penguncupan berlaku apabila tisu otot menjadi tebal dan pendek. Berelastik tisu otot berupaya diregangkan dan kembali ke saiz asalnya. Lesu iaitu tisu otot menjadi lesu setelah melakukan penguncupan beberapa kali,ia perlu berehat seketika sehingga bekalan oksigen dan glukos yang baru dibawa oleh aliran darah kepadanya.Kemudian,tisu otot boleh menguncup semula.Kesegaran otot Tisu otot akan sentiasa berada dalam keadaan separuh kuncup dalam keadaan rehat. Ini membolehkannya menguncup dengan segera tanpa membuang masa.

19

1.8.1 Tisu Saraf Tisu saraf terbentuk oleh neuron. Neuron terdiri daripada badan sel Fiber (gantian) terbahagi kepada dua iaitu dendrit dan akson. Sel saraf tidak boleh membiak seperti sel tubuh yang lain.Jika sel tersebut rosak atau musnah,ia tidak dapat diperbaiki.Walau bagaimanapun,jika ia rosak atau separuh musnah,sel tersebut masih boleh dipulihkan. Pada otak dan saraf tunjang,sel saraf berbentuk jirim kelabu,manakala fiber saraf pula berbentuk jirim putih.

Tisu Saraf
1.8.2 Fungsi utama neuron

Gerak balas terhadap rangsangan (penggalak).Pengaliran rangsang saraf melalui fiber fiber neuron kepada struktur struktur lain. 1.8.3 Tisu pengikat Tisu pengikat dikenali juga sebagai tisu pengantara.Tisu pengikat merupakan tisu yang paling banyak berbanding tisu tisu lain pada badan.Tugas tisu ini adalah sebagai penyangga dan mengikat struktur struktur dalam tubuh.

20

1.8.3 Tisu perantara

Terbahagi kepada tiga iaitu tisu berfiber, tisu adipos dan tisu areolar.Tisu Berfiber dibahagi kepada 2 jenis tisu fiber. Fiber elastik ini boleh diregangkan, fiber ini boleh didapati pada dinding salur darah terutamanya pada salur nadi, cabang tenggorok dan gelembung tenggorok. Fiber tak elastik juga terdapat pada tendon, ligamen,dura meter yang melitupi otak,fascia otot dan penutup berfiber yang melitupi pelbagai organ.Tisu Areolar terdiri daripada fiber elastik dan fiber tak elastik. Terdapat banyak ruang halus pada tisu ini. Tisu ini terdapat pada seluruh tubuh badan terutamanya di bawah kulit tubuh,di sekeliling salurdarah dan urat saraf dan juga pada semua selaput lendir (mukosa). Tisu adipos hampir serupa dengan tisu areolar. Cuma tisu ini dipenuhi oleh sel sel lemak.Tisu adipos ini banyak terletak di bawah kulit tubuh, mengelilingi jantung dan buah pinggang. Fungsi tisu ini adalah sebagai penyangga, perlindungan,penebatan dan juga sebagai stor penyimpanan bahan makanan kepada tubuh. Tisu Limfatik terdiri daripada tisu fiber dan tisu areolar. Di dalam tisu ini terdapat berjuta juta sel limfatik. Fungsi utamanya adalah untuk menghasilkan sel limfatik,sel plasma darah dan monosit (sejenis sel darah putih). Tisu ini juga memainkan peranan penting dalam serangan bakteria dalam tubuh. Organ tubuh seperti kura,tonsil,kilang limfatik dan tompok Peyer pada usus kecil dibentuk oleh tisu limfatik. Tisu rawan tisu ini sangat liat dan kuat. Hampir kesemua tulang berasal dari rawan dan kemudian diganti oleh tisu tulang. Terdapat 3 jenis rawan iaitu rawan fiber rawan elastik, rawan hialin Tisu tulang merupakan tisu perantara yang paling kuat dalam tubuh manusia. tisu tulang terbina daripada bahan organan dan bahan bukan organan. Tisu Darah terdiri
21

daripada sel darah dan plasma yang mengandungi bahan terlarut. Sel darah penyumbang 45% daripada isi padu darah, manakala plasma pula menyumbangkan 55%.

2.0

DARAH

2.1 Pengenalan Darah adalah tisu perantara yang terdapat dalam semua haiwan tinggi yang berfungsi sebagai sistem pengangkutan Darah juga dalam terlibat badan untuk mengangkut gas, nutrien dan hormon. dalam sistem

imunisasi menentang penyakit. Terma perubatan berkait dengan darah bermula dengan hemo- atau hemato- dari perkataan bahasa Greek untuk darah. Darah manusia adalah cecair tisu; fungsi utamanya adalah

mengangkut oksigen diperlukan

untuk hidup diseluruh

tubuh. Darah juga

membekalkan tisu dengan zat, menyingkir bahan kumuhan, dan mengandungi pelbagai bahan sistem imunisasi bertujuan mempertahankan badan dari jangkitan kuman. Hormon endokrin juga diedarkan melalui darah. Darah manusia berwarna merah, antara merah terang apabila di oksigen kepada merah tua apabila tiada oksigen. Warnanya disebabkan oleh hemoglobin, protein pernafasan tempat oksigen bergabung. Darah beredar dalam saluran darah dan dikitarkan oleh jantung, pam otot. Darah melalui paru-paru untuk dioksigenkan, dan dikitarkan seluruh tubuh oleh salur arteri. Darah mengedarkanoksigen keseluruh badan melalui saluran halus darah yang dipanggil kapillari. Darah kemudian kembali ke jantung melalui vein. Darah juga mengangkut bahan kumuhan metabolik, dadah dan bahan kimia asing kepada hati untuk diuraikan dan kepada buah pinggang untuk disingkirkan sebagai air kencing. Darah adalah sejenis cecair yang berfungsi sebagai alat pengangkutan seperti oksigen, hasil metabolisme tubuh, pertahanan tubuh daripada serangan
22

yang mempunyai besi dalam bentuk heme,

kuman dan sebagainya. Darah merupakan cecair yang penting bagi manusia kerana berfungsi sebagai alat pengangkutan serta memiliki banyak kegunaan lainnya untuk menunjang kehidupan. Tanpa darah yang cukup seseorang dapat mengalami gangguan kesihatan dan bahkan dapat mengakibatkan kematian. Darah adalah tisu perantara yang terdapat dalam sistem tubuh organisasi yang berfungsi sebagai sistem pengangkutan dalam badan untuk mengangkut gas, nutrien dan hormon. penyakit. Darah adalah satu jaringan yang bersifat cair, terdiri daripada sel-sel darah merah, darah putih, platelet serta plasma darah. Sel-sel darah merah berjumlah 4-5 juta sel/mm3 darah, sel darah putih berjumlah antara 5.000-8.000 sel/mm3 darah dan platelet berjumlah 150.000-400.000 keping/mm3 darah. Plasma darah mempunyai komposisi 90% air, 7% protein, 1% garam anorganik dan 2% kandungan lain. 2.2 Komposisi darah Darah juga terlibat dalam sistem imunisasi menentang

Darah terdiri daripada beberapa jenis korpuskel corpuscles; yang membentuk 45% bahagian daripada darah. 55% yang lain adalah plasma darah, cecair kekuningan yang membentuk medium cecair darah. Korpuskel adalah sel darah merah atau erythrokytes (sekitar 99%). Korpuskel tidak mempunyai nukleus sel dan organelle, dan tidak dianggap sebagai sel dari segi biologi. Korpuskel mengandungi hemoglobin dan mengedarkan oksigen. Sel darah merah juga bertanggungjawab bagi sistem jenis darah. Platelet atau thrombokytes (0.6 - 1.0%), bertanggungjawab untuk pembekuan darah. Sel darah putih atau leukokytes (0.2%), merupakan sebahagian daripada sistem imunisasi; dan bertugas untuk memusnahkan agen jangkitan. Plasma darah pada asasnya larutan air yang mengandungi albumin, hormon, pelbagai bahan pembekuan darah immunoglobin (antibodi), jenis protein, pelbagai garam.

Keseluruhannya, plasma dan korpuskel membentuk cecair yang ciri alirannya unik bersesuaian dengan rekabentuk pembuluh darah.
23

Darah kita mengandung beberapa jenis sel yang terangkut di dalam cairan kuning yang disebut plasma darah. Plasma darah tersusun atas 90% air yang mengandung sari makanan, protein, hormon, dan endapan kotoran selain sel-sel darah. Ada tiga jenis sel darah, yaitu sel darah merah (eritrosit), sel darah putih (leukosit), dan keping darah (trombosit). Sel darah merah dan sel darah putih disebut juga korpuskel. Sel darah merah berbentuk piringan pipih yang menyerupai donat. 45% darah tersusun atas sel darah merah yang dihasilkan di sumsum tulang. Dalam setiap 1 cm kubik darah terdapat 5,5 juta sel. Jumlah sel darah merah yang diproduksi setiap hari mencapai 200.000 biliun, rata-rata umurnya hanya 120 hari. Semakin tua semakin rapuh, kehilangan bentuk, dan ukurannya menyusut menjadi sepertiga ukuran mula-mula. Sel darah merah mengandung hemoglobin yang kaya akan zat besi. Warnanya yang merah cerah disebabkan oleh oksigen yang diserap dari paru-paru. Pada saat darah mengalir ke seluruh tubuh, hemoglobin melepaskan oksigen ke sel dan mengikat karbon dioksida. Sel darah merah yang tua akhirnya akan pecah menjadi partikel-partikel kecil di dalam hati dan limpa. Sebagian besar sel yang tua dihancurkan oleh limpa dan yang lolos dihancurkan oleh hati. Hati menyimpan kandungan zat besi dari hemoglobin yang kemudian diangkut oleh darah ke sumsum tulang untuk membentuk sel darah merah yang baru. Sel darah putih jauh lebih besar daripada sel darah merah. Jumlahnya dalam setiap 1 cm kubik darah adalah 4.000 sampai 10.000 sel. Tidak seperti sel darah merah, sel darah putih memiliki inti (nukleus). Sebagian besar sel darah putih bisa bergerak di dalam aliran darah, membuatnya dapat melaksanakan tugas sebagai sistem ketahanan tubuh. Sel darah putih adalah bagian dari sistem ketahanan tubuh yang terpenting. Sel darah putih yang terbanyak adalah neutrofil ( 60%). Tugasnya adalah memerangi bakteri pembawa penyakit yang memasuki tubuh. Mula-mula bakteri dikepung, lalu butir-butir di dalam sel segera melepaskan zat kimia untuk menghancurkan dan mencegah bakteri berkembang biak.
24

Sel darah putih mengandung 5% eosinofil. Fungsinya adalah memerangi bakteri, mengatur pelepasan zat kimia saat pertempuran, dan membuang sisa-sisa sel yang rosak. Basofil, yang menyususn 1% sel darah putih, melepaskan zat untuk mencegah terjadinya penggumpalan darah di dalam pembuluhnya. 20 sampai 30% kandungan sel darah putih adalah limfosit. Tugasnya adalah menghasilkan antibodi, suatu protein yang membantu tubuh memerangi penyakit. Monosit bertugas mengepung bakteri. Kira-kira ada 5 sampai 10% di dalam sel darah putih. Tubuh mengatur banyaknya sel darah putih yang dihasilkan sesuai dengan kebutuhan. Jika kita kehilangan darah, tubuh akan segera membentuk sel-sel darah untuk menggantinya. Jika kita mengalami infeksi, maka tubuh akan membentuk lebih banyak sel darah putih untuk memeranginya. Plasma darah adalah komponen darah yang menjadi medium sel-sel darah, dimana sel darah ditutup, yang berbentuk butiran-butiran darah. Di dalamnya terkandung benang-benang fibrin / fibrinogen untuk menutup luka yang terbuka. Plasma darah merupakan komponen terbesar dalam darah, di mana jumlah isipadunya 55% dari isipadu darah yang terdiri dari 90% berupa air dan 10% berupa larutan protein, glukosa, faktor koagulasi, ion mineral, hormon dan karbon dioksida. Fungsi plasma darah adalah mengangkut sari makanan ke sel-sel serta membawa sisa pembakaran dari sel ke tempat pembuangan serta menghasilkan zat kekebalan tubuh terhadap penyakit atau zat antibodi.

2.3 Masalah kesihatan berkait dengan darah Luka boleh menyebabkan kehilangan darah teruk. The thrombocytes

menyebabkan darah membeku, menghalang luka kecil, tetapi luka besar perlu
25

dirawat dengan segera untuk menghalang exsanguination. Kerosakan pada organ dalaman boleh menyebabkan luka dalaman yang teruk atau hemorrhage. Hemofilia merupakan kecacatan genetik yang menyebabkan kegagalan berfungsi "disfungsi" dalam mekanisma pembekuan darah seseorang. Ini menjadikan luka kecil mampu berubah atau mengancan nyawa, tetapi yang biasanya boleh menyebabkan melumpuhkan. hemarthrosis, pendarahan pada sendi

Leukemia merupakan kumpulan barah tisu pembentuk darah. Pendarahan teruk, sama ada melalui kemalangan atau tidak (seperti semasa pembedahan), dan juga sesetengah penyakit darah seperti anemia dan thalassemia, memerlukanpemindahan darah. Beberapa buah negara mempunyai bank darah untuk memenuhi permintaan untuk pemindahan darah. Penerima darah perlu mempunyai jenis darah serasi dengan penderma. Darah merupakan cara "vektor" penjangkitan. Salah satu contoh penyakit bawaan darah yang diketahui ramai adalah AIDS, yang mana virus HIV, dipindahkan melalui sentuhan antara darah dengan darah, air mani "sperma", atau cecair badan orang yang dijangkiti. Disebabkan oleh jangkitan melalui darah, objek berdarah dianggap ancaman bio "biohazard".

2.4 Fungsi darah

Fungsi darah dapat dibahagikan kepada tiga iaitu sistem pengangkutan, sistem pertahanan dan juga sistem homoestasis. Pengangkutan air yang merupakan
26

pelarut dan bahantara utama untuk tindak balas kimia berlaku. Pengangkutan hasil daripada pencernaan. Pengangkutan hormon dari kelenjar yang merembeskannya ke organ sasaran. Pengangkutan gas terlarut seperti oksigen dan karbon dioksida. Pengangkutan bahan kumuh seperti urea, asid urik dan karbon dioksida. Mengawalatur haba tubuh dengan mengangkut haba ke kulit dan bahagianbahagian lain badan untuk dibuang. Plasma darah memelihara keseimbangan tekanan osmosis dalam dan luar sel dan juga memelihara kestabilan pH. Proses fagositosis adalah proses penelanan dan pencernaan bakteria atau benda asing oleh sel darah putih seperti neutrofil dan monosit. Penghasilan Antibodi sel limfosit yang menghasilkan antibodi bertindak melalui beberapa cara iaitu menyelaput bakteria dan memudahkan fagosit menelannya. Pembekuan darah pula terjadi apabila platlet dan fibrinogen dalam darah akan membeku. Darah juga memberi warna normal kepada tubuh dan pemecahan sel darah merah mengeluarkan bahan pewarna yang mewarnakan hempedu, tahi & air kencing. Dalam sistem sirkulasi, darah berfungsi sebagai mengangkut karbon dioksida dari jantung tubuh ke paru-paru, mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh jaringan tubuh, mengangkut sari-sari makanan dari usus ke jaringan tubuh, mengangkut hasil eksresi dari jaringan tubuh ke ginjal, mengatur dan mengawal suhu tubuh, dan mengatur distribusi hormon. Hormon adalah zat-zat kimia yang mempengaruhi proses metabolisme dalam tubuh. Setiap hormon yang dihasilkan dapat mempengaruhi kerja satu atau lebih dari organ tubuh dan berfungsi untuk menjaga keseimbangan kerja organ tubuh. Mencegah infeksi ialah kulit menghalang bakteria masuk kedalam tubuh yang dilengkapi dengan cairan lendir dan zat-zat kimia. Jika kulit rosak, misalnya luka atau melecet, badan mudah dijangkiti kuman dan bakteria. Sel darah putih keluar dari kapilari untuk melawan bakteria yang masuk. Kalau sel darah putih tidak dapat bertahan maka sel darah putih akan mati bersama dengan jaringan yang berada di sekitarnya dan menimbulkan bengkak

27

serta membentuk nanah. Darah putih menghancurkan bakteria dengan cara menggumpalkan sebelum bakteri masuk kedalam system sirkulasi.

3.0 SISTEM INTEGUMENTARI (KULIT) 3.1 Pendahuluan

28

Sistem integumantari mengandungi organ terbesar dalam tubuh manusia, iaitu kulit. Integumentari juga terdiri daripada kulit, rambut dan kuku. Bagaimanapun, kulit adalah yang paling penting dalam tubuh badan manusia dan memainkan peranan penting. Kulit melindungi dan melembutkan organ-organ tubuh.Ianya juga menyediakan perlindungan bagi mengelakkan benda asing dan untuk elak tubuh menjadi kering. Kulit diperbuat daripada tiga lapisan yang berasingan dan masing-masing ada fungsi khususnya sendiri. Kulit merupakan organ homoeostasis yang penting. Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaran luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Sistem integumantari sangat mempunyai kemampuan untuk penting menjaga untuk homoestasis tubuh, dan juga

keseimbangan

badan. Ianya

melindungi badan daripada kecederaan. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur

persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi. Bidang fisiologi boleh mengklasifikasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organism. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma.

Antara kepentingannya ialah memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas, menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap, membolehkan kadar
29

metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa dan enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum. 3.2 Bahagian-bahagian kulit Sistem integumentari dapat dibahagikan kepada lima bahagian kecil iaitu kulit, lapisan epidermis, lapisan dermis, layer subkutan dan aksesori struktur. Walaupun kulit tidak sering dianggap sebagai organ(seperti jantung atau hati), kulit adalah organ dari setiap bahagian dari tubuh yang terbentuk daripada dua atau lebih rangkaian yang melaksanakan fungsi khusus. Sebagai organ, kulit adalah terbesar dan terberat pada badan manusia. Kulit mempunyai dua lapisan utama iaitu: epidermisdan dermis. Epidermis adalah lapisan tipis luar manakala dermis merupakan lapisan tebal bahagian dalam. Di bawah dermis terletak subkutan atau hipodermis, yang terdiri daripada rangkaian lemak. (adipose tissue). Lapisan epidermis dibahagi kepada 4 bahagian. Bahagian pertama adalah lapisan germinatif. Lapisan yang paling bawah pada epidermis. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. Lapisan kedua adalah lapisan granul. Lapisan ini berada di atas lapisan germanitif. Sel-sel lapisan germinitif mempunyai banyak granul. Granul ini terdiri daripada keratin. Keratin merupakan bahan keras berprotein.

Lapisan yang ketiga pula adalah lapisan jernih dan berada di atas lapisan granul. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan. Bentuk sel-sel jernih ini juga akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi.
30

Lapisan keempat ialah lapisan terkematu iaitu ianya berada di atas lapisan jernih. Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah. Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. Dermis merupakan lapisan kedua dari kulit. Tidak seperti epidermis, dermis mempunyai bekalan darah sendiri. Kerana

adanya bekalan darah ini, struktur yang lebih kompleks akan ada di sini. Kalenjar peluh berfungsi untuk mengumpul air dan mengeluarkan sisa dari aliran darah, dan mengeluarkannya sekitar badan. Di bawah dermis terletak lapisan akhir kulit,iaitu lapisan subkutan. Yang paling penting di sini adalah struktur pengelompokan besar rangkaian lemak. Fungsi utama lapisan subkutan adalah memberikan kelembutan untuk organ halus berada di bawah kulit. Ianya juga berfungsi untuk melindungi tubuh dan mengekalkan suhu badan. Aksesori struktur dibahagi kepada 4 iaitu rambut, kuku, kalenjar peluh, kalenjar sebaceous Sekitar 5 juta rambut menutupi tubuh seseorang. Setiap bulu berasal dari struktur tubelike kecilyang disebut beg bulu yangmembentang jauh ke dalam lapisan dermis. Seringkali folikel akan projek ke dalam lapisan subkutan. Kapilari dan saraf menempel pada dasar folikel melalui nutrisi penyediaan dan maklumat sensorik. Bulu-bulu ini berbeza dalam saiz, bentuk, warna. Kuku berada pada hujung jari tangan dan kaki. Akar kuku adalah sebahagian daripada kuku berada sangat dekat dengan tulang dari hujung jari.Di sini, sel menghasilkan bentuk yang lebih kuat dari keratin daripada yang ditemui di bulu. Seperti sel-sel baru terbentuk, sel-sel yang lebih tua akan muncung ke hadapan membentuk sel kuku yang baru. Lebih daripada 2.5 juta kalenjar peluh terdapat pada permukaan sebahagian besar tubuh badan manusia.Mereka dibahagikan menjadi dua jenis iaitu kalenjar peluh Eccrine dan kalenjar keringat apokrin. daripada pori-pori pada lapisan epidermis. Dermis juga merupakan tempat akar bulu, dan di sini berlakunya pertumbuhan akar bulu pada

31

Kalenjar Eccrine, paling banyak yang ditemui di seluruh tubuh terutamanya di bahagian dahi, bibir bahagian atas, hidung dan telapak tangan. Kalenjar sebaceous juga dikenali sebagai kalenjar minyak yang ditemui dalam dermis seluruh tubuh kecuali tapak tangan dan telapak kaki. Ianya mengeluarkan sebum, campuran lipid (lemak), protein dan sisa-sisa daripada sel-sel mati umenghasilkan lemak. Fungsi sebum adalah untuk mencegah untuk mencegah pengeringan kulit dan rambut. Ini kerana ianya mengandungi bahan kimia yang membunuh bakteria dalam permukaan kulit. 3.3 Fungsi sistem integumentari Fungsi kulit dapat dibahagikan kepada tujuh iaitu perlindungan, mencegah dehidrasi, rangsangan luar, menyimpan lemak, sintesis vitamin D, menghasilkan baud an penyamaran dan juga kawalaturan suhu. Fungsi kulit sebagai perlindungan adalah, lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria, ini merupakan perlindungan tahap pertama. Lapisan berkematu yang senantiasa gugur, menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. Mencegah dehidrasi pula adalah lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . Rangsangan luar lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor, membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. Reseptorreseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan, suhu, sentuhan dan sebagainya. Menyimpan lemak berada pada lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. Sintesis vitamin D apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu, sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor, seterusnya menukarkannya kepada vitamin D.
32

Menghasilkan bau dan penyamaran adalah bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan, mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu. Ini pula adalah proses homeostasis. (http://www.slideshare.net/enabdacrazie/sistemintegumentarikulit)
3.4 Jenis-Jenis Penyakit Kulit

Folikutis disebabkan oleh serangan bakteria pada folikel rambut sehingga pustul terbentuk. Penyakit ini biasanya berlaku pada lelaki terutama di bahagian kulit berjanggut atau folikel berjanggut. Gejala penyait ini biasanya terhad kepada rasa gatal dan pedih. Penghidap akan berasa pedih apabila rambut atau janggut dicabut. Untuk merawat penyakit ini, minyak merkuri berammonia disapu pada bahagian kulit yang dijangkiti. Ubat antibiotik juga boleh digunakan jika perlu.Sekiranya penyakit ini tidak dirawat, folikulitis akar menjadi kronik dan berlanjut untuk bertahuntahun. Ekzema atau dermatitis atopik ialah satu penyakit yang disebabkan oleh sentuhan atau alergi. Ia terjadi kepada orang yang mewarisi kulit yang terlalu peka terhadap keadaan seperti sejuk, panas dan lembap. Tekanan emosi, mandi yang berlebihan dan penggunaan yang sabun serius, yang kulit kuat juga boleh menggalakkan dan ekzema.Bagi membengkak. penyakit) Oleh kerana kulit terasa gatal, maka pesakit akan menggaru kulit sehingga terdapat tanda cakaran. Akhirnya kulit merekah.Ekzema tidak boleh diubati. Rawatan cuma untuk melegakan rasa ketidakselesan pesakit bagi mencegah jangkitan sekunder. Sejenis penyakit kulit berjangkit yang disebabkan oleh tungau. Tungau betina menembusi permukaan bawah kulit dan bertelur di dalamnya. Tungau suka kepada
33

ekzema

menjadi

kemerah-merahan

(http://pmr.penerangan.gov.my/index.php?

option=com_content&view=article&id=463:penyakit-kulit&catid=200:jenis-jenis-

bahagian kulit yang lembut seperti selaput antara jari tangan , permukaan sebelah dalam lengan atas, peha, kaki, ketiak, buah dada, punggung dan pusat. Pesakit itu akan merasa sangat gatal dan kulit akan terluka akibat digaru. Patogen lain mungkin akan memasuki kulit melalui bahagian kulit yang terluka itu. Jika tidak dirawat, penyakit boleh berjangkit dan menjangkiti orang lain. Tungau berjangkit melalui sentuhan tubuh dengan orang yang mengidap kudis buta atau dari tempat tidur dan pakaian yang penuh dengan tungau. Terdapat banyak jenis jerawat seperti jerawat roscea dan jerawat vulgaris yang bukan sahaja melibatkan muka, malah turut melibatkan bahagian leher, bahu, dada dan bahagian belakang atas badan.Pada peringkat remaja, kelenjar sebum kulit sangat aktif dalam menghasilkan sebum atau minyak akibat daripada ketidakseimbangan hormon. Pembentukan jerawat bermula dari bukaan kelenjar sebum tersekat. Keadaan ini menggalakkan bakteria merebak.Bakteria menyebabkan bukaan kelenjar terdedah kepada kotoran. Ini seterusnya menyebabkan bukaan kelenjar menjadi kotor lalu membengkak. Akhirnya, ia akan pecah dan mengeluarkan nanah. Keadaan ini dipanggil pustul. Jerawat tidak membawa maut. Ia lebih merupakan masalah kosmetik dan sosial. Penyakit boleh dielakkan dengan meningkatkan kebesihan diri. Kini terdapat ubat dalam pasaran yang boleh menyembuhkan penyakit ini. Walau bagaimanpun, penggunaan ubat perlulah mengikut persepsi dan arahan doktor. Sentiasa mencuci kulit dengan air dan sabun. Minum banyak air dan makan makanan yang kaya dengan vitamin B dan C. kurangkan pengambilan lemak. Dua jenis kanser kulit yang paling biasa adalah sel basal karsinoma dan sel squamous karsinoma. Karsinoma adalah kanser yang bermula dalam sel-sel yang menyeliputi atau membarisi organ sel basal karsinoma dan sel squamous karsinoma yang kadangkala dipanggil kanser kulit. Sejenis kanser lain yang terjadi di kulit adalah melanoma, yang bermula di melanosaita.

34

Beberapa faktor risiko meningkatkan kemungkinan seseorang itu mendapat kanser kulit. Radiasi sinaran ultraviolet (UV) daripada matahari adalah punca utama kanser kulit. Punca-punca radiasi UV tiruan seperti lampu-lampu matahari (sunlamps) dan pusat penggelapan kulit (tanning booth) juga boleh menyebabkan kanser kulit. 3.5 Menjaga kulit dengan sihat cuci yang

Tepat pembersihan harian kulit sangat dianjurkan. Namun, bahan melukain yang berlebihan. Manfaat yang lebih besar boleh

keras danmenggosok tidak akan membuat pembersihan kulit. Bahkan, mereka dapat diperolehi dengan melaksanakan membersihkan kulit dengan sabun lembut atau lotion, kemudian pelembap yang sesuai ke seluruh kawasan kulit. Latihan dan teknik relaksasi terbukti cara untuk mengurangakn kedutan pada muka. Meskipun tiada cara untuk mengelakkan penuaan kulit, ada cara untuk mengurangkan kesan penuaan iaitu hilangnya elastisitas kulit dipercepat oleh sinar matahari UV. Kulit harus terlindung dari matahari melalui penggunaan tabir surya, sunblocks, dan pakaian pelindung. Sunburns tidak pernah sihat dan selalu harus dielakkan. Ini juga akan membantu mengurangkan risiko kanser kulit.

35