Anda di halaman 1dari 6

FUNGSI KLAUSA

KLAUSA BEBAS
Klausa bebas ialah klausa yang boleh berdiri dengan sendiri dan apabila diucapkan dengan intonasi yang sempurna, klausa bebas ini akan menjadi ayat yang lengkap.Contoh: 1)Ahmad menari. (klausa bebas)

KLAUSA TIDAK BEBAS


Klausa tak bebas ialah klausa yang tidak dapat berdiri sendiri dan dalam ayat majmuk, klausa tak bebas ini dipancangkan ke dalam klausa bebas atau klausa utama. Contohnya: 1)Dia lulus dalam ujian kerana belajar bersungguhsungguh. 2)Dia lulus dalam ujian (klausa utama/klausa bebas) 3)kerana belajar bersungguh-sungguh (klausa tak bebas)

Contoh Klausa Bebas Dan Susunan Songsang: Wajahnya cantik Warnanya biru Kamu kedekut Beliau akan pergi Cantik wajahnya Biru warnanya Kedekut kamu Akan pergi beliau

Susunan Klausa Kompleks:


Wajahnya cantik (KB) kerana dia menjaganya setiap hari (KTB) Warnanya biru (KB) kerana terkena hujan setiap hari (KTB) Beliau akan pergi (KB) kalau masa mengizinkan (KTB)

RUJUKAN
BUKU RUJUKAN -Revisi Bahasa Melayu Akedemik 1 untuk PPISMP,Habibah Bt Mohd. Samin (Musyi Dewan) dan Hasnah Bt Awang,Kumpulan Budiaman Sdn.Bhd,2010.