Anda di halaman 1dari 2

PROSEDUR MENGAMBIL PERNAFASAN TUJUAN     Sebagai data baseline (perbandingan) di dalam menilai kemajuan keadaan pesakit Menilai respon

pesakit terhadap rawatan Membantu dalam diagnosis pesakit Memantau perubahan pernafasan pesakit

TATACARA DALAM MENGAMBIL PERNAFASAN 1. 2. 3. 4. 5.   Cuci dan kering kan tangan. Sedia kan peralatan. Beri/ucap salam. Terang kan prosedur kepada pesakit/dapat kan kerjasama daripada pesakit. Letak kan pesakit dalam baringan yang selesa: baring. Letak kan tangan pesakit di atas dada pesakit. Periksa pernafasan pesakit dengan memegang pergelangan tangan pesakit seperti mengambil nadi radius.  Perhatikan turun naik dada pesakit.  Perhatikan kadar ritma,kedalaman dan penggunaan otot aksesori.  Kira bilangan pernafasan pesakit dalam masa 1 minit.  Lepas kan tangan pesakit. 6. Selesa kan pesakit. 7. Berikan maklum balas kepada pesakit. 8. Catat bilangan pernafasan dalam observation chart. 9. Cuci dan kering kan tangan. 10. Lapor kan jika ada sebarang keabnormalan.

Keselesaan   Pesakit diletak kan pada posisi yang selesa iaitu baring.kedalaman dan penggunaan otot aksesori. Perhati kan kadar ritma.  Di sediakan oleh JP NORHAWA AMAN JP NORATIKAH BINTI ASNOR .TANGGUNGJAWAB JURURAWAT DALAM MENGAMBIL PERNAFASAN Penerangan Terang kan prosedur dan tujuan mengambil pernafasan kepada pesakit. Indikasi Dilakukan bagi setiap pesakit untuk mengetahui prestasi kesihatannya. Dokumentasi   Catat bilangan pernafasan dalam observation chart. Lapor jika ada sebarang keabnormalan. Tenang kan dan rehat kan pesakit Pemerhatian   Perhati kan turun naik dada pesakit.