Anda di halaman 1dari 4

WAJ3116 BAHASA MELAYU KOMUNIKATIF 2

NAMA: ROZIYANAH BINTI SANIP NO. KAD PENGENALAN: 810722-01-6210 OPSYEN: TESL (3)

Bismiilahhirrahmanirrahim.. Teraju Perdana Majlis nan budiman, panel juri penjunjung kesaksamaan, penjaga masa penghitung detik perjalanan, dan kulasentana dewan yang dimuliakan. Salam ukhuwah berbungakan kemesraan. Berdirinya saya disini pada hari ini bukanlah sekadar untuk bergurindam ber seloka apatahlagi untuk bergelak ketawa. Tetapi saya disini pada hari ini adalah untuk melontarkan idea-idea bernas saya mengenai tajuk kita “ Guru Penjana Wawasan Negara” Kulasentana dewan kluster ilmuan, Lontaran idea pertama, guru menjana pemikiran untuk mengubah nasib bangsa melalui pendidikan, Pembelajaran seimbang mampu menjana insan gemilang yang dapat melonjakkan ekonomi negara. Berdasarkan Laporan Daya Saing Dunia 2006, kedudukan Malaysia telah berubah dari kedudukan ke-28 kepada kedudukan ke-23 pada tahun yang 2007. Laporan Pembangunan Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengiktiraf Malaysia sudah mencapai kategori tinggi dalam pembangunan insan. Dalam abad ini, ketuanan dan keterbilangan sesebuah negara bersandarkan kehebatan ekonominya. kita mahukan generasi yang diibaratkan duduk meraut ranjau, tegak meninjau jarak bukannya pemimpin yang hanya tahu menakik darah di batu. Kita perlu lakukan transformasi ekonomi melalui generasi yang bijak meneroka dan mencuba sesuatu yang baru dan hasilnya mengagumkan seluruh planet ini. Saya amat tertarik dengan kata-kata dua sarjana terkenal di Amerika Syarikat, Rick Smolan dan Jennifer Erwitt dalam buku “24 hours in Cyberspace” menganggap
ENCIK ISMAIL BIN JAAFAR Page 1

diri pelajar. Ada yang menjadi khalifah. namun ada yang menjadi sampah. hubungan sejenis mula mendapat tempat. sebaliknya corupsi yang menjadi syarat. kata-kata semangat tika mereka berada di persimpangan. teguran tika melakukan kesalahan. Namun. Malaysia kini mempunyai 25 juta penduduk. biru atau kuning warnanya tetapi adalah disebabkan gas yang berada di dalamnya. memberi contoh tauladan. jika ENCIK ISMAIL BIN JAAFAR Page 2 . Kita mahu melahirkan generasi baru yang sehebat Tun Dr Mahathir atau lebih daripada itu. Kulasentana dewan penggerak wawasan Lontaran idea kedua. para pelajar ini memerlukan bimbingan.untuk menjadi hebat ilmu tidak lagi diangkat. seks bebas sudah dijadikan adat. ada yang ke universiti tetapi ada juga yang ke pusat serenti. Adakah ia hanya perlu untuk di lihat? atau sebenarnya ia perlu segera diubat. Persoalannya kini mengapa potensi jasad ini berbeza-beza. Dunia pada hari ini sudah penat menyaksikan masalah sosial yang semakin melarat.cahaya petunjuk tika pandangan mereka kelam kerana kita adalah garisan tipis yang memisahkan diantara hitam dan putih kehidupan. suluhan tika jalan nampak kelam. siapakah yang dapat membimbing generasi baru ini?Jawapnya sudah tentulah kita tuan-tuan.Disinilah kita sebagai guru akan memainkan peranan.WAJ3116 BAHASA MELAYU KOMUNIKATIF 2 Tun Dr Mahathir sebagai pemimpin politik yang paling bijaksana secara teknikalnya di atas planet bumi ini. Begitulah situasi yang dihadapai oleh para pelajar ketika ini. Para guru yang harus menjadi baja bagi memastikan benih-benih kegemilangan ini mendapat sokongan yang mencukupi bagi membolehkannya menjadi rimbunan yang mampu memayungi negara. Kedengaran amat berat beban ini untuk digalas oleh bahu-bahu kita yang rasanya semakin hari semakin rebeh dibebani tuntutan tugasan harian.Lantaran itu. guru sebagai benteng kepupusan nilai-nilai di dalam. ada yang menjadi pejuang tetapi mengapa ada yang menjadi petualang? Tuntasnya para hadirin dan hadirat sekalian. terbangnya belon bukanlah disebabkan merah. Oeh itu.

Para pendidik tidak kira disekolah mana anda menabur jasa. Didiklah anak-anak kecil ini cara menghormati dan menghargai rakan sebaya yang pelbagai bangsa. Sebagai pendidik. maka binasalah gagasan wawasan kerana tanpa nilai-nilai baik di dalam diri.membantu menyemai bibit-bibit perpaduan ini dikalangan anak bangsa. andalah penentu corak dan warna mereka. SJK(C) mahupun SJK(T) haruslah bersama-sama mendidik. negara yang terbangun hanya sekadar kaya jasmani tetapi papa kedana dari segi rohani.WAJ3116 BAHASA MELAYU KOMUNIKATIF 2 tugas ini tuan-tuan tinggalkan.Ingatkah para hadirin pada peristiwa berdarah 13 Mei? Menyebutnya sahaja sudah cukup meremangkan bulu roma.Hubungan yang erat akan menjdi satu aset yang penting dalam memajukan Negara. baik SK. Peristiwa hitam itu telah menyebabkan kerajaan mengambil pelbagai langkah bagi menyuburkan perpaduan kerana percaya bahawa perpaduan kaum amatlah penting bagi menjamin kejayaan sesebuah Negara. Manakan mungkin kita hadapi coretan hitan itu sekali lagi. Lontaran idea ketiga. ENCIK ISMAIL BIN JAAFAR Page 3 . maka hancurlah masa depan insan. guru sebagai pemupuk bibit-bibit perpaduan di kalangan anak bangsa. Kulasentana dewan kluster intelektual sekalian Pidato saya ini bukanlah rancangan televisyen yang akan menyiarkan iklan. Mereka ini ibarat kain putih belum tertempa.Kemakmuran sesebuah negara bergantung pada keutuhan hubungan pada setiap lapisan masyarakat. Oleh itu marilah kita bersama-sama mendengar lontaran idea saya yang keempat. Kulasentana dewan kluster cendikiawan. Setiap masalah yang melibatkan sensitivity sesebuah kaum harus ditangani dengan bijak dan sempurna. Segala aktiviti yang dijalankan pastikan ada percampuran kaum. Guru menggalas cabaran pendidikan pada masa kini melalui perubahan transformasi teknologi maklumat.

berdaya saing. Bagi mencapai usaha ini. berjati diri kukuh dan berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai sejagat. Konklusinya. Sekian. ENCIK ISMAIL BIN JAAFAR Page 4 . guru perlu menerapkan kaedah baru dalam pembelajaran kerana masa depan negara bergantung kepada keupayaan guru melahirkan generasi berkemahiran dan memenuhi cita rasa bangsa dan negara.Mantan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pernah berkata “orang berilmu harus menggunakan ilmunya untuk menjana kebaikan. Pemidato bestari mohon permisi. Kulasentana dewan yang dirahmati Allah sekalian. guru harus bertindak sebagai pencetus dan penggerak kepada proses transformasi sistem pendidikan negara dalam usaha melahirkan generasi masa depan yang intelek. Oleh itu. Semua ini memerlukan pergorbanan guru untuk turut sama bergerak dalam iringan perubahan global. hanya pendidikan yang seimbang mampu melahirkan generasi yang gemilang.WAJ3116 BAHASA MELAYU KOMUNIKATIF 2 Sikap dan perkembangan minda pelajar juga berubah seiring dengan peredaran masa. meningkatkan kualiti diri dan produk yang kita hasilkan. Maka dengan sebab-sebab inilah maka dinyatakan bahawa “Guru penjana transformasi negara”. Guru harus berusaha meningkatkan kemahiran terutama dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) agar lebih kreatif dan inovatif dalam teknik pembelajaran di samping memiliki ilmu dan pengetahuan lebih luas. .