RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

Bahan : Kad manila. Garisan Dan Gurisan. gambar kucing dan contoh topeng. Kontekstual. Pedagogi : Kontekstual. Hiasan Ruang Tamu. Alatan : Ranting kayu. TKP dan KBKK. b) Membuat imbangan menggunting. gambar lakaran. Topeng. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Asemblaj. 5 6 Menggambar Lori. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting. oil pastel dan gelang getah. Bahan : Kertas warna. . b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. Pembelajaran Masteri. pensel dan paku. Bahan :Krayon. pensel warna. pensel dan pembaris. TKP dan KBKK. gam. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan.dan HSP PSV KBSR. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi: Kontekstual. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Topeng Wajah Kucing. Pedagogi : Kontekstual. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. menebuk dan memotong topeng wajah kucing.

Alatan : Berus warna dan palet. Hidupan Laut. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mengenali rupa corak seni tekat. jangka lukis dan’ French. Membuat Jahitan. Konstruktivisme. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. Pedagogi : Kontekstual. pensel. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Catan. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. . jarum. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu.11 Mengenal Kraf Tradisional. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer.curve’. 12 Menggambar. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. gunting. Pembelajaran Masteri. pisau. Pedagogi : Kontekstual. Bahan : Kertas tebal. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Pedagogi : TKP dan KBKK. kad manila dan gam. gam. Alatan : Pemidang. Menghasil kan Mempulur Tekat. Mobail. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. benang dan lidi. c) Menghargai seni warisan budaya. TKP dan KBKK. Mempulur Flora. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Buah-buahan. Alatan : Jarum dan gunting. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. pembaris. Bahan : Kad manila. Alatan : Komputer dan gunting.

kertas kaca. Kontekstual. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. Pedagogi : TKP dan KBKK. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Bahan : Kertas warna. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. TKP dan KBKK. 15 Mengenal Kraf Tradisional. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Menghias Objek. pembaris dan contoh mahkota. pensel dan pembaris. Alatan : Gunting. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. Wau Merak. Model . c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Bahan : Kertas warna. gam dan tin susu. kertas warna. TKP dan KBKK. ICT. Bekas Pensel. Menghias wau dengan teknik tampalan. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik.Pedagogi : Konstruktivisme. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Mahkota. gam dan kad manila. gam. b) Membuat corak geometri dan menghias. Alatan : Gunting dan gambar. Bahan : Kad manila. Pedagogi : Pembelajaran Masteri.

dawai. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. gasing. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). gam. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Catan. benang dan kotak minuman. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. 22 Membuat Corak dan Rekaan. reben dan warna air. warna air dan kertas lukisan.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. Alas Meja Batik. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Sekawan Ikan. Bahan : Kertas lukissan. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Alatan : Gunting. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Montaj. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka . 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Bahan : Krayon atau oil pastel. Topi Hari Jadi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK.Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. tali. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Kontekstual TKP dan KBKK.

Bahan : Kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Kontekstual. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Alas Meja Saya. Alatan : Pensel warna. Pedagogi : Kontekstual. Alatan : Berus. Alatan : Komputer. Membuat Hiasan Diri. 24 Mengenal Kraf Tradisional. gam dan benang. pensil. TKP dan KBKK. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rantai Leher. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. . b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : ICT. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). pencetak warna. Alatan : Gunting dan lidi. Konstruktivisme. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Burung Kenari. gunting dan pisau. palet. TKP dan KBKK. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan.Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher.

31 Membuat Corak Dan Rekaan. Arnab. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Corak Hiasan Kulit Buku. a) Menyusun bentuk arnab. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. Alatan : Gunting dan gam. KBKK. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bekas Telur. 30 Menggambar.burung kenari. Lipatan dan guntingan. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas warna. Percikan. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga . Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Pedagogi : Kontekstual. Konstruktivisme. Anyaman. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. kertas lukisan dan gam. Pedagogi : Konstruktivisme. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. 29 Mengenal Kraf Tradisional. Kontekstual.

menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Poster. c.benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. TKP dan KBKK. Alatan : Contoh gambar poster . b. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. TKP dan KBKK Alatan . Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). Rujukan : ICT.jarum. Bahan . Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. Alat . Pembelajaran Masteri.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. pembaris dan contoh catan. TKP dan KBKK. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding . mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Pedagogi : Kontekstual. Bahan : Plastesin. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran.Kontekstual. Tempayan. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. TKP dan KBKK. Picitan dan lingkaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kad manila dan cuban Bahan . b. a) Mengenal bentuk tempayan. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Cintailah Alam Sekitar. Bahan : Kertas A4.Hiasan Lantai a. Pedagogi : TKP dan KBKK. mengetahui cara-cara menekat. 33 Kraf Tradisional. a) Mempertingkatkan daya kreativiti.berus. 34 35 Menggambar. pemidang. palet. Alatan : Gambar tempayan. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. a. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. c. 37 Membuat Corak dan Rekaan .

krayon. Konstruktivieme.Taman Bunga a.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a.pensel pensel warna. b. Kontekstual dan Pem. Masteri 42 Menggambar .contoh lukisan siap Bahan . c. Pedagogi . kadbod dan gam Pedagogi .botol air dan mineral. Kontekstual. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai.KBKK. kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.TKP. Lukisan .teknik tekat. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Alat perisian komputer (Paint) Bahan .TKP. KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar .gunting dan pisau Lipatan Bahan . mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. kertas lukisan dan krayon. b. TKP(naturalis). Alat . ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan .Bekas Pensel a.kertas lukisan. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful