P. 1
rancangan tahunan psv

rancangan tahunan psv

|Views: 65|Likes:
Dipublikasikan oleh Nurulhuda Bt Hambali

More info:

Published by: Nurulhuda Bt Hambali on Mar 23, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

Pedagogi : Pembelajaran Masteri. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Pedagogi : Kontekstual. gambar lakaran. Bahan : Kertas warna. Pedagogi: Kontekstual. b) Membuat imbangan menggunting. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. TKP dan KBKK.dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. Topeng Wajah Kucing. pensel dan paku. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Alatan : Gunting. Topeng. pensel warna. oil pastel dan gelang getah. . UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. Hiasan Ruang Tamu. Alatan : Ranting kayu. Kontekstual. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Pedagogi : Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pensel dan pembaris. 5 6 Menggambar Lori. Pembelajaran Masteri. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Asemblaj. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. gambar kucing dan contoh topeng. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Garisan Dan Gurisan. Bahan :Krayon. gam. Bahan : Kad manila.

Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Komputer dan gunting. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. Mobail. Pedagogi : Kontekstual. Hidupan Laut. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Alatan : Berus warna dan palet. . benang dan lidi. 12 Menggambar. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. kad manila dan gam. Alatan : Jarum dan gunting. Bahan : Kad manila. Catan. TKP dan KBKK. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Bahan : Kertas tebal. c) Menghargai seni warisan budaya. gam.curve’. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. jarum. pembaris. Mempulur Flora. pisau. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. Buah-buahan. gunting. Pedagogi : Kontekstual. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Konstruktivisme. Alatan : Pemidang. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Membuat Jahitan. jangka lukis dan’ French. Menghasil kan Mempulur Tekat. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. Pedagogi : TKP dan KBKK.11 Mengenal Kraf Tradisional. pensel. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut.

Bekas Pensel. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. gam dan tin susu. Model . Kontekstual. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. b) Membuat corak geometri dan menghias. Bahan : Kad manila. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. pensel dan pembaris. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas warna. gam. Alatan : Gunting dan gambar. ICT. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. kertas kaca. gam dan kad manila. 15 Mengenal Kraf Tradisional. Menghias wau dengan teknik tampalan. Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Wau Merak. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. TKP dan KBKK. kertas warna. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Mahkota. pembaris dan contoh mahkota. Menghias Objek. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna.Pedagogi : Konstruktivisme. Alatan : Gunting.

b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. tali. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. reben dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. dawai. Bahan : Kertas lukissan. Alas Meja Batik. TKP dan KBKK. Montaj. Sekawan Ikan. 22 Membuat Corak dan Rekaan. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Kontekstual TKP dan KBKK. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. warna air dan kertas lukisan.Pembelajaran Masteri. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka . Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. gasing. benang dan kotak minuman. gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Krayon atau oil pastel. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Topi Hari Jadi. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Catan. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam.

Pedagogi : Kontekstual. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : ICT. Bahan : Kad manila dan gam. Konstruktivisme. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. pencetak warna. Alatan : Berus. 24 Mengenal Kraf Tradisional. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Pembelajaran Masteri. gunting dan pisau. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Kontekstual. pensil. Alatan : Gunting dan lidi. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Alas Meja Saya. TKP dan KBKK. .Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rantai Leher. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Alatan : Komputer. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Burung Kenari. Pedagogi : TKP dan KBKK. gam dan benang. TKP dan KBKK. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. palet. Membuat Hiasan Diri. Alatan : Pensel warna.

Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 30 Menggambar. Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri.burung kenari. Pedagogi : Konstruktivisme. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Lipatan dan guntingan. Percikan. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. Pedagogi : TKP dan KBKK. KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. a) Menyusun bentuk arnab. Bekas Telur. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga . kertas lukisan dan gam. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. 29 Mengenal Kraf Tradisional. Arnab. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Anyaman. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. Konstruktivisme. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : Kontekstual. Kontekstual. Alatan : Gunting dan gam. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Corak Hiasan Kulit Buku. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan.

pembaris dan contoh catan. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Picitan dan lingkaran. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. a. Rujukan : ICT. b. Alatan : Gambar tempayan. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. pemidang. c. Poster. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.berus. TKP dan KBKK. b. c. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding . Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Alatan : Contoh gambar poster . Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). Bahan : Kertas A4. TKP dan KBKK. 37 Membuat Corak dan Rekaan . b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. Pedagogi : Kontekstual. 34 35 Menggambar. mengetahui cara-cara menekat.jarum. palet. Cintailah Alam Sekitar. a) Mengenal bentuk tempayan. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. Alat .benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. 33 Kraf Tradisional. Tempayan. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. TKP dan KBKK Alatan . Bahan : Plastesin. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. Bahan .Hiasan Lantai a. kad manila dan cuban Bahan . Pembelajaran Masteri.Kontekstual.

Lukisan . Konstruktivieme.Taman Bunga a. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel.kertas lukisan. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar.pensel pensel warna. kertas lukisan dan krayon.teknik tekat. KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar . mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.KBKK.contoh lukisan siap Bahan . Pedagogi . mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. c. b. b.Bekas Pensel a. ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . kadbod dan gam Pedagogi . Kontekstual dan Pem. mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Masteri 42 Menggambar . Pembelajaran Masteri dan TKP Alat .TKP. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . Kontekstual. krayon.botol air dan mineral.TKP.gunting dan pisau Lipatan Bahan . kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi . TKP(naturalis). Alat . menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->