RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Hiasan Ruang Tamu. Topeng. pensel dan paku. oil pastel dan gelang getah. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. . Garisan Dan Gurisan. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. gam. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Asemblaj. Kontekstual. Pembelajaran Masteri. Topeng Wajah Kucing. TKP dan KBKK. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Alatan : Ranting kayu. Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. 5 6 Menggambar Lori. Alatan : Gunting. Pedagogi : Kontekstual. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. b) Membuat imbangan menggunting. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. TKP dan KBKK. gambar lakaran. pensel warna. gambar kucing dan contoh topeng. Alatan : Gunting. Pedagogi: Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan :Krayon. Pedagogi : Kontekstual. pensel dan pembaris. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. Bahan : Kad manila.dan HSP PSV KBSR.

Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak.11 Mengenal Kraf Tradisional. c) Menghargai seni warisan budaya. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. Menghasil kan Mempulur Tekat. Buah-buahan. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : Kontekstual. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. Alatan : Pemidang. jangka lukis dan’ French. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. a) Mengenali rupa corak seni tekat. gam. Membuat Jahitan.curve’. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. Alatan : Jarum dan gunting. Bahan : Kertas tebal. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Catan. pisau. pensel. pembaris. Mobail. Alatan : Komputer dan gunting. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. benang dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual. kad manila dan gam. gunting. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. jarum. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kad manila. Alatan : Berus warna dan palet. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Hidupan Laut. Konstruktivisme. Mempulur Flora. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. . 12 Menggambar.

pensel dan pembaris. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Pedagogi : TKP dan KBKK. Mahkota. Bahan : Kertas warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.Pedagogi : Konstruktivisme. TKP dan KBKK. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Kontekstual. Bahan : Kad manila. gam dan tin susu. Alatan : Gunting. Menghias Objek. Bahan : Kertas warna. kertas warna. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pembaris dan contoh mahkota. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. b) Membuat corak geometri dan menghias. TKP dan KBKK. Menghias wau dengan teknik tampalan. ICT. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan gambar. Model . Alatan : Gunting. kertas kaca. Bekas Pensel. gam. gam dan kad manila. Wau Merak. 15 Mengenal Kraf Tradisional. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif.

23 Membentuk dan Membuat Binaan.Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Bahan : Kertas lukissan. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. tali. Pedagogi : TKP dan KBKK. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka . warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. reben dan warna air. benang dan kotak minuman. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Kontekstual TKP dan KBKK. dawai. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Alatan : Gunting. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Alas Meja Batik. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Bahan : Krayon atau oil pastel. TKP dan KBKK. gasing. Sekawan Ikan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Topi Hari Jadi. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Catan. gam. Montaj. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. 22 Membuat Corak dan Rekaan.

TKP dan KBKK. Alas Meja Saya. Konstruktivisme. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. . Alatan : Komputer. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Pedagogi : Kontekstual. Membuat Hiasan Diri. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rantai Leher. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). 24 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : TKP dan KBKK.Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan lidi. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. palet. Burung Kenari. Pedagogi : ICT. pensil. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Alatan : Pensel warna. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. pencetak warna. Pembelajaran Masteri. gam dan benang. Bahan : Kad manila dan gam. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Kontekstual. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. TKP dan KBKK. Alatan : Berus. gunting dan pisau.

Pedagogi : Kontekstual. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga . Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Kontekstual. Lipatan dan guntingan. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. TKP dan KBKK. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Corak Hiasan Kulit Buku. 29 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Gunting dan gam. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. 30 Menggambar. Arnab. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. KBKK. Konstruktivisme. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam. Bahan : Kertas warna. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Percikan.burung kenari. Bekas Telur. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Anyaman. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. a) Menyusun bentuk arnab. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme. Pedagogi : TKP dan KBKK.

37 Membuat Corak dan Rekaan . 34 35 Menggambar. pemidang. Bahan : Plastesin. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. Alatan : Contoh gambar poster .warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. b. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. mengetahui cara-cara menekat. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual.Hiasan Lantai a. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. kad manila dan cuban Bahan . Cintailah Alam Sekitar. Rujukan : ICT. TKP dan KBKK. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Tempayan. Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Mengenal bentuk tempayan. TKP dan KBKK. 33 Kraf Tradisional. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. Poster. pembaris dan contoh catan.Kontekstual. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. Bahan : Kertas A4. Pembelajaran Masteri. TKP dan KBKK Alatan . b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. Bahan . b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding .benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. b.jarum.berus. Alatan : Gambar tempayan. a. Picitan dan lingkaran. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. TKP dan KBKK. c. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. c. Alat . Pedagogi : Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). palet. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi.

kertas lukisan.botol air dan mineral.contoh lukisan siap Bahan . kadbod dan gam Pedagogi . krayon. Lukisan . kertas lukisan dan krayon.pensel pensel warna. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . Masteri 42 Menggambar .KBKK. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Konstruktivieme.teknik tekat. Kontekstual dan Pem.Taman Bunga a. Pedagogi . menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi . c. TKP(naturalis).gunting dan pisau Lipatan Bahan . Alat . Kontekstual. mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar.TKP. b. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. b. KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar .TKP. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a.Bekas Pensel a. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful