RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

Alatan : Gunting. Topeng Wajah Kucing. gam. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. oil pastel dan gelang getah. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Kontekstual. Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting. Topeng. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. . UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. pensel dan paku. gambar kucing dan contoh topeng. Garisan Dan Gurisan. Pedagogi : Kontekstual.dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas warna. Asemblaj. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Pedagogi : Kontekstual. Bahan :Krayon. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. gambar lakaran. Alatan : Ranting kayu. Hiasan Ruang Tamu. Bahan : Kad manila. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. 5 6 Menggambar Lori. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. pensel dan pembaris. pensel warna. b) Membuat imbangan menggunting. Pedagogi: Kontekstual.

pisau. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. 13 Membuat Corak dan Rekaan.11 Mengenal Kraf Tradisional. . Bahan : Kertas tebal. jangka lukis dan’ French. Catan. gunting. Alatan : Pemidang. Membuat Jahitan. c) Menghargai seni warisan budaya.curve’. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 12 Menggambar. gam. Buah-buahan. TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. jarum. benang dan lidi. kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Alatan : Berus warna dan palet. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. Alatan : Komputer dan gunting. Alatan : Jarum dan gunting. Bahan : Kad manila. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. Pembelajaran Masteri. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. pembaris. Pedagogi : Kontekstual. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Konstruktivisme. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Pedagogi : Kontekstual. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. pensel. Menghasil kan Mempulur Tekat. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Mempulur Flora. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Hidupan Laut. Mobail. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai.

Model . Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Membuat corak geometri dan menghias. gam.Pedagogi : Konstruktivisme. Wau Merak. Menghias Objek. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Menghias wau dengan teknik tampalan. Bahan : Kad manila. pembaris dan contoh mahkota. Kontekstual. ICT. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. pensel dan pembaris. kertas warna. Bekas Pensel. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. Alatan : Gunting dan gambar. TKP dan KBKK. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Alatan : Gunting. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas warna. gam dan kad manila. Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gam dan tin susu. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Mahkota. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Pedagogi : TKP dan KBKK. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. 15 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. kertas kaca.

Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik.Pembelajaran Masteri. gam. Bahan : Krayon atau oil pastel. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Catan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. reben dan warna air. warna air dan kertas lukisan. Kontekstual TKP dan KBKK. dawai. gasing. Bahan : Kertas lukissan. TKP dan KBKK. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Alas Meja Batik. 22 Membuat Corak dan Rekaan. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Montaj. Topi Hari Jadi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. tali. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Sekawan Ikan. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Pedagogi : TKP dan KBKK.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka . UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). benang dan kotak minuman. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. Alatan : Gunting.

Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Konstruktivisme. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan lidi. pensil. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Rantai Leher. Membuat Hiasan Diri. gunting dan pisau. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. Burung Kenari. Pedagogi : ICT. . b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Komputer. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna.Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Pedagogi : TKP dan KBKK. palet. Alatan : Berus. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Alas Meja Saya. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. 24 Mengenal Kraf Tradisional. Kontekstual. Alatan : Pensel warna. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. gam dan benang. pencetak warna. Bahan : Kad manila dan gam. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan.

Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Lipatan dan guntingan. TKP dan KBKK. Anyaman.burung kenari. KBKK. Konstruktivisme. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 30 Menggambar. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. a) Menyusun bentuk arnab. Alatan : Gunting dan gam. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Corak Hiasan Kulit Buku. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga . Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. Bekas Telur. Percikan. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Pedagogi : Konstruktivisme. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. 29 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : Kontekstual. Kontekstual. Arnab. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Bahan : Kertas warna. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting.

menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding . Pembelajaran Masteri. pemidang. a) Mengenal bentuk tempayan. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Picitan dan lingkaran. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.jarum. a. Cintailah Alam Sekitar. 34 35 Menggambar.Kontekstual. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. 33 Kraf Tradisional. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. Poster. palet. pembaris dan contoh catan. b. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. b.benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan.berus. Alat .Hiasan Lantai a. Bahan . TKP dan KBKK. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. kad manila dan cuban Bahan . c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. Alatan : Contoh gambar poster . c. Alatan : Gambar tempayan. Pedagogi : TKP dan KBKK. mengetahui cara-cara menekat. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Bahan : Plastesin. Pedagogi : Kontekstual. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. Bahan : Kertas A4. c. TKP dan KBKK. Tempayan. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. TKP dan KBKK. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. 37 Membuat Corak dan Rekaan . Rujukan : ICT. TKP dan KBKK Alatan .

b. Kontekstual dan Pem.Bekas Pensel a. kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi . kertas lukisan dan krayon.TKP. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Konstruktivieme.TKP. krayon. Kontekstual.contoh lukisan siap Bahan . kadbod dan gam Pedagogi .Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. b.Taman Bunga a. Masteri 42 Menggambar . c.KBKK.botol air dan mineral. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel.kertas lukisan. Pedagogi . mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . TKP(naturalis). meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . Alat . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar.pensel pensel warna. ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . Lukisan . KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar . mengolah dan menggunakan warna yang sesuai.gunting dan pisau Lipatan Bahan .teknik tekat. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.