RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Hiasan Ruang Tamu. oil pastel dan gelang getah. Alatan : Ranting kayu. TKP dan KBKK. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Gunting. TKP dan KBKK. Garisan Dan Gurisan. pensel warna. Pedagogi : Kontekstual. pensel dan pembaris. . Kontekstual. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Pedagogi : Kontekstual. Topeng. Topeng Wajah Kucing. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kad manila. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Pedagogi: Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gambar lakaran. gam. Bahan :Krayon. Asemblaj.dan HSP PSV KBSR. pensel dan paku. 5 6 Menggambar Lori. TKP dan KBKK. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Membuat imbangan menggunting. Alatan : Gunting. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. gambar kucing dan contoh topeng. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Bahan : Kertas warna.

Membuat Jahitan. jarum. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. 13 Membuat Corak dan Rekaan. pisau.11 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Jarum dan gunting. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. Menghasil kan Mempulur Tekat. Alatan : Komputer dan gunting. . a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. pensel.curve’. Buah-buahan. c) Menghargai seni warisan budaya. Catan. Pembelajaran Masteri. Hidupan Laut. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. Konstruktivisme. Bahan : Kad manila. 12 Menggambar. Alatan : Berus warna dan palet. Mobail. Mempulur Flora. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. pembaris. Bahan : Kertas tebal. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. kad manila dan gam. gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Alatan : Pemidang. Pedagogi : Kontekstual. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. jangka lukis dan’ French. benang dan lidi. gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

kertas warna. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Bahan : Kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. pembaris dan contoh mahkota. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. gam dan tin susu. Mahkota. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Menghias wau dengan teknik tampalan. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas warna. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Alatan : Gunting dan gambar. b) Membuat corak geometri dan menghias. TKP dan KBKK. 15 Mengenal Kraf Tradisional. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Wau Merak. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Kontekstual. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. Model .Pedagogi : Konstruktivisme. pensel dan pembaris. Bahan : Kertas warna. kertas kaca. Alatan : Gunting. gam dan kad manila. Bekas Pensel. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gam. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Menghias Objek. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. ICT.

benang dan kotak minuman. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Kontekstual TKP dan KBKK. Sekawan Ikan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. 22 Membuat Corak dan Rekaan.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. tali. warna air dan kertas lukisan. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Montaj. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Alatan : Gunting. TKP dan KBKK. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Bahan : Kertas lukissan. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). reben dan warna air. dawai. gasing. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka . b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Topi Hari Jadi.Pembelajaran Masteri. Alas Meja Batik. Catan. Bahan : Krayon atau oil pastel. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila.

24 Mengenal Kraf Tradisional. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rantai Leher. Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. TKP dan KBKK. Membuat Hiasan Diri. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. Pedagogi : Kontekstual. Kontekstual. Alas Meja Saya. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. palet. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Konstruktivisme. pencetak warna. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Pedagogi : TKP dan KBKK. TKP dan KBKK. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. gunting dan pisau. Burung Kenari. Alatan : Gunting dan lidi. pensil. Alatan : Komputer. Alatan : Pensel warna. Alatan : Berus. gam dan benang. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Bahan : Kad manila dan gam. Pedagogi : ICT. . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

burung kenari. Corak Hiasan Kulit Buku. 30 Menggambar. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam. 29 Mengenal Kraf Tradisional. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Alatan : Gunting dan gam. Pedagogi : TKP dan KBKK. KBKK. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga . Bekas Telur. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Konstruktivisme. Arnab. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. Kontekstual. Pedagogi : Kontekstual. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Pedagogi : Konstruktivisme. Lipatan dan guntingan. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Percikan. a) Menyusun bentuk arnab. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Anyaman. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan.

Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). 34 35 Menggambar.benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. TKP dan KBKK.berus. Picitan dan lingkaran. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. TKP dan KBKK Alatan . menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. Cintailah Alam Sekitar. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat.Kontekstual. Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. Alatan : Contoh gambar poster . pemidang. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. a. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding .jarum. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. Bahan : Kertas A4. 37 Membuat Corak dan Rekaan . Alatan : Gambar tempayan.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. Rujukan : ICT. Tempayan. TKP dan KBKK. b. a) Mengenal bentuk tempayan. Bahan . Bahan : Plastesin. b. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pembelajaran Masteri. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. Alat . Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. kad manila dan cuban Bahan . pembaris dan contoh catan. 33 Kraf Tradisional. palet. TKP dan KBKK. mengetahui cara-cara menekat. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. Poster. Pedagogi : Kontekstual. c.Hiasan Lantai a. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin.

pensel pensel warna. krayon. Masteri 42 Menggambar . TKP(naturalis).teknik tekat. kadbod dan gam Pedagogi . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. Kontekstual dan Pem. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. Kontekstual. b.botol air dan mineral.KBKK. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . Alat perisian komputer (Paint) Bahan .Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.gunting dan pisau Lipatan Bahan . b. c. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. Pedagogi . kertas lukisan dan krayon.contoh lukisan siap Bahan .kertas lukisan. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b.Bekas Pensel a. ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . Konstruktivieme.Taman Bunga a. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai.TKP. Lukisan .TKP. Alat . menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar . kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful