P. 1
rancangan tahunan psv

rancangan tahunan psv

|Views: 66|Likes:
Dipublikasikan oleh Nurulhuda Bt Hambali

More info:

Published by: Nurulhuda Bt Hambali on Mar 23, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

Bahan :Krayon. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Alatan : Ranting kayu. oil pastel dan gelang getah. TKP dan KBKK. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Gunting. 5 6 Menggambar Lori. b) Membuat imbangan menggunting. Garisan Dan Gurisan. gambar lakaran. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Alatan : Gunting. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Asemblaj. Bahan : Kad manila. TKP dan KBKK. pensel dan pembaris. Kontekstual. gam. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Topeng Wajah Kucing.dan HSP PSV KBSR. Topeng. gambar kucing dan contoh topeng. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. . Pembelajaran Masteri. Pedagogi: Kontekstual. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. pensel warna. Hiasan Ruang Tamu. Pedagogi : Kontekstual. pensel dan paku. Bahan : Kertas warna.

Buah-buahan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Pedagogi : Kontekstual. 12 Menggambar. benang dan lidi. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Membuat Jahitan. Alatan : Pemidang. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Menghasil kan Mempulur Tekat.curve’. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pembelajaran Masteri. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. gunting. pisau. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. gam. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. jarum. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. Konstruktivisme. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Alatan : Jarum dan gunting. Bahan : Kad manila. kad manila dan gam. Pedagogi : Kontekstual. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Bahan : Kertas tebal. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. . Alatan : Berus warna dan palet. Bahan : Warna air dan kertas lukisan.11 Mengenal Kraf Tradisional. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. pensel. Hidupan Laut. Mempulur Flora. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. jangka lukis dan’ French. pembaris. TKP dan KBKK. Catan. Alatan : Komputer dan gunting. Mobail. c) Menghargai seni warisan budaya.

Bahan : Kertas warna. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. Alatan : Gunting. Model . gam. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Bahan : Kertas warna. pensel dan pembaris. Wau Merak. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Mahkota. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Bahan : Kad manila. pembaris dan contoh mahkota. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Menghias Objek. kertas warna. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Menghias wau dengan teknik tampalan. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Alatan : Gunting dan gambar. b) Membuat corak geometri dan menghias. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. kertas kaca. 15 Mengenal Kraf Tradisional. Kontekstual. Bekas Pensel. Alatan : Gunting. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Pedagogi : TKP dan KBKK. ICT.Pedagogi : Konstruktivisme. gam dan tin susu. TKP dan KBKK. gam dan kad manila. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan.

Catan. 22 Membuat Corak dan Rekaan. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Alas Meja Batik. reben dan warna air. Topi Hari Jadi. dawai. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Alatan : Berus lukisan dan gunting. warna air dan kertas lukisan. gasing. Montaj. Bahan : Krayon atau oil pastel. TKP dan KBKK. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. benang dan kotak minuman. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Sekawan Ikan. tali. Alatan : Gunting.Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Kontekstual TKP dan KBKK. gam. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka . Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Bahan : Kertas lukissan. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila.

TKP dan KBKK. gam dan benang. Alatan : Pensel warna. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. Burung Kenari. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pencetak warna. gunting dan pisau.Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Konstruktivisme. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Membuat Hiasan Diri. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. Kontekstual. Bahan : Kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Pembelajaran Masteri. pensil. palet. Alatan : Berus. Alatan : Gunting dan lidi. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Alas Meja Saya. . Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Rantai Leher. Alatan : Komputer. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : ICT. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. 24 Mengenal Kraf Tradisional. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’.

Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. a) Menyusun bentuk arnab. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Arnab. Alatan : Gunting dan gam. Corak Hiasan Kulit Buku. Pedagogi : Kontekstual. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : Konstruktivisme. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Pedagogi : TKP dan KBKK. TKP dan KBKK. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Anyaman. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Bahan : Kertas warna. Kontekstual. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan.burung kenari. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. 30 Menggambar. Konstruktivisme. 29 Mengenal Kraf Tradisional. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam. Lipatan dan guntingan. KBKK. Percikan. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Bekas Telur.

c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. palet. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. TKP dan KBKK Alatan . TKP dan KBKK. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. mengetahui cara-cara menekat. Pedagogi : TKP dan KBKK. 37 Membuat Corak dan Rekaan . mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. TKP dan KBKK. b. Alatan : Contoh gambar poster . menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding . Pedagogi : Kontekstual. a. 34 35 Menggambar. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan.jarum. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. Picitan dan lingkaran.berus. c. c. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. pembaris dan contoh catan. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Bahan : Plastesin.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. TKP dan KBKK.Kontekstual. 33 Kraf Tradisional. Alat . Poster. b. Rujukan : ICT. Tempayan. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. pemidang. Bahan . Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. Alatan : Gambar tempayan. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran.benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. a) Mengenal bentuk tempayan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kad manila dan cuban Bahan . Pembelajaran Masteri. Cintailah Alam Sekitar.Hiasan Lantai a. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. Bahan : Kertas A4.

Taman Bunga a. Kontekstual dan Pem.gunting dan pisau Lipatan Bahan .contoh lukisan siap Bahan .KBKK. Alat .pensel pensel warna. Konstruktivieme. KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar . kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi . meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . Kontekstual.Bekas Pensel a. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar.TKP. krayon. kadbod dan gam Pedagogi . mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. b. kertas lukisan dan krayon. Pedagogi .Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. Alat perisian komputer (Paint) Bahan .teknik tekat. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.botol air dan mineral. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Masteri 42 Menggambar . menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b.kertas lukisan. TKP(naturalis). c. Lukisan . b.TKP.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->