RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. pensel dan paku. Alatan : Gunting. Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 5 6 Menggambar Lori. TKP dan KBKK. gambar lakaran. Topeng. TKP dan KBKK. Bahan :Krayon. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. Garisan Dan Gurisan. Pedagogi : Kontekstual. gambar kucing dan contoh topeng. Alatan : Ranting kayu. Bahan : Kertas warna. pensel dan pembaris. . Pembelajaran Masteri. oil pastel dan gelang getah. pensel warna. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. gam. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. Topeng Wajah Kucing. Bahan : Kad manila. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Hiasan Ruang Tamu.dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. Asemblaj. b) Membuat imbangan menggunting. Pedagogi: Kontekstual.

kad manila dan gam. Pedagogi : Kontekstual. Alatan : Berus warna dan palet.curve’. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Pedagogi : TKP dan KBKK. 13 Membuat Corak dan Rekaan. benang dan lidi. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. pembaris. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. Bahan : Kertas tebal. Membuat Jahitan. jangka lukis dan’ French. Konstruktivisme. Catan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gam. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. pisau. Bahan : Kad manila. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Buah-buahan. TKP dan KBKK. pensel. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. c) Menghargai seni warisan budaya. Menghasil kan Mempulur Tekat. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Mobail. gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. . a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Alatan : Pemidang. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Alatan : Komputer dan gunting.11 Mengenal Kraf Tradisional. Hidupan Laut. 12 Menggambar. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : Kontekstual. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. Mempulur Flora. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. jarum. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Alatan : Jarum dan gunting. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak.

Alatan : Gunting. pembaris dan contoh mahkota. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Bahan : Kertas warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas warna. Kontekstual. Model . Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Menghias Objek. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. gam dan tin susu. Wau Merak. TKP dan KBKK. Mahkota. 15 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Gunting dan gambar. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. gam. Alatan : Gunting. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Bahan : Kertas warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. b) Membuat corak geometri dan menghias. Menghias wau dengan teknik tampalan. Pedagogi : TKP dan KBKK. kertas kaca. TKP dan KBKK. Bahan : Kad manila. pensel dan pembaris. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal.Pedagogi : Konstruktivisme. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. ICT. gam dan kad manila. Bekas Pensel. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri.

benang dan kotak minuman. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. reben dan warna air. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting. Bahan : Krayon atau oil pastel.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Bahan : Kertas lukissan. Sekawan Ikan.Pembelajaran Masteri. TKP dan KBKK. Kontekstual TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. gam. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka . Montaj. tali. dawai. warna air dan kertas lukisan. Catan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. a) Mengetahui motif dan konsep catan. gasing. 22 Membuat Corak dan Rekaan. Alas Meja Batik. Topi Hari Jadi. Alatan : Berus lukisan dan gunting. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon).

b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. Alas Meja Saya. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. TKP dan KBKK. Pedagogi : Kontekstual. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. gam dan benang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. 24 Mengenal Kraf Tradisional. Membuat Hiasan Diri. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. pencetak warna. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Alatan : Pensel warna. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Kontekstual. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Pembelajaran Masteri. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. Konstruktivisme. Pedagogi : TKP dan KBKK. gunting dan pisau. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kad manila dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan lidi. TKP dan KBKK. Alatan : Berus. Alatan : Komputer. palet. Pedagogi : ICT. Burung Kenari. . pensil. Rantai Leher.

Lipatan dan guntingan. Pedagogi : Kontekstual. 30 Menggambar. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Pedagogi : TKP dan KBKK. Arnab. Bahan : Kertas warna. Corak Hiasan Kulit Buku. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting dan gam. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. kertas lukisan dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Percikan. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. a) Menyusun bentuk arnab. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. 29 Mengenal Kraf Tradisional. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. KBKK. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Anyaman.burung kenari. Konstruktivisme. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bekas Telur. Pedagogi : Konstruktivisme. Kontekstual. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga .

Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. Bahan : Plastesin. c. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. c. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. Bahan : Kertas A4. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. Alatan : Gambar tempayan. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. TKP dan KBKK Alatan . Bahan . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 33 Kraf Tradisional. kad manila dan cuban Bahan . Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. Pembelajaran Masteri. TKP dan KBKK.benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. palet. pemidang. Tempayan. 34 35 Menggambar. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. TKP dan KBKK. a) Mengenal bentuk tempayan. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. Pedagogi : TKP dan KBKK.jarum.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. b. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan.Hiasan Lantai a. mengetahui cara-cara menekat. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. Alat . Cintailah Alam Sekitar. Poster. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. pembaris dan contoh catan. Alatan : Contoh gambar poster . Picitan dan lingkaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b. Rujukan : ICT. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran.Kontekstual. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. a. 37 Membuat Corak dan Rekaan . c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding . Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’).berus.

Kontekstual. ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan .TKP. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. Kontekstual dan Pem. b.gunting dan pisau Lipatan Bahan .KBKK.botol air dan mineral.contoh lukisan siap Bahan . meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai.TKP. c. Pedagogi . kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi . TKP(naturalis). krayon. kertas lukisan dan krayon. KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar . Lukisan .Taman Bunga a.kertas lukisan. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . Konstruktivieme. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat .pensel pensel warna. kadbod dan gam Pedagogi .teknik tekat. mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. Masteri 42 Menggambar . b. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b.Bekas Pensel a. Alat .Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful