RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4

MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUGAN IMPAK /CATATAN

1

Menggambar. Sekuntum Bunga Matahari.

Di akhir pelajaran, murid dapat ; a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun, batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik lipatan dan guntingan dalam menghasilkan corak. b) Mengetahui teknik capan dalam menghasilkan corak. c) Menghasilkan satu penanda buku yang mengandungi pelbagai corak.

Capan.

Alatan : Ubi kentang, pisau dan berus warna. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan gunting Bahan : Warna air, kertas lukisan, kertas warna, gam,manila kad, reben/benang Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual, TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Kotak, pen marker, gam, tutup botol dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : KMD, Kontekstual dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kad manila dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR

2

Membuat Corak dan Rekaan. Penanda buku.

Capan Lipat dan gunting

3

Membentuk dan Membuat Binaan. Lori.

a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

Model

4

Mengenal Kraf Tradisional. Pedang.

a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air.

Membuat Senjata.

Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. Bahan :Krayon. Pedagogi : Kontekstual. 5 6 Menggambar Lori. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas warna. Pedagogi : Kontekstual. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Bahan : Kad manila. Alatan : Gunting. pensel dan paku. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. gambar kucing dan contoh topeng. Topeng. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Garisan Dan Gurisan. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pensel dan pembaris. Asemblaj. Pembelajaran Masteri. . b) Membuat imbangan menggunting. Hiasan Ruang Tamu. Kontekstual. Pedagogi: Kontekstual.dan HSP PSV KBSR. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. pensel warna. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. oil pastel dan gelang getah. TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. Topeng Wajah Kucing. gambar lakaran. Alatan : Ranting kayu. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. gam.

Konstruktivisme. 12 Menggambar. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Buah-buahan. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. Pedagogi : Kontekstual. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. gam.curve’. Alatan : Komputer dan gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. jarum. Pedagogi : Kontekstual. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. kad manila dan gam. Alatan : Jarum dan gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gunting. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. TKP dan KBKK. Alatan : Pemidang. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Berus warna dan palet. jangka lukis dan’ French. benang dan lidi. Mobail. Bahan : Kad manila. Pembelajaran Masteri. c) Menghargai seni warisan budaya. pensel. Bahan : Kertas tebal. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Mempulur Flora. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. pembaris. a) Mengenali rupa corak seni tekat. pisau. Menghasil kan Mempulur Tekat. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. .11 Mengenal Kraf Tradisional. Hidupan Laut. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Catan. Membuat Jahitan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

Bahan : Kad manila. Alatan : Gunting dan gambar. Mahkota. Model . TKP dan KBKK. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. Kontekstual. TKP dan KBKK. gam dan tin susu. Menghias Objek. Bahan : Kertas warna. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal.Pedagogi : Konstruktivisme. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. b) Membuat corak geometri dan menghias. Wau Merak. Bekas Pensel. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. ICT. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. 15 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Gunting. Bahan : Kertas warna. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. gam dan kad manila. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Menghias wau dengan teknik tampalan. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. kertas warna. gam. pensel dan pembaris. pembaris dan contoh mahkota. kertas kaca. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran.

b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. benang dan kotak minuman. a) Mengetahui motif dan konsep catan. tali. 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Kontekstual TKP dan KBKK. Alas Meja Batik. Topi Hari Jadi. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Pedagogi : TKP dan KBKK. Montaj. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka .kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru 21 Menggambar. 22 Membuat Corak dan Rekaan. gam. dawai. Alatan : Gunting.Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Alatan : Berus lukisan dan gunting. warna air dan kertas lukisan. Bahan : Kertas lukissan. Bahan : Krayon atau oil pastel. TKP dan KBKK. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Sekawan Ikan. Catan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. gasing. reben dan warna air. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

pensil. pencetak warna. Pedagogi : Kontekstual. Alas Meja Saya. Membuat Hiasan Diri.Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Pembelajaran Masteri. Alatan : Pensel warna. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Konstruktivisme. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. . UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. gunting dan pisau. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. Alatan : Berus. gam dan benang. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model Origami. Alatan : Gunting dan lidi. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Burung Kenari. Rantai Leher. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : ICT. 24 Mengenal Kraf Tradisional. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Bahan : Kad manila dan gam. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Alatan : Komputer. palet. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

burung kenari. Arnab. a) Menyusun bentuk arnab. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Anyaman. Alatan : Gunting dan gam. 30 Menggambar. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Bahan : Kertas warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Bekas Telur. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. TKP dan KBKK. Konstruktivisme. Pedagogi : Kontekstual. Corak Hiasan Kulit Buku. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. KBKK. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Kontekstual. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. Percikan. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Pedagogi : Konstruktivisme. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. kertas lukisan dan gam. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj Kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga . Lipatan dan guntingan. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. 29 Mengenal Kraf Tradisional. Bahan : Warna air dan kertas lukisan.

Bahan : Kertas A4. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. Rujukan : ICT. 33 Kraf Tradisional. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Tempayan. palet. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. c. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). Bahan . Pembelajaran Masteri. Picitan dan lingkaran. TKP dan KBKK Alatan . 37 Membuat Corak dan Rekaan . Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. mengetahui cara-cara menekat. TKP dan KBKK. Alatan : Gambar tempayan. Alat . Cintailah Alam Sekitar. Pedagogi : TKP dan KBKK. kad manila dan cuban Bahan . UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. a. Poster. a) Mengenal bentuk tempayan. pemidang. TKP dan KBKK. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding . mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. Bahan : Plastesin. Alatan : Contoh gambar poster . c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin.Kontekstual.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. b. b. Pedagogi : Kontekstual.benang emas dan kain baldu Pedagogi - 36 Kraf Tradisional. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. pembaris dan contoh catan. TKP dan KBKK. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. c.berus. 34 35 Menggambar.Hiasan Lantai a. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan.jarum.

menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.botol air dan mineral.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. kertas Guntingan warna dan gam Pedagogi .kertas lukisan.Bekas Pensel a. Alat . b. krayon. Masteri 42 Menggambar . meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Kontekstual. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar.TKP. TKP(naturalis). menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. Kontekstual dan Pem. Konstruktivieme. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b.Taman Bunga a. Lukisan .TKP. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. Pedagogi . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. KBKK(menjana idea) 39 40 Menggambar .KBKK. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . ICT dan KBKK ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . kertas lukisan dan krayon. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . c.teknik tekat.pensel pensel warna.contoh lukisan siap Bahan . b.gunting dan pisau Lipatan Bahan . kadbod dan gam Pedagogi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful