Anda di halaman 1dari 10

Rancangan Pengajaran Harian Mata pelajaran Tunjang Tajuk Sub-Tajuk Tahun : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Permainan Hoki : Kemahiran

n Menolak (Pushing) : 4 Cemerlang Tarikh Hari Masa Bilangan murid : 26 Mac 2012 : Isnin : 9.00 pagi 9.30 pagi : 30 orang (15 lelaki, 15 perempuan)

Hasil Pembelajaran: Pada akhir sesi pengajran dan pembelajaran, murid akan dapat: Psikomotor: i. Kognitif: i. Afektif: i. Menunjukkan semangat berpasukan dengan memberikan tepukan kepada rakan semasa rakan melakukan aktiviti. Menyenaraikan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti dengan betul dan tepat. Melakukan kemahiran menolak bola kepada rakan sekurang-kurangnya 2 daripada 5 percubaan dengan betul dan tepat.

Pengalaman sedia ada Strategi utama Penggabungjalinan KBKK Nilai Murni Bahan Bantu Mengajar

: Murid pernah melihat perlawanan hoki di sekolah. : Teori Kecerdasan Pelbagai - Kinestatik : Matematik : Membuat sekuens : Kerjasama dan mematuhi arahan guru. : Bil. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Kayu hoki Bola hoki Skital Gelung plastik Wisel Alatan Kuantiti

Butiran Mengajar: Fasa Strategi / Aktiviti Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan

Permulaan (3-5 minit)

KKE: Strategi Utama:

Memanaskan badan: 1. Mobiliti Belalang Belatuk Peraturan permainan: 1. Pelajar dibahagikan kepada 2 barisan dan menghadap satu sama lain. 2. Jarak antara dua barisan itu lebih kurang 1 meter. 3. Satu barisan dinamakan Belalang dan satu lagi Belatuk 4. Apabila guru menyebut Bela... tuk!, barisan Belatuk akan berlari menuju ke garisan selamat sambil dikejar olah barisan Belalang.

5. Belatuk yang tertangkap sebelum sempat ditangkap akan menjadi Belalang. 6. Permainan diulang beberapa kali.

2. Regangan -

Perkembangan Strategi utama: (18-20 minit)

Langkah 1

Fasa-fasa tolakan i. Fasa dirian Fasa dirian: Buka kaki dalam keadaan selesa. Letakkan permukaan rata kayu hoki rapat ke arah bola. Bengkokkan lutut.

ii.

Fasa pegangan Fasa Pegangan Pegang kayu hoki dengan pegangan terbuka.

iii.

Fasa tolakan

Fasa tolakan Bahu menghadap sasaran. Kuncikan siku, kilas badan dan tolak bola.

iv.

Fasa ikut lajak

Fasa ikut lajak Ikut pergerakan kayu hoki.

Langkah 2

Aktiviti individu: a. Tolakan ke skital

Secara indvidu Membuat tolakan kearah sasaran iaitu skital

Aktiviti berpasangan: a. Tolakan ke pasangan A dan B membuat hantaran antara mereka sehingga sampai dalam kawasan D dan membuat tolakan.

A membuat hantaran ke B yang menerima bola untuk membuat tolakan.

Aktiviti berkumpulan

B bergerak ke hadapan. Terima hantaran dari A. Menolak ke arah gol.

Seterusnya, C akan menolak bola ke B yang akan menerima dan menolak

bola ke arah gol.

Kemuncak

Permainan kecil: Permainan Sofbol Kedudukan badan: Buka kaki dalam keadaan selesa. Kayu rapat dengan bola. Bengkokkan lutut. Pegang kayu hoki dengan pegangan terbuka. Peraturan Pemain D1 berada di home

Tolak bola.

plate untuk menolak bola ke dalam kawasan permainan (diamond). Kemudian pemain D1 akan berlari menuju ke base 1. Pemain A yang menerima bola tadi akan menghantar bola ke base di mana pemain D1 berlari. Jika bola sampai sebelum pemain D1 sampai ke base tadi, pemain D1 akan terkeluar. Giliran menolak akan bertukar kepada pasukan A jika 3 pemain telah dikeluarkan.

Penutup (3-5 minit)

Penyejukkan badan: 1. Mobiliti 2. Regangan

Refleksi / Rumusan Perbincangan

Perbincangan: 1. Menyenaraikan tiga aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti dengan betul dan tepat.

Soal Jawab

Soal Jawab: 1. Menyatakan empat fasa yang terlibat semasa kemahiran tolakan. Fasa dirian Fasa pegangan Fasa tolakan Fasa ikut lajak

Lembaran kerja

Lembaran kerja: Rujuk Lampiran